Jag brukar göra egen yoghurt lite då och då och nu hade jag möjlighet att testa lågpastöriserad och ohomogeniserad mjölk, Gjort det flera gånger och den blir väldigt god. Nu kan man ju göra på vanlig mjölk också men använd gärna en på 3 % annars blir den ganska lös och rinnig men en lättare variant. Självklart kan man ju köpa sin yoghurt men det är ändå något speciellt med att göra sin egen, där man vet vad som är i.
En ohomogeniserad mjölk innehåller fett och näringsämnen som annars brukas ta bort. Jag värmer upp yoghurten till 90 grader ändå och det blir bra, tycker i alla fall vi som har ätit av den flera gånger. Till frukost är det jättegott att ta någon dl av den hemgjorda yoghurten tillsammans med en granola som man gjort själv. Det går faktiskt ganska lätt att göra bådadera. Se mitt tidigare recept på en variant av granola, kommer flera allt eftersom.
Man behöver egentligen inte några specialprylar för att göra egen yoghurt, man kan tillsätta cirka 10 % av någon god yoghurt i mjölk, värma upp, kyla ner och hälla allt i en termos som får stå varmt i några timmar, inlindad i en handduk men eftersom jag ofta gör min egen yoghurt så har jag valt att göra en liter år gången som får stå i en elektrisk värmebehållare i några timmar för att sedan "gotta" till sig i kylskåpet.
Jag börjar med en yoghurtstart och tar sedan några msk av den färdiga och tillsätter i nästa och så vidare men till slut måste man börja om från början igen

Kommentera