Härlig husmanskost med lite nytänk. Saftiga järpar med massor av persilja serverade med syrad stuvade morötter. För ett tag sedan kom den syrade grädden. Piffar upp smakerna i en del rätter och blev inte helt fel i stuvade morötter. Tänker alltid smaker så syrat behöver sött. En skvätt sirap höjde genast upp stuvningen.

Järpar med syrade och stuvade morötter
4 pers.
 
Järpar
500 g. köttfärs
1 lök, riven
2 klyftor vitlök, riven
2 msk ströbröd
1 ägg
1 kruka färsk persilja, hackad
salt
peppar
1 msk syrad grädde 15 %
 
Gör så här:
Blanda ihop alla ingredienser, smaka av. Spar lite persilja till garnering. Rulla runda bollar som och forma till avlånga järpar. Bryn i olja i en stekpanna, vänd på alla sidor
 
Syrade stuvade morötter
cirka 500 g. morötter
3 dl syrad grädde
ev. lite vatten att späda med
en gnutta honung
salt
peppar
ev lite maizenamjöl
 
Gör så här:
Skala morötterna och skär i tunna slantar. Koka i en kastrull med vatten cirka 7-8 minuter. Häll av och spara någon dl. Häll tillbaka i kastrullen,, tillsätt vattnet och resterande av ingredienserna. Maizenamjöl tillsätts eventuellt senare om den blir för rinnig. Låt småkoka till en härlig stuvning tills morötterna känns mjuka. Smaka av. Om det blir tjockt eller torrt tillsätt eventuellt mer vatten eller syrad grädde
 
Servering
lite lingonsylt
hackad persilja
 
Kram Lena
 
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress