Dålig I Magen Av Pasta?


Dålig I Magen Av Pasta
Släng ut pastan och slipp din svullna mage * FODMAP är en diet utvecklad vid Monash universitetet i Australien, som flera läkare har börjat arbeta med. Henry Nyhlin rekommenderar den främst till patienter med så stora problem att det blir handikappande, som de som är drabbade av IBS.* FODMAP står för ­Fermentable, Oligo-,Di-, Mono-saccharides and Polysols.

 1. Fermentable: processen då tarmen bryter ned osmälta ­kolhydrater till gaser.
 2. Oligosaccharides: bland annat gluten.
 3. Disaccharides: Laktos, i mjölk, mjuka ostar och ­yoghurt.
 4. Monosaccharides: Fruktos i till exempel äpplen och honung.
 5. ­Polysols: främst i sötningsmedel.* Dieten går ut på att eliminera de kolhydrater som “jäser” i kroppen.

Dit hör en del frukt och grönsaker, och livsmedel som är rika på olösliga fibrer. Bland annat fibrer från vete tillhör den gruppen och ger mer gaser. Lösliga fibrer som havre har kroppen ofta lättare att klara av.* Dieten går ut på att äta livsmedel med låg FODMAP.

 • Exempel på låg FODMAP: gurka, zucchini, banan, apelsin, hårdost, laktosfri mjölk, kött, fisk, kyckling, glutenfritt bröd och mandlar.* Exempel på livsmedel med hög FODMAP: Sparris, kron­ärtskockor, äpple, päron, komjölk, ­yoghurt, råg, vete och cashewnötter.
 • Ällor: Henry Nyhlin och monashuniversity.com Ofta är den stora boven bakom uppsvälld mage efter mat just gaser.

Enligt Henry Nyhlin producerar kroppen själv egentligen ganska lite gaser. Tarmen och magen producerar bara några deciliter luft.

 • – Det är väldigt svårt att tänka sig att det skulle ge speciellt mycket besvär, säger han.
 • – Men äter man mycket kol­hydrater produceras det lite mer gas.
 • En av de största orsakerna bakom uppblåst mage är ofta sättet man äter på.

– De gaser man har i magen är oftast nedsvald luft. Och mat som pasta och pizza har man en tendens att nästan sleva i sig, säger Henry Nyhlin. LÄS OCKSÅ:
Visa hela svaret

Får diarré av pasta?

– Det vanligaste symtomet på glutenintolerans är magbesvär, säger Reidar Hagefjord. Förändrad avföring, diarré, illamående och ont i magen, till exempel. Men celiaki kan också ge andra symtom, som kanske inte är lika uppenbara, och de kan variera väldigt mellan olika personer.
Visa hela svaret

Varför får jag ont i magen av pasta?

Andra tänkbara förklaringar – Om du får ont i magen, blir illamående, kräks eller får diarré efter måltid kan det bero på magsjuka eller matförgiftning, Besvären går vanligen över efter några dagar och du behöver sällan någon behandling. Det är däremot viktigt att du får i dig mycket vätska, gärna vätskeersättning, för att undvika uttorkning.

 1. Vid halsbränna kan du få sura uppstötningar, brännande smärta i magen och bli illamående efter mat.
 2. Det kan bero på att du äter fet eller kryddstark mat, dricker alkohol eller använder anti-inflammatoriska läkemedel.
 3. Det är bra att göra förändringar i din livsstil för att förebygga dessa symptom.
 4. Om du har återkommande och mycket besvär av halsbränna kan du behöva behandla med läkemedel.

Celiaki eller glutenintolerans kan ge dig symptom såsom magont vid matintag, diarréer, illamående och kräkningar. Andra tecken kan vara uppsvälld mage, trötthet och viktnedgång. Gluten finns i vete, råg och korn. Det kan leda till bristsjukdomar då kroppen får svårt att ta upp näringsämnen.

 • Det finns inget botemedel mot celiaki utan behandlingen går ut på att undvika glutenprodukter.
 • Om du får ont i magen efter att ha ätit, blir illamående, får uppsvälld mage och diarréer kan det bero på laktosintolerans.
 • Det beror på att du saknar eller har för lite av laktat, ett protein som kroppen behöver för att bryta ned laktos.

Laktos finns i mejeriprodukter såsom mjölk, ost och smör. Behandlingen går ut på att äta laktosfri kost. Det finns även receptfria tabletter som tillfälligt ersätter laktas i kroppen, du kan ta tabletter dagligen eller vid behov. Ibland kan ont i magen med illamående, kräkningar, diarréer, feber och viktnedgång bero på allvarligare sjukdom.
Visa hela svaret

Kan man äta pasta om man har IBS?

Sockeralkoholer – Sockeralkoholer är en typ av polyoler som vanligen förekommer i sötningsmedel men också naturligt i vissa livsmedel. Överdriven konsumtion kan ha en laxerande effekt för de flesta, vid IBS kan även små mängder ha en laxerande effekt.

Kategori Välj låg FODMAP Undvik hög FODMAP
Protein Nötkött, fisk, fläskkött, kyckling, ägg, tofu
Baljväxter Bönor, linser, kikärtor
Gryn Quinoa, havre, glutenfritt bröd, glutenfri pasta, ris Vete, råg, korn, couscous, bulgur
Grönsaker Morot, gurka, grönkål, gröna bönor, grönsallad, potatis, palsternacka, tomat, zucchini, röd paprika, groddar Lök, vitlök, sparris, rödbeta, jordärtskocka, selleri, rödkål
Frukt Jordgubbar, blåbär, hallon, banan, apelsin, ananas, kiwi, mandarin, papaya, nätmelon, honungsmelon, passionsfrukt, lime, citron. Torkad frukt, äpplen, päron, vattenmelon, honung, mango, persika, nektarin, fruktjuice, torkad frukt
Mejeri Laktosfria produkter, mandelmjölk, kokosmjölk, rismjölk, hårdost, fetaost, halloumi, mozzarella, smör Cottage cheese, färskost, ricotta, mjölk, yoghurt, fil, glass, sojamjölk
Sötning Vanligt socker, stevia Sorbitol, xylitol (finns ofta i tuggummi, halstabletter och godis)

Visa hela svaret

Kan man må illa av pasta?

Mängden kan ha betydelse – Jenny Van Odijk är legitimerad dietist vid Sahlgrenska universitetssjukhusets astma- och allergimottagning. Hon tar emot många patienter med födoämnesöverkänslighet och oklara magbesvär, där en del reagerar på mat med just vete i.

– Dessa patienter har någon sorts veteöverkänslighet, men om det är stärkelsen eller glutenproteinet de reagerar på vet vi inte alltid. Ibland kan även vissa personer med gräsallergi må bättre av att minska på vetet, eftersom det kan korsreagera med gräs, säger hon. En del av utredningen kan bestå av att strikt ta bort all vete ur kosten, för att sedan införa det igen.

Mår patienterna bättre utan vete får de sedan själva bestämma om de vill fortsätta att äta mat som är fri från vete. Jenny Van Odijk menar att överkänsligheten i många fall handlar om ett mängdproblem, åtminstone för IBS-patienter eller personer med gräsallergi som även reagerar på vete.

Det vi märkt är att en del av dessa inte klarar att äta till exempel en stor portion pasta eller kaffebröd, men att de tål att äta sås som är redd med mjöl. I de fallen kan det handla om att försöka äta en mer balanserad kost där vetemjöl och andra kolhydrater inte utgör merparten av det man stoppar i sig.

Både Jenny Van Odijk och Anneli Ivarsson tror att man i framtiden kommer att veta mer om mekanismerna bakom gluten- och veterelaterade magbesvär. – Det pågår en hel del forskning på området, så förhoppningsvis kommer vi att få mer kunskap om vilka orsaker som ligger bakom olika symtom, säger Anneli Ivarsson.
Visa hela svaret

Måste gå på toaletten direkt efter att jag ätit?

Det är väldigt många som då och då har akut behov av en toalett. Ibland kan det hända mitt i måltiden. Orsaken är att reflexerna i magen överreagerar på födan som kommer ner och drar i gång matsmältningen lite för mycket. Det kan också hända om man äter en alltför stor portion eller om man äter för snabbt.
Visa hela svaret

Hur är avföringen vid glutenintolerans?

Vad händer i kroppen vid celiaki? – Celiaki orsakar inflammation och skador på tarmluddet på tunntarmens yta. Det leder till störningar i upptagningen av näringsämnen och därigenom till olika problem, till exempel till anemi, osteoporos och neurologiska problem samt till uppväxt- och utvecklingsstörningar hos barn.

 1. Utslag i samband med celiaki kallas dermatitis herpetiformis.
 2. Utslagen består av kliande hudblåsor som uppkommer ofta i armbågarna och framtill på knäna.
 3. Celiaki kan också orsaka leverskador, barnlöshet och skador på tandemaljen.
 4. Buksymtom på celiaki kan uppträda som diarré, men ofta har patienten endast gasbildning, lös avföring eller lindrig buksmärta.

En del celiakiker har inga buksymtom alls, eller så är symtomen mycket lindriga. Obehandlad celiaki ökar något risken för cancer i tunntarmen.
Visa hela svaret

Hur märker man att man är glutenintolerant?

Celiaki – glutenintolerans Celiaki innebär att du inte tål proteinet gluten som finns i vete, råg och korn. Din tunntarm blir inflammerad och kan inte ta upp näring som den ska. De vanligaste symtomen är magbesvär, trötthet och att gå ner i vikt. Behandlingen går ut på att sluta äta gluten.

diarré, ont i magen och andra magbesvär trötthet och nedstämdhet viktnedgång ledvärk utslag i munnen, så kallad afte kräkningar och illamående blåsor på huden svårt att få till en graviditet.

Vilka symtom man får och hur kraftiga de är kan skilja sig från person till person. Symtomen kan också ändras med åldern.
Visa hela svaret

Kan man vara lite känslig mot gluten?

Känslig mot gluten? Mår du bättre på glutenfri kost? Läs mer – Fria Bröd Sjukdomen celiaki innebär att man inte tål, Celiaki kallas i folkmun ofta för glutenintolerans. Celiaki är dock inte en intolerans utan en som kräver strikt glutenfri kost. Utöver celiaki finns det andra tillstånd där man upplever sig må bättre av, bland annat något som har kallats för glutenkänslighet eller vetekänslighet och som i många fall kanske är en form av IBS.

Dessa andra tillstånd har också kallats för glutenintolerans, vilket förvirrar. För att undvika missförstånd bör termen glutenintolerans därför helt undvikas (dvs för alla tillstånd). Att man inte tycker sig tåla gluten är idag vanligt. Egentligen innebär det att man inte tycker sig må bra av matvaror som innehåller gluten.

Men att det är just gluten som orsakar problemen är osäkert. Det är dessutom omöjligt att testa själv, eftersom det inte går att enbart ta bort gluten ur sin kost. Även andra ämnen försvinner. Det behöver därför inte vara proteinet gluten som är orsaken till besvären utan till exempel andra proteiner eller en viss typ av kolhydrat som också finns i vete, korn och råg. Dålig I Magen Av Pasta Dålig I Magen Av Pasta Det finns flera namn och uttryck som handlar om att man upplever sig må bättre på mat utan gluten, trots att man inte har celiaki. Det första non-coeliac gluten sensitivity på engelska blev glutenkänslighet utan celiaki på svenska eller icke-celiakirelaterad glutenkänslighet,

 1. Ibland har det olyckligtvis kallats för glutenintoleran s (se ovan).
 2. Idag använder de flesta forskare i stället termerna non-coeliac wheat sensitivity, vetekänslighet utan celiaki eller icke-celiakirelaterad vetekänslighet,
 3. Man studerar nämligen om tillståndet orsakas av någon annan beståndsdel i stället för gluten i framför allt vete.
You might be interested:  Maträtter Som Är Bra För Magen?

Symptomen vid vetekänslighet utan celiaki kan likna de vid, som buksmärtor, uppsvullen mage, diarré, förstoppning, trötthet och ledsmärta. Många symtom överlappar också med de för IBS (irritabel tarm). Även veteproteinallergi kan ha liknande symtom. Det är fortfarande mycket som är oklart och kontroversiellt kring vetekänslighet utan celiaki.

Forskning pågår vad gäller mekanismen, diagnostik och förekomst. I vissa länder konstateras vetekänslighet utan celiaki genom att först noggrant utesluta celiaki och veteallergi och därefter konstatera att personen får symptom av glutenhaltiga livsmedel, och att symptomen försvinner med glutenfri kost.

I andra länder (däribland Sverige) ställs inte diagnosen, eftersom det saknas tillräcklig information om vad det egentligen är. Dålig I Magen Av Pasta Dålig I Magen Av Pasta I vete, korn och råg finns en viss typ av kolhydrater som heter fruktaner. De ingår i gruppen Fodmap, som är en förkortning av f ermenterbara o ligo-, d i-, och m onosackarider och ( a nd) p olyoler. Vid IBS (irritabel tarm) är det vanligt att man är känslig för olika typer av Fodmap.

En del studier pekar på att många som tycker sig vara känsliga mot glutenhaltiga livsmedel egentligen är känsliga mot just fruktaner och kanske i stället för vetekänslighet utan celiaki har en form av IBS. Många har celiaki utan att veta om det. Dessa personer kommer naturligtvis också känna att de mår bättre av glutenfri mat.

Eftersom celiaki är en autoimmun sjukdom som kräver mycket strikt glutenfri kost genom hela livet, är det olyckligt att så många idag testar själva och drar ner lite på glutenhalten i sin kost. Att äta glutenfritt på grund av celiaki innebär att alltid vara noggrann och läsa på ingrediensförteckningar. Dålig I Magen Av Pasta Dålig I Magen Av Pasta Om du misstänker att du inte tål gluten är det viktigt att inte börja äta glutenfritt på egen hand innan du med professionell hjälp inom vården har testats för celiaki och veteproteinallergi. I annat fall kan det vara mycket svårt att konstatera eller utesluta celiaki, vilket vanligtvis är en förutsättning för att gå vidare och leta efter andra orsaker.
Visa hela svaret

Vad är tyst celiaki?

Symptom vid celiaki (glutenintolerans) – Fria Bröd Symtomen vid celiaki (som ofta kallas glutenintolerans och ibland felaktigt benämns som glutenallergi) är många och varierar från person till person. Från klassiska magbesvär till helt andra besvär eller inga upplevda besvär alls.

Tvärtemot vad man trodde tidigare så står det nu klart att celiaki både förekommer och kan debutera i alla åldrar. cel iaki ställs idag för både barn, vuxna och äldre. Men på grund av de olika symtomen kan sjukdomen vara svår att hitta. Symtomen försvinner efter en tid på glutenfri kost. Hur lång tid det tar beror bland annat på ålder och på hur länge man har haft en obehandlad celiaki.

Barn märker ofta en förbättring inom några veckor. är en komplex sjukdom som kan manifestera sig i hela kroppen. En obehandlad celiaki kännetecknas av en inflammation i tunntarmen, skador på tarmluddet och vissa biomarkörer (antikroppar) i blodet. Tunntarmens yta, där näringen från maten ska tas upp, blir allt mindre.

Det leder till näringsbrist vilket kan ge en rad olika symtom. Långt ifrån alla får klassiska magbesvär som diarré, magknip, gaser i magen, förstoppning, viktökning eller viktminskning. Näringsbristen kan leda till symtom som dålig tillväxt (barn), sen pubertet, trötthet, depression, benskörhet, ont i leder och emaljdefekter på tänderna.

En del upplever sig dock inte ha några symtom alls. Dålig I Magen Av Pasta Dålig I Magen Av Pasta Ett symtom på en obehandlad celiaki kan också vara att man upplever känslighet mot mjölkprodukter. Skadorna i tunntarmen ger nämligen en minskad aktivitet av enzymet laktas vilket skapar svårigheter att bryta ner laktos (mjölksocker). Detta kallas för sekundär laktosintolerans,

 1. Det är ingen äkta laktosintolerans utan i stället ett resultat av tarmskadorna vid en obehandlad celiaki.
 2. När glutenfri kost införs brukar laktosintoleransen försvinna.
 3. Tyvärr är celiaki lätt att missa vid en sekundär laktosintolerans, eftersom många upplevda symtom försvinner med laktosfri kost.
 4. Det finns en grupp personer som upplever sig må helt bra och inte ha några symtom alls – trots en obehandlad celiaki.

Detta har tidigare kallats för tyst celiaki men benämns idag asymtomatisk celiaki, Det är en celiaki utan några upplevda symtom vid glutenintag. Personer med asymtomatisk celiaki är förstås svåra att hitta och många vet troligtvis inte om att de har celiaki. Dålig I Magen Av Pasta Dålig I Magen Av Pasta Hos barn varierar symtombilden med åldern. Bland annat yttrar sig celiaki som symtom från mage och tarm. Men även mer diskreta tecken är vanliga, som trötthet, emaljdefekter på tänderna och försenad pubertet. Här nedan följer några exempel på vanliga symtom vid obehandlad celiaki hos barn och ungdomar:

Små barn (0–2 år): Dålig aptit, magont, kräkningar, illamående, diarré, förstoppning, utspänd buk/smala extremiteter, trötthet, gnällighet, viktnedgång eller dålig tillväxt och hämmad utveckling. Äldre barn och ungdomar (3–18 år): Dålig aptit, orolig mage, magont, illamående, diarré, förstoppning, trötthet, humörsvängningar, depression, viktnedgång eller dålig tillväxt och hämmad utveckling, försenad pubertet, utebliven menstruation, anemi och emaljdefekter på tänderna.

Hos äldre barn och vuxna är det vanligt att tecknen både är långvariga och ospecifika. I vuxnas fall kan det förutom mag- och tarmbesvär också handla om till exempel nedstämdhet. Vanliga symtom vid obehandlad celiaki hos vuxna är: Mag- och tarmbesvär, menstruationsrubbningar, anemi, viktminskning, emaljdefekter på tänderna, osteoporos och återkommande frakturer, trötthet, humörsvängningar och depression. Dålig I Magen Av Pasta En variant av celiaki är dermatitis herpetiformis (DH eller “hudceliaki”)., : Symptom vid celiaki (glutenintolerans) – Fria Bröd
Visa hela svaret

Hur känns det att ha IBS?

Ont i magen – Du kan ha på olika ställen och på olika sätt. Du kan till exempel få kraftigt magknip under revbensbågarna. Du kan också ha en mer otydlig och molande värk i hela mag-tarmkanalen. Ofta får du mer ont efter att du har ätit. Du kan få mycket ont av att det spänner i tarmen av gaser. Läs mer om,
Visa hela svaret

Hur testar man om man har IBS?

Dålig I Magen Av Pasta

Publicerat: 11 juli 2016 Skrivet av: Kategorier: Diagnoser

IBS (Irritable Bowel Syndrome) är en funktionell mag- och tarmstörning. Det innebär att störningen inte kan visas med prover eller undersökningar då det är tarmens funktioner och nervsamspelet i tarmen som är rubbade. Mätningar visar till exempel att hela mag-tarmkanalen, det vill säga matstrupe, magsäck, tunntarm, tjock- och ändtarm, har en ökad känslighet.

Gaser och “uppkördhet” i magen. Buksmärta som kan öka efter måltid men lättar efter det att man tömt tarmen. Oregelbundna avföringsvanor och känsla av att inte vara färdig efter ett toalettbesök. Förändrad konsistens på avföringen. Illamående Retbarhet i underlivet, med behov av att kissa oftare samt samlagsmärtor.

Dessa symtom kan alla känna av nu och då. Tillfällig förstoppning, diarré eller gaser i magen innebär inte att man har någon sjukdom. Men, om besvären inte går över efter 2-3 månader bör man söka läkare. Hur ställer man diagnosen? Det finns inte speciella tester som visar att man har sjukdomen och det syns heller inte några förändringar på eller i tarmen.

Diagnosen ställs efter en noggrann genomgång av patientens symtom och en begränsad utredning. Ofta får man lämna blodprov och avföringsprov för att kunna utesluta att det finns någon annan orsak till besvären. Ibland får man även genomgå rektoskopi eller koloskopi för att utesluta att det finns någon annan orsak till besvären.

IBS delas in i olika undergrupper beroende på vilken konsistens avföringen har. Diagnosen kan alltså bli:

Förstoppnings-IBS Diarré-IBS Blandad IBS

Olika typer av behandling: En viktig del av behandlingen är att man får diagnosen och symtomen förklarade, och att man känner sig trygg med den informationen. Det finns ingen medicin som botar IBS, däremot kan vissa symtom lindras. Det betyder att man behöver lära sig att leva med sin sjukdom och ibland göra vissa förändringar i sitt sätt att leva.

Om man inte har blivit frisk efter två år är sannolikheten stor att besvären är bestående. Kosten Kosten kan ha stor betydelse för hur man mår. Hur man reagerar på olika livsmedel är individuellt. Det är bra att pröva sig fram då en särskild typ av kost inte fungerar för alla med sjukdomen. En dietist kan vara till hjälp för att ge råd om kost och kostvanor.

Det viktigaste är dock oftast inte vad man äter utan snarare hur man äter. Regelbundna mattider är viktigt, likaså att man tillåter sig själv att gå på toaletten när man behöver det. Rekommendationen är att äta små måltider men vid flera tillfällen under dagen, 3 huvudmål och 2-3 mellanmål.

 • Undvik gärna fet mat då det kan ha en negativ påverkan på tarmen.
 • Läkemedelsbehandling Möjligheterna till läkemedelsbehandling vid sjukdomen är begränsade.
 • Det pågår intensiv forskning inom IBS-fältet, till exempel inom läkemedelsindustrin, och nya behandlingsprinciper är under utveckling.
 • Man kan dock i många fall behandla specifika symtom såsom, smärta, gaser, diarré och förstoppning med läkemedel som idag finns på marknaden.

Vilket läkemedel som fungerar beror därför på vilka symtom man har. Läkemedel mot förstoppning: Det finns en del väl fungerande och receptfria läkemedel som kan lindra besvären. Laxermedel är ett bra alternativ vid blandad IBS eller förstoppnings-IBS. Det är dock viktigt att välja rätt laxermedel då vissa ämnen i bulkmedel kan reta tarmen eller öka gasmängden i magen.

Rådgör därför med en läkare om du är osäker. Läkemedel mot diarré: Finns att köpa receptfritt och verkar genom att avföringen i tarmen binder vätskan och därmed blir avföringen fastare. Läkemedel mot gaser: För att jämna ut gaser i tarmen finns läkemedel att köpa receptfritt på apotek eller genom att få utskrivna av läkare.

Det verksamma ämnet heter dimetikon och kan fungera bra för att minska smärta orsakad av gaser. De flesta mag-tarmsjukdomar påverkas av stress, se därför till att det finns tid för vila och avkoppling. Depression och oro är vanligt vid IBS, men är oftast inte orsaken till sjukdomen.

 • Det kan därför bli nödvändigt att se över sin livssituation.
 • Ibland kan också läkemedelsbehandling mot depression och oro funka bra för att få en lugnare mage.
 • Rådgör alltid med en läkare innan denna typ av behandling sätts in.
 • Vad kan vi vänta av framtiden? Det pågår en intensiv forskning både när det gäller de bakomliggande sjukdomsmekanismerna och olika behandlingsformer vid IBS.
You might be interested:  Varför Äter Man Ägg I Påsk?

I framtiden kommer man med stor sannolikhet att bättre förstå mekanismerna som leder till symtom, och därigenom också hitta nya behandlingslösningar. Det gäller inom många olika områden såsom läkemedel, kosten, olika former av psykologisk behandling och utbildning genom IBS-skolor.
Visa hela svaret

Vad lugnar en IBS mage?

Symtom vid IBS – IBS är en bred diagnos som varierar mycket mellan olika personer. Men vet inte helt vet vad det beror på. Att ha IBS eller IBS-mage, innebär olika besvär med magen och tarmen. Typiskt är att få ont i magen. Smärtan kan upplevas som en molande värk, som magknip eller på andra sätt. I och med att man inte vet grundorsaken till sjukdomen så finns det ingen tydlig behandling, utan det är individuellt vad som lindrar symtomen. Om du har gjort en utredning och vet att det är IBS som du lider av så behöver du prova dig fram till vad du mår bäst av.
Visa hela svaret

Hur testar man sig mot gluten?

Quicktest Gluten är ett självtest som låter dig ta reda på om du kan vara glutenintolerant. Symptomen för glutenintolerans är många och kan exempelvis vara diarré och besvär från mag-tarmkanalen. Testet utförs genom ett snabbt stick i fingret.
Visa hela svaret

Kan man bli sjuk av pasta?

Bakterier i pasta trolig orsak till matförgiftning Beskedet kommer från Luleå kommuns avdelning miljö och bygg, som är ansvarig kontrollmyndighet. Det var den 5 augusti som ett stort antal personer, mest barn och ungdomar, blev sjuka efter att ha ätit spagetti och köttfärssås inköpt från en restaurang i Luleå.

Nio av cupens totalt 173 lag drabbades av matförgiftningen. Ett 30-tal av de drabbade blev så sjuka att de behövde vård på sjukhus. Kommunens utredning visar att det har förekommit toxin samt höga halter av bakterier i pastan, vilket kan ha orsakat matförgiftning. Indikationen styrks av de sjukas symtom, händelseförloppet samt uppgifter om hur livsmedlen hanterats, skriver kommunen i ett pressmeddelande.

Utifrån hur restaurangen beskrivit hanteringen av pastan har det inte gått att finna någon uppenbar orsak till den omfattande bakterietillväxten. Uppföljande analyser kommer att göras vid Livsmedelsverket, skriver Luleå kommun. Läs också: Anna Lena Wallström/TT

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?Klicka !Kommentarer publiceras efter granskning.

: Bakterier i pasta trolig orsak till matförgiftning
Visa hela svaret

Hur lång tid tar det innan man reagerar på gluten?

– Ida När jag har fått i mig gluten tar det ett par timmar innan jag märker av symptom. Oftast får jag magsmärtor ifrån en annan värld, med detta följer att jag blir dålig i magen och blir fast i timmar på toaletten, illamående och yrsel. På ett julbord förra året åt jag en köttbulle med ströbröd i av misstag, den gången var jag dålig i magen ca två månader efteråt.

Jag får alltid sår i mungiporna i samband med magproblemen efter gluten. Lillan Hela vår familj är tyvärr drabbad. Vi reagerar på 4 olika sätt. Dottern med kräkningar och ont i magen, sonen med ont i magen och humörsvägningar, min make med ont i magen och diarré som sitter i några timmar och jag själv med ont i magen, eksem och mina andra allergier blommar också upp.

Carolina Vår son Vilmer, 7 år har celiaki. Max en timme efter han fått i sig lite gluten får han ont i magen och kaskadkräks. Anneli När jag har fått i mig gluten tar det oftast 2-3 timmar sedan känner jag av det. Jag blir så OTROLIGT dålig, kräks, hemska magsmärtor, yrsel, svimningskänsla och trött.

Fick fel mat på BB i juli 2014 och först 1 ÅR senare kände jag mig återställd. Pernilla Jag får magknip ca 2 timmar efter att jag fått i mig gluten, då är det bara att leta reda på en toalett för jag får akut diarré och måste på toa omedelbart. Inget värre men det kan vara nog så jobbigt om man är på besök i en stad o inte hittar någon toalett! Sedan blir ju alltid tarmen påverkad! Och det är ju inte bra i det långa loppet.

Emelie Ca 3 h efter intag blir jag kraftigt illamående, får kramper/ont i magen, diarréer och kallsvettas. Har jag fått i mig en större mängd kräks jag också. Detta brukar pågå i 3 h sen lättar det. Brukar vara ganska matt dagen efter. På sikt får jag lågt blodvärde och måste äta medicin för att bli bättre.

Cajsa Jag behöver naturligt glutenfritt för att vara symtomfri. Jag är väldigt känslig även i huden pga att jag förutom celiaki har Dermatitis Herpetiformis (hudceliaki). Jag får reflux/sura uppstötningar/kräkningar, munblåsor, illamående, ledvärk, huvudvärk, magsmärtor, magproblem, kliande blåsor i nacken och på leder, extrem klåda, nedsatt immunförsvar, svåra sömnstörningar mm.

Jag har besvär flera månader efter glutenintag, klådan brukar ge sig efter ett par veckor. Nicola “direkta” symptom (inom ca 3-5h) är kraftigt illamående, magproblem, huvudvärk osv. Magsmärtorna fortsätter länge och håller mig oftast vaken hela natten efter intag.

 1. Så dagen efter mår man inte alls bra.
 2. Man är helt matt och har huvudvärk från helvetet.
 3. Aptiten brukar inte heller vara så bra, allt gör så man blir värre känns det som.
 4. Jenny Efter ca 2 tim kräks jag, får kraftig kramp i magen och diarré.
 5. Det sitter i nån stans mellan 3-12 timmar varpå de akuta symptomen långsamt avtar.

Är allmänt ‘dålig’ och svag i flera dagar. Det räcker med mkt lite gluten. Äter ej ngf. Pernilla Jag får riktiga kramper i magen, sitter dubbelvikt på toa med spann i knät. Kommer i båda ändar med diarré och kaskadkräkningar som kan hålla på i några timmar.

Sen är jag trött och hänging i ca 2 veckor efter, behövs inte mycket för att komma i detta tillståndet. Reagerar inom en timme. Kallsvettingar och nästan en nära döden upplevelse. Blir riktigt sjuk av väldigt lite Sofia Direkta symtom, efter 30-60 minuter är illamående, ont i magen, yrsel, hjärtklappning mm.

Magproblem håller sen i sig upp till en vecka. I flera månader kan jag sedan vara enormt trött, ha hjärndimma och koncentrationssvårigheter, vara nedstämd och lättirriterad, ha en väldigt jobbig huvudvärk samt värk i kroppen, hjärtklappning, svaghet mm.

 • Alexandra
 • Kraftiga kramper i magen, diareer eller kräks, väldigt trött och hängig
 • Marie

Riktigt kraftiga kramper i magen kombinerat med en fruktansvärd smärta, samt uppblåst “gravidmage”. Detta sitter i under ungefär ett dygn då jag bara ligger i sängen och vill dö. Totalt förlamad av smärtan. Camilla Illamående, magknip/kramp, diarré. Oftast värst dagen efter.

 1. Maria
 2. Ont i tarmarna, ont i kroppen, illamående bland annat.
 3. Ann-Sofie

På “lite gluten” reagerar jag med extremt kliande utslag över hela kroppen som sitter i en hel vecka efteråt, kan knappt sova då klådan stör så mycket. Magen rasar, magknip och kramper, feberfrossa och stark ångest i ett dygn ungefär. Såhär kan mitt ansikte se ut om en restaurang slarvar.

 • Marina
 • Vi är rätt nya och min son har tyst Celiaki, men nu när vi har hållit på ett tag så har han fått ont i magen vid 2 tillfällen och det har inte varit roligt, som mamma är det jobbigt att se
 • Maria

Jag får diarré, oftast ett halvt till ett dygn senare. Sen får jag ont i leder, har huvudvärk och har allmän sjukdomskänsla i ungefär en vecka. Det känns precis som om man kommer få rejäl influensa. Min dotter kräks kraftigt upprepade gånger ca en timma efter intag.

 • Får hon “bara” i sig små mängder, typ smulor i smör och “spår av” märker man mest av att hon blir deppig, håglös och trött.
 • Brukar även märka av att magen blir påverkad.
 • Sara Ont i magen exakt 1,5 timme efter jag fått gluten i mig, lägg på 30 min till så kräker jag 2 gånger sen håller jag på att kräka en gång i halvtimmen i ca 8-10 timmar och fruktansvärda magsmärtor.

Dagen efter, ja då står jag knappt på benen. Magen är ok 6 månader efter. Och det räcker med 1 brödsmula för mig

 1. Ann-Louise
 2. Vår son på 3,5 år får hemska magsmärtor natten efter intag, sen i en veckas tid efter intag ungefär har han diarréer och är trött och slö.
 3. Frida

Efter ca 2-3 timmar börjar illamåendet komma. Mår illa en liten stund och sedan kräks jag tills allt är uppe. Har även fått krampaktiga smärtor i magen vissa tillfällen då man inte kan göra något så det gör så ont. Jennie Min dotter får samma som Frida som skrivit ovanför och hon mår dåligt några dagar efteråt.

 • Katrin
 • Jag har bara lyckats få i mig gluten via kontaminerad salladsbar, där jag då fick ihållande kramper under större del av natten. Ingenting hjälpte då heller, var bara att härda ut
 • Cecilia

3 timmar efter att jag har fått i mig gluten börjar jag bli matt och skakig, sen dröjer det en halvtimme innan jag börjar kräkas häftigt.Kräks gör jag tills magen är helt tom å en stund till. Mattheten fortsätter flera dagar, å det räcker med en smula.

 • Annika Jag har idag råkat fått i mig gluten för 2:a gången sedan diagnos (2012) o det börjar med illamående, sedan kommer förlamande trötthet (som om jag vore drogad), magen sväller upp, magkramp, huvudvärk och diarreèr.
 • Får sova med handduk i sängen för det kan bli BRÅTTOM till toan Någon mat blir det väl inte på ett dygn nu.

Helena Har jag råkat få i mig gluten tar det ca 2 timmar sen blir jag kallsvettig och illamående. En halvtimme senare spyr jag som en gris sen börjar tarmrensningen från baksidan. Sen kryper jag ner på golvet o lägger mig i flera timmar för är huvudet ovanför kroppen så tuppar jag av.

 1. Jag bli alltså supersjuk och ofta tuppar jag av pga av att hela systemet slås ut.
 2. Lillemor Som multisjuk med celiaki ger en liten liten smula stor katastrof här.
 3. Vansinniga smärtor och kramper i magen.
 4. Vansinniga diarreer,
 5. Alltihop runt 6-7 månader efter ett minimalt fel intag av gluten.
 6. Blir helt sängliggandes,

Vågar inte lämna huset ändå då jag måste vara nära toalett hela den tiden. Det orsakar dessutom jobbiga brister såsom järn mm efter så lång tid utan att få behålla mat knappt alls. Summa: livrädd för att äta någon annan stans än hemma då personal mfl på “matställen” runt om i landet har otroligt bristfälliga kunskaper om vad ens gluten är Ann-Christine Min reaktion har blivit värre för varje gång jag råkat få i mej gluten.

 1. Har tyvärr hänt 4 ggr på de senaste 2 åren.
 2. Jag får fruktansvärda mag/tarmkramper, kaskadspyor, kallsvettas,får huvudvärk & blir helt orkeslös.
 3. Då jag varit på restaurang & fått förklara för (lära) personalen vad som händer & att det kan ta upp till ett halvår innan tarmen är ok, så har de flesta sagt att dom inte hade en aning om att det var så allvarligt.
You might be interested:  Blir Bara Hummer I Längden?

Har nu även börjat reagera på lactos. Får väldigt tjockt slem, blir illamående, & får magkramper. Anna-Lena Efter ca två timmar får jag fruktansvärt ont i magen, blir trött och magen svullnar. Sen blir jag hård och gasig i magen. För mig tar det flera dagar innan detta går över.

 • Min son har precis samma symptom när han har fått i sig gluten.
 • Malin På lite gluten får jag väldigt ont i magen och får inte behålla någon mat.
 • Springer på toaletten väldigt många ggr under den veckan jag är dålig.
 • Öm i magen och uppsvälld mage.
 • Får äta magsjukemat och det tar ca en vecka innan magen är återställd 🙁 Malin Min dotter blir trött, vill inte äta, diarré, men någon gång förstoppad i flera dagar.

Tar ngr dagar innan allt stabiliserar sig för henne. Hon är 2,5år. Ingela Nyligen fått bekräftat celiaki. Idag när jag får i mig gluten så får jag springa på toa minst 2 dagar innan det lugnar sig, klåda på kroppen, trött o ont i huvudet. Min son reagerar med samma fast värre.

 1. Maria
 2. Ont i tarmarna, ont i kroppen, illamående bland annat.
 3. Linda

Får jag i mig gluten tar det någon timme, sen blir jag illamående, får jätteont i magen och springer på toaletten, blir fruktansvärt trött och tappar aptiten totalt. Sen har jag ont i magen och noll aptit till och från i 1 månad.

 • Marianne
 • Jag får ont i magen vilket kan hålla i sig flera dagar. Diarré eller förstoppning, känner mig sjuk hela jag
 • Malin

Jag får kraftigt illamående och magont. Efter någon timma spyr jag gång på gång. Bittan Fick i mig lite gluten i fredags. På söndagen kommer värken i lederna. Mån,tis: värk, trött, “betongmössa”, lätt illamående. Magen kurrar lite extra men inte ont. Så har jag det.
Visa hela svaret

Hur vet man om man har Tarmfickor?

Inflammerade tarmfickor En tarmficka är en utbuktning i tjocktarmsväggen. Det är vanligt att ha tarmfickor och oftast märks de inte. En tarmficka kan bli inflammerad. Du får då ont i magen och feber. Inflammationen går ofta över utan behandling, men om du blir mycket sjuk kan du behöva få vård på sjukhus.

Du får, Du mår illa. Du känner dig uppblåst i magen. Du får förstoppning eller diarré. Du behöver kissa oftare än vanligt.

Inflammationen kan göra att tarmfickan spricker och inflammationen kan sprida sig. Du känner dig då mycket sjuk och får mycket ont i hela magen. När och var ska jag söka vård? Kontakta en eller en så snart det går om tror att du har en inflammerad tarmficka.
Visa hela svaret

Var i magen har man ont vid glutenintolerans?

När du äter gluten svarar kroppen med inflammation. Det är reaktion i immunförsvaret som skadar tunntarmens slemhinna. Inflammationen kan göra det svårare för dig som är glutenintolerant att få i dig viktiga näringsämnen. Har du celiaki kan du få ont i övre delen av magen, bli trött och nedstämd.
Visa hela svaret

Kan man äta havregryn om man är gluten?

Glutenintoleranta mår bättre med ren havre i kosten Försökspersonerna upplevde först lite besvär i mage och tarm, troligen på grund av den ökade mängden fiber. När de väl vant sig vid havren tyckte flera att magen kändes bättre och “mer normal” än tidigare.

Personerna i studien upplevde dessutom större välbefinnande eftersom de kunde variera sin kost, havren gav god smak och bättre mättnad än den traditionella glutenfria kosten. Studien har gjorts på vuxna personer med celiaki. De fick under en tvåårsperiod dagligen äta stora mängder havregryn, upp emot 100 gram per dag, vilket motsvarar tre portioner havregrynsgröt.

Personerna som var med i studien fick själva välja hur de ville äta havregrynen. De fick en receptbok med olika förslag och recept på bröd, müsli, kakor, kex och middagar. Havregrynen var noggrant kontrollerade och garanterat fria från inblandning av vete, råg och/eller korn.

 1. Innan studiens början och vid tre tillfällen under studiens gång gjordes undersökningar för att studera om och hur havren påverkar kroppen.
 2. Resultaten från undersökningarna visade att tunntarmens slemhinna inte påverkades.
 3. Antikroppar mot gluten kunde inte heller påvisas hos de 15 personer som genomförde studien.

Förekomst av antikroppar mot havre undersöktes också. Avsaknaden av dessa antikroppar styrker teorin om att havre kan inkluderas i den glutenfria kosten. En kostundersökning visade att havre i kosten medför ett ökat intag av fiber och vissa vitaminer och mineraler.

Hösten 1999 kom nya rekommendationer för den glutenfria kosten för vuxna. Studien i Göteborg utgör en del av underlaget för ändringen. Havre kan ingå i den glutenfria kosten, men det ska vara frivilligt att äta havre och det bör ske i samråd med behandlande läkare. På grund av internationella bestämmelser får dock inga havreprodukter saluhållas som glutenfria eller lämpliga vid celiaki.

Även om vuxna personer med celiaki kan använda havre i sin glutenfria kost så är det inte vilken havre som helst. Analyser som gjorts i samarbete med Livsmedelsverket visade att hälften av vanliga havreprodukter ute i handeln innehöll vete, råg och/eller korn.

 • Så var också fallet med vissa naturligt glutenfria produkter (majs, ris, bovete, hirs).
 • Mängderna var oftast små, men vissa produkter innehöll så stora mängder att de kan vara skadliga för en glutenintolerant person.
 • Detta betyder att det bara är specialodlad havre och garanterat naturligt glutenfria produkter som kan rekommenderas i glutenfri kost.

