När det varit ett bra år med mycket bär så samlar man på sig en hel massa från skogens skafferi. Det gäller ju också att äta upp dom så att dom inte bara blir liggande. Ibland så köper man också bär och det blir ganska ofta att dom ligger där i sina förpackningar och blir frostiga. Ett bra tips är att ta upp lite bär varje vecka. Koka ihop dom i en kastrull utan socker eller med lite grann. Sedan hälla upp på en mindre glasburk och ställa i kylen. Sedan lägger man i en klick i sin kanske egna yoghurt och granola. Supergott och nyttigt. Denna vecka blev det med en förpackning tropiska frukter som låg i frysen. Man kan blanda ihop olika eller ta rena sorter. Tänk blåbär, hallon, jordgubbar, rabarber, svarta och röda vinbär, krusbär, plommon etc. Mmm

Lättsockrad sylt till yoghurt


Några dl bär eller frukt av valfri sort
Några msk strösocker 

Koka ihop i en kastrull till en sylt, häll upp i en ren och torr mindre glasburk med lock. Ta lite till ex. morgonens yoghurt och granola (egen godast, se tidigare recept på bloggen)
Hållbar cirka en vecka utan s

Jag brukar göra egen yoghurt lite då och då och nu hade jag möjlighet att testa lågpastöriserad och ohomogeniserad mjölk, Gjort det flera gånger och den blir väldigt god. Nu kan man ju göra på vanlig mjölk också men använd gärna en på 3 % annars blir den ganska lös och rinnig men en lättare variant. Självklart kan man ju köpa sin yoghurt men det är ändå något speciellt med att göra sin egen, där man vet vad som är i.

En ohomogeniserad mjölk innehåller fett och näringsämnen som annars brukas ta bort. Jag värmer upp yoghurten till 90 grader ändå och det blir bra, tycker i alla fall vi som har ätit av den flera gånger. Till frukost är det jättegott att ta någon dl av den hemgjorda yoghurten tillsammans med en granola som man gjort själv. Det går faktiskt ganska lätt att göra bådadera. Se mitt tidigare recept på en variant av granola, kommer flera allt eftersom.

Man behöver egentligen inte några specialprylar för att göra egen yoghurt, man kan tillsätta cirka 10 % av någon god yoghurt i mjölk, värma upp, kyla ner och hälla allt i en termos som får stå varmt i några timmar, inlindad i en handduk men eftersom jag ofta gör min egen yoghurt så har jag valt att göra en liter år gången som får stå i en elektrisk värmebehållare i några timmar för att sedan "gotta" till sig i kylskåpet.

Jag börjar med en yoghurtstart och tar sedan några msk av den färdiga och tillsätter i nästa och så vidare men till slut måste man börja om från början igen

Yoghurt
 
1 liter mjölk, gärna 3 %
1 påse startkultur (läs på påsen hur man ska göra)
 
Gör så här
Värm upp mjölken till 90 grader (får inte koka). Kyl ner snabbt i ex. kallt vattenbad till 42 grader och tillsätt yoghurtkulturen. Blanda om ordentligt. Sätt den på värmehållning i cirka 7 timmar första gången. Sätt sedan in behållaren i kylskåpet i 12 timmar för att fortsätta mognaden. Rör sedan om eller använd en vanlig visp för att få bort eventuella klumpar.
 
Spara några msk. av den färdiga yoghurten och använd till nästa yoghurt istället för den torkade kulturen. Nästa gång räcker det med att värmehålla den i cirka 3,5 timmar. Detta kan man upprepa cirka 10 gånger sedan måste man börja om igen men pröva gärna med cirka 1 dl köpt färdig yoghurt till 9 dl mjölk
 
Kram Lena
Jag brukar ofta säga att jag inte är någon sockermänniska och då menar jag att jag inte har något speciellt sockerberoende. Dricker i stort sett aldrig läsk, äter sällan godis men det jag tycker om det är riktig mat och goda smörgåsar. Det som jag gillar är kondenserad mjölk och då pratar jag inte om den som man kokar till kola utan den ljusbruna kondenserade lena smaken. Nu har jag gjort min första egna kondenserade mjölk och wow vad gott det blev. Nu är den fylld i glasburkar och håller länge i kylskåpet. En öppnad burk håller cirka 1 vecka. Får användas ibland till goda desserter, glass eller bakverk
Kondenserad mjölk
 
2 liter mjölk
6 dl strösocker
0,5 tsk salt
 
Gör så här
Blanda allt i en kastrull, koka upp och låt småkoka i cirka 1,5 - 2 timmar tills det har reducerats, blivit tjockare och har en ljusbrun färg. Koka inte för länge eller för hård kokning då finns det risk för att det skär sig, speciellt på slutet. Rör om lite då och då. Låt svalna en liten stund och häll sedan upp på rena torra glasburkar.
Förvaras flera månader i kylskåpet. Öppnad burk håller cirka 1 vecka.
Jättegott till bakverk, desserter och glass.
Jag gjorde min på lågpastöriserad och ohomogeniserad mjölk och den blev kanonbra
 
Kram Lena