Färsk egengjord pasta är så mycket godare än den köpta. Endast två ingredienser behövs. Idag en variant med tagliatelle gjord i pastamaskin.

Hemlagad tagliatelli med chorizo, ädelost och broccolibuketter
4 pers
 
250 g durumvete (helst tipo00)
3 ägg
 
Sås
1 gul lök, skalad och hackad
150 g. skivad chorizo, skuren i strimlor
2,5 dl mellangrädde (eller matlagningsgrädde)
75 g. ädelost
1 färsk broccoli
salt
peppar
färsk parmesanost
 
Gör så här
Gör pastadegen. Lägg mjölet i en skål, gör ett hål och kläck äggen i mitten. Arbeta ihop degen med en gaffel. Knåda degen i cirka 10 minuter. Om för lös ta lite mer mjöl och för hård tillsätt lite vatten. Lägg degen i en plastpåse och låt vila i kylskåpet i cirka 10 minuter.
Ta ut degen ur kylskåpet, dela i tre bitar. Använd pastamaskin. Kör varje degbit från steg 1 och avsluta med steg 7 i tjocklek. Bra att ha ex. en större skärbräda med lite durumvete på så att degbitarna inte fastnar ihop. Om dom blir för långa så halvera dom. Kör sedan varje degbit i tagliatellevalsen. Låt torka cirka 1 timme på ett bakplåtspapper med lite durumvete.
 
Gör såsen
Skär broccolin i små buketter och låt sjuda i en kastrull med lättsaltat vatten tills den är mjuk. Häll av vattnet.
Stek löken i lite olja, lägg i chorizon och bryn även den. Tillsätt mellangrädde, salt, peppar och låt puttra på i cirka 5 min. Smaka av och lägg i broccolibuketterna.
 
Koka pastan
Häll vatten i en stor kastrull, tillsätt mycket salt. Låt koka upp och tillsätt pastan. Koka i cirka 5 min.
 
Servering
Häll upp pastan på ett stort fat, häll över den varma såsen över. Strö över lite hyvlad parmesanost och ställ fram på bordet för servering
 
Kram Lena
Pasta, chorizo, egen pasta, jättegod pasta, tagliatelle, ädelost,

Kommentera

Publiceras ej