Fick sådan lust att göra munkar, vem kan motstå en nyfriterad munk? Dom går bra att frysa in men då får man sockra dom innan servering.
 
 Nybakade friterade munkar
18-20 stycken
 
100 g smör
3 dl mjölk
25 g. jäst
0,75 dl strösocker
3 msk vaniljsocker
1/2 tsk salt
4 stycken äggulor
9-10 dl vetemjöl
 
Neutral olja till fritering, typ rapsolja
 
Gör så här
Smula ner jästen i en bunke (maskin). Smält smöret, tillsätt mjölken, värm till 37 grader. Häll lite av blandningen och lös upp jästen, häll sedan i resten av mjölkblandningen.
Tillsätt  strösocker, vaniljsocker, salt och kör i maskin en liten stund, tillsätt sedan äggulorna och avsluta med vetemjölet så att det blir en smidig deg som precis släpper bunkens kanter, kan vara något klibbig. Kör några minuter. Självklart så går det att göra degen för hand.
Täck över degen och låt jäsa i en timme.
Kavla ut degen cirka 1 ck tjock. ta ut rundlar och gör sedan ett mindre hål i mitten, använd ex. ett litet snapsglas eller kork från en flaska. Lägg på en plåt med bakplåtspapper. Täck över och låt jäsa 30 minuter.
 
Värm upp frityroljan i en kastrull (obs, ingen fläkt på, ha ett lock till hands om det skulle behövas). Värm till cirka 160-180 grader. Fritera munkarna på båda sidorna tills dom är gyllenbruna. Ta upp med en ex. en hålslev och rinna av på ett hushållspapper. Rulla dom sedan i strösocker. Mums
Det går bra att frysa dom men rulla dom då i strösocker vid servering
 
Kram Lena
 
 
friterade, mumsigt, munkar,

Kommentera

Publiceras ej