Tack igen alla som följer min blogg. Finns många som lägger ut recept så jag är bara en ynka promille i mängden.
Jag har min blogg för jag tycker att det är roligt, lär mig själv att skriva ner hur jag gör mina egna recept så att jag kan göra det igen och är så glad att även andra vill ta del av dom. Testar ibland även andras recept och får nya ideér hela tiden. Hittar ni inte ett recept så går det att skriva sökord i bloggen
Jag fortsätter min mat och bakblogg även nästa år. De flesta recept på mat som jag gör är från grunden utan en massa tillsatser av modifierat stärkelse, stabiliseringsmedel och en massa E. Försöker äta sunt och det kommer att bli en hel del recept på ännu lättare maträtter. Sen väljer man ju själv hur stora portioner man vill äta och om man bara vill unna sig en liten bit av fikabröd eller annat gott emellanåt.
Nyårsmiddagen idag är nog bland den godaste maträtten som jag vet så det  fick bli kvällens bjudmat. Alltid uppskattat.
Lägger ut receptet sen ska jag fortsätta att fira nyåret.
 
Önskar er alla ett Gott Nytt År!
Oxfilé Provencale
4 pers.
 
800 g. fin oxfilé
800-1000 g. potatis
salt, vitpeppar
smör
 
Vitlökssmör
125-150 g. rumsvarmt smör
4 pressade stora vitlöksklyftor
hackad persilja
salt, peppar
 
Tillbehör
Sallad
syltlök
smågurkor
 
Gör så här
  • Blanda ihop vitlökssmöret. Fördela smöret i plastfolie och rulla ihop till en "korv". Lägg i frysen
  • Sätt ugnen på 200 grader
  • Skala och skiva potatisen (sskölj den gärna i kallt vatten och torka torrt, då klibbar den inte ihop så lätt). Stek potatisen i en stekpanna med smör i cirka 10 minuter. Lägg den sedan i en ugnsfast form. Salta och peppra
  • Bryn oxfilén runt om i en stekpanna. Stoppa in en köttermometer i den tjockaste delen och ställ in mitt i ugnen. Låt den gå upp till 62 grader. När Köttet är klast, linda in det i aluminiumfolie och låt vila minst 20 minuter.
  • Ställ in potatisen mitt i ugnen på samma värme. Är klar då den känns mjuk och har fått fin färg

Servering

Skiva köttet i skivor och lägg uppepå den färdiga potatisen. Skiva och fördela vitlökssmöret ovanpå köttet. Ställ in i ugnen några minuter cirka 250 grader tills smöret smält. Strö över lite färsk persilja. Servera med sallad och eventuella andra tillbehör

Njut och ät för det är supergott och enkelt. Kram GT

Klart att nyåret ska avslutas med god mat och dryck. En av mina
absoluta bästa förrätter är Kalix löjrom. Mums vad gott :-)
 
Löjromspalett
 
Lätt som en plätt är det dessutom att servera
 
En klick av vardera
kalix löjrom
hackad röd lök
creme fraiche
en äggula
ett delat bröd som rostats i stekpannan
 
Gott Nytt År önskar Gourmettrollet
 
 
 
Hälleflundra. Såå gott :-) Nu när det är runt juletider och finns gott om grönkål så passade jag på att göra en combo på detta. Blev en riktigt god fiskrätt. Tillsammans med lite potatispuré blir det en perfekt helgmiddag
 
Ugnsstekt hälleflundra med brynt smör på gräddkokt grönkålsbädd
4 pers.
 
fisk
600g. hälleflundrafileér
smör
salt, peppar
 
gräddkokt grönkål
en stor förp. grönkål, skuren och klar
smör
2 dl. grädde
1 msk. messmör
salt, peppar
 
tillbehör
grönkålschips
sparris
brynt smör
citronskivor
ev. potatispuré
 
Gör så här
  • Sätt ugnen på 120 grader. Lägg fisken i en ugnsfast form och lägg på en klick smör, salt och peppra.
  • Ställ in fisken mitt i ugnen, stick in en ugnstermometer i den tjockaste delen och låt gå till 50 graders värme
  • Bryn lite smör i en stekpanna, lägg i grönkålen, stek den några minuter. Tillsätt sedan grädde, messmör, salt och peppar. Låt småkoka under omrörning i cirka 20-30 minuter.
  • Grönkålschips (för dekoration). Värm upp matolja i en lite kastrull. OBS! Ingen fläkt på och ha ett lock till hands. Skvätter en hel del. Låt grönkålen bli lite knaprig. Låt rinna av på en tallrik med hushållspapper.
  • Ta en rejäl klick smör i en kastrull och låt koka tills det skummar och luktar lite nötigt.
  • Skala och koka sparris i lätt saltat vatten
  • Ev. skala och koka potatis. tillsätt äggula, salt och peppar. Gör en puré eller pressa potatisen

Servering

Lägg den gräddstuvade grönkålen på en tallrik, lägg på en bit ugnsstekt hälleflundra. Toppa med sparris och grönkålschips. Häll över lite brynt smör och dekorera med  citronskivor. Servera eventuellt med potatispuré

Hoppas att det smakar bra  /kram GT