Hej alla matglada!
Eftersom vi fiskar en hel del så äter vi också mycket fisk. Idag gjorde jag fisksoppa, det blir rätt mycket så perfekt om man vill frysa in lite och bara värma på om man inte känner eller har tid att laga middag någon dag. Aioli är ett måste till tycker jag och ibland så kör jag en enkel som inte är lika fet som den oljebaserade. Finns massor av olika recept på fisksoppor, här kommer en variant
 
 Fisksoppa med vitlöksfraiche, toppad med lite räkor
 
250 g tärnad laxfilé
500-600 g tärnad torskfilé, hälleflundra, sej eller annan vit fisk
lite smör
2 msk fiskfond
6 dl vatten
3 dl vitt vin
3 dl vispgrädde
1 gul lök, finhackad
cirka 10 cm. purjolök, strimlad
1 stor röd paprika, hackad
1 stor gul paprika, hackad
1-2 påsar saffran
1,5 msk timjan, torkad
1,5 msk, dragon, torkad
1,5- 2 msk fänkålsfrön
lite chilipulver
salt
peppar
1 burk passerade tomater
3 msk tomatpuré
 
Tillbehör
vitlöksfraiche
skalade räkor
 
Gör så här
Bryn gul lök, purjolök och paprikor i lite smör i en stor gryta. Tillsätt resterande utom grädde och fisk. Låt småkoka i 5-8 minuter. Häll i vispgrädden och låt småkoka i cirka 5 minuter.
Tillsätt sedan fiskfilébitarna och låt sjuda några minuter tills fisken är klar. Red av med lite vetemjöl om det behövs
Smaka av och tillsätt eventuellt mer kryddor
 
Vitlöksfraiche
2,5 dl creme fraiche
2-3 pressade vitlökskyftor
salt
peppar
 
Blanda ihop allt i en skål
Tina och skala några räkor
 
Servering
Häll upp soppan i djupa tallrikar, lägg på en klick vitlöksfraiche, garnera med nyskalade räkor och en timjankvist
 
Kram Lena
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress