Tvätta Bort Ägg Från Fasad?
Rengöring av fasad med färska ägg –
Plocka bort äggskalen från fasaden. Om skalen torkat fast, blöt ner området och vänta några minuter så kan du plocka bort skalen med fingrarna. Skölj först området under fläcken så att ägget rinner av hela vägen och inte fastnar på nytt ställe. Skrubba försiktigt med kökssvamp på ytan med blandning av tvättmedel och varmt vatten.Skölj noga med trädgårdsslangen. Skölj noga med trädgårdsslangen.
Tips om tvättsvampars hårdhet. Det finns två huvudsakliga färger. Grön skrubb är grov och har ofta slipmedel som kan lämna skador på ömtåliga material eller fina ytor. Den är förbjuden i köket i Vardagsfrids rutiner men är bra i vasken, plåtrengöring osv.
Visa hela svaret
Contents
Är det farligt med äggvita i urinen?
Stora proteiner i urinen visar hög sjukdomsrisk Höjda nivåer av äggvita i urinen förekommer både vid många sjukdomar och vid andra tillstånd som inte är sjukliga. Mycket stora proteiner verkar dock vara en sak för sig, och ett allvarligt risktecken. Om stora proteiner läckt ut i urinen innebär det att njuren inte fungerar som den ska, och att patienten troligen löper risk för både hjärt-kärlsjukdomar och njursvikt.
- Rafid Tofik.
- Foto: privat Det visar en nyligen framlagd avhandling av Rafid Tofik, akutläkare vid SUS.
- Han har undersökt vad förekomsten av stora proteiner som IgG och IgM i urinen betyder för patienter med diabetes, njursjukdom och hjärt-kärlsjukdom.
- IgM och IgG är immunoglobuliner – antikroppar som tillhör kroppens immunförsvar.
De ska finnas i blodet och omsättas i kroppen för att försvara oss mot infektioner. – Om de utsöndras i urinen betyder det att njuren släppt ut dem, det vill säga att njurens filtrationsbarriär är skadad. Dessa proteiner är större än albumin, det protein man brukar leta efter vid test av äggvita i urinen.
- Att de ändå kunnat komma ut i urinen betyder att det finns stora skador i njurens blodkärlsbädd, säger Rafid Tofik.
- Skadorna i njurens blodkärl beror troligen på ateroskleros, “åderförkalkning”, som i så fall finns i hela kroppen och även kan skada patientens hjärna och hjärta.
- Rafid Tofiks forskning på olika patientgrupper visar också mycket riktigt att patienter med höga nivåer av IgM och IgG i urinen har sämre prognos än andra.
Tre patientgrupper beskrivs i avhandlingen: • 139 patienter med typ 1-diabetes och 106 patienter med typ 2-diabetes. De som vid studiens start hade höga nivåer av IgM i urinen löpte 3-4 gånger högre risk att utveckla njursvikt och att dö i hjärtinfarkt eller andra komplikationer.
- 178 patienter som sökt för akut bröstsmärta.
- De som visade sig ha akut kranskärlssjukdom hade mer IgM i urinen än de andra, och patienterna med mycket IgM hade också en tredubblad risk för dödsfall eller allvarliga hjärt-kärlhändelser de följande två åren.
- 189 patienter med glomerulonefrit (kronisk inflammation i njurens små kärlnystan, nefronerna).
De patienter som hade mycket IgG i urinen löpte en signifikant högre risk att utveckla njursvikt under de kommande åren. Vanliga sjukhuslaboratorier har idag inte den utrustning som behövs för att testa IgM och IgG i urinen. – Men analysen i sig är inte komplicerad, säger Rafid Tofik.
Visa hela svaret
Kan man spola ner äggvita?
eller ägg som stelnar – Var det bara äggulan du skulle ha? Då kanske du tänker att du kan hälla av äggvitan ner i avloppet istället. Det skadar väl ingen? Kanske mest dig, eller den som ska rensa avloppet sen. Äggvitan kommer nämligen stelna i dina rör och skapa en omelett som proppar igen.
Häll istället äggvitan i – ja, precis, komposten!
Hur får man bort ägg från golvet?
Skötselråd våtrumsgolv och våtrumsväggar – Golvek – Golventreprenad Kungsbacka AB
Utgiven av Golvbranschen, GBR Detta skötselråd gäller för golv- och väggmaterial av plast i våtrum. OBS! Vid montering av väggbeklädnader är det viktigt att limmet får torka tillräckligt innan väggen utsätts för vattenbegjutning. På sugande underlag, t ex gips, är torktiden ca 2 dygn medan den på täta underlag är ca 7 dygn.
För att inte fukt och väta ska tränga in i underlaget måste väggmaterialets fogar vara förslutna. Beroende på materialtyp kan detta göras med tråd, väska eller överlapp (se leverantörens anvisningar). Golvmaterial ska alltid trådsvetsas. GOLV: Gör till en daglig rutin att avlägsna synlig smuts. Låt inte vatten bli stående i pölar utan för ner det i golvbrunnen med en duschraka eller fönsterskrapa.
OBS! Duschraka eller fönsterskrapa får ej förvaras så att gummit har direktkontakt med våtrumsväggen/våtrumsgolvet. Se punkten Fläckborttagning. Tvätta golvet emellanåt med vatten tillsatt med ett neutralt (pH 7) rengöringsmedel typ handdisk. Eftertorka med rent vatten.
Vid storrengöring kan starkare medel användas, men då erfodras eftersköljning med rent vatten. Överdosera inte! VÄGG: I allmänhet räcker avtäckning med fuktad duk eller svamp. Vid behov tillsätts ett neutralt rengöringsmedel typ handdisk till vattnet. Ta för vana att med jämna mellanrum göra rent utsatta väggar (duschplatser, vid badkar och tvättställ etc.) för att undvika kalkavlagringar.
Kraftigt präglade väggmaterial är mer känsliga för nedsmutsning. Vid behov kan en mjuk borste användas för att få väggen ren. Om vattnet är mycket hårt, kan det vara lämpligt att efter användning av våtutrymmet torka väggen för att undvika kalkbeläggningar.
- En fönsterskrapa av gummi kan med fördel användas.
- Om kalkbeläggning ändå uppstår, bör plastväggen först rengöras med en lätt alkalisk (pH 9) rengöringsprodukt varefter väggen sköljs med rent vatten.
- Tvätta därefter väggen med en kalklösande rengöringslösning och efterskölj med rent vatten.
- Torka väggen torr.
Se till att våtutrymmet är väl ventilerat. Plastgolv i våtrum får aldrig polischbehandlas eftersom detta kan öka halkrisken. Tag bort fläcken genast! Detta är speciellt viktigt vid vissa icke vattenlösliga fläckar, t ex asfalt, gummiklacksmärken, skokräm, läppstift och hårfärgningsmedel.
Sådana fläckar kan annars vandra in i plastmaterialet och bita sig fast, sk migrering. Eftertorka alltid med rent vatten. Gummi och vissa plastmaterial kan missfärga plastvägg/plastmatta vid direkt anläggning. Exempel på detta är tvättmaskinsfötter, gummihjul (t ex barnvagnshjul), duschrakor och fönsterskrapor.
Sådan missfärgning kan inte tas bort. Vissa färgämnen i plasttrasmattor, halkskydd under badrumsmattor, tryck av plastpåsar (t ex påsar med bomullsvadd som hänger mot en vägg) etc, kan ge upphov till bestående missfärgning i mattan/väggen. Var försiktig med starka lösningsmedel som t ex aceton, nagellacksborttagningsmedel, perkloretylen, thinner och soulen.
Fläck av: | Tas bort med: |
Choklad, fett, frukt, glass, grädde, juice, kaffe, läsk, saft, te, vin, ägg, öl, exkrementer, kräkningar, urin | Ljummet vatten med milt rengöringsmedel (pH 7) |
Tvålrester, hudavlagningar | Ljummet vatten med milt redgöringsmedel |
Kalk. På ytor utsatta för vattenspolning bör vid kalkhaltigt vatten vidstående rengöring utföras ca 1 gång per månad, i förebyggande syfte | Ljummet vatten med lätt alkaliskt (pH 9) rengöringsmedel. Skölj med rent vatten. Därefter används kalkborttagningsmedel med efterföljande sköljning |
Asfalt, gummi, olja, skokräm, sot, färgkritor, tusch, läppstift och parfym | Tvättnafta, lacknafta |
Stearin och tuggummi | Skrapa försiktigt efter att det torkat ordentligt |
Blod | Kallt vatten |
OBS! Du kan undvika vattenskador genom att – minst en gång per halvår: Rensa golvbrunnen och kontrollera att klämringen i golvbrunnen sitter fast. – undvika håltagning i duschutrymmet för tvålkoppar och dylikt. Om håltagning måste göras: Täta hålet med AquaTät eller likvärdigt innan föremålet monteras.
Visa hela svaret
Hur får man bort ingrodda fläckar?
Salt och vatten – 1 msk salt på 1 dl vatten. Blötlägg och skölj fläcken i kallt vatten. Intorkade fläckar på bomull och linne bekämpas med ammoniak – därefter såpa. För färgade plagg går det att blanda kallt vatten med citroner.
Visa hela svaret
Vad ska man dricka för att rena njurarna?
Rätt mat och dryck för urinblåsan och njurarna
What to eat and drink
Det är viktigt att tänka på vad du äter och dricker eftersom det har stor påverkan på din allmänna hälsa. Här kommer några råd om vad man bör och inte bör äta och dricka för att urinblåsan och njurarna ska fungera så bra som möjligt. Urinblåsan och njurarna samarbetar för att hålla dig frisk.
En viktig uppgift för njurarna är att filtrera ditt blod genom att avlägsna restprodukter och reglera nivåerna av salt, vatten och mineraler. Det rena blodet går tillbaka in i kroppen och restprodukterna omvandlas till urin som via urinblåsan försvinner från kroppen. Det är viktigt att dessa vitala organ är friska så att restprodukter kan avlägsnas från kroppen på ett säkert sätt.
Men hur håller du dem friska? För att hålla sig frisk måste man dricka tillräckligt med vätska. Den bästa drycken för njurarna och urinblåsan är vatten. Omkring 60% av din kropp består av vatten så därför måste du vara uppmärksam på att hela tiden tillföra nytt vatten.
- Om du inte dricker tillräckligt, eller om du förlorar mycket vätska, kan du bli uttorkad och få njursten.
- Uttorkning kan bero på intensiv träning, exponering för värme, kräkning, diarré, illamående, brännskador eller hudinfektioner, feber och höga blodsockernivåer i samband med diabetes.
- Om något av detta inträffar är det extra viktigt att du får i dig tillräckligt med vätska.
När du är törstig signalerar kroppen att du behöver vatten för att inte bli uttorkad. Färgen på din urin avslöjar också om du dricker tillräckligt. Om den har en ljus färg så får du i dig tillräckligt med vatten men om den är mörkare kan det vara ett tecken på uttorkning.
- Andra tecken på uttorkning kan vara trötthet i samband med lågt blodtryck, huvudvärk, muntorrhet och förändringar i hudens spänst.
- Du bör dricka omkring sex till åtta glas vatten om dagen för att behålla vätskebalansen.
- Om du befinner dig i ett varmare klimat eller om du tränar behöver du dricka mer vatten än normalt för att återställa den vätska du förlorar när du svettas.
Men drick inte för mycket vatten – det kan leda till urinträngningar och ständiga toalettbesök! Om du upplever urininkontinens kanske du tror att du bör dricka mindre än normalt, men det har faktiskt motsatt effekt. Begränsar du ditt vätskeintag blir urinen mer koncentrerad vilket kan irritera urinblåsan och leda till urinträngningar.
- För lite vatten kan också bidra till förstoppning som kan påverka kontrollen över blåsan.
- Att få i sig mycket vätska är viktigt men det finns några drycker som inte är bra för urinblåsan och njurarna.
- Alkohol anstränger njurarna och påverkar deras förmåga att upprätthålla kroppens vätskebalans, så för mycket alkohol är inte bra för njurarna.
Att dricka lite alkohol då och då är oftast ingen fara. Drycker med koffein som exempelvis kaffe, te och energidrycker irriterar urinblåsan och kan innebära att du måste kissa oftare. Prova att ersätta ditt vanliga kaffe med koffeinfritt kaffe. Om du hellre dricker te kan du välja ört- eller fruktte istället för svart och grönt te med koffein.
Läsk är generellt sett inget hälsosamt alternativ eftersom det är surt, kan innehålla mycket socker och konstgjorda sötningsmedel. Gillar du bubblor kan du testa med kolsyrat vatten istället. Det är viktigt att äta en balanserad kost för att urinblåsan och njurarna ska få alla näringsämnen de behöver.
Regelbunden tömning av tarmen är också viktigt. Om tarmarna är fulla kan de nämligen trycka på urinblåsan och orsaka urinträngning. Dessutom kan bäckenbottenmusklerna försvagas vid ansträngning i samband med förstoppning, vilket kan orsaka stressinkontinens.
- Ät livsmedel med högt fiberinnehåll som fyller upp, gör din avföring mjuk och underlättar tarmflödet.
- Övervikt kan öka risken för många hälsoproblem, inklusive diabetes och högt blodtryck som är de vanligaste orsakerna till kronisk njursjukdom.
- Överviktiga löper högre risk att utveckla njursten än normalviktiga personer.
Övervikt och diabetes är också kända riskfaktorer för, Försök att hålla en sund vikt genom att vara aktiv, äta små och regelbundna portioner och välja hälsosamma livsmedel som ger bra näring som frukt, grönsaker och bär. Man känner för tillfället inte till några livsmedel som irriterar urinblåsan, men du bör undvika kost med lågt fiberinnehåll eller hög fetthalt.
- Försök att ha ett sunt förhållande till mat för att behålla en lämplig vikt och hjälpa din urinblåsa och dina njurar att arbeta på bästa sätt.
- Att äta för mycket salt kan bidra till högt blodtryck vilket ofta hänger ihop med hjärt- och kärlsjukdomar, njurproblem och ansamling av vätska.
- När njurarna anstränger sig för att reglera de höga nivåerna av salt binds mer vätska i kroppen vilket kan leda till svullnad och obehag.
Tänk på att dricka tillräckligt med vatten, äta en balanserad kost och hålla en sund vikt för att ta hand om urinblåsan och njurarna. Problem med njurarna eller urinblåsan är vanligt så kom ihåg att du inte är ensam om det. Tveka inte att kontakta din läkare om du behöver råd och stöd.
Visa hela svaret
Varför skummar urinen när jag kissar?
Njurinflammation kan ge symtom som: skummande urin, på grund av överskott av protein i urinen (proteinuri) högt blodtryck. vätskeansamlingar (ödem) som ger svullnad i ansikte, händer, fötter eller magen. trötthet och dålig aptit.
Visa hela svaret
Varför blir det skum när man kissar?
Njurinflammation
- Du är här:
Vid njurinflammation fungerar njurarna inte som de ska. Många som får en njurinflammation blir helt friska. Men det är viktigt att du får behandling om inflammationen inte läker av sig själv. gör att inte kan rena blodet som de ska. Njurinflammation kallas också glomerulonefrit.
- Både vuxna och barn kan få njurinflammation.
- Det är vanligt att inte ha några symtom alls vid njurinflammation.
- Därför upptäcks kanske inte sjukdomen förrän du lämnar ett blodprov eller urinprov av någon annan anledning.
- Det kan vara i samband med en hälsokontroll eller när du lämnar prover för att utredas för någon annan sjukdom.
De symtom som ibland kan märkas vid en njurinflammation är de här:
- Dina underben och fötter blir svullna, så kallat ödem.
- Dina ögonlock svullnar under natten och ansiktet kan kännas svullet när du vaknar.
- Du kan märka att du har gått upp flera kilo i vikt på kort tid.
- Din urin bildar ett skum när du kissar.
- Du kan känna dig trött under en längre tid och din aptit är sämre.
- Du kan ha blod i urinen.
Kan man spola ner ägg i toaletten?
Släppa ut i avloppet? Nå professorn, det är väl inte så noga med vad man spolar ner i toastolen? – Jo det är det verkligen, Det enda som får spolas ner i toaletten, är det som passerat kroppen och givetvis toapapper som löses upp i vatten. Inget annat Ok, kiss och bajs.
- Men om toapappret är slut, går det väl bra med annat papper typ hushållspapper? – Nej, h ushållspapper är gjort för att kunna suga upp vatten.
- När hushållspapper spolas ner i toaletten löses det inte upp, utan suger åt sig vattnet och sväller.
- Därför blir hushållspapper i stället till proppar i ledningarna.
Jaså. Men en sån sak som hår, det har ju nästan passerat kroppen och snus och tobak är också nära. – Hår tovar ihop sig och orsakar stopp i ledningar, pumpar och reningsverk. Snus och cigarettfimpar innehåller kadmium, och det vill man inte ha ut i vattnet eller slammet på reningsverket.
- Släng fimparna och snuset i det brännbara hushållsavfallet – men se naturligtvis till att fimparna slocknat ordentligt först.
- De var ju värst men kondomer, bindor,tamponger, b omullstussar och tops hur är det med det.
- På vägen till reningsverket orsakar kådisar, bindor, tamponger och liknande föremål problem i form av stopp och driftstörningar.
De ska kastas i papperskorgen. Samma med våtservetter. Vanligt toapapper löses upp i vatten. Det gör inte våtservetter. Andra problem som försvinner ner i toastolen som professorn vill ta upp? – Spola inte ner mediciner. Lämna gamla och oanvända mediciner till apoteket i stället.
- Dom tar emot det utan kostnad.
- Attsand och doftblock från toalettsitsen som ramlar ner är också ett problem.
- Trasor, tvättlappar, nylonstrumpor, kontaktlinser,pappershanddukar, blöjor är andra konstiga saker som inte skall ner i rören.
- Om det lyckas ta sig igen rören kommer de att fastna i gallerstationerna på reningsverken och ställa till problem där istället.
Men om vi förflyttar oss till köket, där går det väl att få ut mycket genom rören? – Nej, även där skall man vara försiktig med vad som spolas ut. Det finns en anledning varför det sitter ett galler i diskhon där vattnet skall ut. Om matrester och annat fastnat i gallret, torka upp detta med hushållspapper och kasta i bland soporna.
Försök inte att tryck det igenom gallret !!! Råa ägg, kaffesump och stearin är inte heller så bra i rören. Äggen blir som en omelett i vattenlåsen om det kommer varmt vatten efter, kaffesumpen och stearinet bildar lätt proppar i rören. Men speciellt matolja och fett i diskhon är det som gör att det blir lätt stopp i avloppet.
Det beror på att fettet stelnar och bildar fettproppar på insidan av rören i avloppsledningen.
- I rören är det ungefär samma tempratur som i ett kylskåp, om du ställer in fett i kylskåpet stelnar det, samma sak händer i rören!
- I värsta fall kan det leda till översvämning hos dig eller din granne.
- Det är inget roligt sen när allt skall rengöras och torkas upp, både med tid och pengar.
- Jaha, men hur skall man då göra istället?
– Det är rätt enkelt, gör så här med stekfettet: Torka ur stekpannor och kastruller noggrant med hushållspapper och släng pappret i soporna som matavfall. Förutom att minska risken för stopp i avloppet bidrar du till att matfettet istället kan återanvändas för biogasproduktion.
- Med Flytande matfett gör du så här : Häll använd avsvalnad matolja, frityrolja i en plastflaska eller mjölkförpackning med kork och lägg den i restavfallet.
- Att just denna förpackning inte kan återvinnas innebär en mindre miljöförlust än igenproppade avloppsrör.
- Ett annat sätt är att låta fettet stelna i kylen, till exempel i en kopp.
Det stelnade fettet är lätt att skrapa ur och slänga i matavfallet. Är det stora problem med detta? – Jo allt mer. Våra reningsverk tar emot och renar avloppsvatten från hushåll, industrier och andra verksamheter. Fett som spolas ner i avloppet har blivit ett allt större problem, till en allt större kostnad. Fett svalnar och stelnar när det når avloppet.
- Det fastnar på rörens insida och kan orsaka stopp och översvämningar i lägenheter och på gator.
- An tänka att det problemet även finns i er förening med att spolbilen får komma då och då för att spolar rent till en dyr kostnad.
- Några tips som professor A.V Lopp vill ge? – Ha alltid en papperskorg i badrummet.
I den kastar du allt ditt restavfall, som exempelvis tops, hår, tamponger, kontaktlinser och snus. Restavfallet förbränns och blir till fjärrvärme och el. Skräp som kan återvinnas, exempelvis toarullen, källsorteras i din vanliga soptunna. Annat att tänka på är kemikalier som lacknafta, nagellack, aceton och andra liknande vätskor, liksom sprayburkar, lämnas till miljöstationen och mediciner lämnas kostnadsfritt på närmaste apotek.
Kemikalierna försämrar annars reningsprocessen, som ofta är biologisk. Kemikalierna riskerar att följa med det renade vattnet ut i vår miljö och påverka vår miljö negativt. Och som jag tidigare sa om fettet i köket, torka av eller hälla i behållare så mycket som möjligt Men är det inte lätt att rengöra själv, genom t.ex.
lite soda Där har vi ett annat stort problem nämligen kaustiksoda. När proppen är ett faktum tar många fram sodan som ska lösa proppar. Men samtliga vi pratat med är överens om att kaustiksodan skapar fler problem än den löser. Om proppen inte ger med sig blir stoppet ännu värre.
- – Jo, det bästa är att försöka göra vattenlås och golvbrunnar så rena som möjligt då och då,
- Skriv upp det papperskalendern eller i telefonen att nu är det dax, annars blir det lätt bortglömt.
- Då får jag tacka professorn för alla goda råd och förmaningar, och försöka sammanfatta ;
- Toan är det bara det som passerat kroppen samt toapapper som får spolas ut.
- Köket undvik att få ner fett i avloppet.
- Detta gäller naturligtvis även i badrumsbrunnen som är kopplad till dusch eller badkar.
- Något att tillägga?
- – Jo det finns en bra artikel som intervjuar en avdelningschef på ett avloppsreningsverk.
- Får jag läsa upp?
- Kör hårt professorn!
- – Tack
“Den 19 november varje år är det världstoalettdagen. Dagen instiftades av World Toilet Organization 2001 och är sedan 2014 en officiell FN-dag. Organisationen vill uppmärksamma den globala sanitetskris som det innebär när en tredjedel av världens befolkning saknar tillgång till toalett.
- I Sverige har vi både toaletter och rent vatten, men vi slarvar och behandlar våra avlopp som sopnedkast.
- Detta innebär att mycket energi och resurser måste läggas på att hantera allt skräp som spolas ner.
- Förutom att orsaka avloppsutsläpp på grund av stopp i ledningsnät och pumpar kan det här skräpet dessutom förstöra eller stoppa reningen av avloppsvattnet och därmed bidra med betydligt mer föroreningar till våra vatten.
– Våra toalettvanor ligger långt efter vårt övriga miljötänk. I Sverige är vi jättebra på att sortera och återvinna våra hushållssopor. Det är hög tid att vi får lika bra toavett och slutar spolar ner skräp i toan, säger Pär Gustafsson, avdelningschef för Avloppsrening på NSVA.7 000 ton skräp per år Kiss, bajs och toapapper är det enda som ska spolas ner i toaletten.9 av 10 svenskar tycker att skräp i toaletten är oacceptabelt, enligt en undersökning från Svenskt Vatten och SIFO.
Trots det spolar vi tillsammans ner 7 000 ton skräp i våra avlopp varje år, bara i Sverige. Undersökningen visar att majoriteten av de som slänger skräp i toan gör det för att de inte orkar göra rätt eller för att de saknar kunskap om hur skräpet enkelt kan tas om hand. Det som oftast spolas ner är bomullstussar, flytande kemikalier, tamponger, våtservetter och tops.
Men det är lätt att göra rätt, ställ en papperskorg i badrummet och släng skräpet där istället. Fultorkar du? En situation som ligger bakom många fulspolningar är att toalettpappret är slut. Det löser vi oftast genom att “fultorka” oss med hushållspapper som sedan felaktigt spolas ned i toaletten där det riskerar att orsaka stopp och översvämningar.
Enligt en undersökning om fultorkarvanor som branschorganisationen Svenskt Vatten har gjort är hushållspapper den vanligaste fultorkningen i Sverige. Därefter kommer pappersnäsdukar. Våtservetter, servetter och pappershanddukar är några andra vanliga metoder som används. Att torka sig med något annat än toapapper när detta är slut är självklart helt okej, så länge det slängs bland förbränningsbara sopor (restavfall/papperskorgen) och inte spolas ned i toaletten.
– Hushållspapper, våtservetter och annat substitut till toapapper är tyvärr en vanlig fulspolning. Många känner inte till att det bara är toalettpapper som löses upp lätt i avloppet och därför är det enda pappret som ska spolas ner. Annat papper är en onödig påfrestning på våra avloppssystem eftersom det kan orsaka både stopp och översvämningar, säger Pär Gustafsson.” —
Visa hela svaret
Kan man hälla ägg i diskhon?
Råa ägg : Det kanske inte låter så farligt att låta lite rått ägg slinka ner i diskhon, men om du spolar varmt vatten efteråt så blir det omelett i vattenlåset. Och det är inte bättre att spola med kallt vatten, då det kan orsaka att äggresterna fastnar rejält när du väl spolar med varmvatten efteråt.
Visa hela svaret
Är svenska ägg tvättade?
Rätten till marknadens renaste ägg bör vårdas väl
Man kan med visst fog säga att svenska ägg är världens renaste ägg. En av utgångspunkterna för detta påstående är att vi har mycket friska höns utan salmonellaförekomst i besättningarna. En annan grund för påståendet är att inget annat land inom EU tvättar äggen som vi gör i Sverige och vi har också tillåtelse från EU att tvätta äggen och klassa dem som A-ägg. Denna artikel rekapitulerar lite av historiken kring tvätt av ägg. Vi trycker också på betydelsen av att all tvätt av ägg sker på rätt sätt. “Förr”, under 1980-talet tvättades en stor del av de svenska äggen, uppskattningsvis 60-65 procent. När Sverige kom med i EU så slutade de flesta ägg- packerier att tvätta äggen. Av stor betydelse var dock att Sverige fick en dispens vid EU-inträdet som gjorde det tillåtet att tvätta och ändå klassa äggen som A-ägg. Ett fåtal äggpackerier fortsatte att tvätta äggen (Svenska Lantägg, Pelle & Lisa, Aniagra samt några mindre äggpackerier). Svenska Lantägg (under ledning av Håkan Andersson) drev frågan om tvätt av ägg hårt under 1990-talet och diskussionen handlade bland annat om tvättens påverkan på äggets kvalitet och lagringsduglighet. SIK (Institutet för Livsmedel och Bioteknik AB, se www.sik.se) utredde detta och kom då fram till att tvättningen inte påverkar dessa faktorer. Istället blir tvättade ägg verkligen renare med en väsentligt minskad bakterieförekomst på äggen. Några år senare (för cirka fem år sedan) hamnade frågan hos EU:s livsmedelsmyndighet, Efsa, som efter utredning gav klartecken för fortsatt tvätt av ägg i Sverige med bibehållen rätt att klassa ägg som A-ägg. Utöver ovanstående packerier tvättar i dag även Kronägg (Perstorp, sedan hösten 2011) alla ägg samt ytterligare några mindre packerier, till exempel Väst-Farm som vi i ett reportage besöker i denna tidning. Även KG:s Ägg i Linköping har en modern äggtvätt. Tvätt på rätt sätt ett måste Tvätt av ägg förbättrar hygienen genom att den avlägsnar de föroreningar (damm, hönsurin, bakterier, virus och andra mikroorganismer) som kan finnas på äggskalen när äggen transporteras ur den av naturliga skäl smutsiga stallmiljön. Dock betonas alltid, att all tvätt av ägg måste ske på rätt sätt och kraven på kvaliteten i själva tvättningens utförande är hårda. Livsmedelsverket har bevakat frågan under lång tid och legat på den svenska äggbranschen med kravet att all tvätt av ägg ska ske med hög kvalitet och enligt regelverket. Fakta på www.svenskaagg.se Av Svenska Äggs branschriktlinjer om tvätt av ägg framgår att man vid äggtvättningen ska sträva efter så liten påverkan som möjligt på äggskalet och där står bland annat: “Den enskilt viktigaste faktorn för att undvika en negativ påverkan är att förhindra vatten-upptag genom att styra vattnets temperatur under tvättningen. Genom detta förhindras att ett undertryck skapas i ägget och att små vätskedroppar, som kan vara förorenade, sugs in genom skalporerna eller via andra strukturella defekter i skalet och nå det inre skalmembranet och därmed påverka äggets hållbarhet”. Mer information om hur tvätt av ägg ska gå till finns således på www.svenskaagg.se. Se även faktaruta längre ned på denna sida.
Kraven på hög kvalitet vid tvätt av ägg betyder till exempel att de så kallade skvalptvättarna INTE är tillåtna och att äggproducenter utan packeritillstånd INTE alls får tvätta ägg. I dag måste man nämligen ha packeritillstånd för att få tvätta ägg. Skälet till att äggproducenten inte får tvätta ägg är att äggen efter tvätt inte längre är en primärprodukt och det är som bekant endast primärprodukter som får hanteras i producentledet (primärproducenterna).
En investering i en modern industritvätt, för ägg, går på ett par miljoner med kostnader för maskin, varmvattenkapacitet, fläkt för torkning av äggen, tvätt- och sköljmedel med mera. Maskinen är också utrymmeskrävande (cirka 2×10/12 meter) vilket gör att det även tillkommer kostnader för lokal, uppvärmning, städning etc för den som tvättar ägg. Helst bör tvätten också placeras i eget rum med separat ventilation. Även packeritillståndet med Livsmedelsverkets kontrollavgift med mera kostar givetvis pengar. Internationellt förekommer sällan tvätt av ägg. Till de länder som tvättar hör Japan och USA och där tvättas alla ägg. Enligt uppgifter till Fjäderfä finns det även någon packare i till exempel Holland som har tvättat ägg men annars säger hela EU nej till tvätt av ägg. Att EU har sagt nej, sägs bero på räds-lan för import av billiga ägg från USA och med denna skillnad (tvättade respektive icke tvättade ägg) har tanken varit att man ska kunna stoppa att USA:s ägg ska komma in i Europa. Sverige har således valt en annan väg innebärande att man genom att förbättra äggets hygieniska kvalitet med äggtvätt kan leverera marknadens renaste A-ägg.
I Branschriktlinjerna om tvättning av ägg, på Svenska Äggs hemsida, står bland annat: Tvättning av ägg ska ske med en ändamålsenlig utrustning och på ett sätt som säkerställer god ägghygien. OBS! Gäller endast godkända tvättanläggningar. Övriga tvättanläggningar får endast användas för tvätt av B-ägg. • Tvättning får endast ske av hela ägg. Mycket smutsiga ägg och ägg med skadade hinnor bör sorteras bort före tvättningen. • Endast vatten av minst dricksvattenkvalitet får användas. • Tvättning och torkning bör fullföljas utan avbrott. Äggen bör inte stå stilla eller ligga i blöt under tvättningen. • Tvättvattnet bör bytas ut efter högst 4 timmars användning. • Temperaturen på tvättvattnet bör vara minst 38º C och minst 15º C varmare än äggen. • De tvättade äggen bör sköljas med vatten som är minst 10º C varmare än tvättvattnet. Sköljvattnet bör ej återcirkuleras men kan användas som tvättvatten. • Tvättsteget bör pH-regleras för att dämpa bakterietillväxten. Om inte tvättmedlet innehåller desinfektionsmedel bör sköljmedlet innehålla sådant. • Dosering av kemikalier för tvättning och sköljning måste ske på ett kontrollerat sätt så att risken för feldosering minimeras. • Äggen måste torkas omedelbart i anslutning till tvättningen. • Torkningen bör ske utan tillsats av kemiska medel. Utrustning och luftfilter bör kontrolleras och rengöras regelbundet. Av branschriktlinjerna framgår även att det på packeriet ska finnas en rutin för övervakning av äggtvättningen och att packerierna ska ha en HACCP-plan. |
Rätten till marknadens renaste ägg bör vårdas väl
Visa hela svaret
Kan man tvätta golv med ättika?
Rengöra plastmatta i badrum – Plastmattor i badrummet rengörs bäst med skonsamma rengöringsmedel som till exempel såpa eller ett miljövänligt diskmedel. Undvik medel som har slipande egenskaper som kan repa golvet. För att få bort kalkavlagringar kan man rengöra golv med ättika som är utspädd med vatten.
Visa hela svaret
Hur länge varar tvättade ägg?
Slutsatser: – 1. Generellt sett håller sig gårdsägg bättre än butiksägg.2. I en lufttät behållare klarar sig ägg utan problem sju månader i kylskåp. Vitan kan bli något rinnig, men äggen är helt ok.3. Lagrade ägg bör knäckas i ett separat kärl och kollas innan man häller det maten.
Enstaka ägg med osynliga skador kan bli dåliga fort.4. Näst bästa förvaringsättet är i vattenglas, dessa ägg klarar sig ungefär fem månader.5. Otvättade gårdsägg klarar sig i nästan fem månader nedsänkta i kalkvatten. Tvättade butiksägg gör det inte.6. Vaselin eller packning i torr sand gör att äggen klarar sig marginellt bättre än liggande i rumstemperatur.
Vad jag saknar är en undersökning av hur ägg i kartong klarar sig i kylskåp. Det är antagligen det vanligaste sättet att förvara ägg här i Sverige. Sannolikt behöver vi inte bekymra oss om bäst föredagen efter en månad i alla fall. Läs hela artikeln på engelska.
Visa hela svaret
Kan man tvätta bort ägg?
Rengöring av fasad med färska ägg –
Plocka bort äggskalen från fasaden. Om skalen torkat fast, blöt ner området och vänta några minuter så kan du plocka bort skalen med fingrarna. Skölj först området under fläcken så att ägget rinner av hela vägen och inte fastnar på nytt ställe. Skrubba försiktigt med kökssvamp på ytan med blandning av tvättmedel och varmt vatten.Skölj noga med trädgårdsslangen. Skölj noga med trädgårdsslangen.
Tips om tvättsvampars hårdhet. Det finns två huvudsakliga färger. Grön skrubb är grov och har ofta slipmedel som kan lämna skador på ömtåliga material eller fina ytor. Den är förbjuden i köket i Vardagsfrids rutiner men är bra i vasken, plåtrengöring osv.
Visa hela svaret
Vad menas med äggvita i urinen?
Skada på njurens kärl – Nefrotiskt syndrom innebär att har skadats. Då börjar det läcka stora mängder protein från blodet ut i urinen. Proteinet kallas också för äggvita. Läckaget gör att halten av äggvita i blodet sjunker. Skadan kan i sin tur bero på andra sjukdomar. Du kan lättare få sjukdomen om du har vissa gener.
Visa hela svaret