Vad Kostar Hummer Per Kilo?


Vad Kostar Hummer Per Kilo
Beskrivning – Hummer på hela 400 gram stycket! Hummern kan både användas som förrätt eller huvudrätt. Det är även vanligt ha hummer på menyn när man äter en skaldjurs inspirerad 4 rätters meny eller mer. Många äter hummer till nyår då man lyxar till det med vänner och familj.

Hummer har bland annat serverats till nobelmiddagen 2011, 2009, 2008 och 2007. Hummern är kokad och nedfryst. Ni tinar upp den genom att lägga den i kylskåpet ca 24 timmar innan tillagning, eller ca 14 timmar i rumstemperatur. Gå gärna in på vår matblogg och läs och inspireras vad ni kan göra med hummer.

Att göra hummerfond tillsammans på skalen är väldigt gott. Vi rekomenderar även att ni ska ha våra fina 40/60 räkor när ni äter hummer. Ni kan läsa om vår skaldjursbuffé där vår hummer ingår på matbloggen. Vill ni ha mer fakta om hummern rekomenderar vi att ni läser längre ner på sidan.

Produktinformation Produktionsland: Kanada Latinska namn: Homarus Americanus Storlek: 400 gram/stycket Storlek på förpackning: 2 st á 400 gram per förpackning. Pris: 440 kr för 2 st á 450 gram totalt 800 gram hummer! Hållbarhet: 6-12 månader. Fakta om Hummer Hummern är ett tiofotat kräftdjur och ingår i gruppen leddjur.

Den blir ca 20 – 50 centimeter lång och de vanligaste kommersiella hummrarna som säljs i Sverige brukar väga 125 gram till 500 gram. Det finns större men de är inte lika vanliga i svenska butiker. Humern har finns i alla haven i världen. Dock skiljer sig humer både till storlek och utseende beroden på vart den lever.

Hummern lever både på steniga, sandiga och leriga bottnar ifrån kusten hela vägen ut till kontinentalsockeln. De lever vanligtvis ensamma under stenar, sprickor eller liknande där de kan söka skydd. De första leddjuren ett så kallat hudpansar började uppträda på jorden för ca 500 miljoner år sedan. Hummern tros ha börjat uppträda på jorden för ca 300 miljoner år sedan.

Det är alltså ifrån samma tidsepok som dinosaurierna. Leddjuren dominerade i ca 200 år världshaven men fick sedan ge plats åt ryggradsdjuren som idag dominerar världshaven. Hummern är allätare och äter i stort sett allt levande. De äter bland annat andra kräftdjur, blötdjur, maskar och visst växtliv.

Hummern kan överleva relativt länge utan födda och kan klarar av att svälta ifall det inte finns mat. Det är känt sedan länge att hummern blir kannibal när den hålls fången tillsammans med andra hummrar. Länge trode man att detta endast hände i fångenskap och inte förekom i det vilda, men 2012 observerade forskare som studerade vilda hummrar i Maine, USA att detta även förekommer bland de vilda hummrarna.

Teorin om att det förekom just i Maine är för att populationen i Maine har haft en explosionsartad tillökning och många av hummerns naturliga fiender har försvunnit ifrån Maine. Normalt rör sig hummern väldigt sakta på havsbotten. Men när hummern känner sig hotad och vill fly simmar den baklänges.

Detta gör den genom att rulla ut och in sin stjärt. En hastighet på 5 m/s har forskare bekräftat. Hummerns syn är väldigt dålig men den har ett väl utvecklat smak- och luktsinne. Enligt University of Maine kan en kvinnlig hummer på ca 450 gram bära 8000 ägg och de riktigt stora på ca 4 kilo kan ha mer än 100 000 ägg.

En kvinnlig hummer kan endast föröka sig precis efter att den har ömsat sitt skal. Den kvinnliga humern bär först på äggen inuti sin kropp i 9 – 12 månader och sedan ytterliggare 9 – 12 månader under sin stjärt. När äggen släpps ifrån stjärten viftar hon bort dem med sin stjärt.

 • Av 50 000 ägg tror man att endast ca 2 stycken överlever till vuxen ålder.
 • Det tar ca 5 – 7 år för hummern att bli vuxen.
 • Under denna tiden ömsar den sitt skal och gör så ca 25 gånger under sina första 5 – 7 år.
 • När den har nått vuxen ålder gör de manliga det 1 gång per år och de kvinliga hurmarna det 1 gång vart annat år.
You might be interested:  Hur Mycket Pengar Får Man För Att Donera Ägg?

Varje gång de gör detta växer de med 15% på längden och 40% i vikt. Det är vanligt att hummern äter sitt eget skal när den har ömsat det. Det finns ännu ingen exakt metod för att bestämma hur gammal en hummer är och kan bli. Men utifrån vikt och längd på hummern har forskare gissat att hummern kan bli upp till 100 år gammal.

 • Hummer i Sverige I Sverige förekommer hummern i Kattegat, Skagerrak och i norra Öresund.
 • Hummern lever på ca 10 – 30 meters djup.
 • I Sverige är det väldigt hårt reglerat hur hummerfiske får gå till och vad man får och inte får göra.
 • Första måndagen efter 20 september börjar hummerfisket i Sverige, det håller sedan på i 7 månader till 30 april.

Det svenska beståndet tros ha sjunkit sedan 1980 – talet då det var som högst. Anledningen är att det i Sverige finns väldigt många olicensierade fiskare. Detta försvårar för forskare och annat branschfolk att uppskatta mängden hummer som fångas i svenska vatten.2012 kostade de första humrarna som såldes på Göteborgs fiskauktion 102 000 kr/kg.

Det var lotten som avgjorde vilken båt som skulle få äran att sälja den första lådan svensk hummer 2012 och därmed ta hem det rekordhöga priset. I Sverige är det endast tillåtet att fiska hummer med en speciell hummertina. Inget annat sätt är tillåtet att fiska hummer på och man får inte heller handplocka dem när man dyker.

I Sverige är det så att den som lägger ut hummertinorna är den som personligen måste ta upp dem sen. Man får alltså inte lägga ut dem och sedan låta en annan person vittja (ta upp) tinorna. Ifall en hona har synlig rom måste den omedelbart läggas tillbaka i vattnet på exakt samma plats som den fångades på.

Även humrar som är för små, mindre än 8 centimeter ifrån ögonhålans bakkant till huvudsköldens bakkant måste omdelebart läggas tillbaka i vattnet. Hummer i historien Förr i tiden ansågs hummer vara fattigmansmat. I USA blev inte hummer populärt ifrån 1950 – talet. Det var befolkningen i New York och Boston började efterfråga hummer och det kommersiella fisket tog fart.

Det fick ytterliggare skjuts i utvecklingen när nya båtar utvecklades, så kallade “lobster smack” där man hade förbättrat förvaringen av den fångade hummer så att den kunde hålla sig levande under transporten. Sedan dess har hummer blivit något som anses väldigt lyxigt och en status symbol för rika personer.

Förre 1950 – talet var som sagt hummer fattigmansmat. Det var de lägre samhällsklasserna och tjänstefolk i framför allt Maine, USA och de kanadensiska kustprovinserna som åt hummer. Det finns till och med anställningskontrakt ifrån Maine där de anställda tjänstefolket fick skriva på att de inte skulle äta hummer mer än två gånger i veckan.

Hummer var vanlig fängelse mat i USA, något som fångarna inte uppskatade. Fiskarna använde hummern som bete. Så fram till 1950 – talet såg alltså en av nutidens mest lyxiga matråvaror som en stapelvara. Kuriosa Världsrekordet för världens största hummer är enligt Guiness World Record fångad i Nova Scotia, Kanda och vägde hela 20,15 kilo! Mellan 1961 och 1963 pågick ett krig mellan Frankrike och Brasilien som kallades hummerkriget,

Riget fick namnet på grund av att konflikten byggde på att den brasilanska regeringen tyckte att franska hummerfiskare fiskade för närra den brasilanska kusten. Hummerns nervsystem är lik gräshoppans och myrornas. Karribisk hummer har inga klor utan man äter endast stjärten på dem. Strimmig havsaborre som lever ursprungligen i Nordamerika sväljer hummern hela då de inte har några tänder.

You might be interested:  Vad Kostar Det Att Frysa Ägg?

I Reggio Emilla i Italien är det förbjudet att koka levande hummer. Hummerns klor är så starka att en stor hummer kan bryta en människas fingar med sin klo! Shediac i Kanada kallar sig för “Lobster Capital of the World” och i Juli varje år hålls en festival för att fira detta.
Visa hela svaret

Vad kostar färsk hummer idag?

235.00 kr. Innehållsdeklaration: AMERIKANSK HUMMER * (Homarus americanus), vatten, salt, socker.
Visa hela svaret

Vad kostar levande hummer?

HUMMER. HAVETS SVARTA GULD. Hummer är havets svarta guld. Den första måndagen efter den 20 september är det lovligt att fiska hummer med en begränsing i tid och mått. Skagerack, Kattegatt och i norra Öresund är de vanligaste fångstplatserna. Den normala vikten ligger mellan 0,5-1 kg.

 1. Hummern kan även bli så stor som 50 cm lång och väga hela fem kilo.
 2. Räftdjuret har fem par ben varav en krossklo och en saxklo.
 3. Den normala färgen är svart eller blåsvart.
 4. Rombärande honor och då huvudskölden är mindre än åtta centimeter lång, får inte fångas.
 5. Den växer under 8-10 år innan den kan fångas.

Fångstmetoden är tinor. Priset på den första hummern varierer kraftigt varje år och den första fångsten kostar flera tusen kronor per kilo. Utöver den svenska hummern importeras året runt levande humrar från främst USA och Kanada. Det är stora likheter mellan den svenska och amerikanska. Färsk hummer inför grillning. Hummerpremiären är i september. Kungshamn. Foto: Theresa Johansson Fakta. Närings & energivärde per 100g hummerkött: Energi: 365 kj Kcal: 87 Protein: 15,2 g Fett: 0,6 g Omega-3 fett: 0,2 g Dagsintag av omega-3 fett enligt rekommendation är 2-3 g Fettlöslig vitamin: E B-vitamin: B12 Mineraler: zink Artens namn är: Homarus gammarus Källa: Sjömatsfrämjandet Den Svenska Hummerakademien är belägen i Hunnebostrand. Fisk- och hummerrev byggs utanför Smögen. Läs mer.
Visa hela svaret

Vad kostar en halv hummer?

Dansk hummer, norsk krabba & norska räkor – : 12th september 2019 Hej igen! Torsdag igen Ska redan nu lämna en brasklapp att det blir få nyhetsbrev framöver. Hon det här matvraket ska åka till England och fullkomligt frossa i mat Lyckats få ett bord på The Fat Duck i Bray, ska bli väldigt intressant.

 • Så med det sagt blir det bara att brev på måndagen den 16 och sen är jag inte tillbaka med ett brev den 26:e.
 • Ring gärna butiken för skaldjurspriser och helgtips för något skoj kommer dom så klart hitta på i nästa helg också.
 • Just nu håller Stefan på och gör lite härliga paket med torskrygg, brynt hasselnötsvinaigrette och bakade jordärtskockor.149:- pp.

Kanske sista helgen med grillen så vi får passa på. Paket gör sig så klart ypperligt i ugnen också. Riktig plusmeny, allt i ett middag. Fick tipset om en fet fransos till det, 5526 för 109:- pix. Chateau Jolys heter den. Det var skoj förra veckan när dom ringde från Söderhallarna och sa att jag skulle lugna mig för vinet jag tipsat om då höll på att ta slut.

 1. Gött att ni gör som jag säger;) Annars är det ju skaldjur för hela slanten just nu.
 2. Dansk superfin hummer kom just hem som ska kokas, 849:- kg och ligger runt halv kilot.
 3. Väldigt prisvärt, samma art som den svenska men kostar en tredjedel av priset.
 4. Canadahummer för 320:- st.
 5. Den norska krabban kör vi vidare på, superfin! Kanske inte så värst stora så bättre att du beställer portionsvarianten.340:- kg kostar krabban.
You might be interested:  Varför Äter Man Ägg Vid Påsk?

Sen har jag tagit i med Lyngenräkor från Nordnorge den här helgen Hoppas det räcker.45:- hg och galet stora. Calle konstaterade precis att det går 5 st på ett hg. Lätt skalad macka, kan man koncentera sig på att kyla vinet. Och vinet du ska satsa på till helgen är A Christmann Riesling för 139:- Inga havskräftor i helgen,blåst som tusan.

 • Har några kvar från i morse som håller sig utan problem till lördag men får inte in några fler.
 • Vätternkräftor (498:-) kommer det en skvätt till helgen, känns som om kräftsäsongen mattas av hårt så fort krabban kommer.
 • Förstår jag, mycket petande för lite mat.
 • Står just nu en kräftsoppa ( 39:- hg)och puttrar på spisen, lättare i min värld.

God kräftsmak och inget pet;) Nat ska baka ett bröd på krondill, kummin & prästost att servera till soppan eller kräftorna. Stefan har gjort Moules Marinieres som är klar och förpackad för 2 personer 220:- Calle håller på med en kryddig lammgryta med aprikoser och cous-cous för samma peng för två pers.

Till grytan skulle man visst dricka ett bångstyrigt (vad det nu innebär men litar hårt på Marie på bolaget i Söderhallarna) 72034 för 109:- Alain Jaume Cotes De Rhone. Helgens smörrebröd blir med ankbröst, zucchini & rostad vitlöksmajonnäs. Skagenröra samt en krämig vitmögelost och parmaskinka 3 st för 130:-.

Köttkylen blir det mer av kalventrecoté (598:-) & kalvstek (298:-) från Östra Vränninge i Sala. Magiskt god, blev söndagsmiddag hos mig förra veckan. Var bara tvungen att ta hem mer! Kommer även svensk biffrad med kappa.498:- kg Det ska göras ett kantarellsmör att servera till.

Rödvinssås finns det också. Fått med det mesta, bara sötsakerna kvar och något av det viktigaste i min värld. Tove ska göra en Banana Creampie med saltrostade chokladsmulor. Mjölkchokladpannacotta med rårörda bär samt rostad pistage. Kolapajer, citrontarter, chokladtryffeltårtor och godbitar finns också.

Samt en välfylld ostdisk för er som inte är så mycket för sötsaker. Ni finns otroligt nog men i min värld är det som att inte gilla musik eller skor. Knasbollar. Nog med allt, kommer ett mail med matsedeln på måndag sen hörs vi helt enkelt framöver. Kram säger Pernilla som nås på 08-6400882.
Visa hela svaret

Hur vet man hur gammal en hummer är?

Hummern är känd för att bli gammal, men det är osäkert hur gamla de kan bli, individer på 50 år har hittats. Det tar 5 till 8 år för hummern att bli könsmogen. De första åren så ömsar hummern skal flera gånger på ett år men efter könsmognad så ömsar de en gång varje eller vartannat år.
Visa hela svaret

Vad kostar en ny hummer bil?

Vad Kostar Hummer Per Kilo Foto: GMC Publicerad: 21 okt 2020, kl 18:02 En gång i tiden fick Hummer personifiera de vulgära suvarna. Nu ska Hummer bli en klimatvänlig pickup. Men nya el-Hummern är ändå något väldigt mycket utöver det vanliga. General Motors har väckt liv i gamla varumärket Hummer, eller GMC Hummer som bilen egentligen heter.

Och om Hummer en gång i tiden väckte uppmärksamhet för sin storlek och, enligt vissa, vulgära design så handlar det nu om elbilsprestanda som vi hittills inte sett maken till. Eldrivna Hummer är fortfarande större än de flesta andra bilar. Och dyrare. I USA har GM satt en prislapp på 112 595 dollar, alltså en bra bit över en miljon kronor.

I USA är det dyrare än den dyraste Cadillac Escalade som står i amerikanska bilhallar. ELBILSTEST: Volkswagen ID.3 mot Mazda MX-30 och fyra andra elbilar General Motors kallar första versionen av GMC Hummer för Edition 1. Det betyder en bil med så gott som alla finesser som GM kan skaka fram från godishyllan.
Visa hela svaret