Halloumi på komjölk. Ett recept från Mandelmanns. Bara ett måste och testa och kan säga att den blev fantastiskt god. Stekte några skivor i en riktigt bra olivolja och alldeles i min smak. Perfekta att frysa in. Tina upp långsamt, skär i skivor och varför inte krydda med lite chili och grilla de goda ostskivorna. Spara gärna vasslen och gör ricotta.

Halloumi, hemgjord
(recept från Mandelmanns fjälloumi)
det går att halvera satsen om man inte har en jättestor kastrull
 
10 liter mjölk (gärna från någon bonde, ska vara fetmjölk)
1 dl filmjölk (så färsk som möjligt)
1 dl yoghurt, naturell (så färsk som möjligt)
3 ml ostlöpe (om du köper ostlöpe på affären är mängden 15 ml)
Om inte ostblandningen gått ihop sig på 30 min, tillsätt lite mer ostlöpe
havssalt
 
Gör så här
Värm mjölken till 36 grader i en stor gryta, tillsätt filmjölk och yoghurt, rör om och låt stå i 20-30 min.
Rör i löpen och sätt på ett lock, låt nu blandningen stå i cirka 45-60 min. Nu har mjölken stelnat.
 
Ta en ballongvisp och bryt osten i cirka 1 cm stora bitar. Värm massan till 42 grader under omrörning. Ta kastrullen från värmen. Rör om lite då och då. Låt stå i 30 minuter.
 
Fånga upp massan med en trådsil och lägg den i ett durkslag med en ostduk. OBS! Vasslen ska vara kvar i grytan. Lägg en tyngd på ostmassan eller häng upp ostduken. Låt stå i minst 30 minuter men gärna 1-2 timmar. Vänd på ostmassan efter halva tiden.
 
Värm vasslen i grytan till 85 grader. Skär osten i större bitar. Cirka 8 st. och lägg ner dom i den varma vasslen. Grytan ska fortsätta att stå på värme och hålla runt 85 grader i 30 minuter eller tills ostarna flyter upp.
Ta upp ostarna och gnid in dom med havssalt (spara vasslen till ricotta)
 
Lägg ostarna på sval plats och låt dom rinna av i 24 timmar (ex. i en sil på ett fat eller i en jäskorg för deg.
Förvara osten i kyl eller frys in dom.
 
Servering
Skär upp i skivor, stek i olivolja med god kvalitet och servera till sallad, kött etc.
 
Kram Lena
och tack för receptet.
 
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress