Det kan vara en god idé att torka sin egen surdeg om den färska helt plötsligt tappat all sin jäskraft.
Gör så här
- När du har en aktiv och bubblande surdeg så bred ut degen ganska tunnt på ett bakplåtspapper.
- Låt torka i rumstemperatur i två till tre dagar. Den ska vara riktigt genomtorr.
- Kör allt i en mixer till ett fint mjöl och förvara i en ren glasburk som ej diskats i diskmaskin eller med diskmedel.
- Låt burken lufta ett tag innan du sätter på locket. Förvaras länge i rumstemperatur.
När den torkade surdegen ska användas
- Ta en tsk torkad surdeg i en ren burk och lite ljummet vatten, rör om och låt stå i några timmar eller när du ser att den verkat komma igång lite.
- Tillsätt då 0,5 dl mjöl och 0,5 dl ljummet vatten, rör om och vänta tills den bubblat igång ordentligt.
- Gör en på vete och en på råg eller det du brukar ha som surdegsgrund.
Lycka till
Kram Lena 🌸





Kommentera