Var Kommer Ordet Hamburgare Ifrån?


Var Kommer Ordet Hamburgare Ifrån
Hamburgaren – alltid trendig Idag är hamburgare inte längre bara en bulle med kött, utan det finns ett stort utbud av hamburgare och nya varianter kommer hela tiden. LUSINI visar dig här var burgaren kommer ifrån, vad hypen handlar om och hur mångsidig den populära klassikern är. Sedan många år har hamburgaren varit ett välkänt och populärt inslag på restaurangmenyerna runt om i världen. Burgarhypen från USA har sedan länge transporterats över Atlanten och kommit till Europa. Förr var det ofta bara hos de stora snabbmatskedjorna man kunde bli serverad hamburgare, men nu finns den så gott som överallt – från foodtrucks till gourmetrestauranger. Det tvistas om vad som är burgarens ursprung. En av historierna som berättas är att den första burgaren serverades på Louis’ Lunch i New Haven, Connecticut, 1895. Det var den tyske immigranten Louis Lassen som lade stekt köttfärs mellan två skivor bröd och kallade det Steak Sandwich.

 • Men flera andra hävdar att det var de som serverade den första hamburgaren, däribland Charlie Nagreen 1885 i Seymour, Wisconsin och Oscar Bilby 1891 i Tulsa, Oklahoma.
 • Oavsett vem som serverade den allra första hamburgaren är en sak säker: hypen startade i USA.
 • Den 15 april 1955 öppnade den första McDonald’s-restaurangen i Des Plaines, Illinois, och därmed gick startskottet för en burgar-boom och grunden till den kommersiella snabbmaten var lagd.

Visste du att? Namnet hamburgare kommer troligtvis från Hamburg Steak som i sin tur har tagit sitt namn efter den tyska staden Hamburg. I Hamburg Steak serverades köttfärsen i varma frallor och var en vanlig rätt på skeppen som fraktade tyska emigranter till USA.

Bröd: Hamburgarebrödet kallas ofta för bun och den klassiska varianten består av vatten, mjölk, jäst, vetemjöl, socker, ägg, smör, salt och toppas med sesamfrö. Kött: Själva burgaren består av malet nötkött som formats till runda biffar. Köttet steks eller grillas och kryddas endast med salt och peppar. Tillbehör: Vanliga tillbehör på en klassisk burgare är sallad, tomat, lök och inlagd gurka. Sås: För den klassiska varianten är det hamburgaredressing och eventuellt ketchup som gäller.

Vårt tips Den klassiska hamburgaren kan man enkelt variera med ost, bacon, grillade grönsaker, avokado, chilis eller picklad rödlök. I stället för vanliga pommes kan man servera sötpotatispommes till. För vegetarianer och veganer byter man helt enkelt ut köttet mot en köttfri burgare, gjord på exempelvis kikärtor eller bönor.

Fransk burgare: Briochebröd och nötköttsburgare toppad med blåmögelost, karamelliserad lök och bladspenat. Extra tips: lägg på marinerade päronskivor. Asiatisk burgare: Byt ut köttet mot grillade scampi och toppa med mangochutney, chili och avokado. Norsk burgare: Med lax, dillsås och gräddfil. Spansk burgare: Burgare av ibericogris, toppad med chorizo, manchegoost och aioli.

: Hamburgaren – alltid trendig
Visa hela svaret

Vad menas med hamburgare?

Hamburgare – Wikipedia Hamburgare kan även avse en person från den tyska staden, Hamburgare försedd med och serverad med En hamburgare är en bestående av en platt, vanligen av (även biffen för sig kallas i Sverige för hamburgare, medan den i Finland kallas hamburgerbiff ) mellan hamburgerbröd eller annat,

I regel används, men även finns. Hamburgare säljs ofta som på hamburgerrestauranger – exempelvis och, På hamburgerrestauranger och i kan hamburgaren beställas antingen separat eller tillsammans med tillbehör såsom och, I rätten hamburgertallrik, som brukar serveras på restauranger och, ingår förutom hamburgaren även pommes frites eller annat på tallriken.

Hamburgertallrik serveras tillsammans med kniv och gaffel, ett glas och något att dricka.
Visa hela svaret

När började man äta hamburgare i Sverige?

Snabbmat i Hamburgaren – en platt köttbulle från 1955 – Det skulle dröja innan nästa snabbmat fick sitt genombrott i Sverige. Hamburgaren kom hit 1955. Den serverades också på en utställning första gången, i Helsingborg. Den blev en stor succé men det blev problem för dem som ville sälja hamburgare i sina grillkiosker.

 1. Det var nämligen inte tillåtet att servera hamburgare i grillkioskerna.
 2. Men det skulle det snart bli ändring på.
 3. Två år efter utställningen i Helsingborg trotsade Erik Engström förbudet och började servera hamburgare i sin grillkiosk i Haninge utanför Stockholm.
 4. Politikerna i kommunen valde att se mellan fingrarna på hans lagbrott.

Då blev kommunalpolitikern Calle Sundelius kallad till ett möte med hälsovårdsnämnden och länsstyrelsen. På mötet fick han förklara varför de hade valt att inte stänga grillkiosken. Calle Sundelius frågade då vad det var för skillnad på en hamburgare och en tillplattad köttbulle.
Visa hela svaret

Hur länge har hamburgare funnits?

Hamburgaren fyller 100 Staden Hamburg, varifrån “rökt hamburgerkött” omnämndes redan på 1700-talet, anges också ofta som ursprunglig vagga. Men “hamburgerkött” är en benämning på rökt hästkött som inte har någon koppling till nötfärsbiffen. Oavsett ursprung är det i USA som hamburgaren utvecklats till vad den är i dag.

På 1880-talet började affärer som specialiserat sig på kolsyrad läskedryck också sälja enklare maträtter, till exempel nötfärsbiff på stekt brödskiva. Exakt när hamburgaren hamnade mellan två bröd är osäkert, men vi vet att den serverades i sin moderna form på världsutställningen i S:t Louis 1904. Lite tidigare, i slutet av 1800-talet, hade varmkorven hittat in i sitt bröd – begreppet “hot dog” föddes i New York i början av 1900-talet – och troligen var det den snilleblixten som överfördes till hamburgaren.

Det stora genombrottet för hamburgaren – och för snabbmat överhuvudtaget – kom dock inte förrän på 1920-talet. Troligen spelade alkoholförbudet från 1919 en roll i sammanhanget. Många krogar förvandlades då till lunchrestauranger där lätta rätter som hamburgare snabbt blev populära.

 • En del matställen expanderade och öppnade ytterligare restauranger i samma namn.
 • Den första hamburgerkedjan kom 1921 och hette White Castle.
 • Hamburgaren började då att konkurrera allt starkare med korven som dittills dominerat snabbmatsutbudet.
 • Målgruppen blev främst USA:s växande medelklass och hamburgaren fick högre status än korven, som fick rykte om sig att vara ohälsosam.

Utvecklingen underblåstes av antikorvkampanjer från biffindustrin som såg potentialen i hamburgaren och chansen att vinna terräng på snabbmatsmarknaden. En annan viktig faktor för snabbmatens starka utveckling var privatbilismen. Att köra bil blev en året-runt-företeelse på 1930-talet och den amerikanska vägkulturen föddes.

Som “naturliga” stopp kom enkla restauranger att växa fram i stort antal längs vägarna och begreppet “food on the road” myntades. Hamburgarens och snabbmatens segertåg under 1900- talets andra hälft hänger ihop med att människors konsumtionsmönster ändrades efter andra världskriget. Levnadsstandarden blev högre och arbetstiden minskade, vilket bland annat innebar ett större utrymme för fritid där snabbmatsätandet passade in i människors tendens att utnyttja sin arbetsfria tid mer effektivt.

En annan faktor är sannolikt att kvinnor gradvis tog sig ut på arbetsmarknaden. Snabbmat kom att ersätta eller komplettera egenhändigt lagad mat i många hem. I mitten av 1950-talet etablerades två tungviktare inom snabbmatskedjorna: Burger King och McDonald’s.

Den senares ursprung kan spåras till 1940-talet, då bröderna Maurice och Richard McDonald öppnade en snabbmatsrestaurang i San Bernardino utanför Los Angeles. Ray Kroc, en försäljare som bland annat sålde milkshakemixers, passerade brödernas restaurang 1954 och fann att de hade rationaliserat sitt koncept på ett effektivt vis.

Hamburgare, liksom tillbehör som pommes frites, var tacksamt att tillverka och servera på ett effektivt och automatiserat sätt. Och för att undvika dyrt och besvärlig disk utvecklade bröderna McDonald pappförpackningar som också stimulerade en gryende take-away-trend.

 • Roc kom att slå sig ihop med bröderna och resultatet blev den sedan dess ständigt växande snabbmatskedjan.
 • Det är främst genom McDonald’s som hamburgaren blivit en symbol, vare sig den ses som en positiv eller negativ sådan.
 • För en del människor står hamburgaren för praktisk matkultur, fri livsstil och marknadsekonomisk utveckling.

För andra symboliserar den ohälsa, exploatering av arbetskraft, djurplågeri, global likriktning, skogsskövling och amerikansk kulturimperialism. Oavsett människors inställning har kedjans gula logotyp i stora delar av världen blivit mer bekant bland yngre än till exempel kristendomens kors.

 1. Edjans flaggskepp, “Big Mac”, utgjorde länge ett slags segerbuckla i supermakternas kalla krig.
 2. När McDonald’s öppnade i Moskva och i början av 1990-talet kantades burgarens intåg av kilometerlånga köer och kravallstaket.
 3. Till Sverige kom hamburgaren på 1950-talet.
 4. Den första lär ha ätits på utställningen H55 i Helsingborg 1955.

Snabbmatvariantens verkliga genombrott hos svenska folket kom dock på 1970-talet då bland annat McDonald’s öppnade sin första restaurang i Stockholm. Liksom i USA femtio år tidigare utmanades nu varmkorven. Idag har “galna kosjukan” och hälsovågen lett till att hamburgaren inte längre är lika självklar i rollen som kungen av fast food.

Snabbmat från världens alla hörn möter oss i stort sett överallt. Främre Orienten har gett oss kebab och falafel, från Latinamerika kommer tacos och tortillas och de asiatiska köken tillhandahåller wokade smårätter och sushi. Dessutom har korvarna fått internationell krydda och tagit tillbaka marknadsandelar.

Att läsa. Tystnadens historia och andra essäer (ett kapitel handlar om hamburgare) (2003) av Peter Englund, Fast Food – roadside restaurants in the automobile age (1999) av John A Jakle och Keith A Sculle och Snabbmatslandet (2002) av Eric Schlosser. **Publicerad i Populär Historia 6/2004 : Hamburgaren fyller 100
Visa hela svaret

You might be interested:  Hummer Dör Inte Av Ålder?

Vilken hamburgerkedja var först i Sverige?

Burger-Grill – Wikipedia En hamburgare serveras på Burger-Grill i Helsingborg i juni 1957. Burger-Grill 1958 med i bakgrunden. Burger-Grill, senare Mando och Wimpy, var en och sedermera hamburgerkedja i som var Sveriges första hamburgerbar när den öppnade 1956.
Visa hela svaret

Vilket land äter mest hamburgare?

50 miljarder burgare – Hamburgarna uppfattas som en amerikansk symbol. Maträtten kan spåras tillbaka till Wisconsin på 1800-talet, men dess officiella lansering skedde i samband med en mässa i St. Louis 1904. Sedan dess har hamburgaren blivit USA:s älsklingsrätt – och enligt beräkningar konsumeras numera hela 50 miljarder hamburgare om året i landet.

 • Det motsvarar ett genomsnitt på tre hamburgare i veckan, per person.
 • Samtidigt har maträtten på senare tid blivit föremål för en hätsk debatt.
 • Vissa högergrupper och politiker varnar allmänheten för att Joe Bidens administration “är ute efter era hamburgare”.
 • Detta eftersom regeringen påstås vilja minska köttkonsumtionen drastiskt och begränsa amerikanernas konsumtion av hamburgare till max en i månaden.

Vita huset har tillbakavisat dessa påståenden genom att hänvisa till att klimatarbetet inte har som fokus att minska befolkningens konsumtion av rött kött. Samtidigt menar många forskare och klimataktivister att det verkligen krävs att köttkonsumtionen minskar och att fler går över till en vegetarisk diet.
Visa hela svaret

Vem har Sveriges godaste hamburgare?

1994-09-21: Dagens Nyheters matpatrull –

“Störst, snygg. Bäst bröd.”

1. MAX 44%2. Burger King 12% 3. McDonald’s 11% MAX har Sveriges godaste burgare bland de rikstäckande hamburgerrestaurangerna enligt Capacent 2021. Undersökningen genomförs vartannat år och du kan läsa mer om undersökningen,

 • 1. MAX 29%
 • 2. Bastard Burgers 3%
 • 3. Burger King 2%

: Smaktester | MAX
Visa hela svaret

Varför är MAX Sveriges godaste hamburgare?

‘ Sveriges godaste burgare ‘ refererar till MAX meny i sin helhet med stöd av en statistiskt säkerställd konsumentundersökning i hela Sverige. Undersökningen görs regelbundet av undersökningsföretaget Capacent.
Visa hela svaret

Vem har ätit flest hamburgare?

Don Gorske – Wikipedia Don Gorske Född Donald A. Gorske 28 november 1953 Fond du Lac,, Känd förRekordhållare flest ätna Big Mac-hamburgareMakaMary Gorske (1975 – idag) Donald A. “Don” Gorske, född i i, är en -entusiast som innehar för flesta ätna Big Mac-: 32340 stycken.
Visa hela svaret

Varför heter det MAX hamburgare?

MAX fyller 50 år | MAX Var Kommer Ordet Hamburgare Ifrån Luleå 2018-06-11 08:00 (Uppdaterad 2019-12-11 20:31) Det svenska familjeföretaget MAX Burgers fyller år. Den 14 juni är det 50 år sedan Curt Bergfors med sambo Britta Fredriksson (född Andersson) slog upp luckan i sin första grill i hörnet av Uno-X-macken i Gällivare, som blev den första MAX-restaurangen.

Många år senare finns MAX restauranger på över 130 platser i Sverige, Norge, Danmark, Polen och Egypten. –Jag är otroligt stolt över det som våra engagerade medarbetare, tillsammans med oss i familjen Bergfors, har byggt under företagets första femtio år. Mitt mål är att MAX ska förbli ett familjeföretag i minst sex generationer till.

För att det ska vara möjligt måste vi fortsätta arbeta med hållbar utveckling och vara ett socialt ansvarstagande företag samtidigt som vi fortsätter att utveckla de godaste burgarna och gröna alternativen, säger arbetande styrelseordförande och grundare Curt Bergfors.

 1. För att fira de 50 första åren kommer MAX tillbaka till Gällivare med start den 11 juni till och med födelsedagen den 14 juni.
 2. På samma plats där allt började för 50 år sedan öppnar MAX en restaurang.
 3. Alla Gällivarebor och förbipasserande bjuds på gratis burgare under fyra dagar.
 4. Den 14 juni till den 17 juni firas födelsedagen på alla MAX-restauranger med olika kalaserbjudanden.

Under de första åren expanderade MAX försiktigt.1970 öppnades en grill i Skellefteå som i folkmun kallas för “Krysset”.1971 öppnades en i Luleå. Då fick Sveriges första hamburgerkedja namnet MAX – efter Curt Bergfors smeknamn.1982 tog MAX steget utanför Norrbotten och öppnade på Drottninggatan i Stockholm.

När McDonalds 1991, efter hård konkurrens från den lokala konkurrenten, valde att stänga i Luleå och Umeå, tog MAX över lokalerna. Till och med den amerikanska TV-kanalen CNN rapporterade om det. På 2000-talet tog expansionen fart.2001 öppnades åtta nya MAX-restauranger och kedjan blev rikstäckande. Expansionen har fortsatt, idag finns 118 restauranger i Sverige.

På onsdag den 13 juni öppnar ännu en restaurang i Lockarp, Malmö och på fredag den 15 juni får Strömstad sin andra MAX-restaurang. Sedan 2011 finns MAX i Norge och sedan 2012 i Danmark. Förra året etablerades MAX i Polen och Egypten. Idag har MAX cirka 5 000 hel- och deltidsanställda.

Från start har MAX aktivt arbetat med att anställa medarbetare som stått långt från arbetsmarknaden. Sedan början av 2000-talet arbetar man systematiskt med att rekrytera personer med funktionsvariationer. Cirka 150 medarbetare har hittills övergått från arbete genom Samhall till anställning på MAX. Sedan 2006 har 7-10 procent av MAX nettovinst fördelats till projekt i utvecklingsländer.

Summan uppgår hittills till en kvarts miljard kronor.2009 bildades Stiftelsen Rättvis Fördelning. Stiftelsen äger preferensaktier i bolaget för att säkerställa att 7-10 procent av den årliga vinsten går till just en rättvis fördelning till behövande människor runtom i världen.

 1. MAX är världsledande inom hållbarhet och arbetet har långa anor.
 2. Redan vintern 1969 gjordes MAX första miljöinvestering när Curt Bergfors valde att investera i en returbehållare för att återvinna wellpapp istället för att köpa vinterdäck till bilen.
 3. MAX var första restaurangkedjan i världen att klimatmärka menyn och började 2008 klimatkompensera hela verksamheten genom trädplantering.

Hittills har 1,5 miljoner träd planterats i Afrika. I januari 2016 lanserades Green-familjen och klimatomställningen av menyn med vegetariska och veganska alternativ blev företagets mest framgångsrika lansering någonsin. Den 14 juni tar MAX nästa steg i sitt hållbarhetsarbete, då alla burgare är klimatpositiva och varje burgare hjälper till att minska klimathotet.

MAX har kartlagt utsläpp i minsta detalj, från bondens jord till gästens bord, inklusive personalens och gästernas resor till och från restaurangerna. För dessa utsläpp planteras träd som binder 110 procent utsläpp. – Vi vet att vi är en del av problemet och tillsammans med våra gäster kan vi nu vara en del av lösningen.

Genom att klimatkompensera för mer än vi släpper ut minskar koldioxidhalten i atmosfären. Varje tugga av en MAX burgare bidrar därmed till ett bättre klimat, säger Richard Bergfors VD. – Samtidigt är det otroligt viktigt att vi fortsätter minska våra utsläpp.

 1. Då är det bästa vi kan göra för klimatet att se till att våra gröna burgare smakar minst lika bra som våra köttburgare.
 2. Vårt mål är att under 2022 ska varannan såld måltid vara något annat än rött kött, säger Christoffer Bergfors, vice VD och Sverigechef.
 3. MAX Burgers leds av familjen Bergfors; Curt Bergfors, arbetande styrelseordförande, Richard Bergfors, VD och Christoffer Bergfors, vice VD och Sverigechef.

Även medgrundaren Britta Fredriksson (född Andersson) är verksam i bolaget. MAX restauranger omsatte 2017 3,2 miljarder kronor, varav 3 miljarder i Sverige. Mer om MAX historia och framväxt: Curt Bergfors växte upp i en gruvarbetarfamilj, men varken farfar eller pappa ville att sonen skulle gå i deras fotspår på grund olycksrisken.

 • Det blev Posten i stället och Curt var i perioder utlånad till Stockholm där det rådde brist på brevbärare.
 • Under första tågresan till Stockholm tog Curt smeknamnet Max, som lät tuffare än variationerna på Curt.
 • Redan som 15-åring hade Curt visionen att starta ett eget företag och slet hårt med olika extrajobb för att kunna spara pengar.

Ett jobb var på den då berömda Presto-grillen på Lidingö där han fick kunskaper om restaurangbranschen. Mammas vällagade mat och tiden på Presto-grillen lärde Curt att kvalitet in i minsta detalj är skillnaden mellan god och utsökt smak. Den 14 juni 1968 öppnade en 19-årig Curt Bergfors och hans sambo Britta Andersson sin första grill, 17 kvadratmeter i hörnet av Uno-X-macken i Gällivare.

I Gällivare/Malmberget var kundunderlaget begränsat och för att få bra lönsamhet på grillkiosken var menyn varierad som på en restaurang. Kunderna skulle vilja komma tillbaka, helst flera gånger om dagen. Utöver sex sorters korvar och hamburgare av olika slag fanns rätter som lövbiff, grillad kyckling, wienerschnitzel, pannbiff, entrecôte och till och med tournedos med smörslungad potatis på menyn.

Curt och Britta var före sin tid på flera sätt, bland annat genom att annonsera om menyn varje vecka i tidningen.1970 kom chansen att ta över ytterligare en Uno-X-grill, nu i Skellefteå: “Krysset” i folkmun.1971 var det dags för Luleå. I samband med öppningen i Luleå ändrades namnet på alla enheterna till MAX efter Curts smeknamn.

Sveriges första hamburgerkedja var född. När restaurangen i Piteå nyöppnade med Drive Thru 1980 var MAX först i Europa med att låta gästerna beställa från bilen.1982 expanderade kedjan utanför Norrbotten och öppnade på Drottninggatan i Stockholm, den här gången med hemlagad glass och Stig “Slas” Claesson-litografier på väggarna.

Under 1970-, 80- och 90-talen växte MAX och gav sig även in i en rad sidoprojekt som Drugstore&Deli, solarium, butikskedja för videouthyrning, gourmetkrogen Le Bistro Petit Maxim och stor hotell-, restaurang- och nöjesverksamhet i Luleå i form av MAX Hotell, Luleå Stads Hotell och SAS Luleå Hotell med tillhörande restauranger, brasseri, barer och nattklubbarna Cleo och Roxy.

Och Stadspuben med livemusik och “frusen törst i kön”, berömd från Ted Ströms låt “Vintersaga”.1999 togs ett viktigt beslut; att fokusera på huvudnäringen. År 2000 avyttrades hotell- och restaurangverksamheterna, vilket ledde till ökad expansionstakt och 2001 öppnades åtta nya MAX-restauranger på ett år.

Kedjan var nu rikstäckande. Sönerna Richard och Christoffer Bergfors har sedan tidiga tonåren arbetat i företaget och prövat en mängd olika positioner.2002 tillträdde Richard som företagets nionde VD och Christoffer som vice VD. Curt fortsatte sitt arbete som arbetande styrelseordförande.

Denna organisation lever än och planen är att MAX ska förbli ett familjeföretag i minst sex generationer till. MAX har en lång tradition av hälso-, miljö- och samhällsengagemang. Hållbarhetsaspekten vägs in i alla beslut och företaget är ofta i framkant av utvecklingen: – Sedan 1968 har MAX bara svensk köttråvara i sina produkter, vilket jämfört med EU-råvara innebär en ökad kostnad på cirka 25-53 miljoner kronor per år sett till de senaste åren.

– 2003 kom största menyförändringen i företagets historia genom lanseringen av Delifresh, med nyckelhålsmärkta måltider. – Alla transfetter togs bort 2005 och 2007 byttes frityroljan ut så andelen palmolja reducerades från 88 till 6 procent. Sedan juni 2017 finns ingen palmolja.

– 2008 klimatmärkte MAX hela menyn och har sedan dess klimatkompenserat hela sin verksamhet genom trädplantering i Afrika. Till dags dato har 1,5 miljoner träd planterats, framförallt i projektet Trees for Global Benefits i Uganda. Det motsvarar en yta på 4 700 fotbollsplaner eller som om vi tagit bort 180 000 bensinbilar från gatorna under ett år.

I januari 2016 började omställningen till en meny med ständigt ökande antal gröna – vegetariska och veganska – alternativ, alla med samma höga kvalitetskrav. Den här omställningen är en av företagets största succéer genom tiderna. Som en markering ändrades företagsnamnet den 1 juni 2017 från MAX Hamburgerrestauranger AB till MAX Burgers AB.
Visa hela svaret

You might be interested:  Vad Är Hamburgare För Kött?

Får man ha hund på Brödernas?

Välkommen in på Brödernas, ryktet säger att vi är bäst i stan. Men rykten är rykten, kom in och avgör själv! – vi finns där du är – Brödernas utmanar standarden på marknaden. En snabb lunch, en avgörande hockeymatch eller ett födelsedagsfirande i stort sällskap – oavsett tillfälle.

 • Du hittar Brödernas i hela Sverige.
 • Brödernas är det självklara valet när du blir sugen på en riktigt god hamburgare eller pizza.
 • Oroa dig inte om vi inte finns i en stad nära dig idag, chansen är stor att vi finns där inom kort.
 • Håll ögonen öppna på våra sociala medier för att hänga med i svängarna.
 • Hela familjen är välkommen på Brödernas, så glöm inte din fyrbenta vän när du besöker oss.

Även hundar är välkomna på samtliga av våra restauranger. Det enda vi ber om är att de håller sig på golvet och beter sig. Kom in i värmen oavsett om du firar ett ögonblick eller lägger lite extra glädje på din dag.
Visa hela svaret

Finns MAX bara i Sverige?

Max på topp-10-lista i USA Today | MAX Det är glädjande och smickrande att finnas med på listan, säger Richard Bergfors, vd för Max Hamburgerrestauranger. Att hamburgarnas hemland har fått upp ögonen för oss är en bekräftelse på att vi tar ytterligare ett steg mot vårt mål – att bli världens bästa hamburgerkedja.

 1. Om igen amerikaner, varför begränsar vi oss till bara gammal hederlig ketchup på pommes fritesen?” skriver USA Today och fortsätter: “Max Burgers (.) erbjuder åtta olika dippsåser.
 2. Ombinera till exempel sältan med söt senapsdip, en het kreolsk dip eller varför inte en riktigt dekadent varm ostdip – valet är ditt.

Den svenska kedjan gör hamburgarna på beställning och har till och med alternativ för den som vill hålla igen på kolhydrater eller kalorier, eller äter vegetarisk kost, om man nu är lagd åt det hälsosamma hållet.” Världen gillar Maxkonceptet. Företag och entreprenörer från jordens alla hörn förhör sig om möjligheterna att få starta restauranger tillsammans med Max.2011 öppnade första restaurangen utanför Sverige i Norge och idag finns det tre restauranger där.2012 etablerade Max sig i Dubai och den första restaurangen i Danmark slog upp portarna i mars 2013.
Visa hela svaret

Vem äger MAX?

MAX drivs av familjen Bergfors med Richard och Christoffer Bergfors som koncernchef och vice koncernchef. Deras far, Curt Bergfors var arbetande styrelseordförande fram tills hans bortgång 2022. Idag finns 146 MAX restauranger i Sverige. Vi har 9 restauranger i Norge, 19 i Polen och i Danmark har vi 5 restauranger.
Visa hela svaret

Vilken MAX restaurang säljer mest?

I toppen hittar vi Max Hamburgerrestauranger.
Visa hela svaret

I vilka länder finns inte McDonalds?

McDonald’s Corporation
McDonalds logotyp, ett stort gult M, kallad “gyllene måsen” eller “gyllene bågarna”.
Typ Publikt aktiebolag NYSE : MCD
Huvudkontor Chicago, IL, USA
Nyckelpersoner Enrique Hernandez, Jr. Styrelseordförande Chris Kempczinski President VD
Bransch Snabbmat
Produkter Big Mac Chicken McNuggets Happy Meal m.fl.
Antal anställda ~200 000 – 2021
Historia
Grundat 15 maj 1940
Grundare Richard McDonald Maurice McDonald Ray Kroc
Ekonomi
Omsättning ▲ $ 23,222 miljarder
Rörelseresultat ▲ $ 9,127 miljarder
Vinst efter skatt ▲ $ 7,545 miljarder
Tillgångar ▲ $ 53,854 miljarder
Eget kapital ▲ $ –4,601 miljarder
Övrigt
Slogan I’m lovin’ it.
Webbplats McDonalds.com
Fotnoter Statistik från 2021 års bokslut.

McDonald’s första franchise -restaurang, numera museum. McDonald’s-restauranger i världen. McDonald’s Corporation (uttal: “mackdonalds”) är ett amerikanskt multinationellt företag som säljer snabbmat, främst hamburgare, Företaget grundades av bröderna Richard och Maurice McDonald (i McDonald’s kretsar kallas personerna för Dick & Mac ). Första restaurangen öppnades 1940 i San Bernardino i Kalifornien,

 1. Ray Kroc grundade 1955 McDonald’s moderna franchisekedja och blev då själv franchisetagare med sin McDonald’s-restaurang i Des Plaines, Chicago.
 2. Numera har kedjan över 37 000 restauranger i 118 länder och 69 miljoner kunder per dag.1,8 miljoner människor arbetar för McDonald’s världen över.
 3. McDonald’s flaggskepp är hamburgaren Big Mac som introducerades 1968.

Utöver det säljs ett standardutbud som kompletteras av Sverigespecifika kampanjer samt bland annat barnmenyer (Happy Meal), frukostmenyn och fisk- och kycklingprodukter (som Chicken McNuggets och Filet-O-Fish).
Visa hela svaret

Vilken hamburgerkedja år störst i världen?

FV avslöjar: Subway planerar passera McDonalds i Sverige Fajt om att vara största snabbmatskedjan. Den internationella matchen om att vara världens största snabbmatskedja avgjordes redan i mars 2011 när Subway gick ut med ett pressmeddelande och berättade att man passerat McDonalds gällande antal restauranger.

I dag har Subway över 44.000 restauranger mot McDonalds cirka 31.000 restauranger. Faktum är att Subway har nästa lika många restauranger som McDonalds bara i USA och Kanada. Nu vill Subway göra om tricket i Sverige.1999 öppnades första Subway på Norrlandsgatan i Stockholm. I dag har snabbmatskedjan vuxit till 164 restauranger och planerar en fortsatt kraftig expansion de kommande åren.

Målet är att öka med cirka 75 enheter i Sverige de närmaste 4–5 åren. Om planerna går i lås passeras McDonalds även i Sverige någon gång under den närmaste femårsperioden.

Den svenska organisationen är uppdelad i fyra regioner och alla restauranger är enligt franchisemodell.– Vårt mål är att öka från 40 till 50 restauranger år 2019, säger Anna Hasselqvist, development agent för region Syd i Subway.Störst tillväxt förväntas ske i östra regionen där Västra Götaland, Värmland och Östergötland ingår.– Långsiktig målsättning för etableringar inom området är 60 restauranger på fem års sikt, ungefär en fördubbling från det vi har i dag, berättar Ricky Simonsson, development agent på Subway Väst.Subwayrestauranger är relativt små, från cirka 40 kvm till 250 kvm och strategin är att öppna nya butiker i köpcentrum och utmed körvägar även om alla platser kan vara intressanta.

McDonalds har 215 restauranger i Sverige. Men det var flera år sedan kedjan expanderade kraftigt. – Vi siktar på att nå 220 enheter om 3–4 år. Vi har i första hand vårt fokus på omlokaliseringar där det behövs på grund av att trafikflödena ändras. I övrigt är vi ganska väl penetrerade i Sverige, säger Andreas Persson, etableringsansvarig svenska McDonalds till Fastighetsvärlden.

Endast 30 procent av kedjans enheter finns numera citylägen. I Malmö har man blivit av med en av två cityrestauranger eftersom H&M expanderar vid Gustav Adolfs torg. I Stockholm kan man bli av med lokalerna vid Stadsbiblioteket eftersom biblioteket ska expandera. Hamburgerkedjan lämnar också Jönköping City i början av nästa år.

En annan motgång var att hamburgerjätten inte finns i Mall of Scandinavia där konkurrenten Max är stor. – Vi kom helt enkelt inte överens med fastighetsägaren om helheten. Det gällde bland annat läge och hyra, säger Andreas Persson till Fastighetsvärlden.
Visa hela svaret

Vilket land har det bästa köttet?

3. Låg klimatpåverkan – Sverige har världens duktigaste bönder när det kommer till låg klimatpåverkan och bra djuruppfödning. Vår klimatsmarta uppfödning producerar kött som både är det bästa klimatvalet jämfört med andra länder, och bidrar till fler miljömål.

Omställningen till förnybar energi pågår hela tiden; idag har många ladugårdar solceller på taket medan stallar värms upp av biogas från gödsel. Svenskt kött ger betydligt mindre utsläpp av växthusgaser än kött som produceras i andra delar av världen. Välmående djur som får bra foder är några av förklaringarna.

Men det finns fortfarande saker kvar att göra för att minska klimatutsläppen från köttproduktionen ytterligare. En sak du kan göra så länge är att välja svenskt kött istället för importerade produkter. Då minskar vi transporterna och klimatutsläppen. » Så påverkas klimatet av köttproduktion
Visa hela svaret

Vilken år världens godaste hamburgare?

Du som gillar riktigt goda hamburgare gör rätt i att boka in ett besök till USA inom kort. När sajten The Burger Guide listar världens 50 godaste burgare upptar de amerikanska restaurangerna nästan hälften av platserna – men det finns även ett svenskt ställe med bland de utnämnda. Här hittar du hela listan! Var Kommer Ordet Hamburgare Ifrån Restaurangen Au Cheval i Chicago världens godaste burgare enligt The Burger Guide. (Foto: Auchevalchicago.com) Världens godaste burgare finns på Au Cheval i Chicago där du ska beställa din burgare med ägg och bacon för den allra bästa upplevelsen, enligt testpanelen från The Burger Guide,

Av de sammanlagt 50 restaurangerna på listan ligger (inte helt överraskande) hela 24 stycken i USA. England, närmare bestämt London, är också välrepresenterade med sina tio restauranger på listan. På plats 31 hittar vi dessutom ett svenskt. Populära Flippin Burgers går inte bara hem i Sverige utan även utanför landets gränser.

Här nedanför finns hela listan från plats 1 till 50. Dags att boka en matresa snart? Topp 5 – De bästa hamburgarna i världen 1. Au Cheval – Chicago, USA Utdrag ur vinnarmotiveringen: ” Au Chevals burgare är en mix av saftigt och mört kött, smält ost, ägg och tjocka skivor bacon i en rik, geggig och fullständigt transformerande burgarupplevelse.

 • Jag gjorde slut på den här burgaren snabbare än vad min servitris kunde förstå.
 • Ombinationen av saftig biff och krämig ost tillsammans med det mjuka och fluffiga brödet gör att den här burgaren smälter i munnen.” 2.
 • Patty Bun – London, England 3.
 • Uma’s Corner – Chicago, USA 4.
 • Lucky Chip – London, England 5.
You might be interested:  Where To Buy Beef Bacon?

The Oakwood Canadian – Vancouver, Kanada Plats 6-50 6. Burger Bear – London, England 7. Fergburger – Queenstown, Nya Zeeland 8. PNY – Paris, Frankrike 9. Holeman & Finch – Atlanta, USA 10. Chur Burger – Sydney, Australien 11. Mother Flipper – London, England 12.

 • MEATmarket – London, England 13.
 • The Attic Ale House – Arizona, USA 14.
 • Rustic Canyon – Santa Monica, USA 15.
 • Mary’s – Sydney, Australien 16.
 • The Company Burger – New Orleans, USA 17.
 • Honey Salt – Las Vegas, USA 18.
 • Restaurant Ritz – San Paolo, Brasilien 19.
 • Pono Burger – Santa Monica, USA 20.
 • Elliot’s – London, England 21.

Bleeker Street – London, England 22. Beeftro – Moskva, Ryssland 23. Miller’s Bar – Michigan, USA 24. Lockdown – Chicago, USA 25. The Royale Brothers – Melbourne, Australien 26. David Burke Kitchen – New York, USA 27. Alfred and Constance – Queensland, Australien 28.

 • Burger Theory – Adelaide, Australien 29.
 • Authentic – Tokyo, Japan 30.
 • Blacow – Tokyo, Japan 31.
 • Flippin’ Burgers – Stockholm, Sverige Läs mer: Guide till Stockholm 8 bästa hamburgerställen 32.
 • Royale Eatery – Kapstaden, Sydafrika 33.
 • BurGR – Las Vegas, USA 34.
 • Swine Southern Table – Florida, USA 35.
 • Edzo – Illinois, USA 36.

Apple Pan – Los Angeles, USA 37. Father’s Office – Los Angeles, USA 38. Lunchbox Laboratory – Washington, USA 39. Minetta Tavern – New York, USA 40. Nopa – San Francisco, USA 41. The Oxo Bar – London, England 42. Wenlock & Essex – London, England 43. The Little Owl – New York, USA 44.
Visa hela svaret

Vilken är max största burgare?

Beställ i mobilen! – Få maten rykande färsk utan köer. Klicka här En dubbelburgare med cheddarsmältost, krispig isbergssallad och originaldressing – allt omslutet av ett gyllenrostat sesambröd.

Näringsinformation Produktinformation Allergener Klimatpåverkan

Visa hela svaret

Vem vann Burgar SM?

Fakta: SM i hamburgare –

SM i hamburgare arrangeras av Mugwort BBQ i Gråbo. Vinnarna 2021 blev Mikael Gustafsson och Daniel Waldenström. På andra plats placerade sig Gustav från Mr York i Kalmar. Trea kom Benjamin Ljungberg från Gotland.

Visa hela svaret

Hur mycket har världens största hamburgare vägt?

Rekordet: 2740 kilo. – Nu planerar han att slå världsrekordet “Världens största hamburgare”. Nuvarande rekord togs i USA 1999. Den hamburgaren vägde 2740 kilo. Och det tänker ni försöka slå? – Vi ska inte försöka, vi ska göra det, säger Ramtin Amir Lapisi.
Visa hela svaret

Varför hamburgare?

Hamburgaren – alltid trendig | LUSINI Idag är hamburgare inte längre bara en bulle med kött, utan det finns ett stort utbud av hamburgare och nya varianter kommer hela tiden. LUSINI visar dig här var burgaren kommer ifrån, vad hypen handlar om och hur mångsidig den populära klassikern är. Sedan många år har hamburgaren varit ett välkänt och populärt inslag på restaurangmenyerna runt om i världen. Burgarhypen från USA har sedan länge transporterats över Atlanten och kommit till Europa. Förr var det ofta bara hos de stora snabbmatskedjorna man kunde bli serverad hamburgare, men nu finns den så gott som överallt – från foodtrucks till gourmetrestauranger. Det tvistas om vad som är burgarens ursprung. En av historierna som berättas är att den första burgaren serverades på Louis’ Lunch i New Haven, Connecticut, 1895. Det var den tyske immigranten Louis Lassen som lade stekt köttfärs mellan två skivor bröd och kallade det Steak Sandwich.

Men flera andra hävdar att det var de som serverade den första hamburgaren, däribland Charlie Nagreen 1885 i Seymour, Wisconsin och Oscar Bilby 1891 i Tulsa, Oklahoma. Oavsett vem som serverade den allra första hamburgaren är en sak säker: hypen startade i USA. Den 15 april 1955 öppnade den första McDonald’s-restaurangen i Des Plaines, Illinois, och därmed gick startskottet för en burgar-boom och grunden till den kommersiella snabbmaten var lagd.

Visste du att? Namnet hamburgare kommer troligtvis från Hamburg Steak som i sin tur har tagit sitt namn efter den tyska staden Hamburg. I Hamburg Steak serverades köttfärsen i varma frallor och var en vanlig rätt på skeppen som fraktade tyska emigranter till USA.

Bröd: Hamburgarebrödet kallas ofta för bun och den klassiska varianten består av vatten, mjölk, jäst, vetemjöl, socker, ägg, smör, salt och toppas med sesamfrö. Kött: Själva burgaren består av malet nötkött som formats till runda biffar. Köttet steks eller grillas och kryddas endast med salt och peppar. Tillbehör: Vanliga tillbehör på en klassisk burgare är sallad, tomat, lök och inlagd gurka. Sås: För den klassiska varianten är det hamburgaredressing och eventuellt ketchup som gäller.

Vårt tips Den klassiska hamburgaren kan man enkelt variera med ost, bacon, grillade grönsaker, avokado, chilis eller picklad rödlök. I stället för vanliga pommes kan man servera sötpotatispommes till. För vegetarianer och veganer byter man helt enkelt ut köttet mot en köttfri burgare, gjord på exempelvis kikärtor eller bönor.

Fransk burgare: Briochebröd och nötköttsburgare toppad med blåmögelost, karamelliserad lök och bladspenat. Extra tips: lägg på marinerade päronskivor. Asiatisk burgare: Byt ut köttet mot grillade scampi och toppa med mangochutney, chili och avokado. Norsk burgare: Med lax, dillsås och gräddfil. Spansk burgare: Burgare av ibericogris, toppad med chorizo, manchegoost och aioli.

: Hamburgaren – alltid trendig | LUSINI
Visa hela svaret

Vad är hamburgare kött gjort av?

Våra hamburgerkött består av en enda sak – 100% rent nötkött. – Självklart innehåller McDonald’s hamburgerkött bara en enda sak – 100 % rent nötkött. Allt vårt kött håller högsta kvalitet, det är en självklarhet för oss. Sådan kvalitet uppnår vi genom att djuren sköts väl, får bra foder och tas omhand på bästa sätt, hela livet.

Eftersom vår leverantörskedja är kort har vi full kontroll och får därmed exakt som vi vill ha det. Det gäller allt från regler för lantbrukaren, till malningsgrad på köttet, och till exakt form och tryck när vi producerar burgarna. Vi är en av restaurangbranschens största inköpare av svenskt nötkött och samarbetar med Scan vilket vi är mycket glada över, eftersom Scan står för trygghet och kvalitet.

De klarar våra hårda krav på kvalitet genom hela produktionskedjan. Till våra hamburgare använder vi oss av hela styckningsdetaljer främst från flank, bringa och bog, vilka lämpar sig bäst för hamburgare och ger maximal köttsmak. Vi samarbetar även med Inalca i Italien som levererar kött enligt våra kvalitetskrav, och som är lika noggrant kontrollerat på alla nivåer i leverantörskedjan.

 • Tillsammans med Scan har vi tagit fram vår tjockaste, saftigaste och lyxigaste burgare hittills.
 • Själva burgaren (alltså köttet) går under namnet Premium Beef – och det är precis vad den är – 100 procent svenskt nötkött av högsta kvalitet.
 • Vi strävar alltid efter att utveckla smakupplevelsen för våra gäster.

Det nya hamburgerköttet är den största smakförändringen av våra hamburgare i vår historia och vi ser väldigt mycket fram emot att låta er smaka vårt lyxiga och saftiga Premium Beef-kött. Ni hittar nyheten i våra McSelestion-burgare. Till skillnad från vissa andra tillverkare av hamburgare och köttfärsprodukter väljer Scan och Inalca endast hela putsade styckningsdetaljer av den högsta styckningskvaliteten som de kan erbjuda till McDonald’s hamburgare.

Fördelarna med att använda hela styckningsdetaljer är att det ökar den mikrobiologiska säkerheten samt att både Scan och Inalca vid en visuell kontroll av det levererade köttet kan se att de verkligen använder de styckningsdetaljer de ska. McDonald’s ställer höga krav på matsäkerhet, i vissa fall till och med högre än myndigheterna.

Vi har t.ex. utökad renlighet vid styckning, fler kontroller och hårdare gränsvärden för leveranstemperaturer.
Visa hela svaret

Hur äter man en hamburgare?

Att äta en burgare kanske känns som en lätt uppgift för många. Det är ingen kärnfysik direkt, men hur äter man en burgare på det mest eleganta och smidiga sättet möjligt? Problemet med droppande såser eller innehåll som faller ut har vi alla, så vad bör man göra för att undvika det? Här är några av våra bästa tips: 1. Var Kommer Ordet Hamburgare Ifrån 2. Såsen ska stanna kvar på burgaren och inte droppa ner på dina händer och armar, eller göra burgaren helt fuktig. Testa att vända burgaren upp-och-ner så att det översta brödet, som är upp till 1/3 gånger större än det understa, kan suga upp all extra vätska. Salladsbladen fungerar som naturlig barriär för såsens droppande. Var Kommer Ordet Hamburgare Ifrån 3. Så här gör du för att äta burgaren med händerna utan spill: Tummarna under burgaren, med lillfingrarna på andra sidan. Japanska vetenskapsmän (ja!) har forskat kring detta och tagit fram det här knepet som gör att du slipper att tomat, eller än värre – en god köttbit, från att glida ut. Var Kommer Ordet Hamburgare Ifrån 4. Är du mot förmodan en av dem som äter burgare med kniv och gaffel, sluta med detta omedelbart. Att äta en hamburgare med kniv och gaffel är som att dricka soppa med ett sugrör. Det går men det känns bara märkligt och onaturligt. Är burgaren trots allt alldeles för stor kan du testa att skära den på mitten.
Visa hela svaret

Vad är Sigir burgare?

Nötkött Salami 400g. Till 100g färdigt nötkött salami har använts 64g nöttkött och 36 kalkonkött.
Visa hela svaret