Köpte 9 liter supergod mjölk på affären som kommer från en lokal bonde. Så idag har jag bland annat gjort äggost. För att göra osten behövs en speciell form. Jag brukar göra äggost och det som blir över fryser jag in då det blir ganska mycket. Det är lätt att göra, bara man står vid spisen och har koll hela tiden. vasslen som blir över går bra att baka på. Äggost är lite speciell, mycket protein. Antingen gillar man det eller så inte. Pudra över lite kanel eller kardemumma vid servering

Äggost med björnbärssylt och en klick grädde
(receptet kommer från Flatön). Man behöver en äggostform
 
3 liter mjölk
6-10 ägg
3 dl gräddfil
ev. 1-3 tsk strösocker
 
sylt
200 g björnbär (tinade)
ev. en liten skvätt vatten
ev. lite strösocker
 
tillbehör
vispad grädde
kanel eller kardemumma
 
Gör så här
Slå mjölken i en stor tjockbottnad kastrull. Vispa ihop ägg och gräddfil och häll i kastrullen. Rör hela tiden ev. med en trägaffel, sakta mot botten och värm sakta upp blandningen så att den börjar att sjuda, sänk värmen allt eftersom. FÅR ABSOLUT INTE KOKA. Efter en stund kommer blandningen att skära/dela sig. När det bildas klumpar och vasslan börjar att klarna så ställ kastrullen på sidan och låt stå i 10 minuter.
Ta upp äggostmassan med en hålslev och lägg i ostformen. Strö ev. lite socker mellan varven. Låt äggosten stå i kylskåp och vila under natten.
 
sylt
Koka björnbären i en kastrull med ev. lite vatten cirka 5-8 minuter, mosa med en gaffel till en sylt. Tillsätt ev. lite strösocker. Låt svalna och lägg i en burk. Håller cirka 1 vecka i kylskåp
 
Servering
Tippa ut äggosten på ett fat. Skär i portionsbitar, pudra över med lite kanel eller kardemumma, servera med lite björnbärssylt och en klick vispad grädde
 
Äggosten går att frysa, tina upp långsamt innan servering
 
Kram Lena
 
 
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress