Hur Man Kollar Om Ett Ägg Är Gammalt?


Hur Man Kollar Om Ett Ägg Är Gammalt
Gör vattentestet – Är du tveksam och undrar hur färskt ditt ägg är? Då kan du kolla detta genom att lägga ägget i ett glas med vatten. Om ägget sjunker till botten är det färskt, om det börjar flyta så är ägget äldre. Du märker på lukten (och smaken) om ägget har blivit skämt och därför bör kasseras.
Visa hela svaret

Varför flyter ett ägg?

Förklaring – Ägg är tyngre än vattnen och därför flyter inte ägg i sött vatten. Vi säger att ägget har högre densitet eller täthet är vatten. Ett föremål minskat i vikt lika mycket som det vatten föremålet tränger undan. Därför flyter kork medan ägg sjunker.

När du tillsätter salt blir vattnet tyngre och får högre densitet. Om du tillsätter tillräckligt mycket salt kan ägget flyta. Har du märkt att det är lättare att simma i salt vatten än i sött vatten. Det beror på densiteten och att du tränger undan mera vikt i saltvatten än i sötvatten. Saltvatten har högre densitet än sötvatten.

Äggexperimentet används för att få lagom mycket salt när man ska salta in kött till rimmat kött till julskinkan. När ägget syns över vattenytan och är lika stor som en enkrona är det tillräckligt med salt för att rimma kött eller fisk.
Visa hela svaret

Hur ser ruttna ägg ut?

Hur vet man egentligen om äggen fortfarande är bra? Det verkar som att ägg är något som verkligen engagerar folk. Hur länge klarar de sig efter bäst före-datum? Hur ska de förvaras? Hur länge står sig kokta ägg? Efter att jag hade skrivit om att vi måste sluta noja kring bäst före-datum var det flera som hörde av sig med frågor.

 • Bland det som frågades mest kring var ägg.
 • Därför tänkte jag att vi tar en ordentligt genomgång, en gång för alla.
 • Hur länge klarar sig ägg egentligen? Generellt kan man säga att om man förvarar dem svalt, med spetsen nedåt så klarar de sig ett par månader efter bäst före-datumet.
 • Näck ägget och lukta.
You might be interested:  Få Ut Ägg Ur Skal?

Luktar det inte illa är det fortfarande bra. Men varför då så kort tid till bäst före-datumet? Jo, saken är den att EU har satt gränsen 28 dagar från värpdatum för ägg. Skälet är att i de flesta länder förvarar man ägg i rumstemperatur (betydligt varmare än här uppe) och många har också problem med salmonella.

Då är 28 dagar rimligt. I Sverige klarar de sig betydligt längre i rumstemperatur och ställer man in dem i kylen klarar de sig lätt ett par månader efter bäst före-datum. Många är överens om att man förlänger hållbarhetstiden genom att förvara dem med spetsen neråt. För den som vill läsa mer i ämnet har Konsumentföreningen Stockholm publicerat ett projektarbete om just äggs hållbarhet som du hittar här (pdf).

Hur känner man igen ett färskt ägg? Låt oss börja med de ägg som fortfarande är inkapslade i skalet. Fyll en skål med vatten och lägg i ägget. Om det sjunker till botten är det färskt och om det flyter upp till ytan är det inte lika färskt, snarare gammalt.

 • Om ägget reser sig upp men inte flyter upp till ytan är det runt en vecka sen det värptes.
 • Skälet till att det blir så här är att lite av ägget hela tiden dunstar bort genom skalet.
 • Ju mer som dunstar desto större blir luftbubblan i ägget.
 • När den blivit tillräckligt stor orkar den bära ägget upp mot ytan.

Om man knäcker ägget ser man direkt om det är färskt eller inte. Ett färskt äggs gula är spänstig och reser sig lite. Vitan ligger samlad runt och flyter inte iväg. Lite som på bilden ovan. Ett äldre ägg rinner ut betydligt mycket mer. Skillnaden är enorm när man väl börjar titta efter det.

 1. Är gamla ägg farliga? Njae.
 2. Dels har vi inte salmonella här i landet och dels så hinner de bli skämda innan de blir farliga.
 3. När de är skämda så luktar de illa.
 4. Det går inte att missta sig. Tro mig.
 5. Hur länge står sig kokta ägg? Om man kyler ner det inom ett par-tre timmar efter att det kokats klarar det sig minst en vecka i kylskåp.
You might be interested:  Färga Ägg Med Karamellfärg Vinäger?

Jag vet att många slänger sina kokta ägg efter ett par dagar. Det är vansinne. Minst en vecka alltså, glöm inte det. Några andra saker vi bör tänka på? Ja, ägg tar lätt smak av saker runtomkring. En klassiker är att lägga en bit färsk tryffel tillsammans med råa ägg i en burk med tätslutande lock.
Visa hela svaret

Hur länge kan man ha ägg i frysen?

Förlängd frystid för befruktade ägg Här hittar du information om hur du kan ansöka om förlängd frystid för befruktade ägg. Från och med den 1 januari 2019 får ett befruktat ägg förvaras i fryst tillstånd i högst tio år i stället för fem år. Om det finns synnerliga skäl får Socialstyrelsen för särskilda fall medge att tiden för förvaring i fryst tillstånd förlängs efter att tio år har gått, se 5 kapitlet 4 och 6 §§ lagen (2006:351) om genetisk integritet m.m.

Även du som har befruktade ägg som frystes ned mellan den 1 januari 2014 och den 31 december 2018 omfattas av bestämmelserna i 5 kapitlet 4 och 6 §§ lagen om genetisk integritet m.m. Du behöver därför inte ansöka om en förlängning av frystiden när fem år har passerat utan de befruktade äggen får förvaras nedfrysta i sammanlagt tio år.

Du som tidigare har ansökt om förlängd frystid hos oss och har fått ett beslut om förlängning som innebär att den totala frystiden understiger tio år omfattas också av bestämmelserna i 5 kapitlet 4 och 6 §§ lagen om genetisk integritet m.m. Du behöver inte kontakta oss utan bestämmelserna gäller oavsett tidigare beslut.

sökandens namn medsökandens namn personnummer adress.

I de fall där sökanden har genomgått behandlingen som ensamstående fylls ansökan endast i av sökanden. I ansökan berättar du/ni

You might be interested:  How To Make Healthy Smoothie?

varför du/ni vill ha förlängd frystid varför du/ni inte har utnyttjat de befruktade äggen när du/ni planerar att använda dessa.

Ansökan dateras och undertecknas av sökanden och, om det är aktuellt, av medsökanden. Bifoga ett aktuellt intyg från kliniken där de befruktade äggen förvaras. Av intyget ska det framgå hur många befruktade ägg som finns nedfrysta, när dessa frystes ned och när frystiden går ut. : Förlängd frystid för befruktade ägg
Visa hela svaret

Hur ser man att ägg är OK?

Gör vattentestet – Är du tveksam och undrar hur färskt ditt ägg är? Då kan du kolla detta genom att lägga ägget i ett glas med vatten. Om ägget sjunker till botten är det färskt, om det börjar flyta så är ägget äldre. Du märker på lukten (och smaken) om ägget har blivit skämt och därför bör kasseras.
Visa hela svaret