Kan Man Frysa Färsk Pasta?
Frysa in pasta – Att frysa in torr pasta är inga problem men inte nödvändigt då den håller väldigt länge i ett torrt skafferi. Kokt pasta blir lite svampig vid upptining efter att ha varit fryst. Självklart kan du frysa in kokt pasta om du kan leva med den något sämre konsistensen.
Visa hela svaret
Contents
Kan man frysa in färska lasagneplattor?
Går bra att frysa.
Visa hela svaret
Hur förvarar man färsk pasta?
Torka pastan – Torka den färdiga pastan när du är klar. Häng på en praktisk pastaställning eller lägg dem bara på en kökshandduk. Pastadegen kan du med fördel frysa in och färsk i kylskåp håller degen några dagar, se till att ha den tättslutande i plastfolie så den inte torkar ut. När pastan väl torkat förvara dem mörkt med tättslutande lock, då håller pastan i några månader.
Visa hela svaret
Hur länge håller sig färsk pasta?
Många frukter och grönsaker kan förvaras i kylen, men några av dem får köldskador om det är för kallt. Här har vi sammanställt hur länge några av våra vanligaste mejerier, frukter och grönsaker håller. Ladda ner en mer utförlig lista. Så länge håller mjölk Mjölk är ett ganska känsligt livsmedel som mår bra av att förvaras kallt. På mjölkpaketet finns en rekommendation om förvaring i max +8 grader och bäst före-datumet är satt utefter en sådan förvaring. Mjölken har betydligt längre hållbarhet än så om du förvarar den i +4 grader eller kallare.
Så länge håller ost Hårdost har lång hållbarhet. Om du upptäcker mögel, skär bort möglet samt ytterligare en centimeter runtomkring. Resten går bra att äta. Förvaras i plastpåse i kyl. Riv gärna ost och frys in. Så länge håller yoghurt Yoghurt är en syrad mjölkprodukt med relativt lång hållbarhet. Har du bara yoghurten ordentligt kyld så håller den oftast 7–10 dagar efter bäst före-datum.
Så länge håller grädde Grädde som har fått stå i kylen har hållbarhet på minst tre till fyra dagar efter bäst före-datum har passerat. Lukta och smaka på grädden innan du bestämmer dig för att slänga den. Är grädden dålig luktar och smakar den “gammalt” eller surt Så länge håller crème fraîche Crème fraiche är en syrad grädde med lång hållbarhet. Så håller potatis längre Potatis är en tålig knöl som vid rätt förvaring kan hålla upp till åtta månader. Optimal förvaring är mörkt och vid en temperatur mellan +4 till +6°C. Förvaras potatisen ljust kan den bilda ofarligt klorofyll som gör den grön. Den ofarliga gröna färgen signalerar även att det kan ha bildats giftiga glykoalkaloider i potatisen och därför ska man kasta bort gröna potatisar.
Glykoalkaloider kan även bildas om potatisen skadats och därför bör man skära bort det skadade området med god marginal. Så länge håller kokt pasta Förvara koka pasta i en lufttät förpackning och kyl ned den inom två timmar efter att du lagat den, så håller den länge. Har du +4-5 grader i kylen håller sig pastan fräsch i minst fem dagar.
Lukta på pastan innan du beslutar dig för att kasta den. Luktar och smakar den inget konstigt och ser okej ut i konsistensen så går den oftast bra att äta. Så länge håller kokt ris Förvara kokt ris i en lufttät förpackning och kyl ned det inom två timmar efter att du lagat det, så håller det länge. Så håller avokadon längre En omogen avokado förvarar du bäst i rumstemperatur till den mjuknar och om du inte vill äta den direkt flyttar du den till kylen. Optimal förvaringstemperatur för avokado är +7-13°C. Så håller tomat och gurka längre För att behålla tomatens aromer och smaker, förvaras de bäst vid en temperatur mellan +11-14°C.
Visa hela svaret
Varför ska man inte frysa pasta?
Frysa in pasta – Att frysa in torr pasta är inga problem men inte nödvändigt då den håller väldigt länge i ett torrt skafferi. Kokt pasta blir lite svampig vid upptining efter att ha varit fryst. Självklart kan du frysa in kokt pasta om du kan leva med den något sämre konsistensen.
Visa hela svaret
Varför inte frysa mat två gånger?
Publicerat onsdag 7 juli 2010 kl 19.57 I “Veckans fråga” svarar Per-Olof Hegg på Lunds Universitet och matskibenten Lisa Förare Winbladh på frågor om matkemi. Varför mjuknar inte mina linser fastän jag kokat dem jättelänge? Lisa Förare Winbladh svarar: Bönor, linser och ärtor har ett bäst före-datum, precis som andra livsmedel och de ska inte förvaras för varmt, helst vid 4 grader bara.
Förvaras de för varmt sker det strukturomlagringar och kemiska reaktioner så att till exempel svårlösliga pektater och ligniner bildas. Har linsen förvarats för fuktigt kan den visserligen snällt suga åt sig vatten vid blötläggning, men ändå inte mjukna vid kokning, har den förvarats för torrt kan det vara omöjligt att ens blötlägga den.
Ett gammalt husmorsknep är att tillsätta bikarbonat i kokvattnet så att den basiska miljön bryter ner fibrerna i linser och gör att den går att koka. Men det blir ofta slemmiga linser och bönor och inget att rekommendera. Varför skär sig majonnäsen: Lisa Förare Winbladh svarar: En majonnäs är en så kallad emulsion, vilket betyder att fettdroppar svävar runt i en vattenfas utan att krocka med varandra och smälta ihop.
Vattenfasen i det här fallet kommer från äggulan som alltså innehåller vatten. Men för att majonnäsen ska vara slät och fin behövs också ett emulgeringsmedel som finns i äggulan. Ett emulgeringsmedel är en molekyl med en fettälskande svans, som vänder sig in mot fettdropparna, och en vattenälskande svans, som vänder sig mot vattenfasen.
Emulgeringsmedlet omringar fettdropparna och hindrar dem från att krocka och bilda stora pölar så att såsen skär sig. Om den skär sig kan det bero på att det är för trångt i vattenfasen så att fettdropparna får för lite plats. Då kan man tillsätta litet vatten och vispa ihop det för att rädda såsen.
- Sen ska man komma ihåg att alla ingredienser ska ha rumstemperatur för då fungerar emulgeringsmedlet bäst.
- Och hälla oljan långsamt så att den hinner bilda små droppar.
- Hur kokar man bäst broccoli? Lisa Förare Winbladh svarar: Broccoli kan vara litet knepigt.
- Stjälken på broccolin liksom servicedelen och är klädd i ett tjockt segt skal, litet som “ett blåställ”, medan knopparna är till för fortplantning och därför väldigt “lättklädda”.
För att de ska få samma koktid måste du alltså skala broccolins stjälk ordentligt och sen skära den i mindre bitar. Koka tillsammans med buketterna i lättsaltat vatten. Gör sen inte som en del kockar, det vill säga släng broccolin i iskallt vatten. Ta istället broccolin precis innan den är genomkokt och häll upp den i ett durkslag och låt den ånga av.
Då förblir den varm och suger åt sig bra av en god dressing. Ska man lägga bröd i kylen så att det håller sig längre? Lisa Förare Winbladh svarar: Problemet med bröd är förutom att det torkar när vatten avdunstar, att det sker kemiska förändringar i brödet när det åldras. När är ett bröd är nygräddat att stärkelsestrukturen i brödet väldigt stökig, men när det åldras ordnar sig stärkelsen i prydliga kristallina strukturer, och då får det inte plats lika mycket vätska i det, och brödet blir därför torrt.
De här kemiska reaktionerna sker fortare under 8 grader, och därför ska bröd inte förvaras i kylen. Ha brödet framme, eller ha det i en brödpåse eller en brödburk. Och så har vi det här med smaken. När man gräddar brödet får man i ytan en reaktion som kallas för Maillard-reaktion.
- Brödet blir gyllene och får en nötig aromatisk smak.
- Det beror på att fetter, kolhydrater och aminosyror reagerar med varandra under väldigt höga temperaturer, och då bildas hundratals olika aromatiska ämnen.
- Men de här ämnena är lättflyktiga och försvinner snabbt.
- Ett tips är därför att rosta gammalt bröd så man får en ny Maillard-reaktion, och brödet blir gott igen! Ska man marinera kött inför grillningen eller inte? Lisa Förare Winbladh svarar: Den viktigaste ingrediensen i en marinad är saltet.
De små natriumjonerna tränger in i köttet via osmos, och luckrar upp proteinerna så att de blir litet geléaktiga och det gör att köttet kan binda vatten bättre. Köttet blir inte torrare och det lilla vatten som tränger ut är försumbart jämfört med de stora vätskeförlusterna som sker vid tillagningen.
- Fläskkött ska helst marineras minst ett dygn i förväg, till exempel med en ljus soja med litet ingefära i.
- Nötkött däremot, ska saltas ungefär en kvart innan, för att inte förstöra myoglobinet, alltså det som gör köttet rött.
- Det är nämligen myoglobinet som ger köttet dess karakteristika smak.
- Det går bra att till exempel klappa in saltet och andra kryddor och göra en torr marinad.
När jag steker kött blir det torrt och tråkigt. Vad ska jag göra? Per-Olof Hegg svarar: Om man ska steka kött på ett tekniskt korrekt sätt ska man ta hänsyn till både konsistens och smak. Men detta görs på två olika sätt. Ska man bygga upp en konsistens på köttet så att det blir saftigt och gott ska man allra helst använda ugnen på låg effekt, och låta köttet stå där länge.
- Ju lägre temperatur och ju längre tid desto bättre.
- Det är tyvärr hemskt opraktiskt eftersom det kan ta flera timmar för köttet att bli lagat.
- Men det är en innertemperatur på 60-70 grader man eftersträvar, för att det är temperaturen då proteinerna i köttet förändras.
- När de förändras bildar de en gel eller en spindelnätsstruktur, som binder in vattnet.
Vid 60-70 grader håller köttet som mest vatten och är alltså saftigt. Gör man som de flesta recept och sätter ugnen på 225 grader kommer vattnet i köttet att försvinna snabbt. Det är som att tvätta en skjorta vid 90 grader när tvättanvisningen säger 40.
Köttet krymper och blir torrt. För att få fram smaken kan man lägga köttet på stekpannan efter att det varit i ugnen, eller en kort stund på grillen. Då får man den bruna färgen och lite brända smaken som kallas maillardreaktion. Med t.ex. oxbringa är det ett helt annat tillvägagångssätt. Det måste man koka i flera timmar för att bryta ner kollagenet, alltså fiberproteinet eller bindväven i köttet.
Det är det som är segt, och bildar gelatin när det kokats. Har man exempelvis kokat dillkött i flera timmar och sätter in det i kylen blir det som en aladåb när man tar ut det igen. Det är beviset för att köttet är mört. Varför ska man inte frysa om mat som en gång varit tinad? Per-Olof Hegg svarar: Det finns två skäl till det här.
Det ena är bakteriologiskt och det andra är konsistensen, eller hur man upplever mat när man tar det i munnen. Det bakteriologiska skälet är det viktigaste. Om man fryser och tinar om vartannat sker det hela tiden en tillväxt av mikroorganismer i livsmedlet, och om man gör det för många gånger blir livsmedlet otjänligt.
Det andra rör alltså konsistensen. Där får man skilja på olika livsmedel beroende på hur mycket vatten de innehåller. Bröd t.ex. är inga problem att tina och frysa om, där påverkas konsistensen knappt, och det är heller inga större bakteriologiska problem.
- Däremot om man tinar och sen fryser om en fisk eller kött blir det sämre och sämre resultat ju fler gånger man gör det.
- Det är både bakteriologiska problem och konsistensproblem.
- Orsaken till att konsistensen blir sämre är att iskristallerna tar sönder cellväggarna i köttet.
- När man tinar en fryst kyckling t.ex.
brukar den släppa vätska, eller droppa helt enkelt, så köttet förlorar alltså en del av vattnet. Skulle man tina och frysa om det ett par gånger så skulle det bara bli ett torrt skinn kvar. Livsmedel som innehåller mycket vatten är speciellt dåliga att frysa om, de förlorar lätt konsistens.
Fisk är ett typexempel på en vara som fungerar bäst färsk. Vad är umami? Per-Olof Hegg svarar: Umami har sitt ursprung i Japan och har kallats en femte bassmak som kompletterar de andra fyra (surt, sött, salt och beskt). Men det har diskuterats om det verkligen är på det här sättet. Smaken består kemiskt av glutamat eller glutaminsyra.
Skulle man beskriva hur den smakar kan man säga köttsmak eller kinesisk soja. Glutamat används mycket i det asiatiska köket, och är en huvudkomponent i t.ex. kinesisk soja. Glutamat framställdes av en japansk kemist i början på 1900-talet och kallas på japanska för ajinomoto som betyder översatt “ursprunget till smak”, vilket visade på vikten för den här smaken i åtminstone Japan.
Frågan om den är en femte bassmak eller inte är oklart mellan olika vetenskapsmän. Det finns dåliga vetenskapliga bevis. Hur kan man bäst tillreda grönsaker så att de innehåller så mycket vitaminer som möjligt? Per-Olof Hegg svarar: Vitaminer är en grupp av livsmedelskomponenter där vissa är vattenlösliga och andra är fettlösliga.
Det är grundproblematiken när man ska tillreda grönsaker. Vid kokning kommer vissa av de vattenlösliga vitaminerna att komma ut i kokvattnet. Slår man sen ut kokvattnet förlorar man vitaminer på det sättet. Om man steker grönsaker i mycket olja kommer vissa av de fettlösliga vitaminerna hamna i oljan, och i likhet med kokning förlorar man de vitaminerna om inte oljan tags tillvara på.
Visa hela svaret
Kan man använda färsk pasta som gått ut?
“Håller en vecka i kylskåp” – – Visst är den godast när den är alldeles nygjord, men ofylld pasta som tagliatelli håller en vecka i kylskåpet. Smakupplevelsen kan vara densamma förutsatt att pastan är tillverkad på rätt sätt. Smaken beror lika mycket på hur pastan är tillverkad, och vad den består av, som hur gammal den är, anser han.
- – Men ju längre hållbarhet den färska pastan har, desto mer behandlad är den som regel, och det påverkar smaken.
- Fotnot: Pastörisera betyder att man förstör sjukdomsalstrande bakterier genom att hetta upp livsmedlet.
- Lena Anderfelt, konsument
: “Färsk” pasta 6 veckor gammal
Visa hela svaret
Hur länge håller sig färsk pasta efter bäst före datum?
Så länge förpackningen inte har öppnats bör den vara ätbar i flera veckor efter passerat bäst före – datum. Även en öppnad förpackning kan hålla i 7-10 dagar efter bäst före – datumet. Kom ihåg att titta, lukta och smaka för att se om den är okej att äta.
Visa hela svaret
Hur länge kan man frysa pasta?
Hur man fryser in kokt pasta – Om du troligen inte kommer att komma tillbaka till din överblivna pasta på några dagar är det en bra lösning att frysa in den. För att förvara kokt pasta i frysen blandar du den med en matsked olivolja för att förhindra att den klibbar ihop när du tinar upp den.
Visa hela svaret
Hur länge håller färsk pasta öppnad?
Förvaring. Kylvara, förvaras vid max +8°C. Öppnad förpackning bör förbrukas inom 3 dagar.
Visa hela svaret
Hur länge kan man ha pasta i kylen?
Kan kokt pasta bli gammalt? – Många frukter och grönsaker kan förvaras i kylen, men några av dem får köldskador om det är för kallt. Här har vi sammanställt hur länge några av våra vanligaste mejerier, frukter och grönsaker håller. Ladda ner en mer utförlig lista.
- Så länge håller ost Hårdost har lång hållbarhet.
- Om du upptäcker mögel, skär bort möglet samt ytterligare en centimeter runtomkring.
- Resten går bra att äta.
- Förvaras i plastpåse i kyl.
- Riv gärna ost och frys in.
- Så länge håller yoghurt Yoghurt är en syrad mjölkprodukt med relativt lång hållbarhet.
- Har du bara yoghurten ordentligt kyld så håller den oftast 7–10 dagar efter bäst före-datum.
Så länge håller grädde Grädde som har fått stå i kylen har hållbarhet på minst tre till fyra dagar efter bäst före-datum har passerat. Lukta och smaka på grädden innan du bestämmer dig för att slänga den. Är grädden dålig luktar och smakar den “gammalt” eller surt Så länge håller crème fraîche Crème fraiche är en syrad grädde med lång hållbarhet.
- Glykoalkaloider kan även bildas om potatisen skadats och därför bör man skära bort det skadade området med god marginal.
- Så länge håller kokt pasta Förvara koka pasta i en lufttät förpackning och kyl ned den inom två timmar efter att du lagat den, så håller den länge.
- Har du +4-5 grader i kylen håller sig pastan fräsch i minst fem dagar.
Lukta på pastan innan du beslutar dig för att kasta den. Luktar och smakar den inget konstigt och ser okej ut i konsistensen så går den oftast bra att äta. Så länge håller kokt ris Förvara kokt ris i en lufttät förpackning och kyl ned det inom två timmar efter att du lagat det, så håller det länge.
Visa hela svaret
Hur länge håller en oöppnad creme fraiche?
Så länge håller mjölken Kan man frysa mjölk? Och hur länge håller mjölk, grädde, ost och crème fraîche i kylskåpet egentligen? Ofta håller de mycket längre än du tror, om de förvarats väl kylda. Mjölk är ett känsligt livsmedel som ska förvaras kallt. Sätt in mjölken direkt när du handlat eller haft den framme.
På mjölkpaketet finns en rekommendation om förvaring i max +8 grader. Bäst före-datumet är satt efter förvaring i max +8 grader. Mjölken har betydligt längre hållbarhet om du förvarar den i +4 grader eller kallare. Mjölkens hållbarhet har man sett nästan fördubblats efter att bäst-före-datum passerat om mjölken förvaras i +4 grader i stället för +8, från fyra dagar till över en vecka.
Yoghurt är en syrad mjölkprodukt med relativt lång hållbarhet. Har du bara yoghurten ordentligt kyld så håller den oftast 7–10 dagar efter bäst före-datum Grädde är precis som mjölk ett känsligt livsmedel som ska förvaras kallt. Även för grädde gäller det att lägre kylskåpstemperatur generellt ger en förlängd hållbarhet.
Lukta och smaka på grädden innan du bestämmer dig för att slänga den. Crème fraiche är en syrad grädde med lång hållbarhet. Har du bara crème fraiche ordentligt kyld så håller den oftast 7–10 dagar ytterligare efter bäst före-datum. Mjölk och grädde går bra att frysa. Crème fraiche går tyvärr inte särskilt bra att frysa.
Den riskerar att bli grynig och trist i konsistensen. Grädde som varit fryst går utmärkt att använda i matlagning men den går inte särskilt bra att vispa.
Visa hela svaret
Kan man frysa in Philadelphia?
11. Kan jag frysa in Philadelphia? – Vi rekommenderar inte att man fryser Philadelphia, eftersom processen bryter sönder ostens textur och skapar en undermålig produkt. Men, både ugnsbakade och kalla cheesecakes kan frysas in. Dock ska man vara medveten om att texturen på en upptinad cheesecake kan skilja sig från texturen på den icke frysta.
Visa hela svaret
Kan man frysa in potatismos?
Frysa in en stor sats – Om du gör en hela tillbehöret i förväg för semestern är en annan träff, frysning av hela satsen potatis är ett bra alternativ. Efter att din potatis är kl rumstemperatur, placera dem i en lufttät förvaringsbehållare eller en fryssäker påse. Se till att ta bort så mycket överflödig luft som möjligt. Lägg sedan in din potatismos i frysen!
Visa hela svaret
Kan man frysa in crème fraiche?
Kan man frysa era produkter?
Mjölk – Går bra att frysa. Bäst blir alldeles färsk mjölk. Filmjölk, yoghurt, crème fraiche och gräddfil –Går att äta i fryst form, till exempel som ingrediens i glass. De går däremot inte att frysa för att sedan tina upp, de blir gryniga och vattniga efter upptining. Keso – Blir grynig och torr, men går bra att använda i bakning och matlagning Kesella – Rekommenderas ej att frysa, blir grynig Mild Kvarg – Rekommeneras ej att frysa, blir grynig Vispgrädde och kaffegrädde – Går att frysa och användas i matlagning, men går inte att vispa eller ha i kaffet. Det går att frysa vispad grädde. Den kan bli lite torr, men blir bra efter omrörning Syrad grädde- Rekommenderas ej att frysa Smetana- Rekommenderas ej att frysa, blir grynig Smör- Går bra att frysa Lätt smö r- Går bra att frysa Bregott 75%- Går bra att frysa Bregott Brynt- Går bra att frysa Bregott med havssalt – Går bra att frysa Bregott Mellan – Rekommenderas ej att frysa Bregott Mindre – Rekommenderas ej att frysa Lätt&lagom – Går bra att frysa Smör- och rapsolja – Går bra att frysa Hårdost – Bara hårdostar med hög fetthalt (25% eller mer) är bra att frysa. Packa in osten i aluminiumfolie, plastfolie eller vaxat papper, och lägg den sen i en plastpåse eller en plastlåda. Osten klarar sig i frysen i max 3-4 månader. Vi rekommenderar att frysa in osten i mindre bitar på max 500g, speciellt när det gäller ost med lägre fetthalt. Frysningen kan göra att osten blir lite smulig. Skivad hårdost- Skär osten i lämpliga skivor med en kniv eller ostkniv. Skär motsvarande stora bitar från bakplåtspapper. Stapla varannan ostskiva varannan bakplåtspapper med runt 10 ostskivor i varje hög. Lägg i fryspåsar, pressa ur luft, märk med datum och frys. Du kan också använda en fryslåda. Frysta ostskivor kan användas i matlagningen, på mackor eller på hamburgare. Riven ost – Går bra att frysa Apetina vitost Rekommenderas ej att frysa, blir grynig Apetina Paneer cheese – Går bra att frysa Vitmögelost- Brie och Camembert kan förvaras i sin ursprungsförpackning. Pressa ut överflödig luft från påsen. Blåmögelost- Feta blåmögelostar kan frysas utan problem. Dela osten i mindre bitar och frys i fryspåsar. Tina långsamt, så kan du ha dem både i matlagning och på ostbrickan.
Färskost- Rekommenderas ej att frysa Att tina ost- När det är dags att tina osten så se till att den tinar så långsamt som möjligt för att osten inte ska ta skada och smaka illa av upptiningen. Det tar lite längre tid, men blir garanterat bättre.
Kom ihåg: – Kontrollera att bäst-före-datumet inte har passerat
– Frysa aldrig in ost med spår av mögel (alltså, fel sorts mögel)- Frystid max tre månader-Tina alltid upp produkterna långsamt i kyl Välkommen till Arla Forum! Vi hjälper dig gärna med svar på frågor kring Arla, våra produkter och recept. Gäller ditt ärende en r eklamation ber vi dig kontakta oss via Svarstiderna kan vara längre än vanligt i samband med storhelgerna jul och nyår.
Karolina Receptansvarig Ewa Arlabonde Moa Kommunikatör Christina Kommunikatör Michaela Kommunikatör
Det är Arlabönderna som äger Arla, Oavsett vilken av våra produkter du väljer, går allt Arla tjänar tillbaka till Arlabönderna. Det gör att mjölkbönderna kan fortsätta verka för ett Sverige med öppna landskap. Tack för att du köper vår mjölk!🐄 : Kan man frysa era produkter?
Visa hela svaret
Kan man frysa in Knäckflarn?
Gör så här – 1 Smält smöret. Tillsätt övriga ingredienser och blanda väl.2 Klicka ut ca 20 kakor på plåtar med bakplåtspapper. Se till att ha ett bra avstånd mellan varje kaka eftersom de flyter ut under gräddningen.3 Grädda kakorna i 200° i ca 5 minuter.
Visa hela svaret
Kan man frysa in färsk basilika?
Tips vid matlagning med basilika – När du ska använda dina basilikablad i matlagning är det en god idé att tillsätta bladen i slutet av tillagningen. Då behåller bladen smaken som bäst. Ett annat sätt att bevara smaken kan vara att hacka basilikan i en mixer och blandar med olja och andra ingredienser till en pesto.
Smaken bevaras då länge tack vare oljan. Du kan också frysa in basilika. Ett bra tips då är att hacka nyskördade basilikablad, blanda dem med lite olivolja eller rapsolja och frysa in som iskuber. Då bevaras smaken väldigt bra och du har färdiga kuber med egenodlad basilika att lägga direkt i såser och grytor när du lagar mat.
Givetvis går basilikan även att torka, men den hör till de kryddväxter som tappar mycket smak vid just torkning.
Visa hela svaret
Kan man frysa in falukorv igen?
Kontakta oss Bland våra frågor & svar har vi samlat information om bland annat svenskt kött, våra produkter, klimat, hälsa och djuromsorg. Vi tror på bra mat från svenska gårdar och står för svensk kvalitet i råvaror, smak, hantverk och djuromsorg. Just därför kommer alla våra produkter från djur som är födda, uppfödda, slaktade och styckade i Sverige.
- Ärnan i vår verksamhet är hantverket och kontrollen över hela kedjan – från gård till gaffel.
- Vi tror att när man känner till matens ursprung och kan vara säker på att djuren behandlas väl så smakar den faktiskt godare.
- Det svenska ursprunget kommer med så många fördelar och vi arbetar engagerat för att säkra de höga förväntningar som ställs på svensk köttkvalitet och svenska råvaror.
Det kallar vi för Smaken av Sverige. Ja! När du köper en av Scans produkter kan du vara säker på att det alltid är tillverkat av 100 % svenskt kött. Samtliga av våra produkter är tillverkade från djur som är födda, uppfödda och slaktade i Sverige Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige.
- I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag från Sverige.
- Rökarom är riktig rök som passerat genom vattenånga och som bildat ett rökkondensat.
- Rökkondensatet innehåller samma smakämnen och samma konserverande ämnen som riktig rök, dock utan mindre hälsosamma ämnen som tjära.
Rökningen sker i helt slutna system vilket gör att man inte har några utsläpp. Dessutom går det bara åt en femtedel så mycket flis som vid traditionell rökning. Våra färskkorvar ska alltid tillagas innan man äter den. Våra övriga korvar går att äta som de är men vi rekommenderar alltid att man tillagar den för smakens skull.
Det varierar. Naturskinn är fjälster av fårtarm eller svintarm, medan kollagentarm finns som tunt skinn på vissa korvar och även som tarm. Plasttarmar på falukorv och skaltarm av cellulosa på skinnfri korv. I de av våra produkter som innehåller druvsocker så är druvsockret alltid utvunnet ur majs om inget annat anges.
Ja, några produkter innehåller jodsalt, t.ex. Mamma Scans köttbullar. När jodsalt används så anges det alltid på förpackningen. Vid vacummörning är det köttets egna enzymer som mörar produkten i en vacuumförpackning. Produkten blir mörare hela tiden fram till bäst före datum.
Scan använder inte några E-nummer i onödan och vi försöker att hela tiden minimera användningen av dem. Vissa E-nummer krävs ibland för att säkerställa produktsäkerheten. En sådan är E250, Natriumnitrit, som är en blandning koksalt och nitrit. Nitrit kan bildas av nitrat som finns naturligt i t.ex. rödbetor och spenat och hämmar tillväxten av bakterier i produkten.
Vid öppnad förpackning gäller inte längre det bäst-före-datum som anges på förpackningen. Många produkter går bra att frysa in, till exempel färskt kött och köttfärs, kokt julskinka, falukorv och köttbullar. Det är viktigt att man försöker ta bort så mycket luft som möjligt i den förpackningen man fryser in i för att undvika “frysbränna” och uttorkning av produkten.
Produkter som redan har varit frysta och upptinade ska inte frysas igen. Vi har produkter som innehåller gluten och laktos. Två exempel är vår Gräddleverpastej som innehåller grädde och mjölk, samt vår Kalvschnitzel som innehåller vetemjöl. Detta är allergener och i de fall de ingår i produkten är de alltid angivna i ingrediensförteckningen och är särskilt markerade med fet och kursiv stil eller med VERSALER.
Ekologiskt nötkött kommer från djur som äter ekologiskt odlat foder som till stor del är gårdsodlat. Kalvarna går med sina mammor på bete under första sommaren och diar under minst tre månader. Ekologiskt griskött kommer från grisar som utfodrats med i huvudsak gårdsodlat foder utan mineralgödselkväve och kemiska bekämpningsmedel.
- Ekologiska grisar ska också ha möjlighet att vistas utomhus.
- Allt kött som används i Scans bacon är svenskt.
- Djuren är födda, uppfödda, slaktade och styckade i Sverige, men själva skivningen och förpackningen sker på HKScans anläggning i Polen.
- Vi förstår att det kan verka konstigt, men faktum är att detta ger oss en lägre klimatpåverkan.
Från vår anläggning i Kristianstad fraktar vi baconprodukter till Polen för att skivas och paketeras. Transporten mellan Kristianstad och Polen går med reguljär båttrafik och medför därmed inga extra utsläpp. Transporterna på land är extremt korta då båda anläggningarna ligger nära färjelägena.
- I Polen har HKScan-koncernen en väldigt modern anläggning som är specialiserad på bacon.
- Här förädlar vi samtliga av våra baconprodukter till både Sverige, Finland, Danmark och Baltikum.
- Med en storskalig produktion blir vi mer miljöeffektiva då stora volymer kräver en lägre energianvändning.
- Vi minimerar matsvinn och kan optimera förpackningsmaterial.
Storskalig produktion är idag det mest miljöeffektiva sättet för att bedriva livsmedelsproduktion. Ja! Sedan våren 2022 har Scan ett flertal vegetariska och veganska produkter i sitt sortiment. Bland annat en middagskorv som påminner och Scans klassiska falukorv, vegokorvar, vegofärs och vegobullar.
- Gröna kusiner till Scans mest ikoniska produkter skulle man kunna säga och självklart gjorda på svenska råvaror.
- Våra vegobullar och vår vegofärs innehåller inga allergener.
- Våra vegokorvar är ovo-vegetariska då de innehåller ägg.
- De innehåller bland annat svensk åkerböna, gråärt och raps.
- Scan har alltid haft ett löfte om att enbart producera mat från svenska gårdar och så är fallet även med våra vegetariska produkter.
Våra vegokorvar är ovo-vegetariska då de innehåller ägg. Hos oss på Scan är arbetet med att sänka vår klimatpåverkan en självklar del av vår verksamhet. Som en av livsmedelsbranschens största aktörer har vi goda möjligheter att ligga i framkant och visa hur vi kan göra skillnad hela vägen från gård till gaffel.
Vi har som mål att minska vår klimatpåverkan från den egna verksamheten till netto noll fram till år 2025, och för hela vår värdekedja, från gård till konsument, är 2040. Läs gärna mer om vad vi gör här. Det beror på vilket kött man väljer. Svenskt kött är mer hållbart än utländskt kött, med bättre djurvälfärd och betydligt lägre klimatpåverkan och antibiotikaanvändning.
Djur i lantbruk är en viktig förutsättning för ett långsiktigt hållbart kretslopp. Med djuren kan vi upprätthålla ett hållbarare lantbruk, både genom att säkerställa livsmedelsproduktion i områden där det inte går att producera vegetabilier, till exempel i skogsbygdsområden, och återföring av organiskt material till jorden i form av gödsel.
- Foderodlingen av vall och betesmarker binder mycket kol och är nödvändig för att hålla jorden bördig genom omväxlande växtföljd.
- Läs mer om hur många gårdars naturliga kretslopp fungerar här.
- Svenskt nötkött har 60 % lägre klimatpåverkan än resten av världen och 25 % lägre än genomsnittet för EU.
- God djurhälsa, effektiv gödselhantering, foderodling och god tillgång till vatten och betesmarker är några av faktorerna som bidrar till det lägre klimatavtrycket.
Betande kor omvandlar gräs till näringsrikt protein och hjälper också till att hålla landskapen öppna och gynna den biologiska mångfalden. Det här är bara några av de goda argumenten som vi hoppas kunna nyansera debatten och lyfta fram fördelarna med vårt svenska kött.
Läs gärna mer om hur vi jobbar med att minska vårt klimatavtryck här. Sverige har mycket goda förutsättningar för att driva ett av världens mest hållbara lantbruk. Våra svenska vegetabilier har fördelen att de ofta har lägre klimatpåverkan än många importerade råvaror och dessutom har Sverige en striktare lagstiftning kring kemiska bekämpningsmedel än de flesta andra länder.
Utöver det krävs det färre transporter vid inhemsk produktion jämfört med om en produkt behöver importeras. Och allt det här bidrar ju såklart även till att vi stöttar våra egna svenska bönder och landsbygd. De flesta näringsexperterna är idag överens om att när kött äts som en del av en sund och balanserad kost är det en utmärkt källa till bland annat järn, zink, B-vitaminer och protein, vilka alla är ämnen som kroppen behöver.
- Rött kött innehåller dessutom inga allergener, det vill säga ämnen som är vanliga orsaker till allergi och överkänslighet.
- Det finns många olika sätt att komponera en hälsosam måltid, men det som läggs på tallriken bör alltid betraktas som en helhet.
- En balanserad diet handlar om måttlighet och så länge kött inkluderas i måltiden enligt de rekommendationer som Livsmedelsverket anger blir det en värdefull del av en hälsosam kost.
Samtliga av Scans produkter är ansvarsfullt tillverkade och håller en mycket hög livsmedelssäkerhet. Våra anläggningar uppfyller alla Livsmedelsverkets krav och har alla certifieringar som krävs för att bedriva livsmedelsproduktion. Vi är även certifierade enligt ISO 9001 och 14001.
Livsmedelsverket och andra externa aktörer samt vi själva, gör regelbundna kontroller och revisioner. Vi arbetar kontinuerligt för att ta fram mer hälsosamma produkter och genom åren har vi genomfört en rad förebyggande åtgärder för att reducera faktorer i kött som skulle kunna anses vara mindre hälsosamma.
Det handlar bland annat om optimering av uppvärmning och rökning, samt en minskad användning av nitrit. Dessutom har både salt- och fetthalterna minskat i våra olika produkter. Utöver det har vi på ett antal utvalda svenska gårdar tillsammans med bönderna valt att tillsätta svensk rapsolja i grisarnas foder.
En helt naturlig kost som gör att köttet får en högre andel naturligt nyttiga fetter, som Omega 3. Läs mer om våra bönder och rapsgrisar här. För oss på Scan är en god djuromsorg avgörande för vår verksamhet. För att kunna ta ansvar för att djuren mår bra hela vägen från gård till slakteri har vi ett nära samarbete med våra djurleverantörer och transportörer.
Vi besöker även våra gårdar regelbundet. Förutom det sker också oberoende myndighetsinspektioner av bland annat Länsstyrelsen och veterinär från Livsmedelsverket finns på plats på heltid på våra slakterier. I Sverige får inget kött innehålla antibiotika när det når konsumenten.
Därför finns en karenstid som säkerställer att djur inte har någon antibiotika kvar i kroppen innan de slaktas. I Sverige ger vi endast antibiotika till ett djur som är sjukt och bara på ordination av veterinär. Antibiotika får inte användas i preventivt syfte eller för snabbare tillväxt, vilket är fallet i många andra länder som Sverige importerar kött ifrån.
En hög antibiotikaanvändning i samhället innebär en ökad risk för resistenta bakterier i vår miljö. Det här tycker givetvis vi på Scan är både fel och onödigt. Vi är stolta över att vi i Sverige har en så god djuromsorg, vilket också ger oss EU:s lägsta antibiotikaanvändning.
Om brister i djuromsorgen konstateras hos en leverantör upprättar vi, tillsammans med leverantören, ett åtgärdsprogram. Om leverantören inte vill eller har möjlighet att genomföra förbättringsåtgärder har vi på Scan rätt att avsluta samarbetet och säga upp alla avtal med gården i fråga. Genom Länsstyrelsen tar vi del av rapporter för att se om några av våra gårdar har fått några avvikelser.
I många fall kan vi stötta och bidra för att lösa eventuella problem. Ibland är till exempel djurantalet på gården för högt i förhållande till tillgång på foder och då kan vi hjälpa till med försäljningen av en del av djuren så att de får komma till en annan uppfödare.
- Våra leverantörer, det vill säga lantbrukarna, är egna företagare som vi på Scan har ett nära samarbete med.
- Och där vi kan, vill vi gärna ta ansvar och hjälpa till.
- Som en av Sveriges största livsmedelsaktörer har vi både kunskaper, resurser och erfarenheter att dela med oss av.
- Varje år gör vi närmare 4000 gårdsbesök hos våra leverantörer.
Scan erbjuder bland annat utbildning och rådgivning avseende avel, djuruppfödning, utfodring, djurhälsovård och utformning av nya produktionsanläggningar. Vi bjuder även in till seminarier för att ge ny och aktuell information om branschen, samt för att underlätta möjligheten att skapa nätverk mellan de olika gårdarna.
- Tillsammans med våra leverantörer skapar vi mer livskraftiga och hållbara jordbruksverksamheter och en djurhållning med konkurrenskraft och kontinuitet.
- Under 2019 startade vi Gårdsinitiativet tillsammans med svenska bönder med målet att minska svenskt kötts klimatpåverkan och öka miljöfördelarna.
- Vi har närmare 7 000 gårdar som vi samarbetar med.
Hela vår slaktprocess bevakas av en oberoende myndighet, Livsmedelsverket (SLV) De har ca 20-talet heltidsanställda inspektörer/assistenter på plats på våra slakterier (i Linköping och Kristianstad). Dels besiktigar SLV djuren när de anländer till oss för att säkerställa att djuren mår bra och är i god kondition.
Dels kontrollerar de att slaktprocessen på vårt slakteri följer svensk lagstiftning. Dels ansvarar också för inspektion av vår livsmedelssäkerhet och hygien på de olika produktionsplatserna. Vi har dessutom alltid veterinär på plats på våra slakterier och även kameraövervakning. Våra anläggningar uppfyller alla Livsmedelsverkets krav och har alla certifieringar som krävs för att bedriva livsmedelsproduktion.
Vi är även certifierade enligt ISO 9001 och 14001. Livsmedelsverket och andra externa aktörer samt vi själva, gör regelbundna kontroller och revisioner. Kontroller som är värdefulla verktyg för oss i vår strävan att hela tiden förbättra vår verksamhet.
Visa hela svaret
Hur länge kan man ha köttfärs i frysen?
4. Hållbarhet för köttfärs i frysen – Fryst köttfärs, oavsett om det är magert eller fett, kan förvaras i upp till 3 månader. Efter upptining måste färsen stekas, grillas eller på annat sätt tillagas tillräckligt länge för att vara säker på att alla eventuella bakterier försvinner. Malet kött tinas med fördel i kylen – detta tar längre tid, men det är det säkraste sättet att tina det på.
Visa hela svaret
Kan man frysa köttfärssås 2 gånger?
Så länge håller maten i frysen Vi har väl alla hittat något ledset paket längst in i frysen med en fisk eller köttbit som har blivit torr och trist. Det är lätt hänt att maten blir liggande för länge. Det finns några saker att tänka på som gör att den håller sig bättre.
- Det du ska frysa ska vara kallt när du stoppar in det i frysen, och en vända i kylskåpet först är bra.
- Maten ska förpackas lufttätt, i burk eller påse.
- Om fukt eller syre kommer in i förpackningen förstörs vitaminerna, och den frysta varan kan härskna.
- Feta livsmedel, som till exempel lax, härsknar lättare än andra.
När du ska äta mat som har varit fryst – tina den i kylskåpet över natten. När livsmedel får tina långsamt behåller det mer av sin struktur och vätska. Tinade varor bör du inte frysa in igen. Men om du har fryst in en råvara, till exempel kött eller fisk, kan du mycket väl tillaga den och sedan frysa in den igen.
- Hållbarheten för olika livsmedel varierar.
- Längst håller magert kött och mager fisk, samt frukt och bär.
- Som alltid när du ska äta något gäller det att lukta på varan.
- Luktar den fräscht är den okej att laga till.
- I rutan nedan finns ungefärliga tider för hur länge du kan förvara olika varor i frysen.
- Öttfärs och charkvaror: 2–3 månader Fet fisk, till exempel lax: 2–3 månader Kakor, tårtor och bullar med fett i: 3 månader Ska du dekorera en tårta med grädde eller gelé, så frys enbart bottnarna och vänta med att göra färdigt tårtan tills de har tinat.
Vispad grädde kan bli grynig och gelé kan bli rinnig om du fryser dem. Mousse går dock bra att frysa.
- Fläskkött: 4 månader
- Fetare kött, till exempel högrev och lamm: 6 månader
- Mager fisk, till exempel torsk: 6–12 månader
- Magert kött, till exempel vilt och kycklingfiléer: 12 månader
- Bär och frukt, till exempel vinbär och blåbär: 12 månader
- Grönsaker: 12 månader Bör förvällas några minuter i kokande vatten före infrysning för att behålla näringsämnen och smak.
- Matbröd: 12 månader Grovt bröd, till exempel råglimpor, bör mogna någon dag innan du fryser in dem.
Håller sig längre om man sockrar dem lite före infrysning.
- Få tillgång till alla våra faktabaserade tester och granskningar
- Saklig och tillgänglig hjälp i vardagen
- Oberoende – Du kan lita på oss
- Från 59 kr/mån
- Du kan avsluta när du vill.
: Så länge håller maten i frysen
Visa hela svaret
Hur varvar man Lasagneplattor?
4. Lägg allt i rätt ordning i lasagnen –
-
- Det roligaste av allt: montera ihop lasagnen!
Börja alltid med att lägga färssås i botten på en smord form. Då minskar risken att lasagnen bränner. Fortsätt sedan varva med béchamel- eller ostså, plattor och färssås. Var noga med att alla plattor är täckta med sås. Avsluta med riven ost på toppen.
Visa hela svaret
Kan man frysa Ogräddad lasagne?
>
Av receptet fyllde jag fyra 8,5 dl folieformar och fryste in för snabba middagar. Smaken blir helt annorlunda när man tinar en ogräddad lasagne och tillagar den i ugnen mot att frysa in och tina tillagad lasagne. Det här har blivit familjens favorit och en form räcker hemma hos oss till två vuxna och en 2-åring.
Ompletteras självklart med grönsaker. Lasagne till fyra 8,5 dl folieformar Köttfärssås: 2-4 gula lökar, skalade och hackade smör eller olja 600 g nöt-, älg- eller lammfärs 2-3 burkar (á 400 g) hela eller krossade tomater 2-4 msk tomatpuré 2 buljongtärningar 2 tsk basilika eller timjan 2 vitlöksklyftor, pressade 1 tsk salt peppar Ostsås: 1,5 dl vetemjöl 1,5 liter mjölk 50 g smör 6-7 dl (ca 250 g) riven lagrad ost salt Lasagneplattor ca 24-32 st Fräs lök i smör eller olja.
Ta ur löken och fräs färsen. Lägg tillbaka löken när färsen fått färg och blivit grynig. Tillsätt tomater, tomatpuré, buljong, kryddor och vitlök. Koka under lock på svag värme minst 20 min. Smaka av med salt och peppar. Ostsåsen: Vispa ut mjölet i lite av mjölken till en slät redning.
Koka upp resten av mjölken med fettet. Häll i redningen under omrörning, rör tills det kokar upp igen och koka 3-5 min. Rör ner den rivna osten och smaka av med salt. Montering Lägg några skedar köttfärssås i botten på folieformarna. Varva lasagneplattor, köttfärssås och ostsås tills formen är fylld. Avsluta med ostsås ovanpå lasagneplattor så det täcks.
Tillaga direkt 30 min på 200 grader eller frys in. Ta fram formen på morgonen och ställ i kylskåpet. Gratinera på kvällen i 30-45 min på 200 grader tills lasagnen är genomvarm och har fått lite färg. Kommentar: Jag fick lite köttfärssås över som jag frös in.
Visa hela svaret
Hur gör man Lasagneplattor mjuka?
Krämig lasagne med extra allt Finns det något tråkigare än en torr lasagne? Ja det finns det säkert, men det är iallfall något av det mest tråkiga som finns. Därför gör jag min lasagne extra krämig och god, den godaste lasagnen som finns. Krämig lasagne med extra allt heter denna.
1 långpanna, ca 8 stora portioner krämig lasagne Ca 24 stycken lasagneplattor (färska eller torkade, läs tips nedan) Köttfärsåsen: Kryddor: Salt & svartpeppar Bechamelsås 1 l mjölk (3% fetthalt)1 dl vetemjöl25 g smörMuskonötSalt300-400 g riven ost (blanda gärna olika sorter) TIPS!
900 g köttfärs1 stor lök2 morötter3-4 st selleristjälkar6 st vitlöksklyftor2 pkt krossad tomat (à 400 g)4-5 msk tomatpuréCa 3-4 dl vatten1-2 tsk dijonsenap1 msk balsamvinäger1 msk torkad oregano1 msk torkad basilika2 tsk paprikapulver Förkoka torkade lasagneplattorna så de mjuknar lite, du får en superkrämig lasagne då.
Doppa 2-3 plattor i taget i kokande vatten i ca 1 min. Låt de inte fastna i varandra, de klibbas lätt ihop. Om du använder färska plattor behöver du inte förkoka dem. Gör såhär: Finhacka lök och sellerin, riv morot grovt. Fräs i olja tills de mjuknar och får färg. Tillsätt köttet och stek en stund. Pressa i vitlöksklyftorna krydda med basilika, oregano, paprikapulver och rör om.
Lägg i tomatpurén och fräs lite med köttet. Nu luktar det gott från grytan av alla kryddor och vitlöken. Häll på krossad tomat och hett vatten. Rör om och tillsätt resten. Såsen ska vara lite rinnig så lasagnen inte blir torr. Lägg på ett lock och låt puttra i ca 30-45 min.
- Rör om då och då.
- Bechamelsås: Hetta upp smör i en kastrull.
- Vänd i smör och fräs mjölet.
- Blanda i mjölk och koka upp under omrörning.
- När såsen börjar tjockna sänker du värmen, låt den sjuda långsamt i 3 min.
- Låt den inte brännas i botten av kastrullen.
- Riv i lite muskonöt.
- Vänd i ost (spara lite till garnering).
Rör om tills osten smälter. Dra bort från värmen. Värm ugnen till 200°. Lägg först lite av bechamelsåsen i botten av en ungsform, smörj hela plåten med såsen. Lägg ett lager lasagneplatttor, lägg köttfärsåsen och lägg sedan lite bechamelsås över varje portionsbit.
Lägg ett till lager lasagne plattor och gör som förra steget. Avsluta med ett till lager lasagneplatttor och häll över bechamelsåsen. In i ugnen och sänk värmen till 175. Låt den tillagas långsamt i ca 40 min. Ta ut formen från ugnen. Höj värmen till 225°, strö riven ost över hela lasagnen och ta in i ugnen.
Låt gräddas i ca 10 min, tills översta lagret får lite färg. Ta ut från ugnen, låt den stå och vila i ca 15 min. Servera! Servera gärna med pizzasallad- recept
Visa hela svaret