Som jag tidigare har skrivit så gillar jag helst att göra maten från grunden, det går att göra en hel massa för att slippa konstiga tillsatser och sen kan det ju vara ganska roligt också. Att göra sitt eget smör är hur lätt som helst, det är ju ingen hemlighet direkt. Jag brukar inte ha smör på mackorna men ibland så vill man lyxa till det och bre på en liten klick på ett härligt nybakat bröd. Smör går fort att göra, tillsätt lite havssalt eller varför inte göra ett gott smör med vitlök eller tryffel. Ja det är bara att testa. Förvara smöret i kylen

Smör, hemgjort
 
6 dl vispgrädde 40%
havssalt
 
Gör så här
Det är inte så många som har en smörkärnare och det behöver man inte ha heller eftersom man gör små mängder och då fungerar elvispen hur bra som helst
Häll grädden i en stor skål, vispa tills det bildas smörklumpar och kärnmjölk. Tar cirka 10 minuter (det känns som det inte kommer bli något smör när man vispar men när man börjar känna lite stänk på sig då helt plötsligt händer något. Ja det har blivit smör. Se bild längst ner.
Lägg smöret i en skål med kallt vatten (får inte vara varmare än smöret).
Knåda smöret så att det blir tvättat i vattnet, byt vatten 2 gånger och tvätta tills vattnet är helt klart.
Smöret läggs i en ny bunke, tillsätt salten och blanda om, smaka av.
Förvara smöret i ett mindre kärl med lock i kylskåpet.
 
Tips! Gör ett gott vitlökssmör eller varför inte tryffelsmör?
 
Kram Lena
 
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress