Ja som sagt, älskar man ostkaka så kommer man verkligen att älska denna. Den görs med en massa kärlek och man skapar fram egna ostgryn genom att separera mjölken från vassle. Att göra mat från grunden är oftast ganska lätt, bara man har rätt råvaror. Självklart så finns det dom som tycker man kanske är lite halvkonstig och märkvärdig som grejar så mycket för att få fram sin egen mat då det går att köpa mycket färdigt i butiken. Jag kan tipsa om att börja titta på alla förpackningar och se vad dom innehåller och vad du ska stoppa in i munnen. Det mesta innehåller en massa tillsatser med stabiliseringsmedel, färgämnen, modifierat stärkelse, palmolja och en massa E -ämnen. Med att göra sin egen mat så slipper man äta sånt och blir oftast väldigt gott.

Att göra egen ostkaka då behöver man mjölk, helst från en bonde, den ska vara lågpastöriserad. Fungerar inte med vanlig mjölk. I mina trakter så har en bonde börjat att sälja sin mjölk till nära butiker och den är underbart god. Fungerar också att göra ostkakan på Åsens mjölk som finns på affären (2 liters plastdunk) eller gammeldags mjölk.

Ostlöpe finns i välsorterade butiker. Ett bra tips är att ha 2-3 mindre glasformar med lock att göra ostkakan i eller så gör man i en stor form

Går bra att frysa.

Ostkaka med hjortronsylt, grädde och en hutt amaretto
cirka 1,5 -2 liter färdig ostkaka
 
3 liter mjölk
5 msk vetemjöl
1 msk ostlöpe
4 ägg
1,5 dl strösocker
50 g sötmandel
2 st. bittermandlar
4,5 dl grädde, 40%
 
Tillbehör
hjortronsylt eller annan sylt
vispad grädde
(ev. lite amaretto "disaronne" för vuxna vid lite extra festligt, serverat i ett halvt tvättat äggskal)
 
Gör så här
Sätt ugnen på 225 grader. Smörj  formen alt. formarna
Häll ner mjölken men spara cirka 1,5 dl och häll upp i en skål, i en stor kastrull, gärna tjockbottnad.
Tillsätt vetemjölet i den lilla mindre mjölkmängden och vispa den slät och låt stå
Värm upp den stora kastrullen till cirka 35-37 grader. Jag brukar röra hela tiden med en trägaffel och kolla med en termometer, det går ganska fort att komma upp i temperaturen så var snabb. Får absolut inte komma över 38 grader för då dör ostlöpet.
(Om det blivit för varmt, kan man låta det svalna lite och ha i en omgång ostlöpe till och vänta, se nedanför)
 
Ta kastrullen från värmeplattan, vänta några minuter och tillsätt sedan den vispade vetemjölsblandningen och ostlöpet i mjölken. Rör om väl med en trägaffel. Sätt på ett lock och låt stå i cirka 30-40 minuter.
Kontrollera försiktigt att mjölken har stelnat, som typ yoghurt. Ta en ballongvisp och rör försiktigt om i mjölken så att ostklumparna delar sig i mindre kuber. Låt blandningen stå ytterligare 15 minuter och rör om försiktigt några gånger. Ostmassan ska nu sjunka till botten och vasslen flyter upp.
 
Ta upp ostmassan med en hålslev och lägg i en finmaskig sil (ha en skål under, vasslen går att spara till annat gott, se gärna recept för ricotta). Låt all vätska rinna  av. Häll över ostmassan i en skål.
Skålla och skala sötmandeln och bittermandeln, hacka eller riv i mindre bitar, jag kör snabbt i matberedaren.
 
Tillsätt mandelhack, äggen, strösockret och grädden  i ostmassan. Rör om väl.
Häll upp i smorda ugnsformar. Ställ in på ett galler längst ner i ugnen. Rör om i smeten efter 15 minuter. Låt sedan ostkakan gräddas klar i ytterligare cirka 45 minuter. Ha koll så att kakorna inte bränns. Lägg på ett bakplåtspapper efter cirka halva tiden eller då dom fått fin färg. Ta ut och låt svalna. Går att frysa.
 
Servering
Servera ostkakan med ev. hjortronsylt, vispad grädde och som sagt för lite extra festligt lite amaretto i ett tvättat halv äggskal som hälls över kakan.
 
Mums och kram Lena
hemlagad ostkaka, jättegod, lågpastöriserad, mumsigt, ostkaka, ägg,

Kommentera

Publiceras ej