Idag gjorde jag egen korv. Har gjort det massor av gånger, har mina favoriter och testar ofta nya. Det bästa är att man vet vad dom innehåller och framför allt så blir det så gott.. Här är en av mina korvbrickor.

Het choritzokorv, hembakat korvbröd, picklad rödlök, ugnsbakade mandelpotatischips och tillbehör. Vill man ha pommes är det bara att byta ut

Gourmettrollets hemlagade korvbricka
Det tar några timmar att göra men det är det värt. Börja med fjälstern som ska ligga i blöt några timmar oh picklad rödlök som ska stå i kylen någon timme
 
Korvbröd
cirka 18-20 st
75 g färsk jäst
5 dl kall mjölk
2 msk strösocker
1,5 tsk salt
50 g. rumsvarmt smör
cirka 1 dl mannagryn
lite gurkmeja för fin gul färg
cirka 10-12 dl vetemjöl special
 
Gör så här
Smula ner jästen i en bunke tillsammans med mjölken, rör om så att det löser sig. Tillsätt strösocker, salt, smör, mannagryn och gurkmeja och till sist mjölet så det blir en smidig deg. Kör 8-10 min med maskin. Låt jäsa övertäckt cirka 25 minuter, Rulla sedan ut till avlånga bröd på en plåt med bakplåtspapper. Jäs övertäckta i cirka 1 timme. Grädda mitt i ugnen 220 grader cirka 15 minuter. Låt svalna
 
 
Mandelpotatischips
Tvätta 5-6 potatisar, skär i tunna skivor med osthyvel eller mandolin. Skölj skivorna i kallt vatten. Häll upp på en bakhandduk och låt torka en stund. Lägg skivorna på en plåt med bakplåtspapper. Får ej ligga omlott. Salta.
In mitt i ugnen 175 grader varmluft, cirka 10 - 15 minuter tills dom fått lite färg och känns torra. Se upp så att de inte blir brända- Lägg upp på en tallrik
 
 
Picklad rödlök
Blanda ihop 1 dl ättika med 3 dl vatten och 2 dl strösocker i en skål
Skär två stycken rödlök i tunna strimlor och lägg ner i ättiksblandningen. Låt stå kallt i minst en timme
 
Het choritzo
Behövs bomullssnöre och svinfjälster
 
400 g. fläskfärs
400 g rimmat fläsk
100 g späck
1 pressad solo vitlök eller 4 st. klyftor
1 finhackad gul lök
0,5-0,75 tsk cayennepeppar
1 tsk chilipulver
4 tsk paprikapulver
1 tsk salt
1,5 tsk svartpeppar
0,5 tsk spiskummin
2,5 dl vatten
2 msk potatismjöl
 
Gör så här
Fjälster bör ligga i kallt vatten några timmar.
Skär fläskfärs, fläsk och späck i mindre bitar. Kör sedan allt i köttkvarnen. Lägg i en stor skål och blanda i resten.
Skölj igenom fjälstret i rinnande vatten och trä upp på ett korvhorn. Stoppa korv men gör ganska löst, sväller när den tillagas. Lämna några cm från början, gör en knut med snöre. Gör även en knut när cirka 5 cm. återstår.
Gör knutar i korven vid önskad längd. Snöret ska sitta kvar då korvarna steks och klipps bort då dom är färdigtillagade. Kom ihåg att göra små hål med en sticka i korvarna så att de inte spricker. Kolla innertemperaturen, är färdiga vid 72 grader
 
Korvarna kan frysas råa och tillagas ex. steka, koka och grilla
 
Servering
Servera korven i brödet, ringla över lite majonnäs, garnera med rödlöksringar, skånsk senap, ketchup och de ugnsbakade mandelpotatischipsen alt. pommes
 
Kram Lena
 
 
 
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress