Brukar ofta göra egen kebab. Varför inte ta med ut i vårluften nu när solen börjat titta fram.
Stek på köttet i en panna över elden, grilla brödet, servera med tillbehör och en kopp gott kaffe.
Receptet har jag sedan tidigare hittat på nätet men ändrat lite. Kebabköttet bör lagas dagen före, frys ner skuret som blir över i mindre bitar. Behövs bara steka på lite lätt innan det ska serveras
 
 Hemlagad kebab med fefferoni, röd och vit kebabsås i pitabröd 
 
Kebabkött
1,2 kilo finmalen nötfärs (kan blandas ut med lite lammfärs)
2, 5 msk lökpulver
0,5 msk spiskummin
1,5 msk vitlökspulver
2,5 msk paprikapulver
2,5 msk torkad oregano
1- 1,5 msk svartpeppar
1-1,25 msk salt
2,5 msk vetemjöl
 
Gör så här
  • Sätt ugnen på 100 grader
  • Lägg färsen i en skål och blanda ihop ordentligt med de torra kryddorna. Arbeta ihop till en slät fin färs, ska inte vara några hål i, arbeta klart på skärbräda
  • Forma färsen till en slät limpa och linda in plastfolie. Låt vila i kylskåpet cirka 20 minuter
  • Ta ur färsen ur plastfolien och linda in i dubbla ark aluminiumfolie, vik ändarna neråt så att eventuell köttsaft kan rinna ut. Lägg köttet på ett galler, ställ en form under. In mitt i ugn i 3 timmar
  • Stäng av ugnen och låt köttet stå kvar 30 minuter på eftervärme. Ta sedan ut, öppna lite på foliet och låt kallna ordentligt.
  • Slut foliet runt köttet, ställ in i kylskåp över natten
  • Nästa dag, skärs köttet med osthyvel eller kniv i tunna bitar som kan skäras till mindre kebabbitar. Det som blir över kan frysas in i plastpåsar tillsammans med lite av den röda kebabsåsen 
 
Röd kebabsås
2 burkar krossade tomater
2 st. hackade gula lökar
2 msk sambal oilek
3 tsk salt
2 tsk strösocker
ev. lite chilipulver för mer hetta
 
Bryn löken, tillsätt allt i en kastrull och låt puttra i cirka 20 minuter. Smaka av. Mixa till en slät sås, låt svalna
 
Vit kebabsås
1, 5 dl majonnäs
2 dl. turkisk yoghurt
1,5 - 2 tsk vitlökspulver
 1 tsk lökpulver
1-1,5 tsk svartpeppar
1 tsk strösocker
1 tsk salt
 
Blanda ihop allt,
 
Tillbehör
pitabröd köpta (frysta bäst) eller hembakade
fefferoni
sallad
tomat
gurka
gul lök
 
Servering
Stek kebabköttet, tillsätt lite av den röda kebabsåsen
Värm pitabröden och servera med tillbehören samt den röda och vita kebabsåsen
"pitabröd kan förstås bytas ut till pommes"
 
Hoppas att dina kebab blev goda  /kram GT
 
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress