Sirapslimpa kan man unna sig någon gång, det är ju verkligen barnsligt gott. Jag har en del recept på sirapslimpa, här kommer ett från (cicci) blir jättegott. Jag gör den på vetesurdeg och om man vill kan man blanda i lite jäst (5 g.) om man vill vara  säker på att den ska jäsa upp men det ska inte behövas då det är så mycket sirap i som  hjälper till att få skjuts på limpan. 
(null)

(null)
Sirapslimpa med surdeg
Ett bröd

Detta behövs
125 g aktiv surdegsgrund
250 g havredryck eller mjölk 35-37 grader
225 g vetemjöl, helst special
100 g lantvetemjöl
100 g rågsikt
75 g brödsirap eller cane sirap
50 g mjukt smör
7 g flingsalt
(ev. 5 g färsk jäst)

Gör så här
  • Blanda surdeg, havredycken eller mjölken och vetemjöl special i bunken till degmaskin. Täck över med plastfolie och låt stå i rumsvarmt cirka 22-23 grader i 60 min.
  • Blanda i sirapen och låt stå rumsvarmt och övertäckt i ytterligare 45 min.
  • Tillsätt resterande ingredienser i bunken men klicka i smöret allt eftersom. Kör i maskin på lite större fart i 7 minuter, tillsätt då saltet och kör ytterligare 3 min på bra fart.
  • Låt degen vila i 40 minuter
  • Forma till en limpa, gärna på ett bakplåtspapper, om degen fastnar så strö över ytterst lite mjöl på pappret.  Försök att forma så fin limpa som möjligt.
  • Låt jäsa under duk i 5-8 timmar, degen ska jäsa upp fint.
  • Sätt på ugnen i god tid på 220 grader och låt även en ugnsplåt bli varm eller ännu bättre om du har en baksten.
  • Grädda brödet mitt i ugnen på 220 grader i 35-40 min, stick in en termometer mitt i brödet, ska vara 96-98 grader. Jag brukar sänka till 215 grader efter cirka 20 minuter men det beror på vad du har för ugn. 
  • Pensla över smält smör på brödet då det är klart. 
Lycka till
Kram Lena 🤗