Idag fick jag stå under paraply ute  i ösregnet och grilla men vad gör man inte en ledig fredagskväll för att få äta lite gott.. Kan bara säga att det var absolut värt det och lite rödtjut till detta så blev det kanon
Grekisk souvlaki med klyftpotatis och tzatziki
4 pers.
 
600 g fläskfilé skuren i bitar cirka 3 cm
 
Marinad
1 dl olivolja
1 dl rödvin
2 pressade vitlöksklyftor
3 msk hackad gul lök
1 msk rosmarin
1 msk oregano
salt
vitpeppar
 
Tillbehör
1 kilo potatis, skuren i klyftor, jah tycker att det är gott med skalet på
smör
salt
tomater
svarta urkärnade oliver
 
Tzatziki
5 dl naturell yoghurt
2-3  stycken pressade vitlökar
salt
peppar
lite pressad citron
 
Gör så här
Blanda ihop marinaden och blanda i  fläskfilébitarna. Låt stå i minst två timmar.
Sätt ugnen på 225 grader.
Låt yoghurten rinna av i ett melittafilter, riv gurkan grovt och tryck ut vätskan,. Blanda i den avrunna yoghurten, pressa i lite citron, salta och peppra. Rör om och ställ kallt
Gör ren potatisen, låt skalet vara kvar. Skär i klyftor.  Lägg i en ugnsform, ringla över lite smör och salta. Sätt in i ugnen cirka 30 minuter. Rör om vid behov. Klara när dom känns mjuka och har fått lite färg.
Trä köttbitarna på spett (är spetten av trä så låt dom ligga i blöt en stund  före.
Grilla spetten tills köttet är genomstekt, grilla även tomater kryddade med lite salt.
Servera spetten med klyftpotatis, tzatziki, tomater och svarta oliver.
 
Kram Lena
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress