Vad Kallas Djur Som Lägger Ägg?


Vad Kallas Djur Som Lägger Ägg
Ägg är samlingsnamnet för äggcellen hos djur, det vill säga den honliga könscellen vid sexuell förökning, Hos däggdjur, med undantag för kloakdjur, samt hos vissa levandefödande tandkarpar, groddjur, spindeldjur och broskfiskar sker fosterutvecklingen inuti honans kropp, men hos de flesta andra djur sker denna utanför kroppen, i form av äggläggning.

Hos fiskar, groddjur och kräftdjur kallas äggen rom, Ordet ägg används bara om äggceller i djurriket, Motsvarande fortplantningsstrukturer i andra riken kallas sporer eller (hos fröväxter ) frön, Ägg är den fortplantningsstruktur där fosterutvecklingen sker, och som inte tar emot näring från modern efter att den blivit fullt utvecklad.

Ägget består ursprungligen av en enda cell, äggcellen, som befruktas av en spermie, Undantaget är partenogenetiska arter, där ägget får en fullständig genuppsättning på andra sätt. Befruktningen kan ske internt i moderns kropp eller externt i omgivande vatten.

 • I de flesta djurgrupper har ägget någon form av yttre hinna eller skal och gula vid sidan om själva äggcellen.
 • Den relativa mängden gula påverkar hur celldelningen kan dela upp ägget.
 • Bara ägg med lite gula jämnt fordelad i ägget kan genomföra full celldelning; i ägg med mycke gula kommer fostret att formas på toppen av gulan och först senare omsluta gulan.

Mängden gula och delningsmönstren är typiska särdrag för olika djurgrupper. Typen av ägg avgör hur länge fosterutvecklingen kan fortgå och därmed vilka djurgrupper som kommer att ha ett larvstadium och vilka som kommer att ha direkt utveckling. Djur som lägger fria ägg kallas äggläggande ( ovipari ).

 • Vissa djur skiljer ut eller bygger äggkapslar som skyddar äggen.
 • Ett annat sätt att skyda äggen är att ruva dem inne i kroppen ( ovovivipari ).
 • Från den strategin har levandefödsel ( vivipari ) utvecklats i många grupper.
 • I dagligt tal används ordet ”ägg” huvudsakligen om fågelägg från Tamhöns som används som mat.

Men ägg från andra fåglar och från fisk är också en viktig matkälla, både för människor och för många djur. Ägg är också en ofta använd symbol för skapelse och återfödelse, i kristendomen särskilt som påskägg,
Visa hela svaret

Vad heter djur som föder levande ungar?

Däggdjur
Systematik
Domän Eukaryoter Eukaryota
Rike Djur Animalia
Stam Ryggsträngsdjur Chordata
Understam Ryggradsdjur Vertebrata
(orankad) Synapsida
Klass Däggdjur Mammalia
Vetenskapligt namn
§ Mammalia
Auktor Linné, 1758
Underklasser
 • † Allotheria *
 • Protheria
  • Kloakdjur (Monotremata)
 • Theria
  • Pungdjur (Metatheria)
  • Högre däggdjur (Eutheria)
Hitta fler artiklar om djur med Djurportalen

Däggdjur (Mammalia) är en klass inom ryggradsdjuren, Däggdjur har endoterm termoreglering, ger sina ungar di och alla utom kloakdjuren föder levande ungar (till skillnad från att lägga ägg ). För närvarande är omkring 5 400 arter kända, vilka fördelas på cirka 1 200 släkten, 153 familjer och 29 ordningar,

 • De flesta däggdjuren lever på land men flera arter förekommer i vattnet eller i luften.
 • Med undantag av djuphavet och centrala Antarktis förekommer de över hela jorden.
 • Däggdjurens kroppslängd varierar mellan omkring 30 millimeter (för trynfladdermus och flimmernäbbmus ) och lite över 30 meter ( blåval ).

Deras levnadssätt är inte enhetligt och varierar starkt. Vissa däggdjursgrupper uppvisar ett komplext socialt beteende.
Visa hela svaret

Vem gör ägg?

Hönan och hanen – Nej. En höna lägger ägg helt utan hjälp av en tupp. När hönan är ungefär 20 veckor gammal börjar den lägga ägg. Men om en kyckling ska komma ut ur ägget måste hönan vara med en tupp som befruktar ägget.
Visa hela svaret

Vad heter det om man inte är däggdjur?

Inkluderar grodor, paddor, vattenödlor och salamandrar. De är växelvarma ryggradsdjur. De börjar livet i vattnet, men de vuxna djuren lever på land. När ungarna kläcks ur sina ägg, som lagts i vatten, har de varken ben eller lungor, utan andas till en början via gälar.
Visa hela svaret

Finns det däggdjur som inte föder levande ungar?

I den tredje gruppen däggdjur finns näbbdjuret och myrpiggsvinen med. De föder inte levande ungar : istället lägger de ägg, som ungarna kläcks ur! De här däggdjuren kallas kloakdjur.
Visa hela svaret

Finns det däggdjur som lägger ägg?

Ja, du läste rätt. Näbbdjuret är det ena av jordens alla däggdjur som lägger ägg. Myrpiggsvinet är det andra och båda lever i Australien. Likt alla andra däggdjurshonor – till exempel människor, hästar, elefanter, delfiner och lejon – ger näbbdjurshonan sina ungar mjölk.
Visa hela svaret

Är djur som lägger ägg?

Ovipari är fortplantning genom äggläggning, Bland ovipara djur finns fåglar, groddjur, insekter samt de flesta kräldjur och fiskar, I vissa fall, såsom hos grodorna, kan befruktningen ske utanför kroppen – så kallad yttre befruktning – medan andra ovipara djur har inre befruktning, men där huvuddelen av den embryonala utvecklingen sker i ägget utanför moderns kropp.
Visa hela svaret

You might be interested:  Hur Man Vet Om Ett Ägg Är Gammalt?

Vem lägger små vita ägg?

Äggets färg – Ägg kan ha många olika färger, men de vanligaste är vita och bruna ägg. I Sverige är cirka 90% av äggen vita. Färgen på en hönas örsnibb visar vilken färg äggen hon lägger har. En höna med vita örsnibbar lägger vanligtvis vita ägg, medan en höna med rödaktig örsnibbar lägger bruna ägg.
Visa hela svaret

Hur mycket kostar 20 ägg?

Produktinformation. Ägg Frigående 20 -p Kronägg från varumärket Kronägg är en produkt under kategorin Ägg, är just nu billigast hos MatHem och kostar 59,95kr.
Visa hela svaret

Är Delfin ett däggdjur?

Det beror på att däggdjuren fick ett annat rörelsemönster under sin utveckling, som de vattenlevande däggdjuren sedan tog med sig ner i havet. Hajar är fiskar medan delfiner och valar är däggdjur.
Visa hela svaret

Vilket djur är däggdjur?

De flesta däggdjur är äkta däggdjur, t. ex. igelkottar, människor, apor, kaniner, ekorrar, hästar, får och hundar. Läs om pungdjurens moderkaka på en annan sida.
Visa hela svaret

Vad föder däggdjur?

Däggdjur Däggdjuren finns över hela jorden och har anpassat sig till de flesta klimat och miljöer. Levnadssätten varierar, vissa arter är nattaktiva andra är aktiva på dagen. Även det sociala beteende mellan arterna skiljer sig mycket åt. Däggdjur är en grupp ryggradsdjur som består av ungefär 4 500 arter, från små möss till blåval.

Hos alla däggdjur utsöndrar honan mjölk som föda åt ungarna, honorna diar (däggar) sina ungar. Hos alla har honan en dubbel uppsättning medan hanen en uppsättning X-kromosomer och en med,Alla däggdjur har ett hjärta med fyra kamrar, en unik egenskap som gör att lungorna får syresatt blod i rätt mängder. Neocortex, som är den yttersta delen av hjärnbarken i hjärnan, återfinns bara hos däggdjur och består av sex lager neuroner som löper längs med hjärnans yta.Däggdjur är ensamma om att ha kärnlösa röda blodkroppar. Alla däggdjur har en underkäke bestående av ett ben på varje sida.Alla däggdjur har tre hörselben i mellanörat.

Däggdjur finns över hela jorden, på alla kontinenter, i alla oceaner och på de flesta öar. De har anpassat sig till de flesta miljöer och finns bland annat i öknen, regnskogen och i polarregionerna. Kroppsbyggnaden hos däggdjuren är anpassad till dessa helt olika levnadsmiljöer.

 • Däggdjurens levnadssätt är lika varierande som deras utbredning och kroppsbyggnad.
 • Vissa arter är aktiva på dagen, andra under gryningen och en del under natten, eller så är de inte är specialiserade på några särskilda tider av dygnet.
 • Även djurens sociala beteende skiljer sig mycket mellan olika arter.

Det finns arter som nästan hela livet lever ensamma och andra som lever i stora flockar med tusentals individer. Vissa däggdjur ingår i Statens vilt. Se våra forskningssidor: : Däggdjur
Visa hela svaret

Har ormar ägg?

Varje orm har ett eget mönster – Det finns flera speciella saker med Dumerils boa. Till skillnad mot många andra reptiler så föder den här ormen faktiskt levande ungar, istället för att lägga ägg. Dessutom har varje orm sitt eget individuella mönster på kroppen.
Visa hela svaret

Kan ormar lägga ägg?

Avel – En del ormar lägger ägg (ovipara) och en del föder levande ungar (vivpara). Generellt gäller att pytonormar är äggläggande och boaormar föder levande ungar. Majsorm och mjölksnok lägger också ägg men strumpebandssnoken får ungar. Det kan vara svårt att skilja hanormar från honormar.

 1. Det är inte många arter som har olika teckning på de olika könen och det kan vara knepigt att könsbestämma dem.
 2. Några metoder är att sondning eller “poppning”.
 3. Att sonda betyder att man för ner en metallsond (probe) i kloaken och ser hur långt man får ner den.
 4. På hanar går det att föra ner proben längre till följd av fickorna som hemipenisarna ligger i.

Tyvärr är metoden inte helt säker eftersom det kan vara svårt att utföra testet korrekt samt på grund av att en del honor har fickliknande strukturer även de. Poppning betyder att man lyfter på fjället som täcker kloaken och pressar försiktigt under kloaken för att se om det går att pressa fram hemipenisarna.

Denna metod fungerar bäst på nykläckta ormar eftersom de lär sig “knipa” när de blir äldre. Även denna metod är osäker eftersom en honorm kan har penisliknande utskott. Rent allmänt ska man inte ge sig på att försöka könsbestämma en orm om man inte är kunnig. Dels kan man ta helt fel på könet men det finns även risk för skador.

Bättre är att söka hjälp hos en herpetolog eller reptilkunnig veterinär. Om man har jämnstora individer kan man på många arter mäta svanslängden. Hanar har en längre svans som smalnar av successivt medan honor har kortare svans som smalnar av mer abrupt.

Många ormarter förökar sig villigt i fångenskap men det krävs förberedelser för att det ska fungera. När det gäller äggläggande ormar bör man utfodra dem rikligt i 3-4 månader och därefter placera dem var för sig svalt (15-18 grader). Efter cirka 3 månader kan man åter höja temperaturen och låta dem äta samt para sig.

You might be interested:  Vad Är Nyttigast Potatis Eller Pasta?

Bäst är att lägga ned honan i hanens terrarium. Det brukar ta 28-45 dagar innan honan lägger sina ägg. Antalet kan variera stort. Honan brukar sluta äta några veckor innan hon ska lägga sina ägg. Det finns flera hemsidor på nätet om hur man inkuberar ormägg.

Ormar som föder levande ungar ska påbörja svälten under en period när de äter bra. Hanen kan redan nu få vara med honan. Efter 2 veckor sänks nattemperaturen successivt under 3 veckor till ca 22 grader. Under ytterligare 2 veckor hålls denna låga temperatur innan den höjs igen. Honan är dräktig ca 4-10 månader och brukar äta bra under den här perioden.

Man kan ge lite mindre byten för att underlätta för henne. Nykläckta eller nyfödda ungar kan hållas i en låda/tank med rivet och lätt fuktat papper. När ungarna ömsat första gången efter cirka 1-2 veckor, ska de börja äta.
Visa hela svaret

Är kyckling ett däggdjur?

Uppslagsordet “Kyckling” leder hit. För kyckling som mat, se Kycklingkött,

Hönsfåglar
Tjäder ( Tetrao urogallus )
Systematik
Domän Eukaryoter Eukaryota
Rike Djur Animalia
Stam Ryggsträngsdjur Chordata
Understam Ryggradsdjur Vertebrata
Klass Fåglar Aves
Underklass Neornithes
Infraklass Neognata fåglar Neognathae
Överordning Galloanserae
Ordning Hönsfåglar Galliformes
Vetenskapligt namn
§ Galliformes
Hitta fler artiklar om fåglar med Fågelportalen

Hönsfåglar (Galliformes) är en ordning av fåglar, Hanen kallas tupp, honan höna och dunungen kyckling, Hönsfåglar kallas även höns, men detta förknippas främst i vardagligt tal med tamhöns,
Visa hela svaret

Vad klassas som däggdjur?

däggdjur, Mammaʹlia, klass ryggradsdjur med ca 5 400 nu levande arter. Deras hjärna är både relativt större och mer komplicerat byggd än andra djurs. Liksom fåglar har de inre värmereglering, de är alltså jämnvarma (se kroppstemperatur ). Ett karakteristiskt drag är den avancerade omvårdnaden av ungarna; modern har (47 av 324 ord) Vill du få tillgång till hela artikeln? Däggdjur föder, med undantag av kloakdjur, levande ungar.

Hanen har ett yttre parningsorgan, penis, och parningen leder till inre befruktning. De mest primitiva däggdjuren, kloakdjuren, lägger ägg, som antingen förvaras i en pung på buken eller läggs i en håla. (40 av 279 ord) Däggdjurens historia är relativt väl känd tack vare ett stort antal fossilfynd. De anses ha utvecklats från den grupp däggdjurslika reptiler som kallas therapsider.

Liksom däggdjuren hade dessa på varje sida av skallen en enda lågt belägen tinningöppning. (38 av 269 ord) När dinosaurierna försvann, vid övergången till paleogen för ca 65 miljoner år sedan, blev däggdjuren den dominerande gruppen bland de landlevande ryggradsdjuren.

Perioden kallas ofta just därför däggdjurens tidsålder. Under denna period utvecklades en rad olika däggdjursgrupper, av vilka många nu är utdöda. Inte mindre än ca 22 ordningar blomstrade först men dog sedan ut under perioden. Några av dessa ordningar var mycket artrika. (64 av 454 ord) Utvecklingen inom klassen däggdjur har lett till många starkt specialiserade grupper som avviker starkt från de ursprungliga insektsätarlika typerna.

Storhjärnan visar ökad tillväxt, och även lillhjärnan, som är centrum för koordinationen av rörelser, är proportionellt större än hos alla andra ryggradsdjursgrupper (41 av 289 ord)
Visa hela svaret

Är Lo ett däggdjur?

Lodjur (vanligen kallat Lo ) (Lynx lynx) är ett kattdjur som förekommer i Europa och Asien. Lodjur.

Systematik
Stam Ryggsträngsdjur Chordata
Understam Ryggradsdjur Vertebrata
Klass Däggdjur Mammalia
Ordning Rovdjur Carnivora

Visa hela svaret

Vad är det för skillnad på pungdjur och däggdjur?

Pungdjur
Systematik
Domän Eukaryoter Eukaryota
Rike Djur Animalia
Stam Ryggsträngsdjur Chordata
Understam Ryggradsdjur Vertebrata
Klass Däggdjur Mammalia
Underklass Theria
Infraklass Pungdjur Marsupialia men se text
Vetenskapligt namn
§ Marsupialia
Auktor Illiger, 1811
Utbredning
Pungdjurens utbredningsområde (blå=inhemsk, grön=introducerad)
Ordningar
 • Pungråttor (Didelphimorphia)
 • Näbbmuspungdjur (Paucituberculata)
 • Microbiotheria
 • Rovlevande pungdjur (Dasyuromorphia)
 • Grävlingpungdjur (Peramelemorphia)
 • Pungmullvadar (Notoryctemorphia)
 • Fåframtandade pungdjur (Diprotodontia)
Synonymer
Metatheria
Hitta fler artiklar om djur med Djurportalen

Pungdjur (Marsupialia eller Metatheria) är en infraklass av djur som tillhör klassen däggdjur, Pungdjurens ungar föds, till skillnad från högre däggdjurs ungar, mycket ofullgångna. De vistas därför först i en pung på moderns mage för att utvecklas. Pungdjur förekommer idag bara i den australiska regionen samt i Nord – och Sydamerika,

 1. Infraklassen utgörs av ungefär 320 arter, och utgör cirka 6 procent av alla idag förekommande däggdjur.
 2. I Australien, där pungdjur saknat konkurrens från nästan alla högre däggdjur, har de besatt en mängd ekologiska nischer typiska för däggdjur och därför evolverat i en mängd riktningar.
 3. Därför finns det pungdjur som lever som rovdjur, insektsätare och växtätare,

Olika arter kan klättra, flyga, hoppa eller gräva. Likheten mellan pungdjursgrupper och gnagare, insektsätare eller rovdjur beror inte på något närmare släktskap, utan på konvergent evolution, det vill säga att de är anpassade utifrån likartade levnadssätt.
Visa hela svaret

Finns det fiskar som är däggdjur?

Däggdjuren är den grupp som vi människor hör till. Det är en grupp inom stammen ryggsträngsdjur (Chordata) dit även fiskar och faktiskt sjöpungar hör. Däggdjuren har ryggrad, reglerad kroppstemperatur och päls och är i huvudsak landlevande.
Visa hela svaret

Hur lägger krokodiler ägg?

Äter krokodilen sina ungar? Tvärtemot sitt bloddrypande rykte är krokodilen faktiskt en omtänksam mamma, som försvarar sina ägg och ungar med liv och lust. När en krokodil-hona skall lägga ägg, bygger hon först ett bo eller gräver ett hål till äggen. Därefter täcker hon äggen med jord och växtdelar.

 1. Honan ruvar inte själv äggen utan låter solen och värmen från de ruttnande växterna ta hand om ruvningen.
 2. När ungarna är färdigutvecklade, vilket kan ta åtskilliga veckor beroende på art och temperatur, börjar de pipa högljutt inne i äggen.
 3. Ungarnas pip, som kan höras ända upp till 15 meter från boet, tillkallar strax mamman, som börjar gräva ut de ännu okläckta äggen ur redet.
You might be interested:  Hur Länge Kan Man Frysa Hummer?

Ibland samlar honan upp äggen i munnen och biter försiktigt sönder dem så att ungarna lättare skall kunna komma ut. När ungarna väl har banat sig väg ut genom äggskalet, samlar mamman varsamt ihop dem och bär ned dem till närmsta vattendrag. Nästa dag kommer ungarna fortfarande att med jämna mellanrum ge ifrån sig de karaktäristiska pipen, och mamman håller dem under noggrann uppsikt.

 1. Därefter sker en plötslig förändring i djurens beteende.
 2. Ungarna piper inte längre så ofta, och nu börjar mamman att ignorera dem.
 3. I detta skede söker sig ungarna i regel bort från det om-råde där de kläcktes.
 4. Det är i grevens tid, för från och med nu betraktar mamman dem endast som lättfångade byten.
 5. De ömma moderskänslorna väcks på nytt, först när nästa kull av ungar kläcks.

: Äter krokodilen sina ungar?
Visa hela svaret

Är räven ett däggdjur?

Rödräv Status i världen: Livskraftig (lc) Status i Sverige: Livskraftig Status i Finland: Livskraftig
Systematik
Domän Eukaryoter Eukaryota
Rike Djur Animalia
Stam Ryggsträngsdjur Chordata
Understam Ryggradsdjur Vertebrata
Klass Däggdjur Mammalia
Ordning Rovdjur Carnivora
Familj Hunddjur Canidae
Tribus Rävar Vulpini
Släkte Vulpes
Art Rödräv V. vulpes
Vetenskapligt namn
§ Vulpes vulpes
Auktor Linné, 1758
Utbredning
Rödrävens utbredning Grön – ursprunglig utbredning, brun – osäker förekomst, blå – införd
Hitta fler artiklar om djur med Djurportalen

Rödräv eller vanlig räv ( Vulpes vulpes ) är ett hunddjur och den mest förekommande arten i rävsläktet ( Vulpes ). Den förekommer i stora delar av Palearktis och Nearktis och i mycket mindre utsträckning i Afrika. I modern tid har den också spridits till Australien.
Visa hela svaret

Vilka kräldjur föder levande ungar?

Boaormen föder levande ungar Liksom flera andra djurarter på Madagaskar är Dumerils boa endemisk. Det betyder att arten bara bor på Madagaskar i det vilda. Den finns inte på något annat ställe i världen. Dumerils boan föder även levande ungar trots att den är en reptil.
Visa hela svaret

Vilken eller vilka däggdjur föder flest ungar?

Vilket djur får flest ungar? Alla djurarter försöker sätta så många livsdugliga ungar som möjligt till världen. I regel är det brist på föda och utrymme som sätter en gräns för hur många ungar djuren kan föda upp. Dessa utmaningar har arterna löst med olika strategier för fortplantningen.

 1. Vissa arter lägger bara kort tid och lite energi på att ta hand om sina ungar och kan därför få relativt många av dem.
 2. Priset för denna strategi är att ungarna är dåligt rustade att klara sig och därför ofta dör innan de blir vuxna.
 3. Detta gäller till exempel många fiskarter, hos vilka större delen av ynglen dör, men antalet ägg som fiskarna lägger kan vara imponerade.

En god kandidat som det mest fruktsamma djuret på jorden är den cirka två ton tunga vanliga klumpfisken, vars hona kan lägga 300 miljoner ägg. Av dessa överlever endast få till vuxen ålder. Andra djurarter satsar mer resurser på sina ungar, och därför hinner de inte sätta så många till världen.

 1. Däggdjur står för den mest omfattande skötseln av avkomman.
 2. En stor del av ungarnas tidiga utveckling sker inne i moderns skyddande livmoder, och efter födseln tas de under lång tid om hand av den ena eller båda föräldrarna.
 3. I synnerhet däggdjur med ett komplext socialt liv, till exempel elefanter och apor, tar noga hand om ungarna.

En sådan livsform kräver nämligen mycket upplärning, och därför har dessa djur också stor hjärna. : Vilket djur får flest ungar?
Visa hela svaret

Vilka arter kan få ungar?

N-086 Biologi

Varfr r hst och sna olika arter men hund och varg samma? Det som avgr r om de kan f ungar som sedan fr ungar i sin tur, fertil avkomma, Grnsen r inte knivskarp, t.ex. hstar och snor fr ungar tillsammans som i sllsynta fall faktiskt kan f ungar i sin tur. Normalt kan ungarna dock inte f ungar, s hstar och snor r olika arter. Hundar och vargar fr valpar som sedan kan f valpar, och r av samma art. Hstar och snor har olika antal kromosomer, men kan nd para sig med varandra och f mulor och mulsnor som ungar. Om snan r en hane och hsten en hona s blir det en mula, om hsten r en hane och snan en hona s blir det en mulsna. Mulor r strre och mer hstlika n mulsnor. Varken mulor eller mulsnor kan normalt f ungar i sin tur. Hundar och vargar r samma art, Canis lupus, Skillnaderna mellan dem r ganska sm, och de kan utan problem f fertila valpar med varandra. De r bara tv olika varianter, underarter, av samma art: Canis lupus lupus (vargar) och Canis lupus familiaris (hundar). Tillbaka till naturvetenskapsfrgor Tillbaka till biologifrgor

Visa hela svaret