Hur Länge Lever Ett Ägg I Livmodern?


När är det störst chans att ägget blir befruktat? – Bäst är det att ha samlag eller föra in spermier från cirka 3 dagar före och på själva ägglossningsdagen eftersom ägget är befruktningsbart max 24 timmar. Då är det störst chans att ägget blir befruktat.

 • När ägget lossnar fångas det upp av äggledaren och vandrar ner till livmodern.
 • Under denna vandring kan det bli befruktat av spermierna.
 • Ägget är befruktningsbart ett halvt till ett dygn.
 • Om ägget inte blir befruktat lever det ungefär i ett dygn.
 • Men spermierna kan leva inne i livmodern i flera dagar! De kan vänta där inne på att ägget ska komma.

Därför är det bättre att ha samlag 2-3 dagar i veckan, oavsett vilken dag i menscykeln det är, än att försöka pricka in exakt ägglossningsdagen.
Visa hela svaret

Hur länge lever ägget i livmodern?

När blir det flera barn? – Ibland händer det att det befruktade ägget delar sig så att det bildas två embryon. Då blir det enäggstvillingar. Det händer också att ägget delar sig i tre och det blir enäggstrillingar, men det är mycket ovanligt. Det händer också att två ägg mognar och lossnar samtidigt.

Då kan det bli tvåäggstvillingar, om båda blir befruktade. Det kan bli trillingar, fyrlingar och så vidare om ännu fler ägg befruktas samtidigt. Läs mer om, En del av cellklumpen växer fast i livmoderns vägg. Den delen av cellklumpen utvecklas till en moderkaka. Det är moderkakan som kommer att ge barnet näring i livmodern.

Den andra delen av cellklumpen kallas för embryo. Det är de cellerna som ska bli ett barn. Efter befruktningen fastnar embryot i livmodern och börjar utvecklas till ett foster. Då börjar graviditeten. Fostret kommer sedan att utvecklas till ett barn. Graviditeten kan avslutas med en, ett, eller en,

 1. Här kan du läsa mer om,
 2. Moderkakan börjar att bilda ett hormon som kallas HCG.
 3. Hormonet ska se till att inte det blivande fostret stöts bort.
 4. Hormonet finns bland annat i kisset och i blodet.
 5. Det gör att ett test kan visa om det finns en graviditet.
 6. Läs mer om,
 7. När är det störst chans till befruktning? Det är störst chans till befruktning om du har slidsamlag en viss period.

Perioden börjar vid ägglossning och slutar en dag efter ägglossningen. Det kan vara svårt att veta exakt när ägglossningen sker. Därför brukar man rekommendera slidsamlag två till tre gånger i veckan för de som försöker få till en graviditet. Spermierna kan leva upp till fem dygn och vänta på ägget när det kommer.

Mer än åtta av tio som har regelbundna samlag för att få till en graviditet lyckas inom tolv månader. Ibland blir det ingen graviditet när man genom samlag försöker att befrukta ett ägg med spermier. När man har försökt att få till en befruktning i mer än ett år brukar det kallas för ofrivillig barnlöshet.

Då kan det finnas hjälp och behandling. Läs mer om, Man är bara fertil under en viss tid i livet. Fertil betyder förmåga att fortplanta sig, att det går att få till en befruktning.
Visa hela svaret

Hur lång tid tar det för ägget att lossna?

När har du ägglossning? – I varje cykel igångsätter hormonet FSH – som stimulerar follikeln – fem till tolv folliklar samtidigt. Snabbväxande folliklar producerar kvinnligt hormon – östrogen. Ökningen av koncentrationen av östrogen i blodflödet leder till att Luteiniserande hormon, LH, ökar.

Denna process är essentiell för att det reproduktiva systemet ska fungera. Ägglossning sker mellan tolv och 24 timmar efter att den igångsatts av LH. Det största och starkaste av dessa fem till tolv folliklar kommer att brista och ägget lossnar under ägglossningen. Det är under ägglossningen som du har störst chans att bli gravid.

Det är därför som många par som försöker bli gravida planerar samlag under dessa kritiska timmar. Ägglossningen äger oftast rum i mitten av menstruationscykeln, oftast mellan den 14:e och 16:e dagen under den 28 till 30 dagar långa cykeln. Detta sker förstås inte för alla personer men logiken är densamma.

Om din cykel är kortare, till exempel 21 dagar, kommer ägglossningen ske runt den sjunde dagen. För att kunna beräkna ägglossningen mer exakt bör du samla data från de senaste tre månaderna. Alla kvinnor har dock inte ägglossning varje månad. Om menstruationscykeln är oregelbunden kallas det för anovulatorisk cykel.

Det finns en mängd anledningar till att denna situation uppstår, och om den uppstår permanent eller tillfälligt. Men om en kvinna inte har ägglossning kan hon inte bli gravid. Statistik visar att 20 till 30 procent av fallen med infertilitet beror på problem med ägglossningen.
Visa hela svaret

Kan ägget fästa efter 4 dagar?

Gravid i vecka 3 Hur Länge Lever Ett Ägg I Livmodern Ägget är befruktat. Den här veckan kommer det att fastna i livmodern. Flimmerhår hjälper det befruktade ägget att glida från äggledaren ner till livmodern. Efter tre till fyra dagar når det fram. Så fort ägget är befruktat börjar cellerna att dela på sig och växa.

 • De första dagarna får ägget sin näring från något som kallas gulesäcken.Sex till åtta dagar efter befruktningen brukar ägget fastna inne i livmodern.
 • Slemhinnan i livmodern anpassar sig för att ta emot ägget.
 • Ytan på ägget blir lite klibbig för att ägget ska fastna bra i livmoderns slemhinna.
 • När ägget har fastnat i slemhinnan bildar de yttre delarna av ägget moderkakan.

Moderkakan brukar oftast sitta fast i den övre delen av livmodern. När ägget fastnar i livmodern är det ganska vanligt att få en, En sådan blödning kan förväxlas med en mens. Vid plockar läkaren först ut ägg. Spermier kan sedan befrukta ägg utanför kroppen.

 • Efter 2–6 dagar kan det befruktade ägget föras in i livmodern, där det kan fastna i livmoderslemhinnan.
 • Graviditeten räknas från den senaste mensens första dag, alltså ungefär två veckor före befruktningen.
 • Det är ovanligt att du som är gravid känner av graviditeten så här tidigt.
 • Livmodern är ungefär så stor som ett litet päron.

När du är gravid eller planerar att bli gravid ska du undvika alla former av alkohol och droger. Ibland blir det ingen graviditet när man försöker att befrukta ett ägg med spermier. Det kan bero på olika saker. Det är vanligt med barnlöshet och det kan finnas hjälp att få.

 1. Det finns alltid en risk för att fostret ska ta skada om du dricker alkohol under graviditeten.
 2. Därför ska du avstå helt från alkohol om du planerar att bli gravid eller om du är gravid.
 3. Låt bli tobak under resten av graviditeten.
 4. Med tobak menas cigaretter, snus, e-cigaretter och vattenpipa.
 5. Ju mindre tobak som fostret i magen utsätts för, desto bättre.
You might be interested:  Hur Länge Kan Man Spara Kokt Pasta?

Kristin Rohman, 1177.se, nationella redaktionen Anne-Charlotte Jonsson, samordningsbarnmorska, Mödrahälsovårdsenheten, Stockholm Caroline Lilliecreutz, specialist i obstetrik och gynekologi, Kvinnokliniken, Universitetssjukhuset, Linköping Lotta Persson, illustratör, Göteborg Ove Nilsson, läkare, professor emeritus i anatomi, Uppsala universitet.
Visa hela svaret

Kan man känna när ägget fäster i livmodern?

Graviditetssymptom – När du har ägglossning kan du få lite ont eller känna ett obehag nertill i magen. När ägget fäster i slemhinnan kan du få en liten blödning som kallas för nidblödning. En nidblödning är ljusare än en mensblödning, har inga klumpar och varar mycket kortare än en vanlig mens.
Visa hela svaret

Hur vet man att ägget har lossnat?

Varför har jag smärta vid ägglossning? Fråga: Vad är ägglossning och när får man det? Jag får ofta ont i nedre delen av min mage, jag tror det är i äggstockarna, innan min mens. Förutom smärta kan jag också bli lite illamående, är det vanligt vid ägglossning? Varför får jag ont i äggstockarna och hur många dagar kan man ha ont vid ägglossning? Livmodern är en muskel i nedre delen av buken.

Från livmodern sträcker sig äggledare på varsin sida som två armar. Längst ut vid äggledarna finns det en äggstock på varje sida innehållande äggceller. Ägglossning eller så kallad ovulation inträffar en gång i månaden cirka 2 veckor innan menstruationen börjar. Det innebär att ett moget ägg lossnar från äggstocken, vandrar vidare genom äggledaren och hamnar slutligen i livmodern.

Många kvinnor är besvärsfria vid ovulation. Andra kan uppleva alltifrån mindre obehag till kraftig smärta vid ägglossning. Du kan känna att det gör ont i nedre delen av magen, underlivet eller i ryggen. Även tiden för hur länge smärtan håller i sig kan variera mellan olika kvinnor, det kan röra sig om några minuter till några dagar.
Visa hela svaret

Kan man bli gravid 6 dagar innan ägglossning?

Säkra perioder

Du är här:

Säkra perioder betyder att du undviker att ha samlag de dagar när risken att bli gravid är som störst. Det är en osäker metod. Säkra perioder kan användas tvärtom av dig som vill bli gravid. Du har då oskyddat slidsamlag de dagar det är störst möjlighet att du blir gravid.

Hur räknar jag ut när jag har säkra perioder? Spermier kan överleva upp till en vecka i slidan. Den säkra perioden slutar därför fem dagar före ägglossningen om du har helt regelbunden, Den säkra perioden börjar igen några dagar efter ägglossningen, när ägget inte längre kan bli befruktat av en spermie.

Det går aldrig att räkna ut exakt när det är en så kallad säker period. Även om du har regelbunden mens kan det hända att ägglossningen är oregelbunden. Ägglossningen sker nämligen inte en bestämd tid efter mensen utan ungefär fjorton dagar innan nästa mens kommer.
Visa hela svaret

Hur stor chans att bli gravid två dagar innan ägglossning?

Störst chans att bli gravid är två dagar före och fram till ägglossningen, då sekretet i slidan och livmoderhalsen blir tunnare så att spermierna lättare kan simma fram till ägget. Det kallas fertila dagar. Men bara något dygn efter ägglossningen är chansen den månaden förbi. Hur många dagar man är fertil varierar.
Visa hela svaret

Kan man känna att man är gravid i vecka 1?

Graviditetsveckor – GV 1 Under den första graviditetsveckan kan du ännu inte känna några symtom på att du är gravid – eftersom du fortfarande inte är gravid! Den första graviditetsveckan innebär att menstruationscykeln påbörjas, dvs. menstruationsblödningen startar.

 • Om den här veckan verkligen är en graviditetsvecka vet man först i efterhand,
 • Menstruationscykeln och den kvinnliga fertiliteten är otroligt komplexa och spännande processer – och en anledning till att titta närmare på vad som händer i magen, innan ett embryo finns där: Menstruationscykeln börjar med blödningen,

Den gamla livmoderslemhinnan blöds ut och ett nytt “bo” förbereds för ett befruktat ägg. Den här processen styrs av olika hormoner. Progesteron ser till att livmoderslemhinnan byggs upp och är försedd med näringsämnen för att kunna ta emot och ge näring till embryot.

Om progesteronnivån sjunker bildas en menstruationsblödning. Nu börjar den nya menstruationscykeln. Koncentrationen av andra hormoner ökar: Östrogen produceras framför allt i äggstockarna. Östrogen ser till att äggblåsorna mognar och sätter igång ägglossningen. Östrogenet påverkar också tillväxten av livmoderslemhinnan.

Dessutom ökar östrogen även slemproduktionen i livmoderhalsen. Det så kallade cervixslemmet är bland annat viktigt för näringsförsörjningen till och rörligheten hos spermierna och ökar därmed möjligheterna att bli gravid. Helt avgörande för graviditeten är självklart ett specifikt organ: livmodern.

Den är i vecka 1 bara 7–10 cm lång, väger 50–60 g och ser ut som ett upp-och-ner-vänt päron. Storleken och formen kan emellertid ha stora individuella skillnader. Livmodern består av tre skikt: ett slätt hölje, livmoderväggen, som till stor del består av muskler och slemhinnan inuti. Den nedre, smala delen är livmoderhalsen (cervix).

En del av den går ner i slidan – i mitten befinner sig livmodertappen. Den yttre livmodertappen kan man även känna i slidan. Före och efter ägglossningen är den stängd och vid ägglossningen öppnar den sig. Missbildningar hos livmodern som t.ex. en krökning bakåt eller andra problem såsom endometrios (livmoderslemhinna som växer på livmoderns utsida), polyper eller myom (muskelknutor i livmodern) kan påverka fertiliteten,
Visa hela svaret

Kan man känna när ett ägg blir befruktat?

Känna befruktning – Nordic IVF Hur Länge Lever Ett Ägg I Livmodern » » Känna befruktning Senast uppdaterad: 24 sep, 2018 Mötet mellan ägg och spermie sker äggledaren. Äggledaren har förmågan att kunna fånga äggen vid ägglossning och se till att spermierna tar sig dit från livmoder för att kunna befrukta ägget. Varje cell i kroppen innehåller arvsmassa.

 • För att ägget skall kunna befruktas måste ägget halvera sitt DNA genom en så kallad reduktionsdelning.
 • Spermiens arvsmassa kan på så vis ersätta det DNA som ägget gjort sig av med.
 • Ett befruktat ägg får då helt ny uppsättning arvsmassa.
 • Det befruktade ägget består av en enda cell som inom ett dygn delar sig till två celler.

Efter omkring 5-6 dagar har embryot utvecklats till en blastocyst med en vätskefylld hålighet inuti. Den består av ett yttre lager av celler som senare kommer att bilda moderkaka och fosterhinnor, samt av den inre cellmassan, vilken kommer bilda själva fostret.

 1. Änns det? Vid befruktningen är ägget ca 0,1 mm i diameter.
 2. Spermierna är ännu mindre, från huvud till svanstipp är de ungefär hälften så stora som äggets diameter.
 3. Själva befruktningen, alltså när spermien tar sig in i ägget, märks inte av kvinnan.
 4. Däremot är det mycket annat som pågår runt äggstockar och livmoder, som ibland kan uppfattas av kvinnan.

Ägglossningen i sig kan ge en del symptom, som exempelvis ont i nedre delen av magen, vilket ofta beror på att det bildats en hormonkörtel (gulkroppen) i äggstocken. De viktigaste hormonerna vid ägglossningen är östrogen och gulkroppshormonet (progesteron).

 • Hormonerna främjar livmoderns slemhinna att bli tjock och näringsrik för att kunna ta emot det befruktade ägget.
 • Ungefär fem dagar efter att befruktningen har skett har det befruktade ägget omvandlats till en blastocyst och vandrat ner till livmodern där den fäster i livmoderslemhinnan.
 • Detta känner vissa kvinnor av genom att det kan uppstå en liten blödning, en så kallad implantationsblödning.
You might be interested:  Hur Många Kalorier Har Ett Kokt Ägg?

Graviditet Efter ytterligare ungefär två veckor kan kvinnan känna av tidiga graviditetssymptom. Det sker ungefär i samband med att hon upptäcker att mensen är försenad. Exempel kan vara spända och ömmande bröst, en känsla av trötthet, samt humörsvängningar.

En del kvinnor drabbas av graviditetsillamående och det brukar smyga sig på ungefär cirka 2 veckor efter utebliven mens (6:e graviditetsveckan). Om mensen är försenad några dagar är det bra att göra ett graviditetstest, antingen hos sin barnmorska eller genom ett självtest som finns att köpa på apotek eller i matvarubutik.

Båda sätten är tillförlitliga eftersom testmetoden är densamma. Terése Arvidsson har arbetat inom koncernen sedan 2007 och sen november 2021 arbetar hon inom Eugin Sweden, ägare av Nordic IVF och Stockholm IVF. Hon har tidigare arbetat inom Nordic IVF och har en bakgrund som embryolog på Nordic IVF i Göteborg. Terése arbetar i nära samarbete med HR i projekt inom marknadsföring, kommunikation och övriga uppdrag kopplat till koncernen.
Visa hela svaret

Vad kan man göra för att ägget ska fästa?

Inflammation både ett problem och en lösning? – Hon tror att livmodern är mycket viktigare än så. Dess slemhinna måste vara i bra skick, och kommunikationen mellan slemhinnan och embryot måste fungera som den ska, för att embryot ska kunna fästa sig och växa vidare.

 1. Om något inte fungerar, t.ex.
 2. Genom att slemhinnan ger ifrån sig för mycket inflammatoriska ämnen, är det risk för att embryot stöts bort.
 3. Men kanske man med flit kan irritera livmodern så att den gör slut på sitt förråd av inflammatoriska ämnen i lagom tid före en provrörsbefruktning? Det vill Margareta Kitlinski undersöka, eftersom det finns fynd som pekar på en sådan möjlighet.

– Det har visat sig att kvinnor som skrapats ofta blir gravida väldigt snabbt efteråt. Även kvinnor som gjort en äggledarundersökning, där man går in med en kateter i livmodern, blir ofta gravida efteråt. Det kan bero på att livmoderslemhinnan då inte innehåller lika mycket cytokiner och andra inflammatoriska ämnen, tror hon.
Visa hela svaret

Hur lång tid efter samlag vet man om man är gravid?

Om ni har haft oskyddat samlag kan ni komma till ungdomsmottagningen för graviditetstest. Ungefär tre veckor efter senaste mensens första dag, eller tre veckor efter samlag, är det tidigast möjligt att göra ett graviditetstest. Testet kan tas när mensen skulle ha kommit. Själva testet är ett urinprov som ger svar efter någon minut. Våra graviditetstest är säkra och känsliga och går att lita på.
Visa hela svaret

Hur fort efter samlag kan man känna att man är gravid?

Hur tidigt kan man märka att man är gravid? – En graviditet räknas från den senaste mensens första dag. Vecka 1 och vecka 2 räknas därför inte riktigt som att graviditeten är igång. Istället räknar man med att en graviditet börjar ungefär i vecka 3, när du haft din ägglossning och ägget blivit befruktat.
Visa hela svaret

Kan man känna sig gravid efter några dagar?

När kommer de första graviditetstecknen? De allra flesta kvinnor känner inte av några graviditetssymptom innan det befruktade ägget fäster i livmodern. Det sker flera dagar efter befruktningen. Andra börjar fundera först när mensen uteblir.
Visa hela svaret

Kan man bli gravid två dagar efter mens?

Går det att bli gravid under mensen?

Du är här:

Jag hade oskyddat samlag precis i slutet av min mens. Visst är det liten risk att bli gravid under mensen? Ja, det är mindre risk att bli gravid under mensen. Det är vid ägglossning som det är lättast att bli gravid. Oftast sker ägglossningen ungefär 14 dagar före nästa mens startar.

 • Men spermier kan överleva upp till en vecka i äggledarna eller i livmodern.
 • Om du har samlag under mensen och har en kort menscykel, kan spermierna ibland finnas kvar och befrukta ett ägg vid nästa ägglossning.
 • Även om det är ovanligt.
 • Du kan ta ett receptfritt akut-p-piller om det oskyddade samlaget var för mindre än fem dagar sen.

De finns att köpa på apotek. Du kan också få det gratis på en ungdomsmottagning. Det är säkrast är att alltid skydda sig mot graviditet i förväg. På en ungdomsmottagning kan du få hjälp med att skaffa ett bra skydd mot graviditet. Där kan du också testa dig för könssjukdomar och göra ett graviditetstest.

 1. Du ska alltid göra ett graviditetstest när det gått tre veckor efter att du tagit ett akut-p-piller eller satt in en kopparspiral som akut skydd.
 2. Med vänliga hälsningar Therese Zetterqvist Eriksson, barnmorska Artikel Hitta din närmsta ungdomsmottagning.
 3. Här hittar du innehåll om skydd mot graviditet.

Artikel Kopparspiral är ett sätt skydda sig mot graviditet. Den ger ett mycket säkert skydd. Kopparspiralen innehåller inga hormoner och påverkar inte ägglossningen men du kan få rikligare mens. : Går det att bli gravid under mensen?
Visa hela svaret

Hur stor chans att bli gravid samma dag som ägglossning?

Men jag har läst om flera som fått barn när de är 40+ – Det är som sagt långt ifrån omöjligt, fertilitet är inte svartvitt – allas förutsättningar är olika och man kan ha tur trots att den genomsnittliga chansen är låg. Den statistiska sannolikheten att bli gravid om du har sex vid ägglossning är ca 25-30% när du är runt 20 år jämfört med runt 5% när du är runt 40 år, och 5% är ju inte samma sak som omöjligt.
Visa hela svaret

Varför ska man äta folsyra innan man blir gravid?

Folsyra ー ta tabletter redan nu – Folsyra och folat är olika former av samma B-vitamin. Folsyra är nödvändigt för cellernas ämnesomsättning, för bildningen av röda blodkroppar och för att fostret ska utvecklas normalt under graviditeten. Du behöver få i dig tillräckligt med folsyra innan du blir gravid.

 • Då minskar risken för att fostret ska få ryggmärgsbråck.
 • Under början av graviditeten går fostrets celldelning som snabbast och det är då behovet av folat, eller folsyra, är som störst.
 • Det kan vara svårt att få i sig tillräcklig mängd av folsyra via maten, därför rekommenderar Livsmedelsverket att alla som planerar att bli gravida ska ta tabletter med cirka 400 mikrogram folsyra varje dag.

För att få önskad effekt måste du börja äta tabletter med folsyra cirka en månad innan du blir gravid och fortsätta ta tabletterna till minst tolfte graviditetsveckan. Eftersom inte alla graviditeter är planerade, är rekommendationen att alla kvinnor som kan tänkas bli gravida ska äta folsyratillskott.
Visa hela svaret

När är det bäst att ha samlag vid ägglossning?

Så planerar du för att bli gravid – En förutsättning för att en kvinna ska bli gravid är så klart att ett ägg blir befruktat av spermier från en man. Det är under ägglossningen och det första dygnet därefter, som chansen är som störst att ägget blir befruktat.

 • När ägget lossnar fångas det upp av äggledaren och vandrar ner till livmodern.
 • Det är under denna vandring som ägget kan bli befruktat av mannens spermier.
 • Ägget är befruktningsbart ett halvt till ett dygn.
 • Det är under ägglossningen och det första dygnet därefter, som chansen är som störst att ägget blir befruktat.
You might be interested:  Vad Består Ett Ägg Av?

Men kom ihåg att spermierna kan leva inne i livmodern i flera dagar! De kan alltså vara på plats och vänta på ägget när det kommer. Det kan vara lättare och mer harmoniskt att ha samlag 2-3 dagar i veckan, oavsett vilken dag i menscykeln det är, än att försöka pricka in just ägglossningsdagen vilket kan kännas stressande för många.

Hur ska man då planera in sexlivet för att ha bäst chans till graviditet? Om man försöker ha samlag från cirka 3 dagar före ägglossningsdagen till dagen efter ägglossningsdagen, så är chansen störst att ägget blir befruktat. Om man är osäker på när ägglossningen sker eller vill planera in rätt dagar kan man använda vår ägglossningskalender för planering.

Om man har oregelbundna menstruationer kan det vara svårt att veta exakt när ägglossningen kommer ske. Då kan man använda ett ägglossningstest också för att ta reda på när eller om man har ägglossning. Ägglossningstestet mäter LH-hormonet i urinen och visar de två mest fertila dagarna under en menscykel.2018-12-11 1000 Störst Chans 14st 149 stor pack Hur Länge Lever Ett Ägg I Livmodern 2018-12-11 1000 Störst Chans 7st 119 Hur Länge Lever Ett Ägg I Livmodern 2018-12-11 1000 Testa Tidigt 1-pack 55 Hur Länge Lever Ett Ägg I Livmodern
Visa hela svaret

Hur många dagar efter befruktning kan man testa sig?

Graviditetstest När du är gravid bildas ett hormon som heter hCG i kroppen. Ett graviditetstest mäter hur mycket hCG det finns i urin. Testet kan ge ett snabbt svar om graviditet. Hur Länge Lever Ett Ägg I Livmodern Ett graviditetstest kan ge svar på om en person är gravid eller inte. Du kan få ett säkert svar ungefär vid den tid då din mens skulle ha kommit. Du kan köpa graviditetstest till exempel på apotek, i många mataffärer eller på internet. Det går också att göra graviditetstest på en barnmorskemottagning, eller vårdcentral.

 • Där kostar det oftast ingenting.
 • På vissa mottagningar behöver du boka tid för besöket, andra har drop-in-tider.
 • Du kan gå till vilken mottagning du vill i hela Sverige.
 • Här kan du,
 • Många mottagningar kan du kontakta genom att,
 • Det finns olika sorters tester.
 • Det är olika hur känsliga testerna är och hur tidigt de kan ge svar.

Det finns inte tillräckligt av hormon hCG om du gör testet för tidigt.

Så gott som alla tester visar ett säkert svar samma dag som mensen skulle ha kommit. Om du inte vet när mensen ska komma kan du göra ett graviditetstest tre veckor efter ett oskyddat slidsamlag, eller ett försök till befruktning. Det är samma tider som gäller om du går till en mottagning för att göra graviditetstest.

Det finns särskilda test som går att göra redan innan mensen har uteblivit. På förpackningen kan du läsa mer om vad som gäller för just det test du använder. När ett ägg har blivit befruktat och moderkakan har bildats börjar den utsöndra hormonet hCG. Ungefär vid tiden för nästa mens finns det så mycket hCG i kroppen att det kan mätas i urinen.

 1. Alla graviditetstester ger svar om graviditet genom att mäta hCG.
 2. Det finns många olika graviditetstester och det kan skilja lite hur de fungerar.
 3. Det går att kissa i en mugg och doppa en sticka i kisset, eller hålla i stickan och kissa på den direkt.
 4. I bruksanvisningen står det vad som gäller.
 5. Testerna på mottagningarna fungerar på samma sätt som de du köper själv.

Ett graviditetstest kan se ut ungefär som en plastpinne, penna eller pappsticka. Alla test suger upp kiss för att mäta hCG. Efter att testet har fått kiss på sig ska det ligga platt. Inom en viss tid går det att läsa av resultatet. Du kan få hjälp att tolka resultatet om du gör testet på en vårdmottagning.

 • Svaret på testet brukar komma efter några minuter.
 • Det står i instruktionerna vilken tid som gäller för testet.På de flesta texter visas ett så kallat kontrollstreck.
 • Det betyder att du har gjort testet rätt.
 • Graviditeten visas sedan genom att det bildas ett streck till bredvid kontrollstrecket.
 • Det finns också digitala tester som visar resultatet med en symbol eller text.

Går det att lita på testerna? Ett graviditetstest anses vara mycket säkert om du följer instruktionerna i bruksanvisningen. Visar testet tydligt på en graviditet kan du lita på att det är rätt. Testerna på vårdmottagningarna visar lika säkert resultat som de du kan köpa själv.

Det kan finnas förhöjda nivåer med hCG i en månad efter ett eller en, Efter ett graviditetstest är det vanligt med många olika känslor. Du kanske känner glädje, lättnad, förvirring, sorg eller inget speciellt. Ibland växlar känslorna. Inget är rätt eller fel att känna efter ett graviditetstest. Kontakta en om du har frågor eller funderingar efter ett graviditetstest.

Kristin Rohman, 1177.se, nationella redaktionen Anne-Charlotte Jonsson, samordningsbarnmorska, Mödrahälsovårdsenheten, Stockholm Emma Hasselgren, 1177.se, nationella redaktionen : Graviditetstest
Visa hela svaret

Kan man känna att man är gravid i vecka 1?

Graviditetsveckor – GV 1 Under den första graviditetsveckan kan du ännu inte känna några symtom på att du är gravid – eftersom du fortfarande inte är gravid! Den första graviditetsveckan innebär att menstruationscykeln påbörjas, dvs. menstruationsblödningen startar.

Om den här veckan verkligen är en graviditetsvecka vet man först i efterhand, Menstruationscykeln och den kvinnliga fertiliteten är otroligt komplexa och spännande processer – och en anledning till att titta närmare på vad som händer i magen, innan ett embryo finns där: Menstruationscykeln börjar med blödningen,

Den gamla livmoderslemhinnan blöds ut och ett nytt “bo” förbereds för ett befruktat ägg. Den här processen styrs av olika hormoner. Progesteron ser till att livmoderslemhinnan byggs upp och är försedd med näringsämnen för att kunna ta emot och ge näring till embryot.

 1. Om progesteronnivån sjunker bildas en menstruationsblödning.
 2. Nu börjar den nya menstruationscykeln.
 3. Oncentrationen av andra hormoner ökar: Östrogen produceras framför allt i äggstockarna.
 4. Östrogen ser till att äggblåsorna mognar och sätter igång ägglossningen.
 5. Östrogenet påverkar också tillväxten av livmoderslemhinnan.

Dessutom ökar östrogen även slemproduktionen i livmoderhalsen. Det så kallade cervixslemmet är bland annat viktigt för näringsförsörjningen till och rörligheten hos spermierna och ökar därmed möjligheterna att bli gravid. Helt avgörande för graviditeten är självklart ett specifikt organ: livmodern.

 1. Den är i vecka 1 bara 7–10 cm lång, väger 50–60 g och ser ut som ett upp-och-ner-vänt päron.
 2. Storleken och formen kan emellertid ha stora individuella skillnader.
 3. Livmodern består av tre skikt: ett slätt hölje, livmoderväggen, som till stor del består av muskler och slemhinnan inuti.
 4. Den nedre, smala delen är livmoderhalsen (cervix).

En del av den går ner i slidan – i mitten befinner sig livmodertappen. Den yttre livmodertappen kan man även känna i slidan. Före och efter ägglossningen är den stängd och vid ägglossningen öppnar den sig. Missbildningar hos livmodern som t.ex. en krökning bakåt eller andra problem såsom endometrios (livmoderslemhinna som växer på livmoderns utsida), polyper eller myom (muskelknutor i livmodern) kan påverka fertiliteten,
Visa hela svaret