En härlig söndagsmiddag som inte kostar allt för många kalorier. För mig räcker lite bea till maten trots att den är så väldigt god. Vill bara känna smaken. Vill man ta mycket så gör man det. Mmm god mat det här 

Helstekt rostas, ugnsrostade rotsaker och nyslungad bearnaisesås
6 pers
 
1 kg rostas
2 st. rödlökar
4 morötter
2 stora palsternackor
0,5 st kålrot
salt peppar
olja
 
bearnaisesås
3 äggulor
2 schalottenlökar
5 vitpepparkorn
1 msk hackad persilja, gärna färsk
1,5-2 msk dragon, gärna färsk
1, 5 msk vinäger
0,5 dl vatten
250 g smör
 
Gör så här
Sätt ugnen på 175 grader. Låt köttet bli rumsvarmt. Ta fram äggen till såsen, ska bli rumsvarma.
Skala lök, morötter, palsternackor och kålrot och skär i lite större bitar. Lägg rotsakerna på en ugnsform med bakplåtspapper. Ringla över lite olja och strö över lite flingsalt.
Bryn köttet runt om i en stekpanna med smör eller talg, salta och peppra. Sätt in mitt i ugnen. Sätt i en termometer i den tjockaste delen av köttet. 65 grader för rosa kött, vill du ha genomstekt så gäller 70 grader. Vira in det färdigstekta köttet i aluminiumfolie och låt vila.
Öka ugnstemp till 225 grader och sätt in rotsakerna mitt i ugnen i 20-30 minuter. Håll koll så att det inte bränns. Rör om någon gång. Känn med sticka om den är klar.
Smält smöret till såsen och låt svalna lite. Finhacka löken, lägg ner löken i en kastrull tillsätt vinäger, vatten och vitpeppar. Koka tills hälften av vätska försvunnit. Sila av och behåll den som ska in en ny kastrull. Ställ kastrullen på en kastrull med varmt vatten. Tillsätt äggulor en åt gången och vispa hela tiden. När såsen har fått en bra konsistens tar du av den från plattan. Häll det smälta smöret över såsen i tunn stråle under fortsatt vispning. Fortsätt vispa ett tag till efter att smöret är i. Tillsätt kryddorna, salta, smaka av
 
Servering
Skär upp köttet tvärs över muskeltrådarna. Lägg upp på tallrikar, rotsaker, kött och bearnaisesåsen till. Peppra lite över rätten, strö över lite flingsalt.
 
Hur räddar man en bea? Kolla under såser "slungad och räddad bea"
 
Kram Lena
 
 
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress