Melodifestivalspremiär. Langos är väl inte direkt det som man äter ofta men ibland så kommer man på att göra det och det är verkligen jättegott. Det enda man ska tänka på före är att ha kokat lite potatis eftersom det är det klassiska att göra degen på. Här är ett recept på 4 stycken. Är man många som ska äta så är det bara att dubbla receptet. Mums

Langos deluxe
4 stycken
 
1/4 paket färsk jäst (ej för söta degar)
1,5 dl vatten
3,5 dl vetemjöl
0,5 tsk salt
1 kokt skalad potatis, riven
frityrolja
1 st vitlök, pressad
0,5 dl olivolja alt. neutral olja
 
Tillbehör
Gräddfil
röd lök, skalad och hackad i mindre bitar
frysta räkor med skal, tinade och skalade
rökt skinka skuren i mindre bitar
svart stenbitsrom
(ev. riven ost)
 
Gör så här
Smula ner den färska jästen i en degbunke. Värm vattnet till 37 grader, lös upp jästen med lite av vattnet och häll i resten. Fungerar bra  att göra degen med elvispens degkrokar. Blanda ihop vetemjöl, salt och den rivna potatisen och häll ner i jästblandningen. Arbeta till en smidig deg, blir ganska lös. Strö över lite vetemjöl, sätt på ett lock eller en lägg över en bakhandduk över skålen. Ställ att jäsa på varm dragfri plats i cirka 45 minuter.
Blanda ihop olivolja  (eller neutral olja)  och pressad vitlök i en liten skål.
Ta upp degen och häll ut på ett bakbord med lite vetemjöl. Dela degen i 4 bitar. Strö över lite vetemjöl, kavla ut eller tryck ut dom med händerna till lagom bitar. OBS! Se till att det ligger lite vetemjöl under bitarna så att dom inte fastnar. Låt jäsa i cirka 15 minuter.
Häll över frityrolja i en stor kastrull, ha ett lock till hands om det skulle bli för varmt och som sagt absolut ingen fläkt på. Värm oljan till 180 grader. Lägg försiktigt ner ett bröd i taget, se till att dom inte viker sig. Fritera cirka 2 minuter på varje sida tills dom får fin färg. Går ganska fort. Ta upp bröden med hålslev och lägg på en tallrik med hushållspapper så dom kan rinna av.
 
Servering
Pensla bröden med vitlöksoljeblandningen.
Garnera med tillbehören
 
Kom ihåg att spara frityroljan när den kallnat. Häll tillbaka i flaskan (ta inte det som sjunkit till botten) och märk med datum. Förvaras länge i kylskåpet och kan användas flera gånger
 
Mums och kram Lena
deluxe, jättegott, langos, mumsiga,

Kommentera

Publiceras ej