Halloween. Oj vad tungt det måste ha varit med all pumpa som färdats genom hav, land och luft inför denna helg. Fick söka ett bra tag i den gigantiska högen på affären innan jag fick tag på en mindre modell. Blev dessa gyllengula, fluffiga, mycket goda frallor. Tror det blir ett inköp av en till pumpa för att rosta mer frön till bak och musli, köttet kan ju frysas.
 
Gyllengula pumpafrallor med saltrostade pumpafrön
10 st.
 
1 pumpa
25 g. jäst
2, 5 dl. mjölk
3 msk. neutral olja
2 dl. pumpa/morotspuré
2 msk. honung
tsk. salt
25 g. mjukt smör
5-7 dl. vetemjöl special
 
Topping
uppvispat ägg
rostade pumpafrön
 
Ta ur kött ur en pumpa, torka av fröna och lägg på en ugnsplåt med bakplåtspapper. Strö över salt ( om man vill ha till över till snacks, strö även på chilipulver på en del av fröna). Rosta fröna mitt i ugnen tills fått färg och riktigt torra i 175 graders värme. Låt svalna
 
Kör köttet och en liten morot i mindre bitar i en mixer till en slät massa. Gör en rolig ljuslykta av pumpan .
 
Smula ner jästen i en degbunke, värm mjölken till 37 grader och lös upp jästen. Tillsätt, olja, puré, honung, salt smör och arbeta in mjölet i en maskin till en slät deg, ska precis släppa degbunkens kanter, lite klibbig. Kör maskin i minst 5 minuter. Täck över och låt jäsa till dubbel storlek, cirka 30 minuter.
 
Sätt ugnen på 250 grader. Häll ut degen på ett lätt mjölat bakbord. Dela i 10 bitar och rulla till fina, släta bollar som läggs på en bakpappersklädd ugnsplåt. Täck över med en handduk, låt jäsa cirka 20-30 minuter. Pensla med ägg och strö över rostade pumpafrön. Grädda mitt i ugnen cirka 8-10 minuter.
 
Alltid gott med pasta och egen färsk är ganska enkelt att göra själv, det gäller bara att kavla ut den riktigt, riktigt tunt. Enklast är med en pastamaskin som man vevar fram i olika tjocklek. Man kan göra degen med bara durumvete eller hälften med vetemjöl, bara vetemjöl. Allt blir bra, ibland gör jag med de italienska mjölsorterna  semola och tipo 00, ja då blir det riktigt italienskt tycker jag. Dagens middag blev på de sista mjölsorterna och en fyllning på köttfärs och mozzarella som fyllning i ravioli. Ibland är det bra att ha hjälpmedel till matlagningen, man kan ju passa på att önska sig det som presenter som här t.ex. pastaformar och tillbehör som jag fått.
Högrevsfärs blir väldigt gott, passar alltid på att köpa då det är billigt antingen köpt mald eller mal själv i köttkvarn. Här ett rcept på en riktigt god köttfärsfyllning sedan kan man servera det till vilken pasta som helst.
 
Ravioli fyllda med köttfärs och mozzarella
Pastadeg
Kan göras på annat mjöl som t.ex. hälften vetemjöl och hälften durumvetemjöl
340 g. tipo 00
160 g. semolina
3-5 ägg, beroende på hur stora dom är
lite salt
2 msk. olivolja
Arbeta ihop till en smidig deg, ska bearbetas för hand minst 10 min. Lägg i plastpåse och låt vila en timme
 
Köttfärsfyllning
1 msk. olivolja
1 gul, hackad lök
2 pressade vitlöksklyftor
500 g. köttfärs (helst på högrev)
1 dl. vitt vin
cirka 1 tsk. torkad rosmarin
cirka 1 tsk. torkad timjan
3 msk. tomatpuré
1,5 msk. kalvfond
salt, grovmalen svartpeppar
2 st. skivor stekfläsk i små bitar
riven mozzarellaost
 
Bryn lök och vitlök i oljan, tillsätt köttfärsen och resten av ingredienserna utom osten. Stek ihop allt till en röra, smaka av och tillsätt ev. mer salt, peppar och kryddor. Låt svalna lite.
 
Pastasås
500 g. passerade tomater av god sort
2 pressade vitlöksklyftor
1 msk. olivolja
2 tsk. pizzakrydda
3 msk. vitt vin
1 tsk. honung
salt och grovmalen svartpeppar.
 
Koka upp allt i en kastrull, låt småsjuda i cirka 10 minuter, smaka av
 
Gör så här
Kavla ut pastadegen riktigt riktigt tunt. Använd gärna en pastamaskin. Blanda hälften av köttfärsfyllningen med 1 dl. riven mozzarellaost.  Gör små bollar av fyllningen på degen, lägg över en pastaplatta över och ta ut mått efter önskad form och storlek. Låt dom vila en stund. Koka sedan i rikligt med saltat vatten cirka 3-5 minuter, smaka och känn efter hur du vill ha pastan kokt.
Blanda ihop och värm resterande av köttfärsen med tomatsåsen och lägg ner den kokade pastan i köttfärsröran, rör om. Servera i skålar med riven mozzarellaost
 
 
Jag gillar att vara kreativ och skapa både det ena och det andra, får många ideér som ibland blir bra och ibland dåliga men man måste ju våga att prova också.
Bakning och matlagning är för mig ett mycket bra sätt att koppla av på, där finns ett mycket stort utrymme för att både skapa och vara kreativ på. Att bara focusera på det man just håller på med, det tror jag behövs för alla men med olika intressen. Som sagt en glad amatör i köket, delar med mig av recept för den som är intresserad.
Idag blev det denna goda kaka. 
 
En vanlig sockerkaka där ingredienserna har fått byta plats brukar jag säga. Har man inte prövat denna rikligt smarriga enkla vaniljfyllda sockerkaka så är det nog dags. Den är försvinnande god. Brukar frysa in och ha vid fikabesök. Mumsis :-)
Rikligt med vaniljsocker är det i kakan, Man kan tillsätta lite frön från vaniljsstång om man vill ha ännu mer av den aromatiska madagaskarvaniljen (som är det största producenten) Tips! jag brukar köpa på nätet ett 20- tal stänger som packas tre och tre i plastfolie och sedan ner i en glasburk. Mycket billigare och lång hållbarhet. Har även en madagaskar-orchidee, väntar och väntar på att få den i blom, men verkar dröja ;.)
 
Sockerkaka med vaniljfyllning
3 ägg
3 dl. strösocker
3 dl. vetemjöl
2 tsk. bakpulver
1 dl. kokhett vatten
 
Vaniljfyllning
1 dl. mjölk
125 g. smör
4 msk. vaniljsocker
 
Sätt ugnen på 200 grader. Vispa ägg och socker poröst (tips, vispa det länge (4-5 min.) så den blir riktigt pösig
Blanda vetemjöl och bakpulver som siktas ner i smeten. Sist tillsätts det kokheta vattnet, rör om till en jämn smet. Smöra och bröa (sockra) en rund form med löstagbar botten och häll i smeten. Grädda mitt i ugnen cirka 25-30 min. Kolla med en sticka. Ta ut kakan och låt svalna
 
Koka mjölken och smöret i en kastrull cirka 2-3 minuter. Låt svalna lite och rör ner vaniljsockret. Låt svalna
 
Montering
Dela sockerkakan i två delar och fördela fyllningen på insidorna av kakan, börja längst ut i kanterna så att dom inte blir torra. Sätt ihop bottnarna. Pudra över florsocker
Gott!