Idag blev det en lite av favorit fiskrätt som har en underbart god sås. Att rimma torsken före gör att den får en god sälta. Det går enkelt att göra, bara lägga den i rejält saltat vatten i drygt en halvtimme innan den ska tillagas

Rimmad torskrygg med sandefjordsås
4 pers
 
600 g torskrygg
2 stycken morötter
2 dl grädde
2 dl creme fraiche
100-200 g smör (jag brukar ta den mindre mängden, men som sagt fett höjer ju smaken på fisken)
1 citron
1,5 - 2 msk söt senap
några dl. hackad gräslök
salt, peppar
några färska champinjoner
 
tillbehör
servera med kokt potatis alt. potatismos
 
Gör så här
Koka potatisen
Skär fisken i fyra portionsbitar, lägg i en form med kallt vatten och rikligt med salt. Låt stå i 30 minuter.
Sätt ugnen på 175 grader. Strimla moroten i tunna skivor. Lägg på ett fat och kör i mikrovågsugn på full effekt cirka 1-1,5 minut. Kolla så att det känns lite mjuka.
Ta upp fisken och torka av med ett hushållspapper. Lägg i en ugnsfast form, ringla över lite smör, salta och peppra. Ställ in mitt i ugnen, sätt i en termometer mitt i köttet och låt gå tills fisken har en innertemperatur på cirka 47-48 grader
Blanda ihop grädde, creme fraiche, låt puttra en liten stund, sänk sedan värmen, blanda i smör, pressad citron, senap, salt och peppar och låt småsjuda (ej koka) en stund till. Rör i hackad gräslök, smaka av. Ev kan det behövas reda av lite om såsen känns tunn.
Skiva champinjonerna och bryn dom i en stekpanna. Gör ev. potatismos
 
Servering
Lägg upp på tallrikar, toppa med de tunna morotsskivorna och de stekta champinjonerna
 
Mums vad det här är gott. vardag som fest


Kram Lena

 
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress