Vi brukar passa på att köpa lite fin oxfilé då den är billigare, speciellt till en del storhelger. En god köttbit är verkligen gott ibland. Idag blev det en lite specialare med en röstitårta. Blev jättegod men man måste ha en bra kniv för att skära den i fina tårtbitar. Pepparsås kan göras på många sätt. Denna är på vitpeppar
 
Helstekt oxfilé med röstitårta och pepparsås
4 pers.
 
kött
800 g. oxfilé. putsad
salt, peppar
smör
 
röstitårta
800 g. potatis, skalad
smör
75 g. tärnad bacon
75 g. fetaost
1 äggula
1 tsk. torkad timjan
salt, peppar
 
vitpepparsås
1,5-2 msk. hela vitpepparkorn
smör
2,5 dl. grädde
0,5 dl. mjölk
1 msk. konjak
1 msk.oxfond
1 tsk.messmör
salt, vitpeppar
lite redning (maizena)
 
Gör så här
  • Sätt ugnen på 150 grader. Salta och peppra köttet, bryn den runtom i en stekpanna med smör. Lägg köttet i en ugnsfast form. Häll över fettet från stekpannan. Sätt in en termometer i den tjockaste delen av köttet. Ställ in mitt i ugnen. För medium/rosa så är den klar vid 62-64 grader.
  • När köttet är klart, linda in i aluminiumfolie och låt ligga i minst 15 minuter
  • Koka hälften av potatisen. Stek bacon och blanda med den kokta potatisen, tillsätt äggula, fetaost, timjan, salt, peppar och stampa till ett lite grövre mos
  • Grovriv den resterande potatisen, tryck ut det mesta ur vätskan, salta, peppra. Lägg en klick smör i en stekpanna och tryck ut den rivna potatisen i pannan. Stek först på hög värme någon minut och säng sedan till medelvärme. Låt steka i cirka 15 minuter.
  • Vänd kakan ex. med hjälp av en tallrik. Stek lika länge på andra sidan, tills den blivit mjuk
  • Lägg upp röstin på en skärbräda, skär den mitt i tu. Lägg tillbaka i stekpannan. Fördela moset över röstin. Lägg den andra delen ovanpå. Ställ in i ugnen (om det inte handtaget är av plast) 225 grader  cirka 10 minuter för att bli genomvarmt
  • Krossa vitpepparen till såsen och bryn den i lite smör i en kastrull, Häll i det som är kvar från köttskyn och tillsätt övriga ingredienser, låt koka cirka 5 minuter, smaka av och tillsätt lite redning för en tjockare sås
  • Värm haricorts verts
  • Servering: Skär upp köttet i skivor, skär tårtbitar av röstin, såsen och grönsakerna

 

Hoppas att det smakar bra  /kram GT