Är Det Ägg I Glass?


Är Det Ägg I Glass
Det är stor skillnad på glass och “glass”, visar Äkta varas granskning av innehållet i 38 olika vaniljglassar. En tillverkare använder endast fyra ingredienser, medan en annan använder hela 16 stycken, varav merparten tillsatser, aromämnen och industriella ingredienser.

Lagom till sommaren kan det vara på sin plats att fråga: hur många tillsatser behövs det för att göra vaniljglass? Svaret på frågan skiljer sig kraftigt beroende vilken glass som avses, visar Äkta varas vaniljglasstest. Vissa behöver inga alls, medan andra tillverkare ser sig nödgade att använda upp till sex stycken.

Även antalet ingredienser skiljer sig stort åt mellan de testade produkterna. Många glassar är dessutom smaksatta med aromämne, istället för dyr vaniljstång. FAKTA: Glassarnas innehåll • I sin enklaste form innehåller vaniljgräddglass bara fyra ingredienser: vispgrädde, socker, äggula och vaniljstång.

 1. Äkta varas test visar dock att många glassar innehåller betydligt fler, och andra, ingredienser.
 2. I en majoritet av glassarna i testet har vanlig mjölk och grädde delvis ersatts med industriella mejeriprodukter som mjölkpulver, vasslepulver, mjölkprotein och smörfett.
 3. I vissa fall är grädden eller smörfettet helt utbytt mot billigare vegetabiliska fetter, bland annat palmolja.

• Även sockret är ofta delvis utbytt mot billigare industriella motsvarigheter, till exempel glukos-fruktossirap, som utvinns från bland annat majs. • I drygt hälften av glassarna har också hela ägg eller äggula ersatts med emulgeringsmedlet E471, mono- och diglycerider av fettsyror, och i ett fall med majsstärkelse (Järnaglass). Äkta vara har granskat 38 vaniljglassar som finns att köpa i livsmedelsbutiker, men också som skopglass våren 2013. Testet omfattar allt från de största industrimärkena, till mindre lokala tillverkare. Det gör dock inte anspråk på att vara allomfattande.

I testet har vi i huvudsak granskat om glassarna innehåller några tillsatser, men även om de vanliga glassråvarorna har ersatts av aromämnen eller industriella ingredienser. Åtta tillsatsfria Granskningen visade att åtta av glassarna i testet var tillsatsfria: Ä-märkta Gute glass Vanilj och Mormor Magdas Vaniljstång, Österhagenglass Gräddglass vanilj, Olof Viktors Tahitivaniljglass, Häagen-Dazs Vanilla, Järnaglass Vanilj, Häagen-Dazs Vanilla bean och GB Gräddglass gammeldags vanilj *,

Värt att notera är dock att Järnaglass innehåller majsstärkelse istället för ägg, att Häagen-Dazs glassar innehåller skummjölk och vaniljextrakt, utöver mald vaniljstång, samt att GB:s glass innehåller både skummjölk, mjölkfett, vaniljstångsbitar och aromämne.

Sämst i testet I andra änden av skalan återfinns GB:s premiumglass Carte d’or Vanilj skopglass som innehåller hela sex tillsatser. Lika många tillsatser innehåller Icas Kulglass vanilj. Båda glassarna är baserade på skummjölk, socker och vegetabiliskt fett, men innehåller också glukos-fruktossirap och andra sockersubstitut samt vasselpulver.

Därutöver har konsistensen producerats med hjälp av emulgeringsmedel och ett flertal stabiliseringsmedel och den lyxigt gula färgen, som vanligtvis kommer från grädden och äggulan, har här fejkats med färgämnen.

Klicka på bilden ovan för att se hela resultatet (2013).

Totalt innehöll Carte d’or 16 ingredienser, vilket är fyra gånger fler än Österhagenglass, som innehöll minst antal i testet. Vi noterar också att innehållet i de Carte d’or-byttor som finns i frysdiskarna är snarlikt det i skopglassen, men här har GB nöjt sig med endast ett färgämne. Arom istället för vanilj När det gäller smaksättningen innehåller Icas glass endast aromämnen, medan GB:s utöver aromämne även innehåller naturligt vaniljextrakt samt vaniljstångsbitar för att ge glassen de eftertraktade svarta prickarna och på så sätt ge intryck av att den innehåller mer vanilj än vad den faktiskt gör. Sammantaget innehöll drygt två tredjedelar av glassarna i testet aromämnen, som helt eller delvis ersätter smaken av den dyrare äkta vaniljen. Tillsatser i premiumglass Värt att notera är också att flera premiumglassar eller glassar från mindre tillverkare fick förvånansvärt dåligt resultat i testet. Det gäller framförallt Djurgårdsglass Madagaskisk vanilj, som innehåller fem tillsatser. Den innehåller därmed fler tillsatser än lågprisglassar, som GB Big pack som bara innehåller fyra. Även premiummärket Lejonet & Björnens glass, som brukar stå i en egen frys i butikerna, innehåller fyra tillsatser. Varken den eller Djurgårdsglass innehåller dock aromämnen. Det gör däremot glassen från de mindre tillverkarna Engelholms glass Skånsk gräddglass vanilj och Alvestaglass Gammeldags vanilj, som även de har berikats med fyra tillsatser vardera. * Uppdatering 2014: GB har nu förändrat receptet i sin Gräddglass gammeldags vanilj och bland an nat lagt till tre tillsatser. Läs mer här >> Ivar Nilsson
Visa hela svaret

Vad är glass gjord av?

För andra betydelser, se Glass (olika betydelser), Glass, förr även glace, är ett fryst livsmedel vars huvudingredienser traditionellt är socker, grädde eller mjölk och ibland äggula, Ordet kommer från det franska ordet för is, glace, Fransk typ av glass innehåller äggula, vilket gör den mer fyllig.

 1. Amerikansk typ av glass innehåller traditionellt inte äggula, även om det blivit vanligare.
 2. Ingredienserna kan antingen kallvispas eller så sjuds äggula och socker under vispning.
 3. Äggsmeten fryses sedan under omrörning vilket ger en krämig konsistens.
 4. Fabrikstillverkad glass kan innehålla skummjölk, grädde, socker, vegetabiliskt fett, glukos-fruktossirap, stabiliseringsmedel, emulgeringsmedel, sojalecitin, vasslepulver och arom,

När glassen kärnas tillförs luft i den. I billigare varianter vispas mer luft in i glassen.
Visa hela svaret

Vad innehåller SIA glass?

Vanilj 1,5 liter Krämig vaniljglass med äkta vaniljstång, gjord på svensk färsk grädde. Alltid tillverkad i Slöinge, Halland. God att äta som den är eller till jordgubbar, paj, marängsviss och milkshake. Skummjölk *, grädde * (25%), socker*, glukossirap, druvsocker, vaniljarom, vaniljfrön, emulgeringsmedel (mono- och diglycerider av veg fettsyror), stabiliseringsmedel (fruktkärnmjöl, guarkärnmjöl).
Visa hela svaret

Vad är vaniljglass gjord av?

Vanilj 110 ml Svensk krämig gräddglass med vaniljsmak i praktisk portionsbägare med sked i locket Skummjölk, grädde (23%)*, glukossirap, socker, vasslepulver (av mjölk ), vaniljarom, vaniljmärg, emulgeringsmedel (mono- och diglycerider av veg fettsyror), stabiliseringsmedel (fruktkärnmjöl, guarkärnmjöl).
Visa hela svaret

Varför mjölk i glass?

Tillredning och kylning av glassmassan – Mjölk, grädde och socker är grundingredienserna i vanlig glass. Oftast ingår även ägg. Man kan också minska mängden grädde och öka mjölkmängden och byta ut det vita sockret mot muskavadosocker, rörsocker, glykos, sirap eller honung.

 • Om man gör en crème anglais så ska den sedan hettas upp och kylas ned.
 • Vid kommersiell tillverkning måste all glassmassa hettas upp och kylas.
 • Okningen förbättrar klassens konsistens genom att proteinerna bryts ner.
 • Glassen blir då smidigare eftersom iskristallerna blir mindre.
 • När glassmassan har hettats upp ska den kylas ned så snabbt som möjligt.

Om nedkylningen tar för lång tid finns det risk att det bildas bakterier. För att snabba på nedkylningen är det praktiskt att använda ett isbad. Ett bra tips är också att täcka den med plastfilm, så att det inte bildas skinn och att den inte tar smak från andra livsmedel i kylskåpet.
Visa hela svaret

Hur dåligt är glass?

Publicerat: 18 juli av Sierra De Goldsmith Taggar: Kost Motivation Viktförändring Det är inte endast när solen skiner som man vill unna sig en glass, numera avnjuts denna söta dessert året runt även här i norden. Det här inlägget är tänkt att hjälpa dig hitta ett sätt att äta glass även när din målsättning är viktnedgång och att äta bra mat.

Genom att sätta upp ramar kring hur ofta du ska äta glass samt uppmärksamma skillnader i energiinnehållet i olika glassar kan du göra medvetna val som hjälper dig mot ditt hälsomål. Varför ska man begränsa sitt intag av glass? Glass innehåller vanligtvis väldigt lite näring, men en hög andel socker, fett och kalorier.

Det är en produkt som är aptitlig och därför lätt att överäta av. Givetvis är det totala intaget av energi över tid som spelar roll för vikten och en glass vid något enstaka tillfälle behöver därför inte vara förödande för vikt och hälsa. Försök sätta upp ett mål som passar dig, exempelvis att du ska äta glass max två gånger i veckan och att du då ska välja ett av de lättare alternativen.

 • Här kommer information om kaloriinnehållet i några vanliga glassar.
 • Titta efter kaloriinnehållet på paketet när du köper glass för att bli medveten om vad du stoppar i dig, när du sen gjort ditt val, njut av glassen.
 • Uppgifterna är hämtade från GB:s produkthemsida, Ben and Jerrys produkthemsida samt livsmedelsdatabasen.

Glassarna överst i tabellen innehåller minst kalorier av stickprovet. När du köper kulglass kan näringsinnehållet variera stort. Det är då ett bättre val att välja sorbet än gräddglass samt skippa tillbehör som marshmallows, kolasås, våffelstrut, grädde och strössel om du försöker hålla nere på ditt dagliga kaloriintag.

Glass Kcal/glass
Calippo Shots 25
Piggelin 55
Twister 70
Calippo Cola 90
Soleo Exotic 107
Lakritspuck 160
Sandwich 180
88:an 190
Conetto Jordgubb 200
Magnum No4. Flirty Kiss – Gâteau au chocolate 210
Magnum No5. Stolen Kiss – Tarte aux Pommes 210
Magnum No1. First Kiss – Créme Brûlée 220
Magnum No2. Loving Kiss – Meringue et Fruits Rouges 220
Cornetto Classico 230
Marabou Mjölkchokladpinne 240
Magnus Strawberry White 250
Magnus Classic 260
Cornetto Enigma Popcorn 260
Magnum Mandel 280
Ben & Jerrys Chocolate Fudge Brownie (150 ml) 290
Ben & Jerrys Strawberry Cheesecake (150 ml) 310
Ben & Jerrys Strawberry Cookie Dough (150 ml) 320
Daim Strut 340
Tip Top 370

Källor: www.gb.se http://www.benjerry.se/ www.slv.se /Sierra de Goldsmith
Visa hela svaret

Är det mjölk i sorbet?

Hallon- och jordgubbsorbet. Sorbet, från italienskans sorbetto, är en dessert gjord på fryst puré av frukt eller bär och sockerlag. Ibland ingår även äggvita, däremot inte mjölk eller grädde. Sorbet ska enligt den klassiska kokkonsten smaksättas med vin eller likör, vilket ibland förekommer,

 1. En fin sorbet har en smidig och halvfast konsistens, likt snösörja.
 2. Alkoholen medför att temperaturen för fryspunkten sänks och gör sorbeten krämigare.
 3. Till skillnad från glass vill man att det ska vispas in så lite luft som möjligt i sorbeten, vilket gör att den blir kompakt och smakrik.
 4. Man fryser sorbet under omrörning, precis som glass, annars får man på grund av det höga vatteninnehållet, ett kompakt isblock.

Eftersom sorbet smälter snabbt bör den lämna frysen först kort inpå servering. Den serveras ofta i (höga) portionsglas. Sorbet kan förtäras som tillbehör till en dessert som cheesecake eller en torr kaka, Enligt fransk tradition serveras sorbet mellan förrätten och huvudrätten för att “rensa smaklökarna “.
Visa hela svaret

Vad skiljer Mjölkglass och gräddglass?

ice cream glaces, crme glace gelato, crema gelato Speiseeis helado Glassvaror r frysta desserter, dels “glass” tillverkad av enbart mjlkprodukter som bas, dels andra glassvaror tillverkade av vegetabiliska fett (“margaringlass”), vatten (“isglass”, sorbet) och annat till exempel ggkrm (parfait). Frusen yoghurt r ocks strikt sett en “glass” p ren mjlkprodukt (surad mjlk), ven om f uppfattar det som sdan.

 • Vi kan ocks skilja glassvarorna t beroende p frysmetod.
 • Glass omrres under frysningen medan annat som yoghurt och parfait stillfryses utan omrrning.
 • Glassvaror: Mjlkprodukten i traditionell glass r mjlk, grdde och smr.
 • I lgprisglass anvnds krn- och skummjlk liksom vasslepulver.
 • Fr att kompensera fr den lga fetthalten brukar drvid vegetabiliskt fett tillsttas.
You might be interested:  Är Ägg Bra För Håret?

Frr fanns ett regelverk fr olika glassbeteckningar, dock inte lngre. Utifrn de gamla riktlinjerna skiljer vi p fljande sorts glass.

Mjlkglass skall vara en ren mjlkprodukt med lgsta fetthalt 3% av vikten, vanligtvis dock5-8%. Ingen eller lg andel grdde3% (0-5%). Mngd socker vanligen 10-20%. Grddglass (krmglass) skall vara en ren mjlkprodukt med lgsta fetthalt 8% av vikten, vanligtvis dock cirka 12%. Mngd grdde runt 25% (20-30%). Det finns extra fet glass innehllande 15% fett eller mer. Mngd grdde 35-40% och ibland ingr smr. Mngd socker varierar, oftast runt 20%. Gelato (it. = glass) frknippas ofta med extra krmig och grddrik glass som sljs i glassbutiker och konditorier. Sdan glass fr man ocks av hemlagad glass i glassmaskin med hg andel grdde. Fettandel vanligen 17-18%. Vegetabilisk glassvara innehller helt eller delvis vegetabiliskt fett (palm-, raps-, kokosolja) i stllet fr mjlkfett. Fetthalt 1-7%. Krn- och skummjlk liksom vasslepulver brukar ing, samt stma frn, socker, sirap, syntetiska stningsmedel och mjlksocker. Krmen frtjockas med vegetabiliska emulgerings- och stabiliseringsmedel. Smak frn arommnen. Nrmare hlften av all glass i Sverige innehller vegetabiliskt fett. Produktionskostnaderna r lga liksomkonsumentpriset. Sljs som glass oftast som dessertglass i strre frpackning (1-2 liter). Lttglass r en en beteckning fr glassvara med lgre fetthalt n 8%, vanligtvis tillverkad p vegetabiliskt fett. Lgfettsglass p ren mjlk benmns mjlkglass. Frusen yoghurt r helt enkelt stillfrusen yoghurt och strikt sett en “glass”. Ls mer > Frusen yoghurt. Parfait (fr. parfait glac) r stillfrusen ggkrm blandat med grdde och socker. Ls mer > Om parfait. Sorbet och granit r en form av ismos som smaksatts p olika stt. Ls mer > Sorbet, sherbet, granit. Saftis/isglass r i praktiken hrdfrusen saft av br och frukt. Ls mer > Saftis, isglass.

Glassformer i handeln :

Dessertglass (hushllsglass) kallas glass frpackad i 0,5 till 2-liters frpackningar. Ls mer > Dessertglass. Glasstrtor r en finare variant avdessertglass. Ls mer > Glasstrtor. Pinn- och strutglass sljs styckvis eller sampackade. Ls mer > Pinn- och struglass. Mjukglass r glassmassa som nnu inte frysts hrd. Fr att slja mjukglass behvs glassmaskin p plats (ls mer > Is-, glassmaskiner). Frekommer i glasskiosker och p kafserveringar.

Hlsa : Glass innehller mer eller mindre mngd fleromttat fett och socker som anses ohlsosamt. Kalorimngden varierar frn lgt(75 Kcal/100g)till hgt (250 Kcal/100g) jmfrt med andra livsmedel. Grddglass cirka 200 Kcal/100g(ls mer > Kalorier i livsmedel). Sockerhalten r hg, frn 10% till 25%. Nr kall glass smlter i munnen och vergr frn fast till flyttande form drar den till sig mycket energi, vilket ger en rejl temperatursnkning i munnen. Knsliga personer kan drabbas av blixtrande huvudvrk p grund av ndrade flden i blodkrlen. Detta kan undvikas om man ter glassen lngsammare och undviker glass i gomtaket som r knsligast. Idealisk ttemperatur r lgst -16C nr glassen r lite smlt. GLASS Mjlk, grdde och socker r basen i glass. gg och smr kan ing, ibland vegetabiliskt fett. Glass smakstts p allehanda stt, varav vanilj r vanligast. Luft arbetas in varvid fettet fngar in bubblorna. gg ger smak, fyllighet och fungerar som emulgerings- och stabiliseringsmedel (ls mer > Konsistensgivare). Socker ger smak, balanserar andra smaker som syra och bitterhet, samt snker fryspunkten vilket gr glassen formbar och inte s hrd. Vid normal serveringstemperatur -15 C till -12 C s r 1/4-del till 1/3-del av vtskan flytande. Konsten att f fin jmn glass r att kunna frysa glassmet med s sm iskristaller som mjligt och metoden heter snabb infrysning under omrrning i lg temperatur. En glassmaskin r nstan ndvndigt fr att bra resultat. Alternativet r att ta ut glassen ur frysen och rra om ett flertal gnger. Ls mer > S lagas glass. Industriell glasstillverkning sker genom att mjlkrvara blandas med socker, fett och smakmnen. Fr att frhindra och skyla ver glassens ldrande och fr att gra den temperaturtligare anvnds ett antal tillsatser i industriproducerad kpeglass. Lecitin (se > E322) och andra emulgeringsmedel gr att glassen hller formen bttre och att den smlter lngsammare. Konsistensgivare gr glassen segare ven i tinat tillstnd. Blandningen vrms, homogeniseras, pastriseras och fryses under luftinblandning (“overrun”) ofta med lika mycket volym luft som smet.

Vikt/omvandling : Standard 1 dl =60 gram (40-80g).100 gram = 1,7 dl. Varierar med mngd invispad luft. Fetthalt : Stor variation 3-40%. Fetthalten har stor betydelse fr smaken och lyxigare glass grs huvudsakligen av grddglass, liksom glasspinnar och glass i strutar. Smak : Glass smakstts p allehanda stt. Vaniljglass r vanligaste smak fljt av chokladglass. Alternativ vara : Frusen yoghurt, parfait, sorbet. Frsljning : Stort brett sortiment. Ekologisk och laktosfri frekommer, liksom glass med “mindre socker”. Jmfrpris : Pris rknas per liter (per kilo = 15 till 20% dyrare). Stor prisspridning. Dessertglass mycket lgt eller lgt (10-110 kr/L, ibland nnu hgre. Grddglass vanligen runt 40 kr per liter. Laktosfri och EKO cirka 50 kr/L. Trtor, pinn- och strutglass r dyrare. Ju hgre fetthalt desto dyrare och glass i pappersbgare brukar vara dyrast (~100 kr/L). Frvaring :Fryst under -18C.

Iskristaller : Glass r en mtlig frskvara som skall frvaras under -18C (producenterna hller -25Ci sina lager).Glass r ocks extremt vrmeknslig. Redan hem frn butiken frsmras glassen ven om glassen frefaller fryst vid hemkomsten. Likas varje gng den tas ut ur frysen och stlls in igen.

Nr glassen tinar dras iskristallerna till vrig vtska och nr glassen ter fryses utan omrrning bildas strre kristaller. Lt drfr inte glassen st och tina fr att kunna grpa ur tillrcklig mngd utan frsk skra eller grpa ur hrd mngd, frslut och stll tillbaka snarast. Halvtinad glass som omfryses blir seg och knastrig/grusig av frgrovade iskristaller.

Kartongsmak: Mnga har upplevt att ldre vaniljglass doftar och smakar kartong. Detta beror inte p, som man skulle kunna tro, att glassen tagit smak av kartonghljet utan p att kombinationen mjlk/grdde och vanilj/vanillin inte fungerar ihop ver tid. Mjlk innehller ett enzym (xantonoxidas) som omvandlar vanillin till vannilinsyra varvid radikaler uppstr som leder till kartongsmak.
Visa hela svaret

Vad är det för skillnad mellan en parfait och en glass?

Parfait – Denna glass är gjuten och gjord på en smet bestående av socker, äggulor, vispad grädde och önskad smaksättning. Den fryses direkt i sin form till skillnad från glass som man fryser under omrörning. Den vispade grädden ger parfaiten sin luftiga känsla. Här hittar du vårt recept på parfait med kardemumma, hallon och avbrända maränger. Parfait betyder “perfekt” på franska.
Visa hela svaret

Vad kommer glass ifrån?

När kom glassen till Sverige? – Glassens historia är mycket gammal. Det vi skulle känna igen som glass idag uppfanns troligen av Katarina di Medicis sockerbagare som fryste fruktpuré eller saft under 1600-talets första hälft. Därefter blev det snabbt en trend i franska överklassen. Cajsa Warg (1755): Hjelpreda I Hushållningen För Unga Fruentimber. Göteborgs universitetsbibliotek, Public Domain. Via Litteraturbanken. I Sverige började glassens framgång under 1700-talet: Det finns till exempel recept på “glace” (man använde det franska ordet innan det försvenskades till glass) i Cajsa Wargs kokbok från 1755! Där skriver hon om glass baserad på mjölk och grädde som blev vanligt under 1700-talet.

 • Innan dess bestod glass av is eller snö som blandades med till exempel frukt, honung eller kryddor.
 • Det kallades på arabiska “sharbat”, som vi känner igen i vår sorbet.
 • Den svenska allmänheten träffade på glass vid mitten av 1800-talet, när invandrare från Italien, Schweiz, Tyskland eller Österrike började öppna glassalonger i Stockholm.1890 började där också den första gatuförsäljning.

Då fanns det en enda smak, och glassen bestod av mjölk, ägg, socker och vanilj. Mer variation blev det efter första världskriget när strutglass och andra smaker tillkom. Glassen hade dock en annan konsistens än vad vi är vana vid idag. Det beror på teknikutvecklingen som vi ska titta närmare på! Tillverkningen var det som gjorde glass till en lyxvara. Länge hade bara överklassen råd med glass. Först behövde du kunna kyla matvarorna, med snö, is eller en köldblandning med till exempel salpeter. Man hämtade is och snö under vintern för att kyla matvaror fram till sommaren. Innan glassmaskinens uppfinning använde man olika formar av tenn eller koppar, så kallade glassbomber som man då lade in i is eller snö för att frysa innehållet. Dessutom fanns det glassformar i två halvor som fylldes med massan och sedan frystes. Glassen fick då olika former. För att kunna ge glassen den mjuka konsistens som vi är vana vid idag behövs det en mekanisk process för att bryta upp iskristallerna som bildas under nedkylningen. En “Husqvarna glacemaskin” från gården Havsvik vid Anneberg, Nässjö. Den består av fem delar. En cylindrisk kyldosa, med visp i trä, placerad i en trähink. Vispen drivs av en vev med kugghjul som hakar i kuggar på locket. Det behövdes någon med starka armar för att tillverka glass på detta sätt: Håkan Norén berättade för oss hur det var att få glass från mammas glassmaskin och har provat en likadan apparat i sin ungdom.
Visa hela svaret

Hur tillverkar man glass?

Så tillagas glass Är Det Ägg I Glass Tillagning av glass : Konsten att få fin len glass är, förutom tillgång till bra råvaror, i första hand att kunna frysa glassmet med så små iskristaller som möjligt. I andra hand handlar det om att pumpa in luft i smeten. För hemmabruk behövs en glassmaskin för att få bästa resultat (läs mer > Is och glassmaskiner). Med en sådan maskin finns “risk” att du aldrig mer köper färdig glass, eller ännu större risk att du får en pryl till som inte används. Med glassmaskin och mycket grädde får man en krämig, seg fin glass motsvarande det som säljs i glassbutiker och konditorier vilket brukar kallas italiensk glass. En elektrisk maskin för hemmabruk får man för runt 1000-lappen och uppåt. Läs mer > Om glass, glassråvaror. Se recept, klicka på “recept” till höger om bilden ovan. Industriell glasstillverkning sker genom att mjölkråvara blandas med socker, fett och smakämnen. För att förhindra och skyla över glassens åldrande och för att göra den temperaturtåligare används ett antal tillsatser, till exempel lecitin (se > E322) som också finns i äggulor. Att göra fettsnål glass kräver mer av tillsatser. Blandningen värms, homogeniseras, pastöriseras och fryses med luftinblandning (“overrun”). SÅ TILLREDS GRÄDDGLASS Ingredienser : Basen i gräddglass är vispgrädde, mer eller mindre mjölk och socker. Vanligtvis ingår också äggulor, ibland hela ägg. Glass smaksätts på allehanda vis, där vanilj, choklad och jordgubb är vanligaste smaksättare.

Grädde och mjölk : Traditionell tillreds glass på grädde med mjölk. Ju mer grädde desto krämigare och smakrikare. Gräddglass med fetthalt 12-15% upplevs av de flesta som godast, men mer än hälften av all glass som säljs är lågfettsglass i storpack tack vare lågt pris. I sådan glass ingår oftast vegetabiliskt fett, inte grädde. Fetthalten i hemlagad glass är som regel mycket hög, cirka 18% ibland upp till 30% om mjölkmängden är låg. Fett : Det är fettet (i grädden) som fångar in luftbubblorna som vispas in. Det gör också att fettlösliga aromämnen exponeras bättre, smakupplevelsen blir mer utdragen och samtidigt mildare. Fettsnål glass måste innehålla olika tillsatser för att bli stabil. Mycket fett är inte heller alltid bra för att en smetig hinna av stelnat mjölkfett kan sätta sig i gommen vilket upplevs lätt kvalmigt. Detta gäller om glassen serveras riktigt kall och bör därför serveras tinad på gränsen till rinnig. Socker ger smak, men gör också att fryspunkten sänks vilket gör att glassen inte blir så hård och lättare formbar. Dessutom balanserar socker syran och beskan i andra tillsatta smaker som frukt, kaffe och choklad. Vanligt socker (sackaros) är vanligast, men florsocker, glykossirap eller dextrosocker används också. De senare har en motverkande effekt mot kristallisering. Äggulor i glassmeten bidrar med smak och fyllighet. Fungerar också tack vare lecitinet i gulorna som stabilator och emulgeringsmedel, får fett och vätska att hålla sams (läs mer > Emulsion). Stabiliseringsmedel : När äggula inte tillsätts eller när mängden inte räcker till, måste emulgerings- och stabiliseringsmedel tillsättas. Vanligtvis gelatin men annat som pektin och agar-agar används ibland. Det finns snabbgelatin mix som kan tillsättas i kall smet. Vid hög andel mjölk eller annan lättflytande vätska är behovet av gelatin högre än när andelen vispgrädde är hög. Luft som vispas in i glass gör den mjukare, den smälter långsammare och den känns mindre kall. I industriellt tillverkad glass kan inblandningen utgöra upp till hälften av volymen (100% “overrun”). Hög luftinblandning gör också glassfärgen ljusare. Hemgjord glass har som regel lägre luftinblandning än köpeglass. Läs mer > Luftsmak, ljudsmak. Smak : Vanilj, choklad och jordgubb är de vanligaste smaksättarna i glass. Färsk frukt har sina fördelar men vätskan i frukten måste beaktas. Med fruktpuréer kan man lättare balansera konsistens och stabilitet. Hela, hackade, rostade eller kanderade nötter ger fin smakupplevelse. I industrin används i hög grad essenser (syntetiska aromämnen) i stället för naturprodukter. Till exempel vanillin i stället för dyrbar vanilj. Används äkta vanilj framgår det på paketet och små svarta prickar syns i glassen. Choklad i glass kan tillsättas smält, finhackad eller i form av kakaopulver. Såväl mörk, vit och mjölkchoklad. Choklad till glass bör vara lättsmält, för att chokladen inte skall ge ett tvålaktigt och smaklöst intryck i munnen. För att få sådan choklad smälter man fin choklad ordentligt och låter den sedan stelna i fred (otempererad choklad). Då stelnar fettet i en instabil form som smälter vid låg temperatur cirka 17°C. Alkohol i glass : Starka drycker som likör och rom ger glassen vuxensmak. Alkohol försämrar frysprocessen och bör därför tillsättas mot slutet av infrysningen.

You might be interested:  Hur Många Kalorier I En 90 Grams Hamburgare?

Tilredning : Glass kan tillredas på två sätt benämnt “kallfrusen” eller “sjuden” glass enligt nedan. Glassrecepten på hemsidan delas upp i “hemlagad glass” med angivande av tillredningssätt och “glassdesserter” som är efterrätter med färdig (köpt) glass.

Kallfrusen glass innebär att varorna blandas och fryses i glassmaskin eller på annat sätt. De flesta recept man hittar på internet är av detta slag. Se till exempel recept > Kallfryst vit chokladglass med hallon. Sjuden glass innebär att blandad smet värms upp tills den tjocknar något vid temperatur 72 ° C+ men inte över 82 ° C för då får glassen smak av omelett. Det ger en lenare, smakrikare och stabilare glass som smälter långsammare, i synnerhet om glassen fryses för senare konsumtion. Efter uppvärmning kyls smeten hastigt ner för att bli kall och får den stå kallt ett dygn innan frysning utvecklas smakerna. Se recept > Sjuden glass.

Infrysning : Konsten att få fin slät glass är att kunna frysa smeten med så små iskristaller som möjligt och metoden heter snabb infrysning under omrörning i låg temperatur, -20°C eller lägre tills den stelnat, blivit seg. Om glassmeten ställs in i frysen utan omrörning bildas vassa spetsiga kristaller som ger knastrig, grusig munkänsla.

Glass i glassmaskin : En glassmaskin rör hela tiden runt i glassmeten under infrysningen vilket gör att man får glass med små kristaller som inte är märkbara i munnen (läs mer > Is- och glassmaskiner). När glassen är tillräckligt seg efter 15-60 minuter är den klar. Tiden varierar mem mängd och maskin. Sedan är det dags att avnjuta härligheten, eller hälla över i tättslutande för-fryst burk som stoppas in i frysen. Se recept > Hemlagad kallfryst vanilglass i glassmaskin. Glassfrysning i frysskåp : Man kan göra glass utan att ha glassmaskin, men det är jobbigt för att inte säga omöjligt att få till en riktigt fin len glass med små kristaller. Låt gärna glassmeten kallna stående i isbad innan den ställs in i frysen. Under infrysningen som tar 3-4 timmar rörs smeten om ett flertal gånger tills smeten blivit styv. Ju fler gånger desto bättre. Se recept > Hemlagad kallfryst vaniljglass utan glassmaskin. Kvävefrysning : Man kan hälla flytande kväve på glassmeten i några sekunder under intensivt vispande. Kväveröken yr och gästerna imponeras. Glassen blir mycket slät eftersom endast små kristaller hinner bildas av den hastiga köldchocken. Glassen blir dock inte lika stabil och luftig som i glassmaskin. Pacojet (varumärke) är en avancerad apparat som svarvar microtunna skivor av kompakta block infryst glassmet eller annan smet till exempel av grönsaker. Smeten behöver varken vara fet eller söt. Kristallerna blir omärkligt små och resultatet smekande och luftigt. Det är en dyr apparater som används på en och annan lyxkrog. Se demo på Pacojets hemsida via länk nedan.

Frysning/hållbarhet : Glass kan frysas ett halvår eller så. Vaniljglass har ganska kortare hållbarhet, får bismak. Om inte all glass från frysen skall ätas bör man dela hård glass, inte låta den tina något. Detta för att undvika kristall­bildning. Ättemperatur : Bästa serveringstemperatur är från -15 ° C till -12 ° C.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2021-06

: Så tillagas glass
Visa hela svaret

Är det ok att äta glass?

KonsumentSocker och fett i kombination är grunden för insulinstyrd övervikt, fetma och diabetes-2. Skräckexemplet är en kär sommarvän. – Den enda konstruktiva lösningen är att sluta äta glass, säger Göteborgsprofessorn Göran Petersson.
Visa hela svaret

Är det mjöl i glass?

Glassfakta – Glass: Inne håller vatten och/eller mjölk samt fett, protein och socker. Gräddglass: Innehåller minst 5 procent mjölkfett och inte något annat fett eller protein än det som kommer från mjölk. Sorbet: Består till största delen av vatten och socker men 10-15 procent (beror på vilka frukter som används) ska bestå av frukt. Källa: Euroglaces: Kodex för glass.
Visa hela svaret

Vad är nyttigast glass eller godis?

Glass – Antal kalorier: ca 180 kalorier i en portion lätt vaniljglass (150 g), ca 350 kalorier i en portion godisglass (150 g) “Glass är ett bättre alternativ än godis. Det är dock vanligtvis ganska mycket socker och fett i glass. Undvik glass med massa söta tillsatser som chokladbitar eller godis. Sorbet är också ett bra alternativ.”
Visa hela svaret

Vilken är den nyttigaste glassen?

Svar: – Hej Natalie!Med “nyttig” glass menar du säkert vilken glass som innehåller minst kalorier? Minst kalorier innehåller ren isglass som mest består av socker och vatten. Att isglass ger mindre kalorier än vanlig glass beror på att den inte innehåller fett.

Hemma kan man göra en mycket nyttig yoghurtglass. Yoghurtglass 4 portioner4 dl frysta bär (obs, bären ska vara frysta för att få glasskonsistens)2 msk strösocker1½ – 2 dl mild lättyoghurt naturell

Mixa de frysta bären och socker i en matberedare eller mixer. Tillsätt yoghurt och fortsätt mixa till en jämn smet. Servera genast. En portion ger 70 kcal och du får en massa nyttigheter från bär och yoghurt. Vänliga hälsningarViveca/dietist : “Nyttig” glass
Visa hela svaret

Vilken är Sveriges bästa glass?

31:ans Glass och Kök Är du sugen på att få smaka Sveriges bästa glass? Med ett flertal vinster i svenska glasmästerskapen, vinnare av glassmästarens favorit 2019 och korad som Sveriges bästa glass av ingen mindre än Mustiga Mauri från Uppdrag mat kan vi garantera en smakupplevelse i världsklass på 31:ans Glass och Kök! I hjärtat av Hästholmens hamn med utsikt över Vättern hittar du 31:ans Glass och Kök.

Här kan du avnjuta hemmagjord italiensk glass tillverkad av naturliga råvaror. Glassen är mjuk, krämig och ljuvligt god och gjord med en stor mängd kärlek. En smakupplevelse du inte får missa! Glassbaren består av både gräddglass och sorbet i flera olika smaker. Förutom sin välkända glass finns här även bakverk, kaffe och en sommarmeny med enklare rätter.

