När Ska Man Plocka Nässlor Till Soppa?


Plocka nässlor – Nässlor kan du plocka från mitten av april, eller genast när snön har smält, och därefter hela våren, sommaren och fram till nästa snö. Det späda nässlorna är mest eftertraktade. Många klipper eller slår ner äldre exemplar för att nässlorna ska växa upp på nytt.

På det här sättet kan man plocka späda nässlor under en längre period. I slutet av sommaren kan man också ta tillvara nässlornas frön som kan torkas och ätas som kosttillskott under årets mörka period. Så här gör du Du kan plocka 5 cm höga nässlor när snön har smultit, men den late väntar några veckor och plockar stora mängder unga, fina cirka 20–30 cm höga nässlor på nolltid.

Ta av örten under det nedersta fina bladparet med kniv, sax, eller fingernaglar. När nässlorna är 40–50 cm höga börjar stjälkarna bli sega. Nässlan är en fiberväxt, så stjälken blir verkligt seg mot hösten. Då kan du ännu plocka de översta 3–5 bladparen, helst med kniv eller sax.

  • Om du tar till naglarna får du ofta hela växten inklusive rot i din hand.
  • På frodiga platser (till exempel på komposten eller i hagen där hästar har gått för några år sedan) finns det mängder av nitrater i nässlorna.
  • Nitrater anses vara skadliga för hälsan.
  • Plocka inte stora gamla blad från nässlor som är så gamla att de har börjat frösätta sig.

Problemet är att gamla nässelblad kan innehålla kalsiumkarbonatkristaller som kan irritera njurarna. Om du får ryggvärk av nässlor har du plockat för gamla nässlor. Använd den satsen till fotbad och plocka lite yngre exemplar i fortsättningen. För att plocka nässlor behöver du

Handskar En korg Eventuellt sax Koll på allemansrätten (källa: slc.fi)

Visa hela svaret

Kan man plocka nässlor på hösten?

När Ska Man Plocka Nässlor Till Soppa Publicerad: 23 apr 2017, kl 11:25 Ämnen i artikeln: ogräs Brännässlor kan man plocka hela året beroende av vad man ska använda dem till. Tidig vår plockas de späda bladen till mat, och på sommaren plockas nässelfröna. Hela plantan kan skördas hela säsongen för nässelvatten.
Visa hela svaret

Hur länge ska man torka nässlor?

Gör så här: – Plocka nässkorna gärna med plathanskar alt. läderhandskar för att att bli bränd av dem. Skölj nässlorna och låt dem torka på ett bakplåtspapper. Torka dem i ugn på låg temperatur (50-70 grader) tar ett par timmar. Tänk på att inte ha hög värme i ugnen eftersom det förstör nässlornas enzymer och vitaminer, samt kan ge brända blad.

  • När nässlorna är torkade, så kan du ta bort nässelstjälkarna från bladen och förvara dem i en lufttät burk eller om du mixar dem så att de blir till pulver.
  • Gör ditt eget nässelté Använd 1 tsk torkade nässlor i en kopp te, och drick ett par gånger per dag.
  • Nässlor sägs motverka tarminfektion och inflammationer.

Gör även. Nässelchips! Testa även
Visa hela svaret

När slutar nässlor brännas?

Måste förvällas – För att kunna äta dem måste du förvälla brännässlorna, så att de inte bränns. Det betyder att du kokar nässlorna på medelhög värme i några minuter, mellan 3 till 5 minuter är lagom. Skölj dem sedan i kallt vatten, och krama ur så mycket vatten som möjligt.
Visa hela svaret

Kan man göra Nässelsoppa på stora nässlor?

Plocka nässlor – tänk på det här och tips på användning Få andra växter är så enkla att plocka som brännässlor. De växer överallt, i synnerhet kring gamla jordbruksmarker och längs stengärdsgårdar där de trivs i den brukade markens närhet. Undvik att plocka nässlor kring gödselstackar eftersom brännässlor lagrar nitrater.

  1. Nässlorna växer rikligt runt ladugårdar och stengärdsgårdar.
  2. Att ge sig ut och plocka brännässlor är en given favoritsysselsättning i vår familj.
  3. Vi brukar traska ut i skogen, åtminstone vid ett par tillfällen varje säsong och fylla ett par rejäla papperspåsar med nässlor.
  4. Det räcker vanligtvis till tio fyraportionsförpackningar med förvällda nässlor (som vi fryser in) och mängder med torkade nässlor som med matberedarens hjälp förvandlas till ett fint nässelpulver.

Undvik att plocka nässlor nära gödselstackar eftersom nässlorna kan lagra nitrater. Så gör du eget nässelpulver Plocka späda nässlor, eller möjligen toppen på lite större nässlor (undvik de största) genom att knipsa av nässlorna med tummen och pekfingret.

  1. Genom att använda handskar slipper du att bränna dig.
  2. Många föredrar att använda sax eller kniv, men jag tycker att det är minst lika lätt att dra/knipsa av nässlorna.
  3. Om du mot förmodan skulle få med rötterna är det bara att knipsa av nässeltoppen och lägga tillbaka resten av nässlan i naturen.
  4. Plocka späda nässlor till soppa.

Till nässelpulver funkar det bra att plocka av topparna också på lite större nässlor. Rensa nässlorna hemma på köksbordet och lägg dem i kallt vatten om du vill vara säker på att bli av med alla insekter. Bred ut nässlorna på en handduk och låt dem torka i rumstemperatur.

  1. Det brukar ta omkring fyra fem dagar.
  2. Var noga med att vända på nässlorna (varje dag) så går torkprocessen fortare.
  3. Jag brukar använda en vanlig svamptork.
  4. På ollorna torkar nässlorna på bara några timmar och tjocka lager brukar vara klara på knappt ett dygn.
  5. Eftersom alla örter i känsliga för hög värme bör du inte torka nässlorna varmare än 50 grader.

Torka nässlorna i en vanlig svamptork. Mixa dina torkade nässlor till ett nässelpulver i en matberedare. Förvara mörkt och torrt i en glas- eller plåtburk. Utmärkt att använda som bas i gröna drinkar, som te, på morgonfilen, i bröd och kakor eller i barnens favoritsmoothies.

  • Och mixa till ett fint pulver i en matberedare.
  • Nässlor är rena vitamininjektionen Bortsett från järn innehåller nässlor också en rad olika mineraler.
  • Aroten (ett förstadium till A-vitamin), vitamin A och vitamin C.
  • Dessutom sägs brännässlan innehålla 70 olika näringsämnen, bland annat kalcium, folsyra, magnesium, myrsyra, folacin, xantofyll, histamin, mangan, kalk, fosfor, koppar, kisel och aminosyror.

Nässelpulver är rena vitamininjektionen.1 msk innehåller hela 100 gram nässlor Det är verkligen effektivt och potent att mala torkade nässlor till pulver. Varje matsked nässelpulver innehåller omkring 100 gram färska nässlor, vilket gott och väl täcker en dagsranson.
Visa hela svaret

Är det farligt att äta för mycket nässlor?

Nässlan I början på våren är det dags att gå på jakt efter de första nässelskotten. Spröda och gröna sticker de upp ur myllan. Ju tidigare man plockar dem, desto godare och näringsrikare är de. Toppar man av sitt nässelbestånd, till exempel slår dem med lie, kan man skörda toppskott av nässlor hela växtsäsongen.

  • Brännässlan är en kulturväxt som växer i hela Sverige.
  • Urtica dioica, som den heter på latin, är ett flerårigt ogräs som kan bli mellan 30 till 150 cm högt.
  • Trots sina obehagliga brännande egenskaper (som försvinner vid torkning eller kokning) är den på många sätt en hälsosam ört.
  • Brännässlan är en riktig vårkur för vintertrötta, och innehåller flera vitaminer, som till exempel A-, B-, C- och E-vitaminer.

Det finns också gott om mineraler som kalcium, järn, selen, mangan och zink. Nässlan har använts mot olika sjukdomar inom folkmedicinen under flera århundraden. Litteraturen vittnar om hur den används mot trötthet, tarm- och matspjälkningsproblem, urinvägsinfektioner med mera.

I de gamla böckerna kan man även läsa att man kunde piska sig med brännässlor för att hindra reumatisk värk. I grönsakslandet har man använt avkok av nässlor både för att utrota ohyra och som gödningsmedel. Gemensamt för nässelsläktet är att plantorna lagrar små mängder nitrater. Vid till exempel varmhållning kan dessa omvandlas till nitrit.

I stora mängder kan detta vara skadligt för kroppen, undvik därför att återuppvärma rester av nässelrätter. Eftersom vi inte äter nässlor varje dag har vi, enligt Livsmedelsverket, inget att oroa oss för. På kväverika platser som vid ladugårdar, gödselstackar och komposthögar ska man inte plocka nässlor.

  • Där tar de upp kväve ur jorden som de omvandlar till nitrit.
  • Plocka istället nyutslagna skott i skogslundar och på ängar.
  • Visserligen är nässlan ett besvärligt ogräs i våra odlingar, men samtidigt är den ett fantastiskt tillskott i matlagningen.
  • Förvällda och hackade är nässlorna goda i soppor, stuvningar, såser eller blanda ner lite i pannkakas- eller våffelsmeten! Torkade kan de användas i potatismos, i frukostflingorna, som te eller i brödbaket.

| |
Visa hela svaret

Kan man äta råa nässlor?

Nässlor går också bra att använda färska – Om man kör nässlorna i en mixer så att brännhåren slås sönder kan man äta dem färska. Bortrensat ogräs kan bli en näringsrik och uppfriskande klorofyllshot. Den här gröna drinken går snabbt att göra.
Visa hela svaret

Vad ska man göra mot nässlor?

Bränd av brännässla

Du är här:

Brännässlan bränner med små luddiga hår som finns på hela växten. Besvären går vanligtvis över av sig själv, men du kan behöva lindra med till exempel kylbalsam. När Ska Man Plocka Nässlor Till Soppa Brännässla. Fotograf: Lena Jannesdotter När du har blivit bränd av brännässla frisätts ett ämne i kroppen som gör att du får, De brännande ämnen som finns i nässlan förstörs vid kokning och torkning. Du kan få en brännande, stickande och pirrande känsla i huden där du har bränt dig.

  • Huden kan även rodna eller få blåsor.
  • Du kan först försöka lindra besvären genom att skölja nässelutslagen under kallt rinnande vatten i några minuter.
  • Sedan kan du stryka på kylbalsam eller lokalbedövande salva.
  • Det är viktigt att du följer bruksanvisningen som följer med förpackningen.
  • Du ska inte använda lokalbedövande salva på barn under 18 månader utan att rådgöra med läkare eller barnavårdscentralen.

Du kan också stryka på receptfri hydrokortisonkräm om det kliar och svider mycket. Följ bruksanvisningen som följer med förpackningen. Om ditt barn är under två år ska hen endast behandlas med hydrokortisonkräm efter kontakt med en läkare eller barnavårdscentralen.

  • När och var ska jag söka vård? De allra flesta som har bränt sig på brännässlor behöver inte söka vård.
  • Besvären brukar gå över av sig själv.
  • Ontakta, eller en om ditt barn är under två år och behöver lindra besvären efter att ha bränt sig.
  • Många mottagningar kan du kontakta genom att,
  • Ring telefonnummer 1177 om du vill ha och hjälp med var du kan söka vård.

Ernesto Martinez, 1177.se, nationella redaktionen Bertil Marklund, läkare, professor i allmänmedicin, Göteborg : Bränd av brännässla
Visa hela svaret

Hur torkar man nässlor bäst?

Att torka brännässlor och mala dem till pulver är ett härligt sätt att förvandla ett besvärligt ogräs till något väldigt nyttigt. Nässlorna innehåller stora mängder vitaminer och mineraler och kan användas som kosttillskott. Torkade nässlor mixade till pulver kan användas som kosttillskott och är särskilt bra att ta om man tränar mycket, är gravid eller blöder mycket under menstruationen.100 g torkade nässlor kan innehålla upp till 169 mg kalcium, 228 mg järn, 75 mg fosfor och dessutom kalium, magnesium, zink, A-vitamin, B-vitaminkomplexet, C-vitamin och klorofyll. När Ska Man Plocka Nässlor Till Soppa Bild: Yle/Alexandra Wärn Strömsö,brännässlor Så här torkar du nässlor:

Plocka nässlor en torr och solig dag. Ta inte nässlor från gödselstackar eller komposthögar eftersom de innehåller mycket nitrater och smakar gödsel. Häng upp eller bred ut nässlorna på tork i rumstemperatur inomhus där solen inte kommer åt dem. När nässlorna är torra, repa av bladen och lägg dem i en mixer. Mixa tills bladen blivit ett fint pulver. Häll upp på en glasburk och förvara mörkt. Pulvret håller i ungefär ett år.

Nässelpulver är ett bra alternativ till järntabletter, eftersom man inte blir förstoppad av det. Ta en tesked nässelpulver om dagen på smörgåsen eller i maten, eller blanda ner det i en smoothie. När Ska Man Plocka Nässlor Till Soppa Bild: Yle/Alexandra Wärn Strömsö,brännässlor Tips! Bred smör på knäckebrödet. Lägg på skivad tomat och strö över nässelpulver och örtsalt. När Ska Man Plocka Nässlor Till Soppa Bild: Yle/Alexandra Wärn Strömsö,brännässlor
Visa hela svaret

Hur nyttigt är nässlor?

Näringsinnehåll i nässlan – Nässlor är extremt näringsrika och innehåller betydande mängder av en lång rad vitaminer, mineraler och aminosyror. Speciellt är nässlor en bra källa för C-vitamin, järn, folsyra och kalcium, Nässlan är därmed ett suveränt livsmedel för att öka näringstätheten i maten och för att höja energin och orken.
Visa hela svaret

Kan hästar bränna sig på brännässlor?

Innhåller : Brännässla hackade blad Historik : Brännässla är ett universalmedel som historiskt används som avgiftningsmedel, mot hudproblem, ledinflammation och allergier. Hästar med lågt blodvärde brukar söka sig till brännässla. Brännässla brukar ibland kallas för skogens alger då den är rik på vitaminer och mineraler.

Den “normala” reaktionen när man sträcker fram brännässla till en häst är att den drar bort huvudet så den inte ska bränna sig. Vissa hästar äter trots att den bränns, förmodligen för att den har ett behov. Stäm gärna av med hästarna med jämna mellanrum om de vill ha brännässla. När brännässlan är nedklippt slutar den brännas efter några dagar.

Dosering: ca 1-1/2 dl dagligen till normalstor häst.1 dl väger ca 10 gram.
Visa hela svaret

Kan man förväxla nässlor?

Brännässlan kan till utseendet förväxlas med vitplister som dock saknar brännhår. Viltplister är inte är giftig utan kan tvärtom anrättas på samma sätt som brännässlan. Brännässla kan även förväxlas med etternässla, vilken inte heller är giftig utan kan användas på samma sätt som brännässlan.
Visa hela svaret

Hur länge kan man ha nässelvatten?

Nässelvatten fungerar som vanlig flytande näring man kan köpa, men ger bättre tillväxt och har alla näringsämnen i rätt proportioner för växterna. – Packa nässlor med blad och stjälkar tätt i en hink eller bunke och slå på vatten. Välj helst nässlor från en äng.

  1. Unga nässlor inehåller högre halter av de viktiga näringsämnena kväve, fosfor och kalium (NPK), så passa på att plocka under vår och försommar.
  2. Nässlor från andra ställen och andra delar av året går också bra.
  3. Vill man ha “rent” nässelvatten kan nässlorna läggas i en nätsäck.
  4. Då kommer inte stora växtrester med i gödselvattnet när det ska användas.

Nässelvatten börjar snabbt lukta rejält illa (en helt naturlig process vid nedbrytning av organiskt material) och då lockas flugor dit för att lägga ägg. Vill man slippa fluglarver i vattnet ska man täcka över kärlet med ett finmaskigt nät. Nässelvattnet kan börja användas redan efter 3–4 dygn, men är bäst efter ca 14 dagar, men det kan även sparas i flera månader.

  1. Det går bra att fylla på nässlor och vatten vartefter.
  2. Ett nässelvatten som stått i 14 dagar bör spädas – ta en del outspätt nässelvatten till nio delar vatten.
  3. Eller så blandar man tills det utspädda nässelvattnet har färgen av svagt te.
  4. Lagra nässelvatten För att ha tillgång till gödselvatten åt krukväxter och andra odlingar tidigt på våren innan nässlorna har börjat grönska, bör man på hösten tillverka nässelvatten för vinterförvaring.

Det finns kanske nässelvatten kvar sedan tidigare. Plocka då mera nässlor och lägg i samma kärl. Då går processen snabbare än om helt nytt vatten används. Den här årstiden är nässlorna rätt hårda i stjälkarna så de bör krossas innan de läggs i vattnet. Låt blandningen stå tills det är risk för att vattnet fryser.

Sila då ur vattnet och tappa upp det på plastflaskor eller dunkar allt efter behov. Förvara dem ute under vintern oavsett om innehållet fryser eller ej. Lufta innan användning När det är dags att börja gödselvattna en del växter fram i början av februari tömmer man först upp innehållet ur en flaska. Låt det stå öppet i några timmar innan det töms tillbaka.

Då är det klart för användning. Denna urluftning är nödvändig om vattnet inte har varit fruset hela tiden eftersom det då kan bildas gaser eller syror som ibland kan skada vissa växter. Detta övervintrade nässelvatten är ett utmärkt gödselvatten som sätter fart på vintertrötta växter och som kan användas vid plantuppdragning och till andra växter som har svårt att komma igång.
Visa hela svaret

Varför bränns inte Nässelsoppa?

Publicerad 5 maj 2011 kl 12.05 Har hört att man ska plocka de späda toppskotten på våren för då bränns de inte, men jag har visst bränt mig, skriver Lena K i frågespalten. BRÄNNS ÄVEN BABYNÄSSLOR? Nässelsoppa ska vara både gott och nyttigt har jag hört.

Och att man ska plocka de späda toppskotten på våren för då bränns de inte. Men när jag försökt plocka babynässlor så har jag visst bränt mig! Hur ligger det till egentligen? Jag har också hört att nässlor inte bränns när de blommar, stämmer det? Lena K SVAR: – Att brännässlor inte bränns när de är späda eller blommar är en myt, svarar Bente Eriksen, forskare och lärare vid institutionen för växt- och miljövetenskap i Göteborg.

– Däremot är våren den bästa tiden för att plocka brännässlor eftersom de innehåller mycket näring och inte är så trådiga nu. Men plocka med handskar eller med en sax direkt ner i en påse. Föreställningen att blommande nässlor inte skulle brännas beror nog på att de blandas ihop med vitplister, menar Bente Eriksen.

  1. Vitplistern har stora vita blommor men annars påminner bladen väldigt mycket om brännässlans, vars blommor dock är väldigt små och oansenliga.
  2. Vitplistern saknar de små nålformade hår som finns på brännässlan och genom vilka den brännande vätskan från växten kommer in i huden.
  3. Mest hår finns på bladkanterna och stjälken, så om tar du bladet precis mitt på kan du undvika att bränna dig så mycket.
You might be interested:  Kalorier I Ett Ägg Kokt?

Och nej, när brännässlorna väl kokats till soppa så bränns de inte. “FAR ÅT PIPSVÄNGEN” Hamnade i en diskussion om varifrån uttrycket “Far åt pipsvängen” egentligen kommer ifrån. Någon hävdade med bestämdhet att det är Astrid Lindgren som hittat på det och att hon använde det i någon av sina böcker.

  1. Själv undrar jag om det inte kan ha med den gamla boken Pip-Larsons att göra? Kan ni hjälpa oss med ett svar? Pippi SVAR: – Uttrycket myntades av Astrid Lindgren i sagan Ronja Rövardotter, berättar Susanna Karlsson, språkvårdare på Språkrådet.
  2. Till sin hjälp tar hon idiomordboken Bevingat – från Adam & Eva till Köttberget av Helsing, Hellquist och Hallgren, där det står att läsa att kraftuttrycket används av både Ronja och rövarna men att det kanske främst förknippas med Ronjas mor Lovis, som ber sin man och de andra rövarna fara åt just pipsvängen då hon tröttnar på att ha dem hängandes inomhus.

– Det är troligen en barnvänlig variant av “far åt helvete” och har kanske även med “det går åt pipan” att göra, menar Susanna Karlsson. Det sistnämnda är en variant av “dra dit pepparn växer” och har ingenting med vare sig rökdonet eller skorstenspipan att göra.

  • Pipan”, det vill säga pepparn, växer ju i “de varmare regionerna”, vilket i sin tur är en omskrivning för just helvetet.
  • I böckerna om familjen Pip-Larsson, som skrevs av Edith Unnerstad i början av 50-talet, är det pappa Per Ivar Patriks uppfunna specialkastruller som piper – i olika tonarter allteftersom maten blir klar.

Historien om sjubarnsfamiljen som drar i väg ut på äventyr då lägenheten blivit för trång, har gjorts som både film och tv-serie. VÄSTSVENSK SPRÅKMELODI Hörde att det finns ett särskilt västsvenskt sätt att tala som kallas “västsvensk frasfinal höjning” eller något liknande.

Stämmer det? Och vad är det för något i så fall? Ada SVAR: – Ja, det stämmer, säger Maria Löfdahl, forskningsarkivarie Dialekt-, ortnamns- och folkminnesarkivet i Göteborg. – Vad som kännetecknar den västsvenska språkmelodin och då kanske framför allt den göteborgska, är att vi gärna går upp lite mot slutet av meningen.

– Det är också det som gör att exempelvis stockholmare många gånger uppfattar oss västsvenskar som så glada. Isolde Berner Frågeredaktör
Visa hela svaret

Hur mycket nässlor till nässelvatten?

Recept för nässelvatten – Brännässlor kan användas till nässelvatten under hela säsongen. Bara för att vårskotten gått över till stora grova nässlor, för grova för nässelsoppa, så betyder det inte att nässelsäsongen är över. Plocka en hink med nässlor och täck med vatten.

Täck med lock, för det kommer att lukta riktigt illa när nässlorna bryts ned. Låt stå en dryg vecka. Rör om några gånger under tiden. Sila bort nässlorna ur hinken (lägg dem på komposten) och använd vätskan till gödselvatten. Den bästa gödningen som finns, då brännässlor innehåller mycket kväve och en mängd viktiga mineraler.

Späd 10 delar vatten till 1 del nässelvatten. Ett alternativ till färska nässlor, är att hänga nässlor på tork och lägga i blöt efterhand som det behövs. Tips : En bonus med att skörda fullvuxna nässlor är att det kommer nya späda skott, som med fördel kan användas till nässelsoppa och andra maträtter.
Visa hela svaret

Varför sticks nässlor?

Hur får man utslag från brännässlor? – Brännässlan bränns med små luddiga hår som finns på växten och som kan orsaka nässelutslag på kroppen när du kommer i kontakt med dem. Utslagen blir ofta ljusröda men kan också ha samma färg som huden. De varierar i form från små enstaka utslag till stora områden med utslag. De kan klia och svida rejält men går oftast över av sig själv.
Visa hela svaret

Är nässlor rika på?

Nässlor – Kosttillskott & hälsokost När Ska Man Plocka Nässlor Till Soppa Nässlor är rena vitaminbomber och extremt näringsrika. Nässlor innehåller rikligt med vitamin B, C och K samt mineraler som kisel, kalium, magnesium och järn. Det höga järninnehållet gör att nässlor passar speciellt bra för vegetarianer som inte får i sig järn från kött.

  1. Den är även mycket rik på klorofyll.
  2. Det är därmed ett suveränt livsmedel för att öka näringstätheten i maten och för att höja din energi och ork.
  3. Med nässelpulver kan du använda för att näringsberika din kost.
  4. Du kan använda det i bakning och matlagning.
  5. Du kan göra nässelte och nässelsoppa, tillsätta i dina smoothies eller helt enkelt bara blanda med vatten och dricka som en näringsrik dryck.

Du kan även använda nässelpulvret i välgörande bad och fotbad. : Nässlor – Kosttillskott & hälsokost
Visa hela svaret

Kan man vara immun mot brännässlor?

Nässelfröna är den nyttigaste delen av nässlan. De innehåller allt det goda från nässlan: vitamin A och C, järn, kalcium, kalium och magnesium. Därutöver innehåller fröna viktiga aminosyror och vitamin E som är extra bra för huden och hjärnan. OBSERVERA att nässelfröna också innehåller ett östrogenliknande ämne så ät dem inte om du ska undvika östrogen. I gengäld kan fröna lindra klimakteriebesvär hos kvinnor på grund av fytoöstrogenet 1) VILKA: Innan du skördar är det bra att kolla lite på nässlorna.

  • Plantan är nämligen en tvåbyggare och han- och honblommorna sitter på två olika plantor.
  • Det är bara honplantans blommor som bildar frön (egentligen är det små nötter) och det är därför dessa du vil skörda.
  • På bilden ser du honplantans uppsvällda, tunga frön till vänster (de hänger av tyngden) och hanplantans ljusare, lättare blommor till höger (de står mera rakt ut).2) SKÖRDA: Honplantans frön (nötterna) kan skördas från det att de är gröna och fram tills de är mera mogna.

Bäst är att låta dem mogna lite, men ju längre de sitter kvar på nässlan, ju större är risken att de faller till marken eller äts upp av fåglarna (eller hönsen). Oftast bildas fröna under juli/ augusti, men exakt när du kan skörda beror på dina omständigheter.3) TORKA: Om inte fröna ska ätas direkt kan de med fördel torkas.

  • I så fall är det viktigt att skörda i torrt väder annars kan de börja mögla.
  • Det absolut enklaste sättet att torka dem på är att klippa av nässlorna och ställa dem uppochner i en papperspåse som fångar upp fröna när de ramlar av.
  • Men du kan också repa av dem från nässlan och lägga dem på en tidning.
  • Om du (som jag) skördar mycket nässlor blir du immun mot deras brännhår, annars går det bra att använda handskar så du inte bränner dig.

Torka fröna MÖRKT, LUFTIGT och VARMT i upp till 2 veckor – men se upp – mössen älskar de näringsrika fröna. Jag hänger helt enkelt upp papperspåsarna på vinden under vårt plåttak. Där är det lagom varmt, luftigt och mörkt.4) FÖRVARING: Förvara de torkade fröna i lufttäta burkar på ett mörkt och lite svalare ställa.5) ANVÄNDNING: Nässelfröna är ganska neutrala i smaken, men mycket näringsrika och kallas därför ibland Nordens ginseng.
Visa hela svaret

Är nässlor blodförtunnande?

Nässla för kvinnor – Nässlor är en underbar växtbaserad vän för alla kvinnor under flera livsfaser från tonåren till klimakteriet. Som en “livmoderstonikum” för menstruationsproblem som PMS, överdriven blödning, anemi, trötthet och nattsvettningar. Nässla är särskilt rik på järn och klorofyll, vilket gör den till ett utmärkt medel för att stimulera blodbildning.
Visa hela svaret

Vad händer om man röker brännässlor?

Brännässla – Svenska Örtasällskapet Nässlan tillhör våra nyttigast och mest näringsrika växt. För att få ha sina nyttigheter ifred, och en anledning till att den inte har utrotats genom avätning, är den utrustad med brännhår, innehållande acetylkolin, histamin och myrsyra.

  • Den har dock inte bara använts till mat.
  • Släktnamnet Urtíca kommer av latinets urere som betyder bränna.
  • Artnamnet dioíca betyder att den är enkönad, vilket innebär att den har skilda han- och honplantor.
  • Egentligen betyder ordet att nässlan har två olika hus, av grekiskans dis (två) och oikos (hus).
  • Det svenska namnet nässla – eller nätla eller nälla – är känt sedan medeltiden.

Namnbyte (som jag ännu inte hittat någon annanstans). I Svensk Botanisk Tidskrift nummer 107:5 (2013) skriver Thomas Karlsson i en artikel om “Nya namn på Nordiska växter” följande: ” Urtica dioica brännässla. Det svenska namnet vanlig brännässla har övergått till subsp.

  1. Dioica, och var.
  2. Dioica har istället fått namnet ogräsnässla.” Kolla Karlssons checklista på nätet (adress i källförteckningen).
  3. Brännässla på andra språk : på norska heter den Stornesle, på danska Stor nælde, på finska Nokkonen, på isländska Sérbýlisnetla, på engelska Common Nettle, på tyska Große Brennessel Släktet Urtica har minst 30 arter och förekommer i stora delar av världen.

I Sverige förekommer bland andra etternässlan ( Urtica urens ), som brännässlan lätt kan förväxlas med. Beskrivning av etternässlan nedan, i avsnittet om andra arter. Beskrivning. Flerårig ört som växer vild på kväverik jord. Den är meterhög, 50 – 150 cm, och har underjordiska utlöpare och växer därför ofta i stora bestånd.

Stjälken är rak och kantig. Blad och stjälk har vanligen rikligt med brännhår. De mattgröna bladen är motsatta och äggformat spetsiga med sågad kant och de har hjärtlik till rundad bladbas. Brännässlans han- och honplantor har båda små och oansenliga grönaktiga blommor som sitter i axlika blomställningar.

Hanblomställningarna är upprätta och hanblommorna har likstora grågula hylleblad. Hanblommorna har fyra ståndare. Honblomställningarna är först upprätta, sedan hängande och honblommorna har två större och två mindre grågröna hylleblad. Honblommorna har ett stift och ett pensellikt märke.

Den blommar under juli – september. Blommorna är vindpollinerade och frukten är en nöt, som ligger innesluten i hyllet. Nässlan hör till våra allra nyttigaste och näringsrikaste växter. För att få ha sina nyttigheter ifred, och en anledning till att den inte har utrotats genom avätning, är den utrustad med brännhår, innehållande acetylkolin, histamin och myrsyra.

Brännhåren är små kanaler, som bland annat består av kalk och kisel, vilket gör dem styva och spröda. Varje kanal är mycket tunn och smal och utvidgar sig till en snett sittande kulformad spets. Vid beröring av brännhåret bryts spetsen, som agerar som en kanyl från vilken brännvätskan tränger in i huden ungefär som en injektionsspruta.

Brännämnena förstörs om man torkar eller kokar växten. Jag har också läst i litteraturen att de riktigt späda skotten inte bränns och att man kan stryka plantan nerifrån och upp och då inte bränner sig. Jag har dock ännu inte prövat detta och kanske skall man ta uppgifterna med en nypa salt. Den svidande smärtan beror på ett samspel mellan ämnena histamin och acetylkolin.

Den smärta som uppstår vid beröring av brännässlans brännhår börjar avta efter ca 5 minuter och efter ca 15 minuter är vanligtvis smärtan helt borta. Klåda och irritation kan dock förekomma i över tolv timmar efter beröring. Ett tips, om man ändå bränner sig, är att raskt bryta av stjälken och stryka växtsaften på det stället man bränt sig, då slutar det omedelbart att svida.

OBS ta på handskar när stjälken bryts av. “Hur mycket oftare blir man inte stucken av en ros än bränd av en nässla!” (Selma Lagerlöf i Antikrists mirakler från 1897) Utbredning, Brännässla är allmän över hela Nordeuropa, men förekommer även i övriga Europa, Asien, Nordafrika och som införd till Nordamerika.

Den förekommer på kulturpåverkad kväverik mark i hela Sverige. Första fynduppgift publicerades i Rudbecks Catalogus pantrum år 1658. Arten är dock känd sedan medeltiden. Romarnas nässla Urtica pilulifera hittade vägen norrut med de romerska erövringstågen.

  • Soldaterna använde växten för att hålla sig varma.
  • De piskade armar och ben med nässlor för att hålla blodcirkulationen igång.
  • En nässelgård, eller nättelgård, ingick liksom en kryddgård till gårdsbruket i äldre tider.
  • Enligt Annemarta Borgen låg det på 1600- och 1700-talen stora nässelodlingar på flera olika platser i Norge.

Då den norska kolonisationen av Island började omkring år 900 hade invandrarna nässelplantor och frön med sig. Innehåll. Hög halt klorofyll, upp till 60% i den ovanjordiska delen. Vitamin A, B1, B2, B6, folacin, C och E, järn, kalcium, kalium, magnecium, zink, kisel, histamin, acetylkolin, myrsyra, serotonin, zantofyll, pantotensyra, svavel.

  • Nässlan har dubbelt så högt näringsvärde som moroten.
  • När det gäller vilda växter så är nässlan oöverträffad i näringsvärde.
  • Den 31 maj 2013 gav Livsmedelsverket ut en lista med nya näringsvärden, baserade på förvälld nässla.
  • Dessa näringsvärden är i flera fall lägre än de värden nässlan har i tidigare undersökningar.

Vad dessa värden innebär och vad de baserar sig på, mätteknik osv, får vi återkomma till vid ett senare tillfälle. Myter, saga och magi. På medeltiden trodde man att nässlor markerade platsen där älvor bodde. De var också ett skydd mot svartkonst. Troll och häxor kom inte åt att förstöra mjölken där det fanns nässlor.

En meddelare till Folkminnesarkivet säger enligt Örtablad nummer 6 att nättelvävnader ansågs skydda mot “trolltyg och andra faror” om nässlorna plockats där ett brudfölje dragit fram. I Slovakien trodde man att den kvinna som sätter sig att kissa i ett nässelstånd inte löper risken att blir gravid. Nässelpiskning har praktiserats mot våldsamma och tredskande mentalpatienter för att tvinga dem till lydnad.

(Nässelpiskning i medicinsk användning förekommer också, se nedan.) Nässlan hade tydligen mycket magiska egenskaper, snart sagt allt kunde nässlan bota, ta bort, skydda en för, avvända osv, som skvaller, svartsjuka och munsår.H.C. Andersen har i sagan “De vilda svanarna” beskrivit hur Elisa spinner garn och stickar elva pansarskjortor av nässlor till sina bröder för att bryta deras förtrollning.

  • I den nordiska mytologin var brännässlan Tors växt.
  • När han dundrade fram med sina bockar genom rymden och slog med hammaren på skölden så att blixtarna stod som ett regn av spjut mot människornas hus, kastade vikingarna brännässlor på elden.
  • Blixten kunde inte slå ned i ett hus där Tors egen växt offrats till honom i elden.

Culpepper skriver att brännässlan tillhör krigsguden Mars. Nässelavkok användes förr som motgift mot olika förgiftningar ex svampförgiftning, ormbett, bett av galna hundar och om man ätit något giftigt bär eller blad. (Kanske med hänvisning till att ont skall med ont fördrivas.) Stefan Källman skriver att “Man piskade sig med nässlor för att hålla sig vaken under såväl flykt undan fienden som under bakhåll nattetid eller vid jakt och fiske.” Odling av brännässlor.

Jaså inte det, den växer utan odlingsråd?! Efter läsning av denna artikel kanske någon vill vika ett hörn i trädgården åt denna förträffliga ört. Om du inte har en granne som kan dela med sig, så kan du så frön på våren. Delning görs genom att dela rötter till etablerade plantor tidigt på våren, innan skotten blivit så stora, att de bränner kännbart.

Nässlor drabbas sällan av ohyra eller sjukdomar. Nässelfjärilens larver äter den dock och på så sätt kan den ju skadas. Nässlorna är helt vinterhärdiga och behöver inte täckas. Användning i mat. Nässlor är användbara på många sätt i matlagning och bak. Nässelsoppa är nog det vanligaste.

  • Man kan torka bladen, smula sönder dem och använda dem i te eller i degen vid brödbak.
  • Blanda nässlor i såser, gratänger, omeletter, pajer, pesto, frittata, risotto och suffléer.
  • Rostade rötter av nässlor lär vara gott.
  • Man kan smula torkade nässlor på filen som alternativ till vitamin- och mineraltabletter.

Anemette Olesen skriver att man kan äta de allra första späda skotten utan att först koka dem. Dock har färska nässlor kort hållbarhet och skall ätas “genast”. Förvällda nässlor har längre hållbarhet, bäst är att torka dem. Det är bra att göra uppehåll i ätandet av nässlor, detta gäller för alla potenta (dvs verksamma) örter.

  • På sommaren packade man förr in kött och smör i nässlor för att dessa produkter skulle hålla sig färska.
  • Om man vill göra ost och inte har kalvlöpe kan man använda saften som man får, när man kokar nässlor med salt.
  • Användning medicinskt.
  • Nässlan är blodsockersänkande, urindrivande och allmänt stärkande.
You might be interested:  Hur Länge Håller Sig Ett Kokt Ägg I Kylskåpet?

På många platser pressar man saften av de unga skotten som s k “vårkur”. Av detta skall man inta ett portvinsglas (!) varje morgon. Nässlan avlägsnar urinsyra ur kroppen, något som är bra vid till exempel reumatism och eksem. Den är laxerande. Te på nässlor sägs stilla näseblod.

Det verkar också gynnsamt på mjölktillgången hos ammande mödrar, ökar menstruationsflödet och lär ta kål på mask. När man äter nässlor får man samtidigt i sig många nyttiga ämnen, vilket ger en synergieffekt, dvs att ämnena förstärker varandra. Den höga halten av C-vitamin gör att järnet i nässlorna kan tillgodogöras av kroppen.

Använd utvärtes ökar den hudgenomblödningen. Invärtes har den använts vid anemi, ödem, diabetes. Ett grötomslag av de blötlagda bladen lindrar smärta, men akta så det inte ligger på för länge, eftersom det då ger blåsor. “Nellorna” är en grupp kvinnor i Skåne, som ägnar sig helhjärtat åt nässlor.

  1. De har skrivit en bok om nässlor (se nedan).
  2. Nellornas nässelsalva med ringblomma och lavendel är mjukgörande och mycket användbar enligt boken.
  3. Nässelpulver är basiskt och sänker alltså kroppens pH-värde, vilket ger en positiv påverkan på skelettet samt ger vitare tänder.
  4. Arvid Månsson Rydaholm ger nässlan 41 dygder, vilket visar på nässlans mångsidighet.

Den tycks hjälpa mot det mesta och varje del av kroppen finns representerad. “2. Stöter man nässelblad med ister och det gula av ägget, och blandar det väl tillsammans, och gnider där med på kroppen i badstuvan, där som skabb och klåda är, då hjälper det för skabb och klåda, och det skall göras uti tre dagar.10.

  1. Varder ett plåster gjort av nässlor och vin, och lagt uppå mjälten, där är det gott till en svullen mjälte.21.
  2. Vatten som är bränt av nässleörter, druckit tre resor om dagen, två skedar var resa, är gott för kåll (kall) hosta.” Inom folkmedicinen har nässlorna använts mot skörbjugg, lungsot, hosta och skallighet.

Nässlan var länge läkarnas “räddningsplanka” vid många olika sjukdomar. Användningen var ofta av magisk natur. Hade man fått nässelutslag så ansåg man att det hjälpte om man blåste på utslagen genom ett nässselskaft. Led man av tandvärk skulle man röka nässelstänglar.

  • Färska nässlor i mössan skulle stimulera hårväxten.
  • Man piskade med färska nässlor vid lokal förlamning, gikt, reumatism samt för att behandla sinnessjuka.
  • Den hudirritation som uppstod vid piskningen av nässlorns brännhår ökade blodgenomströmningen och gav på så sätt lindring.
  • Carl Fredrik Hoffberg skrev på 1700-talet: “Brän-nässla.w.wid hus och gärdesgårdar.

All Nässla drifwer urin och renar bloden, i Lungsot och Skjörbjugg nyttig, hälst wårtiden, då intages utpressad saft af späda Nässlor i wasla: eller brukas Decokt af Nässle-rötter en näfwa til en kanna wattn något inkokt och drucket några glas om dagen.

  1. Med färska nässlor brännas lame och borttagne lemmar; äfven fötter wid upstigen Podager.
  2. Om wåren ätas de til grönkål: torkade nyttjas de til boskapsfoder” Ur Anwisning til Wäxt-Rikets kännedom av Carl Fredrik Hoffberg (1792) Nässlor var länge, innan bomullen kom, en viktig spånadsväxt,
  3. Enligt Nellornas bok verkar det som om nässlan är den äldsta spånadsväxten i norra Europa.

De långa stjälkarna bereddes på samma sätt som lin. Fibrerna är finare än linets och vävnaderna som framställdes blev tunna och ansågs finare och lyxigare. Tyget kallades nättelduk och sägs ha utmärkt sig genom sin fina glans. Senare, från 1700-talet och framåt, kom termen istället att beteckna ett flortunt, löst vävt tyg av bomull eller linne, ofta använt till klänningar, kragar och gardiner.

  1. Den skotske diktaren Thomas Campbell skrev om att sova mellan nässellakan och äta vid bord med duk av nässeltyg.
  2. Orden nässla och nättla har samma ursprung, nämligen en gammal germansk ordstam, nat- som betyder knyta.
  3. Tidigare tvinnade man (alltifrån stenåldersmänniskorna) nässlans fibrer och knöt ihop dem till fiskenät.

Annemarta Borgen skriver om hur hon som barn hade vackra saker av nässelduk och annat att beundra, men knappast fick röra. Dessa saker användes bara vid “förfärligt fina bjudningar”. Av nässla gjorde man även rep och segel som lär ha varit mycket hållbara.

Man kan göra papper av nässlor. Dessutom kan man göra allehanda hantverk (t.ex. drömfångare). Torkade nässlor gavs förr till djuren som närande vinterfoder, När kor äter nässelhö ger de mer och fetare mjölk. Smöret blir gulare och rikare på vitaminer. Hönsen fick nässelfrön för att man ansåg att de värpte bättre och gav bättre ägg då.

Hästar mådde bra av nässelfrön. Torra trampdynor kan smörjas med nässelsalva, som är helt ofarlig om hunden eller katten skulle slicka i sig den. Färsk rot kokad i vatten användes förr för att färga ägg till påsk. Nässlor har sedan gammalt rykte om sig att hjälpa mot hårvfall och göra håret mjukt och glänsande.

De sägs också motverka mjällbildning. När det gäller hudvårdsprodukter så anses nässla som en djuprengörare som är särskilt bra för fet hy, eftersom fettavsöndringen minskas med nässelbehandling. Den passar också bra för den som har känslig och torr hy, på grund av att den innehåller svavel och antihistaminer.

Brännässla användas med fördel till växtfärgning, Man får främst gula och gröna nyanser, men ibland även färger som går åt det bruna eller naturvita hållet. Man kan få grågrön färg på ylle och cremefärg på siden till exempel. Färger och nyanser beror på hur man betar garnet och på mineralförekomst i vattnet.

Hela växten går att använda; blad, stjälk och rot, men bladen ger mest färg. Nellorna har fått fram en beigerosa ton genom att färga med nässelrötter. Man kan också färga garnet man fått fram av nässelfibrer. Då får man olika färger beroende på vad man färgar med; med äppelbark blir det gult, med granris blir det grått och med valnötsskal får man ett svart garn.

Under andra världskriget skördades så mycket inhemska nässlor som möjligt och det mörkgröna färgpigmentet ur växten användes till kamouflagefärg, Den ur basten utvunna gummisubstansen sägs vara ett utmärkt lim, Nässelvatten är en användning som de flesta odlare känner till och har god nytta av.

Man lägger nässlor i en tunna och fyller på med vatten och låter stå i en vecka eller mer, det luktar inte gott, så ha på ett lock. Vattnet gödslar, stärker växterna och ger dem mer motståndskraft. Det är bra att spruta med mot bladlöss. För att hålla mal och skadeinsekter borta kan man ha en nässla i en blomkruka.

Det påstås att växter som växer intill ett nässelbestånd blir motståndskraftigare mot insektsangrepp. Nässlor bland vinbärsbuskar lär vara bra. De skyddar buskarna, så att det inte utvecklas mögel på bladen, som bl a brukar ge små och dåliga bär. Klipp ner nässlorna runt buskarna när det är dags att plocka bären.

  • Äpplen som lagrats på torkade nässlor håller sig fräscha längre.
  • Nässlan är värdväxt för flera av våra uppskattade fjärilar, exempelvis nässelfjäril, påfågelsöga, tistelfjäril, amiral och kartfjäril.
  • Andra arter: I fjälltrakterna förekommer en underart som kallas fjällnässla eller glattnässla,
  • Urtica dioica ssp sondenii,

Den är spensligare, har rundad bladbas och saknar nästan helt brännhår. Skogsnässla Urtica dioica ssp. dioica var. holosericea Etternässlan ( Urtica urens ) är ettårig, lägre, oftast bara några decimeter hög, och har ovala, blankare och mer mörkgröna blad.

Denna art är sambyggare med blandade honliga och hanliga blommor på samma grenar. Etternässlan kommer från Europa, Medelhavsområdet och centrala Asien. Etternässlan har enligt Harald Nielsen samma användning som brännässlan men har dessutom sin plats vid sårbehandling. Man kokar den torkade örten i vatten och baddar såren med utdraget.

“Enligt en uppteckning från Ydre i Jämtland skulle man vidröra den första etternässlan som man såg på våren; ‘uppspringa blåsor deraf, öfverlefver man året, men blifver man ej nässelbränd, inträffar döden inom samma tid’.” (Kerstin Ljungqvist 2011) Romersk nässla ( Urtica pilulifera ) är ettårig och liknar den vanliga nässlan men bränner värre.

Den har runda, rätt stora fröhus, ca 1 cm i diameter. Sågs tidigare som medicinalväxt, ursprung södra Europa och sydvästra Asien. Hampnässla ( Urtica cannabina ) är en flerårig ört från östra Europa och östra Asien. Den har använts som fiberväxt. Nässla från Timor ( Urtica urentissima ) härstammar från ön Timor.

Den sägs stinga så kraftigt att effekterna känns i månader och i enstaka fall kan leda till döden. Urtica dioica x kioviensis bännässla x sumpnässla har påträffats i Danmark. Ibland kan man hitta brännässlor som är insnärjda i blekt gula eller rödaktiga slingrande växter utan blad.

  1. Det är den ganska ovanliga arten Nässelsnärja ( Busxuta europaea ), som saknar klorofyll och parasiterar på bland annat brännässlor.
  2. En växt med liknande egenskaper som brännässlan är Rami, eller silvernässla eller kinagräs ( Boehmeria nivea ) som tillhör nässelväxterna men bara är avlägset släkt med nässlan.

Den saknar brännhår och har långa starka fibrer som i Sydostasien används till kläder, segelduk och rep. Växter som kan förväxlas med brännässla: Vitplister ( Lamium album ) och Nässelklocka ( Campanula trachelium ). Krukväxten palettblad ( Plectranthus scutellariodes ) kallas ofta blomsternässla eller praktnässla men hör till inte familjen nässelväxter utan till familjen kransblommiga växter ( Lamiaceae ).

Du som blev intresserad av nässor efter läsningen av denna artikel rekommenderas att skaffa boken “Brännässla – En älskad kulturväxt” av Sällskapet Nellorna. Den är utgiven 2013 av Robild Reportage. Här finns “allt” du kan behöva för att använda nässlor till SÅ mycket, t.ex. intressanta tips om naturlig viagra.

Här kan du läsa om hur man färgar med nässlor och hur man gör garn och tyg. Massor av recept på många olika rätter, ja man kan ha nässlor i nästan allting. Vi får också möta medlemmarna i gruppen av nässel”nördar”, Nellorna. Det är en mycket läsvärd och intressant bok.

En annan bok om nässlor har Astrid Uddeholt skrivit och gett ut på eget förlag, Uddeholt Förlag, 2006. I den kan du, förutom att du får en massa recept med nässlor, läsa om hur man skördar nässlor. En tredje bok som helt ägnats åt nässlor är “Nya nässelboken” som innehåller en mängd recept och råd och tips kring användning av nässlor.

Varning! Ät inte stora blad okokta, de kan orsaka njurskador och ge förgiftningssymptom. Växten måste vara genomkokt för att vara helt ofarlig. Det sägs att man inte bör plocka nässlor nära en gödselstack, eftersom nässlorna där kan innehålla mycket nitrat.

  1. Nitrat i nässlor kan omvandlas till nitrit i kroppen (detta gäller särskilt barn under ett års ålder) och i nässelrätter vid förvaring.
  2. Bättre är torkade eller i förväg förvällda blad.
  3. Anske denna varning är lite överdriven, jag hittar inte någon uttalad varning i officiella dokument.
  4. Lisbeth Flising Källor: Kerstin Ljungqvist: Nyttans växter Calluna förlag 2006Sällskapet Nellorna: Brännässla – En älskad kulturväxt Robild Reportage 2013Örtabladet nummer 6 (nr 1 år 1996)Björn Aldén och Svengunnar Ryman: Våra kulturväxters namn formas 2009SKUD – Svensk Kulturväxtdatabas Sveriges lantbruksuniversitet Den virtuella floranWikipedia (sv.wikipedia.org) 2013-12-31 kl.11:14 Shenet () 2013-12-31 kl.11.23 Arvid Månsson Rydaholm: En myckit nyttigh Örta-Book Bokförlaget Rediviva 1987Det Bästa: Örtmedicin och växtmagi 2001Jekka McVicar: Örtaboken Wahlströms 1994Lesley Bremness: Vår örtabok Prisma 1988Harald Nielsen: Läkeväxter förr och nu Forum 1976Annemarta Borgen: Min örtagård Forum 1985Astrid Uddeholt: Nässlor Uddeholt Förlag 2006Nya nässelboken Accent Förlag och Björnums Bokproduktion 2003Stefan Källman: Vilda växter som mat och medicin.

ICA bokförlag 1997 (2006)Thomas Karlsson i Svensk Botanisk Tidskrift nummer 107:5 (2013) Karlsson, T. & Agestam, M. (2013-04-23): Checklista över Nordens kärlväxter. http://www.euphrasia.nu/checklista/ : Brännässla – Svenska Örtasällskapet
Visa hela svaret

När bränns brännässlor?

Träffyta för direktlänk till innehåll Urtica dioica Blad och stjälk är försedda med brännhår som står i direkt förbindelse med en liten giftblåsa. Mycket unga exemplar och torkade växtdelar bränner nästan inte alls. Symtom vid hudkontakt: Brännande, stickande och pirrande känsla i huden. Rodnad och blåsor.
Visa hela svaret

Hur torkar man nässlor bäst?

Att torka brännässlor och mala dem till pulver är ett härligt sätt att förvandla ett besvärligt ogräs till något väldigt nyttigt. Nässlorna innehåller stora mängder vitaminer och mineraler och kan användas som kosttillskott. Torkade nässlor mixade till pulver kan användas som kosttillskott och är särskilt bra att ta om man tränar mycket, är gravid eller blöder mycket under menstruationen.100 g torkade nässlor kan innehålla upp till 169 mg kalcium, 228 mg järn, 75 mg fosfor och dessutom kalium, magnesium, zink, A-vitamin, B-vitaminkomplexet, C-vitamin och klorofyll. När Ska Man Plocka Nässlor Till Soppa Bild: Yle/Alexandra Wärn Strömsö,brännässlor Så här torkar du nässlor:

Plocka nässlor en torr och solig dag. Ta inte nässlor från gödselstackar eller komposthögar eftersom de innehåller mycket nitrater och smakar gödsel. Häng upp eller bred ut nässlorna på tork i rumstemperatur inomhus där solen inte kommer åt dem. När nässlorna är torra, repa av bladen och lägg dem i en mixer. Mixa tills bladen blivit ett fint pulver. Häll upp på en glasburk och förvara mörkt. Pulvret håller i ungefär ett år.

Nässelpulver är ett bra alternativ till järntabletter, eftersom man inte blir förstoppad av det. Ta en tesked nässelpulver om dagen på smörgåsen eller i maten, eller blanda ner det i en smoothie. När Ska Man Plocka Nässlor Till Soppa Bild: Yle/Alexandra Wärn Strömsö,brännässlor Tips! Bred smör på knäckebrödet. Lägg på skivad tomat och strö över nässelpulver och örtsalt. När Ska Man Plocka Nässlor Till Soppa Bild: Yle/Alexandra Wärn Strömsö,brännässlor
Visa hela svaret

När blommar nässlor?

Brännässla – Svenska Örtasällskapet Nässlan tillhör våra nyttigast och mest näringsrika växt. För att få ha sina nyttigheter ifred, och en anledning till att den inte har utrotats genom avätning, är den utrustad med brännhår, innehållande acetylkolin, histamin och myrsyra.

Den har dock inte bara använts till mat. Släktnamnet Urtíca kommer av latinets urere som betyder bränna. Artnamnet dioíca betyder att den är enkönad, vilket innebär att den har skilda han- och honplantor. Egentligen betyder ordet att nässlan har två olika hus, av grekiskans dis (två) och oikos (hus). Det svenska namnet nässla – eller nätla eller nälla – är känt sedan medeltiden.

Namnbyte (som jag ännu inte hittat någon annanstans). I Svensk Botanisk Tidskrift nummer 107:5 (2013) skriver Thomas Karlsson i en artikel om “Nya namn på Nordiska växter” följande: ” Urtica dioica brännässla. Det svenska namnet vanlig brännässla har övergått till subsp.

dioica, och var. dioica har istället fått namnet ogräsnässla.” Kolla Karlssons checklista på nätet (adress i källförteckningen). Brännässla på andra språk : på norska heter den Stornesle, på danska Stor nælde, på finska Nokkonen, på isländska Sérbýlisnetla, på engelska Common Nettle, på tyska Große Brennessel Släktet Urtica har minst 30 arter och förekommer i stora delar av världen.

I Sverige förekommer bland andra etternässlan ( Urtica urens ), som brännässlan lätt kan förväxlas med. Beskrivning av etternässlan nedan, i avsnittet om andra arter. Beskrivning. Flerårig ört som växer vild på kväverik jord. Den är meterhög, 50 – 150 cm, och har underjordiska utlöpare och växer därför ofta i stora bestånd.

Stjälken är rak och kantig. Blad och stjälk har vanligen rikligt med brännhår. De mattgröna bladen är motsatta och äggformat spetsiga med sågad kant och de har hjärtlik till rundad bladbas. Brännässlans han- och honplantor har båda små och oansenliga grönaktiga blommor som sitter i axlika blomställningar.

Hanblomställningarna är upprätta och hanblommorna har likstora grågula hylleblad. Hanblommorna har fyra ståndare. Honblomställningarna är först upprätta, sedan hängande och honblommorna har två större och två mindre grågröna hylleblad. Honblommorna har ett stift och ett pensellikt märke.

  1. Den blommar under juli – september.
  2. Blommorna är vindpollinerade och frukten är en nöt, som ligger innesluten i hyllet.
  3. Nässlan hör till våra allra nyttigaste och näringsrikaste växter.
  4. För att få ha sina nyttigheter ifred, och en anledning till att den inte har utrotats genom avätning, är den utrustad med brännhår, innehållande acetylkolin, histamin och myrsyra.

Brännhåren är små kanaler, som bland annat består av kalk och kisel, vilket gör dem styva och spröda. Varje kanal är mycket tunn och smal och utvidgar sig till en snett sittande kulformad spets. Vid beröring av brännhåret bryts spetsen, som agerar som en kanyl från vilken brännvätskan tränger in i huden ungefär som en injektionsspruta.

  1. Brännämnena förstörs om man torkar eller kokar växten.
  2. Jag har också läst i litteraturen att de riktigt späda skotten inte bränns och att man kan stryka plantan nerifrån och upp och då inte bränner sig.
  3. Jag har dock ännu inte prövat detta och kanske skall man ta uppgifterna med en nypa salt.
  4. Den svidande smärtan beror på ett samspel mellan ämnena histamin och acetylkolin.

Den smärta som uppstår vid beröring av brännässlans brännhår börjar avta efter ca 5 minuter och efter ca 15 minuter är vanligtvis smärtan helt borta. Klåda och irritation kan dock förekomma i över tolv timmar efter beröring. Ett tips, om man ändå bränner sig, är att raskt bryta av stjälken och stryka växtsaften på det stället man bränt sig, då slutar det omedelbart att svida.

You might be interested:  Vad Kostar Hummer Per Kilo?

OBS ta på handskar när stjälken bryts av. “Hur mycket oftare blir man inte stucken av en ros än bränd av en nässla!” (Selma Lagerlöf i Antikrists mirakler från 1897) Utbredning, Brännässla är allmän över hela Nordeuropa, men förekommer även i övriga Europa, Asien, Nordafrika och som införd till Nordamerika.

Den förekommer på kulturpåverkad kväverik mark i hela Sverige. Första fynduppgift publicerades i Rudbecks Catalogus pantrum år 1658. Arten är dock känd sedan medeltiden. Romarnas nässla Urtica pilulifera hittade vägen norrut med de romerska erövringstågen.

Soldaterna använde växten för att hålla sig varma. De piskade armar och ben med nässlor för att hålla blodcirkulationen igång. En nässelgård, eller nättelgård, ingick liksom en kryddgård till gårdsbruket i äldre tider. Enligt Annemarta Borgen låg det på 1600- och 1700-talen stora nässelodlingar på flera olika platser i Norge.

Då den norska kolonisationen av Island började omkring år 900 hade invandrarna nässelplantor och frön med sig. Innehåll. Hög halt klorofyll, upp till 60% i den ovanjordiska delen. Vitamin A, B1, B2, B6, folacin, C och E, järn, kalcium, kalium, magnecium, zink, kisel, histamin, acetylkolin, myrsyra, serotonin, zantofyll, pantotensyra, svavel.

Nässlan har dubbelt så högt näringsvärde som moroten. När det gäller vilda växter så är nässlan oöverträffad i näringsvärde. Den 31 maj 2013 gav Livsmedelsverket ut en lista med nya näringsvärden, baserade på förvälld nässla. Dessa näringsvärden är i flera fall lägre än de värden nässlan har i tidigare undersökningar.

Vad dessa värden innebär och vad de baserar sig på, mätteknik osv, får vi återkomma till vid ett senare tillfälle. Myter, saga och magi. På medeltiden trodde man att nässlor markerade platsen där älvor bodde. De var också ett skydd mot svartkonst. Troll och häxor kom inte åt att förstöra mjölken där det fanns nässlor.

En meddelare till Folkminnesarkivet säger enligt Örtablad nummer 6 att nättelvävnader ansågs skydda mot “trolltyg och andra faror” om nässlorna plockats där ett brudfölje dragit fram. I Slovakien trodde man att den kvinna som sätter sig att kissa i ett nässelstånd inte löper risken att blir gravid. Nässelpiskning har praktiserats mot våldsamma och tredskande mentalpatienter för att tvinga dem till lydnad.

(Nässelpiskning i medicinsk användning förekommer också, se nedan.) Nässlan hade tydligen mycket magiska egenskaper, snart sagt allt kunde nässlan bota, ta bort, skydda en för, avvända osv, som skvaller, svartsjuka och munsår.H.C. Andersen har i sagan “De vilda svanarna” beskrivit hur Elisa spinner garn och stickar elva pansarskjortor av nässlor till sina bröder för att bryta deras förtrollning.

  1. I den nordiska mytologin var brännässlan Tors växt.
  2. När han dundrade fram med sina bockar genom rymden och slog med hammaren på skölden så att blixtarna stod som ett regn av spjut mot människornas hus, kastade vikingarna brännässlor på elden.
  3. Blixten kunde inte slå ned i ett hus där Tors egen växt offrats till honom i elden.

Culpepper skriver att brännässlan tillhör krigsguden Mars. Nässelavkok användes förr som motgift mot olika förgiftningar ex svampförgiftning, ormbett, bett av galna hundar och om man ätit något giftigt bär eller blad. (Kanske med hänvisning till att ont skall med ont fördrivas.) Stefan Källman skriver att “Man piskade sig med nässlor för att hålla sig vaken under såväl flykt undan fienden som under bakhåll nattetid eller vid jakt och fiske.” Odling av brännässlor.

Jaså inte det, den växer utan odlingsråd?! Efter läsning av denna artikel kanske någon vill vika ett hörn i trädgården åt denna förträffliga ört. Om du inte har en granne som kan dela med sig, så kan du så frön på våren. Delning görs genom att dela rötter till etablerade plantor tidigt på våren, innan skotten blivit så stora, att de bränner kännbart.

Nässlor drabbas sällan av ohyra eller sjukdomar. Nässelfjärilens larver äter den dock och på så sätt kan den ju skadas. Nässlorna är helt vinterhärdiga och behöver inte täckas. Användning i mat. Nässlor är användbara på många sätt i matlagning och bak. Nässelsoppa är nog det vanligaste.

Man kan torka bladen, smula sönder dem och använda dem i te eller i degen vid brödbak. Blanda nässlor i såser, gratänger, omeletter, pajer, pesto, frittata, risotto och suffléer. Rostade rötter av nässlor lär vara gott. Man kan smula torkade nässlor på filen som alternativ till vitamin- och mineraltabletter.

Anemette Olesen skriver att man kan äta de allra första späda skotten utan att först koka dem. Dock har färska nässlor kort hållbarhet och skall ätas “genast”. Förvällda nässlor har längre hållbarhet, bäst är att torka dem. Det är bra att göra uppehåll i ätandet av nässlor, detta gäller för alla potenta (dvs verksamma) örter.

  • På sommaren packade man förr in kött och smör i nässlor för att dessa produkter skulle hålla sig färska.
  • Om man vill göra ost och inte har kalvlöpe kan man använda saften som man får, när man kokar nässlor med salt.
  • Användning medicinskt.
  • Nässlan är blodsockersänkande, urindrivande och allmänt stärkande.

På många platser pressar man saften av de unga skotten som s k “vårkur”. Av detta skall man inta ett portvinsglas (!) varje morgon. Nässlan avlägsnar urinsyra ur kroppen, något som är bra vid till exempel reumatism och eksem. Den är laxerande. Te på nässlor sägs stilla näseblod.

Det verkar också gynnsamt på mjölktillgången hos ammande mödrar, ökar menstruationsflödet och lär ta kål på mask. När man äter nässlor får man samtidigt i sig många nyttiga ämnen, vilket ger en synergieffekt, dvs att ämnena förstärker varandra. Den höga halten av C-vitamin gör att järnet i nässlorna kan tillgodogöras av kroppen.

Använd utvärtes ökar den hudgenomblödningen. Invärtes har den använts vid anemi, ödem, diabetes. Ett grötomslag av de blötlagda bladen lindrar smärta, men akta så det inte ligger på för länge, eftersom det då ger blåsor. “Nellorna” är en grupp kvinnor i Skåne, som ägnar sig helhjärtat åt nässlor.

De har skrivit en bok om nässlor (se nedan). Nellornas nässelsalva med ringblomma och lavendel är mjukgörande och mycket användbar enligt boken. Nässelpulver är basiskt och sänker alltså kroppens pH-värde, vilket ger en positiv påverkan på skelettet samt ger vitare tänder. Arvid Månsson Rydaholm ger nässlan 41 dygder, vilket visar på nässlans mångsidighet.

Den tycks hjälpa mot det mesta och varje del av kroppen finns representerad. “2. Stöter man nässelblad med ister och det gula av ägget, och blandar det väl tillsammans, och gnider där med på kroppen i badstuvan, där som skabb och klåda är, då hjälper det för skabb och klåda, och det skall göras uti tre dagar.10.

Varder ett plåster gjort av nässlor och vin, och lagt uppå mjälten, där är det gott till en svullen mjälte.21. Vatten som är bränt av nässleörter, druckit tre resor om dagen, två skedar var resa, är gott för kåll (kall) hosta.” Inom folkmedicinen har nässlorna använts mot skörbjugg, lungsot, hosta och skallighet.

Nässlan var länge läkarnas “räddningsplanka” vid många olika sjukdomar. Användningen var ofta av magisk natur. Hade man fått nässelutslag så ansåg man att det hjälpte om man blåste på utslagen genom ett nässselskaft. Led man av tandvärk skulle man röka nässelstänglar.

  1. Färska nässlor i mössan skulle stimulera hårväxten.
  2. Man piskade med färska nässlor vid lokal förlamning, gikt, reumatism samt för att behandla sinnessjuka.
  3. Den hudirritation som uppstod vid piskningen av nässlorns brännhår ökade blodgenomströmningen och gav på så sätt lindring.
  4. Carl Fredrik Hoffberg skrev på 1700-talet: “Brän-nässla.w.wid hus och gärdesgårdar.

All Nässla drifwer urin och renar bloden, i Lungsot och Skjörbjugg nyttig, hälst wårtiden, då intages utpressad saft af späda Nässlor i wasla: eller brukas Decokt af Nässle-rötter en näfwa til en kanna wattn något inkokt och drucket några glas om dagen.

  1. Med färska nässlor brännas lame och borttagne lemmar; äfven fötter wid upstigen Podager.
  2. Om wåren ätas de til grönkål: torkade nyttjas de til boskapsfoder” Ur Anwisning til Wäxt-Rikets kännedom av Carl Fredrik Hoffberg (1792) Nässlor var länge, innan bomullen kom, en viktig spånadsväxt,
  3. Enligt Nellornas bok verkar det som om nässlan är den äldsta spånadsväxten i norra Europa.

De långa stjälkarna bereddes på samma sätt som lin. Fibrerna är finare än linets och vävnaderna som framställdes blev tunna och ansågs finare och lyxigare. Tyget kallades nättelduk och sägs ha utmärkt sig genom sin fina glans. Senare, från 1700-talet och framåt, kom termen istället att beteckna ett flortunt, löst vävt tyg av bomull eller linne, ofta använt till klänningar, kragar och gardiner.

Den skotske diktaren Thomas Campbell skrev om att sova mellan nässellakan och äta vid bord med duk av nässeltyg. Orden nässla och nättla har samma ursprung, nämligen en gammal germansk ordstam, nat- som betyder knyta. Tidigare tvinnade man (alltifrån stenåldersmänniskorna) nässlans fibrer och knöt ihop dem till fiskenät.

Annemarta Borgen skriver om hur hon som barn hade vackra saker av nässelduk och annat att beundra, men knappast fick röra. Dessa saker användes bara vid “förfärligt fina bjudningar”. Av nässla gjorde man även rep och segel som lär ha varit mycket hållbara.

  1. Man kan göra papper av nässlor.
  2. Dessutom kan man göra allehanda hantverk (t.ex.
  3. Drömfångare).
  4. Torkade nässlor gavs förr till djuren som närande vinterfoder,
  5. När kor äter nässelhö ger de mer och fetare mjölk.
  6. Smöret blir gulare och rikare på vitaminer.
  7. Hönsen fick nässelfrön för att man ansåg att de värpte bättre och gav bättre ägg då.

Hästar mådde bra av nässelfrön. Torra trampdynor kan smörjas med nässelsalva, som är helt ofarlig om hunden eller katten skulle slicka i sig den. Färsk rot kokad i vatten användes förr för att färga ägg till påsk. Nässlor har sedan gammalt rykte om sig att hjälpa mot hårvfall och göra håret mjukt och glänsande.

  • De sägs också motverka mjällbildning.
  • När det gäller hudvårdsprodukter så anses nässla som en djuprengörare som är särskilt bra för fet hy, eftersom fettavsöndringen minskas med nässelbehandling.
  • Den passar också bra för den som har känslig och torr hy, på grund av att den innehåller svavel och antihistaminer.

Brännässla användas med fördel till växtfärgning, Man får främst gula och gröna nyanser, men ibland även färger som går åt det bruna eller naturvita hållet. Man kan få grågrön färg på ylle och cremefärg på siden till exempel. Färger och nyanser beror på hur man betar garnet och på mineralförekomst i vattnet.

Hela växten går att använda; blad, stjälk och rot, men bladen ger mest färg. Nellorna har fått fram en beigerosa ton genom att färga med nässelrötter. Man kan också färga garnet man fått fram av nässelfibrer. Då får man olika färger beroende på vad man färgar med; med äppelbark blir det gult, med granris blir det grått och med valnötsskal får man ett svart garn.

Under andra världskriget skördades så mycket inhemska nässlor som möjligt och det mörkgröna färgpigmentet ur växten användes till kamouflagefärg, Den ur basten utvunna gummisubstansen sägs vara ett utmärkt lim, Nässelvatten är en användning som de flesta odlare känner till och har god nytta av.

Man lägger nässlor i en tunna och fyller på med vatten och låter stå i en vecka eller mer, det luktar inte gott, så ha på ett lock. Vattnet gödslar, stärker växterna och ger dem mer motståndskraft. Det är bra att spruta med mot bladlöss. För att hålla mal och skadeinsekter borta kan man ha en nässla i en blomkruka.

Det påstås att växter som växer intill ett nässelbestånd blir motståndskraftigare mot insektsangrepp. Nässlor bland vinbärsbuskar lär vara bra. De skyddar buskarna, så att det inte utvecklas mögel på bladen, som bl a brukar ge små och dåliga bär. Klipp ner nässlorna runt buskarna när det är dags att plocka bären.

Äpplen som lagrats på torkade nässlor håller sig fräscha längre. Nässlan är värdväxt för flera av våra uppskattade fjärilar, exempelvis nässelfjäril, påfågelsöga, tistelfjäril, amiral och kartfjäril. Andra arter: I fjälltrakterna förekommer en underart som kallas fjällnässla eller glattnässla, Urtica dioica ssp sondenii,

Den är spensligare, har rundad bladbas och saknar nästan helt brännhår. Skogsnässla Urtica dioica ssp. dioica var. holosericea Etternässlan ( Urtica urens ) är ettårig, lägre, oftast bara några decimeter hög, och har ovala, blankare och mer mörkgröna blad.

  • Denna art är sambyggare med blandade honliga och hanliga blommor på samma grenar.
  • Etternässlan kommer från Europa, Medelhavsområdet och centrala Asien.
  • Etternässlan har enligt Harald Nielsen samma användning som brännässlan men har dessutom sin plats vid sårbehandling.
  • Man kokar den torkade örten i vatten och baddar såren med utdraget.

“Enligt en uppteckning från Ydre i Jämtland skulle man vidröra den första etternässlan som man såg på våren; ‘uppspringa blåsor deraf, öfverlefver man året, men blifver man ej nässelbränd, inträffar döden inom samma tid’.” (Kerstin Ljungqvist 2011) Romersk nässla ( Urtica pilulifera ) är ettårig och liknar den vanliga nässlan men bränner värre.

Den har runda, rätt stora fröhus, ca 1 cm i diameter. Sågs tidigare som medicinalväxt, ursprung södra Europa och sydvästra Asien. Hampnässla ( Urtica cannabina ) är en flerårig ört från östra Europa och östra Asien. Den har använts som fiberväxt. Nässla från Timor ( Urtica urentissima ) härstammar från ön Timor.

Den sägs stinga så kraftigt att effekterna känns i månader och i enstaka fall kan leda till döden. Urtica dioica x kioviensis bännässla x sumpnässla har påträffats i Danmark. Ibland kan man hitta brännässlor som är insnärjda i blekt gula eller rödaktiga slingrande växter utan blad.

  1. Det är den ganska ovanliga arten Nässelsnärja ( Busxuta europaea ), som saknar klorofyll och parasiterar på bland annat brännässlor.
  2. En växt med liknande egenskaper som brännässlan är Rami, eller silvernässla eller kinagräs ( Boehmeria nivea ) som tillhör nässelväxterna men bara är avlägset släkt med nässlan.

Den saknar brännhår och har långa starka fibrer som i Sydostasien används till kläder, segelduk och rep. Växter som kan förväxlas med brännässla: Vitplister ( Lamium album ) och Nässelklocka ( Campanula trachelium ). Krukväxten palettblad ( Plectranthus scutellariodes ) kallas ofta blomsternässla eller praktnässla men hör till inte familjen nässelväxter utan till familjen kransblommiga växter ( Lamiaceae ).

Du som blev intresserad av nässor efter läsningen av denna artikel rekommenderas att skaffa boken “Brännässla – En älskad kulturväxt” av Sällskapet Nellorna. Den är utgiven 2013 av Robild Reportage. Här finns “allt” du kan behöva för att använda nässlor till SÅ mycket, t.ex. intressanta tips om naturlig viagra.

Här kan du läsa om hur man färgar med nässlor och hur man gör garn och tyg. Massor av recept på många olika rätter, ja man kan ha nässlor i nästan allting. Vi får också möta medlemmarna i gruppen av nässel”nördar”, Nellorna. Det är en mycket läsvärd och intressant bok.

En annan bok om nässlor har Astrid Uddeholt skrivit och gett ut på eget förlag, Uddeholt Förlag, 2006. I den kan du, förutom att du får en massa recept med nässlor, läsa om hur man skördar nässlor. En tredje bok som helt ägnats åt nässlor är “Nya nässelboken” som innehåller en mängd recept och råd och tips kring användning av nässlor.

Varning! Ät inte stora blad okokta, de kan orsaka njurskador och ge förgiftningssymptom. Växten måste vara genomkokt för att vara helt ofarlig. Det sägs att man inte bör plocka nässlor nära en gödselstack, eftersom nässlorna där kan innehålla mycket nitrat.

Nitrat i nässlor kan omvandlas till nitrit i kroppen (detta gäller särskilt barn under ett års ålder) och i nässelrätter vid förvaring. Bättre är torkade eller i förväg förvällda blad. Kanske denna varning är lite överdriven, jag hittar inte någon uttalad varning i officiella dokument. Lisbeth Flising Källor: Kerstin Ljungqvist: Nyttans växter Calluna förlag 2006Sällskapet Nellorna: Brännässla – En älskad kulturväxt Robild Reportage 2013Örtabladet nummer 6 (nr 1 år 1996)Björn Aldén och Svengunnar Ryman: Våra kulturväxters namn formas 2009SKUD – Svensk Kulturväxtdatabas Sveriges lantbruksuniversitet Den virtuella floranWikipedia (sv.wikipedia.org) 2013-12-31 kl.11:14 Shenet () 2013-12-31 kl.11.23 Arvid Månsson Rydaholm: En myckit nyttigh Örta-Book Bokförlaget Rediviva 1987Det Bästa: Örtmedicin och växtmagi 2001Jekka McVicar: Örtaboken Wahlströms 1994Lesley Bremness: Vår örtabok Prisma 1988Harald Nielsen: Läkeväxter förr och nu Forum 1976Annemarta Borgen: Min örtagård Forum 1985Astrid Uddeholt: Nässlor Uddeholt Förlag 2006Nya nässelboken Accent Förlag och Björnums Bokproduktion 2003Stefan Källman: Vilda växter som mat och medicin.

ICA bokförlag 1997 (2006)Thomas Karlsson i Svensk Botanisk Tidskrift nummer 107:5 (2013) Karlsson, T. & Agestam, M. (2013-04-23): Checklista över Nordens kärlväxter. http://www.euphrasia.nu/checklista/ : Brännässla – Svenska Örtasällskapet
Visa hela svaret

Kan man förväxla nässlor?

Brännässlan kan till utseendet förväxlas med vitplister som dock saknar brännhår. Viltplister är inte är giftig utan kan tvärtom anrättas på samma sätt som brännässlan. Brännässla kan även förväxlas med etternässla, vilken inte heller är giftig utan kan användas på samma sätt som brännässlan.
Visa hela svaret