Klinisk näringsfysiolog Stine Størsrud, mobil 0707-98 46 62 tel 031-342 48, 08, fax 031-82 94 75, e-post: Handledare: Ragnhild Arvidsson Lenner, tel 031-342 49 21 Avhandling för medicine doktorsexamen vid Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet, institutionen för invärtesmedicin, avdelningen för klinisk näringslära.
Visa hela svaret

Kan man bli glutenintolerant som äldre?

Symtom – Hos barn malabsorptionsbild med avflackande tillväxtkurva, magsmärtor, kräkningar, trötthet, utspänd buk, såväl diarré som obstipation. Vid tonåren ofta försenad pubertet. Nuförtiden presenteras dock de flesta barn med atypiska symtom pga. att amning sker i längre tidsperioder och att gluten introduceras senare i livet.

Celiaki hittas även hos vuxna och äldre där symtombilden ibland kan vara diffus med neurologiska och psykiatriska förtecken. Många har atypiska symtom och underdiagnostiken tros vara hög. Klinisk celiaki (vuxna) : Anemi (ibland utan tarmsymtom med lätt normocytär anemi med leuko-trombocytopeni), trötthet, humörsvängningar.

Tarmsymtom som gasbildning, diarré, uppblåst buk, buksmärtor, illamående, men även förstoppning. Vissa patienter tål inte mjölk. Dermatitis herpetiformis, depressiva besvär, artrit, menstruationsrubbningar, ofrivillig barnlöshet, viktminskning, emaljdefekt på tänder.

 1. Upprepade hypoglykemiattacker.
 2. Osteoporos, munblåsor/afte.
 3. Sjukdomen kan leda till malabsorption och polyneuropati.
 4. Ökad risk för andra samtidiga autoimmuna tillstånd (t.ex.
 5. Diabetes typ 1, autoimmun tyroideasjukdom, autoimmun gastrit med B12-brist, IgA-brist, Addisons sjukdom, autoimmuna leversjukdomar.

Sannolikt även ökad risk för Sjögrens syndrom, cystisk fibros, psoriasis, RA). Något ökad risk för malignitet (T-cellslymfom, GI-cancer, non-Hodgkin lymfom). Vid glutenfri kost är malignitetsrisken ungefär som i övriga befolkningen. Tyst celiaki: Pat med villusatrofi utan, eller med endast ringa, symtom.
Visa hela svaret

Vilken mat kan orsaka diarré?

Vanliga orsaker till diarré – Diarré är inte en egen sjukdom, utan ett symptom på att något inte står rätt till i mag- och tarmsystemet. Du kan därför få diarré av ett flertal olika anledningar:

Stress och, som kan leda till magbesvär och diarré Matallergier och känslighet för vissa födoämnen – fruktos, laktos, gluten och vissa typer av sötningsmedel kan leda till diarré hos personer som har intolerans eller känslighet Hög konsumtion av koffein, till exempel kaffe och vissa typer av teer Hög konsumtion av alkohol Virus, bakterier och parasiter (till exempel coronaviruset, salmonella och clostridium difficile-bakterier) kan leda till besvär med bland annat diarré

Diarré kan alltså uppstå till följd av en mängd olika faktorer och brukar oftast delas in i olika grupper.
Visa hela svaret

Hur snabbt kan man få diarré av något man ätit?

Symptom vid matförgiftning – Vid matförgiftning brukar du få symptom snabbt, ofta inom någon eller några timmar. I vissa fall kan matförgiftning ha en längre inkubationstid – ibland tar det flera dagar innan du blir sjuk. De vanligaste besvären är diarré, illamående och kräkningar,
Visa hela svaret

Varför ska man inte äta pasta?

Pasta i sig behöver inte vara onyttigt. Men det är ofta portionsstorleken och de fettrika såserna som kommer med pastan som ställer till det. Det är dessutom viktigt att få i sig kolhydrater med fibrer – grönsaker ger både mer näring och mer för tarmen att arbeta med.

 1. Gillar du att äta pasta så fortsätt med det, men tänk på mängderna.
 2. Fyll istället ut portionerna med grönsaker för att bli mätt.
 3. Liten guide till pasta Vit pasta.
 4. Här finns det två sorter: den med vanligt vetemjöl blandad med durumvete och den med enbart durumvete.
 5. Av dessa två är den senare att föredra.

Ljus fiberpasta. Innehåller inget fullkorn, däremot tillsatt fiber av vete eller havre. Fullkornspasta. Innehåller minst 50% fullkorn, men vissa sorter ända upp till 100%. Dinkelpasta. Dinkelvete eller spelt är en gammal vetesort som innehåller mer protein, mineraler och fibrer än vanligt vete.
Visa hela svaret

Vad händer om man äter för mycket pasta?

“Är det farligt att äta pasta ofta?” Pasta innehåller kolhydrater som kroppen kan bryta ner till t.ex. glukos och använda som energi. Av dagliga näringsintaget borde 45-60% komma från kolhydrater. Ifall man äter mycket kolhydrater höjs även glukosnivåerna i blodet vilket kan kopplas till kranskärlssjukdomar.

Mycket kolhydrater kan leda till att man går upp i vikt. Man kan även ha brist på vissa näringsämnen ifall man äter för mycket pasta då näringsintaget inte är så mångsidigt. Det finns dessutom en skillnad i vilken pasta man äter. Fullkornspasta innehåller mer kostfibrer, vitaminer och mineraler. Alltså är fullkornspasta mer näringsrikt än vanlig vit pasta.

Det är alltså inte farligt att ofta äta pasta i sig själv, det ökar bara risken för vissa besvär. Källor: ruokatieto.fi/ruokakasvatus/ruokaketju-ruuan-matka-pellolta-poytaan/ravitsemus-ja-ruuan-valinta/energiaravintoaineet/hiilihydraatit pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10837285/ livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/naringsamne/kolhydrater/fullkorn Emma & Hanna : “Är det farligt att äta pasta ofta?”
Visa hela svaret