Färsk egengjord pasta är så mycket godare än den köpta. Endast två ingredienser behövs. Idag en variant med tagliatelle gjord i pastamaskin.

Hemlagad tagliatelli med chorizo, ädelost och broccolibuketter
4 pers
 
250 g durumvete (helst tipo00)
3 ägg
 
Sås
1 gul lök, skalad och hackad
150 g. skivad chorizo, skuren i strimlor
2,5 dl mellangrädde (eller matlagningsgrädde)
75 g. ädelost
1 färsk broccoli
salt
peppar
färsk parmesanost
 
Gör så här
Gör pastadegen. Lägg mjölet i en skål, gör ett hål och kläck äggen i mitten. Arbeta ihop degen med en gaffel. Knåda degen i cirka 10 minuter. Om för lös ta lite mer mjöl och för hård tillsätt lite vatten. Lägg degen i en plastpåse och låt vila i kylskåpet i cirka 10 minuter.
Ta ut degen ur kylskåpet, dela i tre bitar. Använd pastamaskin. Kör varje degbit från steg 1 och avsluta med steg 7 i tjocklek. Bra att ha ex. en större skärbräda med lite durumvete på så att degbitarna inte fastnar ihop. Om dom blir för långa så halvera dom. Kör sedan varje degbit i tagliatellevalsen. Låt torka cirka 1 timme på ett bakplåtspapper med lite durumvete.
 
Gör såsen
Skär broccolin i små buketter och låt sjuda i en kastrull med lättsaltat vatten tills den är mjuk. Häll av vattnet.
Stek löken i lite olja, lägg i chorizon och bryn även den. Tillsätt mellangrädde, salt, peppar och låt puttra på i cirka 5 min. Smaka av och lägg i broccolibuketterna.
 
Koka pastan
Häll vatten i en stor kastrull, tillsätt mycket salt. Låt koka upp och tillsätt pastan. Koka i cirka 5 min.
 
Servering
Häll upp pastan på ett stort fat, häll över den varma såsen över. Strö över lite hyvlad parmesanost och ställ fram på bordet för servering
 
Kram Lena