Blåmusslor, räkor, vitt vin och grädde med hemlagad pasta
4 pers.
 
Pastadeg
2 dl durumvetemjöl
1,5 dl vetemjöl
2 msk olivolja
1ägg och en äggula
2 msk vatten 
0,5 tsk salt
 
Blåmusslor, räkor med vitt vin och grädde
1 nät färska blåmusslor
500 g, frysta räkor, skalade 
2 schalottenlökar hackade
4 vitlöksklyftor, pressade
olivolja
2 dl vitt vin
3 dl grädde
salt
svartpeppar
 
Gör så här
Arbeta ihop pastadegen, kör gärna allt i en matberedare.Lägg degen i kylskåp cirka 1 timme. Gör sedan tagliatelle eller spagetti. Låt gärna pastan torka lite före. Kokas i saltat vatten 2-3 minuter
 
Skölj ren musslorna och ta bort skägget med en kniv. Kasta de musslor som är öppna eller skadade. 
Stek schalottenlök och vitlök i olivolja i en stor kastrull. tillsätt blåmusslorna och häll över vitt vin, grädde och salt,. Sätt på ett lock och koka i tre minuter. Plocka uppblåmusslorna, släng de som ej öppnat sig. Lägg på ett stort fat. Lått grädd och vinvätskan reducera nåtgot och värm upp räkorna på slutet. Salta och peppra. 
Häll pastan över musslorna samt grädd och vinkoket med räkorna, rör om. Garnera med lite persilja. Servera
 
Kram Lena

Sommaren är ju underbar men det är ju verkligen speciellt med hösten. Den är så vacker när trädens blad skiftar i vackra färger och skogen fyller på sitt skafferi med bär och svampar. Vem kan motstå de vackra gula kantarellerna som lyfter upp vilken rätt som helst "nästan" . Idag gjorde jag egen pasta, brukar blanda det italienska mjölet tipo 00 med vanligt vetemjöl men det går självklart bra med bara vetemjöl eller helt enkelt köpa färdig färsk. En härlig smakrik pastasås

Färsk pasta med kantareller, bacon och soltorkade tomater
4 pers
 
500 g färska kantareller eller två konservburkar, hackade i mindre bitar
olivolja
1 stor gul lök,hackad
4 vitlöksklyftor, pressade
1 st. färsk chili, hackad (efter styrka)
5-6 stycken soltorkade tomater
1 paket bacon, klippt i mindre bitar
2 dl vitt vin
1 st. kyckling buljongtärning
vatten 2-3 dl
2 dl riven färsk parmesanost
1,5 dl mascarponeost
salt
peppar
 
Tillbehör
Färsk pasta
sallad
 
Gör så här
Stek lök i en panna med lite olivolja, tillsätt vitlök, chili, kantareller, soltorkade tomater och bryn några minuter. Tillsätt sedan bacon, vin, buljong, vatten och låt puttra på några minuter. Till sist tillsätts mascarponeost och parmesanost. Salta, peppra och smaka av. tillsätt ev lite mer vatten om den känns för tjock. Grovmalen svartpeppar är lite av min favorit då det brukar bli lite sting i maten.
Servera på tallrikar med pasta
 
Mums och kram Lena

Äpplen, äpplen och äpplen. Träden bär så otroligt med frukt i år. Å vad mycket gott man kan göra. Först ut blev denna goda äppelpaj och eftersom jag hade lite ont om tid att få till denna bjudpaj så blev det en lättgjord egen vaniljsås men den är underbart god

Smarrig äppelpaj med mandeltosca och lättgjord vaniljsås
 
125 g smör smält
3 ägg
1,5 dl strösocker
1,25 dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
2 stora äpplen
1,5 tsk kanel
 
Mandeltosca
75-100 g sötmandel, finhackad, brukar inte skala dom
75 g smör
1 dl strösocker
1,5 msk vetemjöl
2 msk mjölk
 
Lättgjord vaniljsås
3 dl vispgrädde
3 äggulor
3 msk florsocker
1-1,5 msk vaniljsocker
 
Gör så här
Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och strösocker. Tillsätt det smälta smöret, vetemjöl, vaniljsocker och kanel. Rör till en jämn smet och häll i en i smörjd springform. Skala äpplena och skär i tunna bitar som fördelas och sticks ner i smeten- Ställ in mitt i ugnen cirka 25-30 minuter. Gör under tiden toscasmeten.
Smält smör, tillsätt resterande och rör till en smet. Fördela smeten äver pajen,höj ugnsvärmen till 200 grader och ställ in i cirka 5-10 minuter tills den fått fin färg
Vaniljsås
Vispa grädden. ta en annan skål och vispa äggulor, florsocker och vaniljsocker. Blanda sedan ihop allt
 
Kram Lena