Ibland vill man baka ett sånt där riktigt vitt franskbröd med en massa vallmofrön på och då är det här receptet perfekt.  Det bakas klart samma dag 😊

(null)

Lång surdegsfranska
2 st.

Detta behövs
250 g bubblande vetesurdeg
500 g ljummet vatten
600 g tipo 00
150 g siktat dinkel
1 msk matolja
20 g fint havssalt
20 g honung

Ägg
Vallmofrön eller sesamfrön

Så här gör man
  • Blanda allt utom salt och honung i en bakmaskin och kör i 6 minuter, tillsätt sedan salt och honung och kör på högre hastighet i ytterligare 6 minuter
  • Tippa över degen i en matoljesmord plastlåda och sätt på locket. Låt stå på en varm plats i en timme, vik degen och sedan två gånger till med 30 minuters mellanrum. Totalt 3 vik.
  • Låt jäsa med locket på i cirka 2,5 timme eller tills degen har ökat till det dubbla
  • Tippa över degen på mjölat bakbord som ett stort runt bröd. Lägg över en bakhandduk och låt jäsa i 30 minuter
  • Lägg in en baksten mitt i ugnen och en ugnsplåt längst ner och sätt ugnen på 250 grader
  • Dela degen i två och dra ut varje till en rektangel som viks ihop, försök få skarven ner. Gör 3 snitt i varje bröd och låt jäsa 30 minuter under bakhandduk
  • Pensla med uppvispat ägg och strö över vallmofrön eller sesamfrön. Lägg in bröden, sänk värmen till 205 grader och lägg några isbitar längst ner på ugnsplåten. Öppna ugnsluckan och vädra efter 10 och 20 minuter
  • Låt stå inne i cirka 35 minuter totalt eller när temperaturen visar cirka 96-97 grader

Lycka till
Kram Lena 🌸

#surdegsbröd #surdegsfranska #bakahemma #hembakat #,

Kommentera

Publiceras ej