Något som jag verkligen gillar är att göra mexikansk mat. Visst är det väl gott med den försvenskade tacomiddagen med köttfärs men absolut inget som slår den riktiga mexikomaten. Finns så mycket gott att äta. Den innehåller mycket färsk koriander, antingen älskar man den eller så gör man absolut inte det. Jag har lärt mig att gilla den, tyvärr så har jag en man som inte gör det. Så den får läggas på separat, men ibland så får han stå ut med den ändå. Idag fick stekt ryggbiff ta huvudrollen :-)

Mexikansk buffé med ryggbiff och tillbehör
4 pers.
 
Tillbehör
tortillabröd, mini (små bröd ska det vara, lägg på av allt goda, vik på mitten och ät, ja så äter man dessa)
gräddfil
lime i klyftor
avokado i skivor
färsk koriander
grön sallad
 
Kött
400 g ryggbiff, gärna i två tjocka skivor
Gör så här:
Blanda ihop en rub
3 tsk torkad chili
2 tsk paprika
1 tsk spiskummin
3 tsk oregano
0,5 tsk salt
0,5 tsk socker
1 tsk torkad koriander
peppar, svart eller vit
Blanda ihop och massera in i köttet men spara lite rub till att strö över köttet innan servering. Låt köttet vila en timme i rumstemperatur.
Stek köttet i helst smör eller talg och neutral olja (talg höjer smaken, finns i förp.hos välsorterade butiker och har lång hållbarhet). Stek inte på för hög värme då rubben lätt kan brännas. Vill du ha medium så kolla med en termometer att temperaturen är 60 grader i den tjockaste delen. Linda in köttet i aluminiumfolie och låt vila cirka 15 minuter. Skär upp i tunna bitar. Strö över resterande av rubben.
 
Syrad rödlök
1 stor rödlök skuren i tunna skivor
0,5 dl ättika
1,5 dl vatten
0,75 dl strösocker
lite peppar
Blanda ihop allt och låt stå i någon timme
 
Pico de gallo
1 förp. körsbärstomater, cirka 250 g. hackad i mindre bitar
1 vitlöksklyfta, pressad
1-2 röda chili, hackad i mindre bitar
0,5 st. silverlök, hackad i mindre bitar
1 lime, saften och riv skalet men kom ihåg att göra ren den noga innan
1 kruka färsk koriander, hackad (kan uteslutas om man absolut inte gillar)
3 tsk strösocker
salt peppar
Rör ihop allt och låt stå i någon timme
 
Servering
Montera dina små tortilla med kött, syrad rödlök, pico de gallo och tillbehör, Ev. lite extra chilikrydda för mer hetta. Nyp ihop tortillan i mitten, ät och njut.
 
Kram Lena
 
 
 
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress