Har fått älgfärs och det blir jag så glad över. Det är så gott att använda till många olika rätter, så idag blev det goda biffar med ädelost och tillbehör.

Älgfärsbiff, kantarellsås och ugnsrostad potatis
4 pers
 
Potatisklyftor
1 kg potatis, tvättad och skuren i klyftor
olja
flingsalt
torkad timjan
 
Färsbiffar
500 g älgfärs
2 msk ströbröd
3 msk vatten
2 msk mellangrädde
2 msk kalvfond
1 gul lök, finhackad
30 g ädelost
1 ägg
1 tsk worcestersås
salt
peppar
 
Kantarellsås
2 dl kantareller, hackade i mindre bitar
2 dl vatten
1,5 dl mellangrädde ( önskar man fetare sås, uteslut vatten och ta grädde istället)
1 tsk soya
maizenaredning
ev, 1 tsk konjak
salt
peppar
 
Gör så här
Sätt ugnen på 200 grader. Lägg i potatisklyftorna. Ringla över lite olja, strö på torkad timjan och flingsalt. Rör om. Sätt in mitt i ugnen i cirka 30 minuter. Rör om en gång. Potatisarna ska få fin färg och kännas mjuka
Blanda ihop ströbröd, vatten, mellangrädde och  kalvfond i en skål och låt svälla en stund. Tillsätt älgfärsen, lök, smulad ädelost, ägget, worcestersås, salta och peppra.
Forma 8 st. "bollar" , platta till dom lite. Stek biffarna i en stekpanna med en klick smör och en klick olja cirka 2 minuter på varje sida. tills dom är färdiga. Ta upp biffarna.
Häll ner kantarellerna i stekpnnan, bryn dom en stund, tillsätt vatten, grädde, soya, ev. lite konjak, salta och peppra, smaka av. Red av med lite maizenaredning.
 
Servering
Servera älgfärsbiffarna med klyftpotatis, sås och ev. gurka och lite lingonsylt
 
Kram Lena
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress