Köpte 9 liter supergod mjölk på affären som kommer från en lokal bonde. Så idag har jag bland annat gjort äggost. För att göra osten behövs en speciell form. Jag brukar göra äggost och det som blir över fryser jag in då det blir ganska mycket. Det är lätt att göra, bara man står vid spisen och har koll hela tiden. vasslen som blir över går bra att baka på. Äggost är lite speciell, mycket protein. Antingen gillar man det eller så inte. Pudra över lite kanel eller kardemumma vid servering

Äggost med björnbärssylt och en klick grädde
(receptet kommer från Flatön). Man behöver en äggostform
 
3 liter mjölk
6-10 ägg
3 dl gräddfil
ev. 1-3 tsk strösocker
 
sylt
200 g björnbär (tinade)
ev. en liten skvätt vatten
ev. lite strösocker
 
tillbehör
vispad grädde
kanel eller kardemumma
 
Gör så här
Slå mjölken i en stor tjockbottnad kastrull. Vispa ihop ägg och gräddfil och häll i kastrullen. Rör hela tiden ev. med en trägaffel, sakta mot botten och värm sakta upp blandningen så att den börjar att sjuda, sänk värmen allt eftersom. FÅR ABSOLUT INTE KOKA. Efter en stund kommer blandningen att skära/dela sig. När det bildas klumpar och vasslan börjar att klarna så ställ kastrullen på sidan och låt stå i 10 minuter.
Ta upp äggostmassan med en hålslev och lägg i ostformen. Strö ev. lite socker mellan varven. Låt äggosten stå i kylskåp och vila under natten.
 
sylt
Koka björnbären i en kastrull med ev. lite vatten cirka 5-8 minuter, mosa med en gaffel till en sylt. Tillsätt ev. lite strösocker. Låt svalna och lägg i en burk. Håller cirka 1 vecka i kylskåp
 
Servering
Tippa ut äggosten på ett fat. Skär i portionsbitar, pudra över med lite kanel eller kardemumma, servera med lite björnbärssylt och en klick vispad grädde
 
Äggosten går att frysa, tina upp långsamt innan servering
 
Kram Lena
 
 

Färsk egengjord pasta är så mycket godare än den köpta. Endast två ingredienser behövs. Idag en variant med tagliatelle gjord i pastamaskin.

Hemlagad tagliatelli med chorizo, ädelost och broccolibuketter
4 pers
 
250 g durumvete (helst tipo00)
3 ägg
 
Sås
1 gul lök, skalad och hackad
150 g. skivad chorizo, skuren i strimlor
2,5 dl mellangrädde (eller matlagningsgrädde)
75 g. ädelost
1 färsk broccoli
salt
peppar
färsk parmesanost
 
Gör så här
Gör pastadegen. Lägg mjölet i en skål, gör ett hål och kläck äggen i mitten. Arbeta ihop degen med en gaffel. Knåda degen i cirka 10 minuter. Om för lös ta lite mer mjöl och för hård tillsätt lite vatten. Lägg degen i en plastpåse och låt vila i kylskåpet i cirka 10 minuter.
Ta ut degen ur kylskåpet, dela i tre bitar. Använd pastamaskin. Kör varje degbit från steg 1 och avsluta med steg 7 i tjocklek. Bra att ha ex. en större skärbräda med lite durumvete på så att degbitarna inte fastnar ihop. Om dom blir för långa så halvera dom. Kör sedan varje degbit i tagliatellevalsen. Låt torka cirka 1 timme på ett bakplåtspapper med lite durumvete.
 
Gör såsen
Skär broccolin i små buketter och låt sjuda i en kastrull med lättsaltat vatten tills den är mjuk. Häll av vattnet.
Stek löken i lite olja, lägg i chorizon och bryn även den. Tillsätt mellangrädde, salt, peppar och låt puttra på i cirka 5 min. Smaka av och lägg i broccolibuketterna.
 
Koka pastan
Häll vatten i en stor kastrull, tillsätt mycket salt. Låt koka upp och tillsätt pastan. Koka i cirka 5 min.
 
Servering
Häll upp pastan på ett stort fat, häll över den varma såsen över. Strö över lite hyvlad parmesanost och ställ fram på bordet för servering
 
Kram Lena

Fortsätter att vara flitig och lägga ut mina recept allt eftersom. En paj går oftast ganska fort att göra och det måste finnas hur många varianter som helst på paj. Hittade både extra rökt skinka och färsk sparris i kylskåpet så det fick bli denna faktiskt så "lätta" paj. Mycket god

Skink och sparrispaj med kesella
4 pers
 
Pajskal
1,5 dl vetemjöl
1,5 dl grahamsmjöl
3 msk kesella (jag använde lätt)
75 g. smör i kuber
salt
ev. någon msk vatten
 
Fyllning
1 knippe färsk grön sparris, skalad och skuren i cirka 1,5 cm långa bitar
175 g.skinka, gärna extra rökt, skuren i mindre bitar
2,5 dl mellanmjölk
3 ägg
0,75 dl kesella ( jag använde lätt)
1,5 dl riven ost, gärna 17 %
salt
peppar
chilikrydda
 
Gör så här
Sätt ugnen på 225 grader, arbeta ihop degen, tryck ut den i en pajform, gärna med löstagbar kant. Ställ in i kylskåp cirka 20 minuter. Bryn sparris och skinka i en liten klick smör i några minuter.
Vispa ihop fyllningen. Grädda pajskalet mitt i ugnen cirka 10 minuter.
Fördela skinka och sparris i pajskalet. Häll över fyllningen. Grädda mitt i ugnen cirka 25 minuter. Tills den känns gräddad
 
Servering
Skär upp i bitar, servera med en grön sallad, tomater, gurka och ringla över lite balsamico
 
Kram Lena