Hej! Vi brukar baka tunnbröd i bagarstuga och det är så mysigt på alla sätt. Speciellt då vi är några stycken som har en superrolig och jobbig dag med att baka, elda, grädda och städa. En vedugnsgräddad pizza brukar avsluta dagen. Har länge funderat på en stekhäll som faktiskt ersatt de klassiska bagarstugorna. Går även att hyra såna. För ett tag sedan investerade jag i en efter tips från en kollega från Norrbotten, klart att många därifrån har kunskap i detta. Det var inte så lätt att hitta en men så fick jag tag på en. Fördelen att man kan baka lite varje gång annars blir det gärna lätt att man har bröd för nästan ett år då man bakar i en bagarstuga.

Ja, så idag körde jag igång hällen som fick bränna till sig på max i 10 minuter. Jag har bakat mycket segkakor efter ett familjerecept i många år och även bakat en hel del tunnbröd men nu fick det bli ett recept på Västgårdens som jag hittade på "koka ihop". Många bröd skiljer sig inte så mycket åt men en del sticker ut. Idag fick det bli detta för att inviga stekhällen. Mycket gott bröd och hällen fungerade perfekt. Självklart kan man grädda bröden längst ner i ugn 300 grader eller annat men hällen kan användas till så mycket annat, pannkakor, alla möjliga bröd, hamburgare etc.

Mjukt tunnbröd på stekhäll  Västgården
12 stora runda bröd
 
Detta behövs;
1 rund kavel
1 kruskavel
1 spade
1 borste
 
50 g. smör
1 liter mjölk
50 g. ekologisk jäst
3 msk sirap
1 msk salt
2 ägg
5 dl rågsikt
17 dl vetemjöl
 
Gör så här
Smält smör, häll i mjölken och värm till 37 grader. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt lite av den ljumma mjölkblandningen och rör om tills jästen har löst sig.
Tillsätt sirap, salt och arbeta in rågsikt och vetemjöl och rör till en smidig deg. Blir ganska lös.
Lägg över en handduk och låt jäsa cirka 30 minuter eller tills den blivit dubbelt så stor. Dela degen i 12 ämnen "bitar" och låt jäsa under bakduk. Sätt hällen på max och låt den bli het.
Kavla ut varje ämne till en stor rundel med en vanlig kavel på mjölat bakbord, annars fastnar degen. Sist används kruskaveln. Lägg över brödet till hällen med en stor brödspade och stek cirka 1 minut på varje sida. Låt svalna under bakduk. Kavla ut resterande och grädda.
Dela varje bit i två. Packa och frys in om de ska sparas
Underbart gott och kan användas som macka, till goda klämmor etc. Mums
 
Kram Lena
 
 
mjukt tunnbröd, mumsigt, stekhäll,

Kommentera

Publiceras ej