I glasskafét kan du även hitta fina inredningsdetaljer till ditt hem. Utanför finns en rymlig parkering med möjlighet för övernattning för husbilar. : 31:ans Glass och Kök
Visa hela svaret

Är GB Big Pack vegansk?

GB Glace Big Pack blir växtbaserad! Många nostalgiska produkter har dykt upp i vegoversion under det senaste året, och nu ansluter sig GB Glace Big Pack till skaran! Till skillnad från många andra produkter blir den veganska glassen i storpack inte bara ett extra alternativ för de som väljer bort animalier, utan det nya växtbaserade receptet ersätter helt det gamla receptet med mjölk! Välj Vego har tidigare skrivit om att jättekoncernen, som äger GB Glace, har planer på att öka försäljningen av sitt växtbaserade sortiment genom att veganisera fler produkter från välkända märken.

Unilever har en tydlig hållbarhetsagenda och ett av de bästa sätten att göra en glass mer hållbar ur ett miljöperspektiv är att använda växtbaserade ingredienser. Med denna receptförändring kan vi erbjuda konsumenten en produkt med ett lägre klimatavtryck, och för att nå en större konsumentgrupp väljer vi att uppdatera hela Big Pack sortimentet, framför att endast lansera en vegansk nyhet, berättar Sandhya Forselius, Kommunikationsansvarig Unilever Nordic, för Välj Vego.

Den växtbaserade glassen är gjord på en blandning av kokosfett och ärtprotein och finns i fyra smaker:

Vanilj Tresmak (vanilj, jordgubb och päron) Trio (kola, vanilj och choklad) Ischoklad

Glassen har inte någon veganmärkning på förpackningen, utan istället en grön pratbubbla med texten “Nytt recept med lägre miljöavtryck än tidigare recept”. Under en övergångsperiod kommer både den växtbaserade glassen och orginalglassen med mjölk att finnas i butik, så håll utkik efter den gröna pratbubblan om du vill välja vego! I glassens ingrediensförteckning står det även att produkten kan innehålla mjölk, då den tillverkas i en produktion där flera mjölkglassar tillverkas, och glassen rekommenderas därmed inte till mjölkallergiker.

Välj Vego har provsmakat glassen och kan intyga att den har en väldigt krämig konsistens och håller sig lagom mjuk trots flera vändor in och ut ur frysen. I kommentarer på sociala medier kan en också läsa att många tycker att den smakar väldigt likt orginalglassen. GB Glace Big Pack med växtbaserat recept lanseras i butik under vecka 11 och kostar ca 25 kr för en tvålitersförpackning.

: GB Glace Big Pack blir växtbaserad!
Visa hela svaret

Vad innehåller Magnum glass?

SKUMMJÖLK, socker, kakaosmör¹, vatten, kokosolja, kakaomassa¹, glukossirap, glukos-fruktossirap, HELMJÖLKSPULVER, VASSLEPULVER (MJÖLK), mjölkfett, emulgeringsmedel (SOJALECITIN, E476, E471), vaniljstångbitar, stabiliseringsmedel (E407, E410, E412), naturlig vaniljarom¹ (MJÖLK), arom, färgämne (E160a).
Visa hela svaret

Vad kommer glass ifrån?

När kom glassen till Sverige? – Glassens historia är mycket gammal. Det vi skulle känna igen som glass idag uppfanns troligen av Katarina di Medicis sockerbagare som fryste fruktpuré eller saft under 1600-talets första hälft. Därefter blev det snabbt en trend i franska överklassen. Cajsa Warg (1755): Hjelpreda I Hushållningen För Unga Fruentimber. Göteborgs universitetsbibliotek, Public Domain. Via Litteraturbanken. I Sverige började glassens framgång under 1700-talet: Det finns till exempel recept på “glace” (man använde det franska ordet innan det försvenskades till glass) i Cajsa Wargs kokbok från 1755! Där skriver hon om glass baserad på mjölk och grädde som blev vanligt under 1700-talet.

 1. Innan dess bestod glass av is eller snö som blandades med till exempel frukt, honung eller kryddor.
 2. Det kallades på arabiska “sharbat”, som vi känner igen i vår sorbet.
 3. Den svenska allmänheten träffade på glass vid mitten av 1800-talet, när invandrare från Italien, Schweiz, Tyskland eller Österrike började öppna glassalonger i Stockholm.1890 började där också den första gatuförsäljning.
You might be interested:  Hur Gör Man Fina Bullar?

Då fanns det en enda smak, och glassen bestod av mjölk, ägg, socker och vanilj. Mer variation blev det efter första världskriget när strutglass och andra smaker tillkom. Glassen hade dock en annan konsistens än vad vi är vana vid idag. Det beror på teknikutvecklingen som vi ska titta närmare på! Tillverkningen var det som gjorde glass till en lyxvara. Länge hade bara överklassen råd med glass. Först behövde du kunna kyla matvarorna, med snö, is eller en köldblandning med till exempel salpeter. Man hämtade is och snö under vintern för att kyla matvaror fram till sommaren. Innan glassmaskinens uppfinning använde man olika formar av tenn eller koppar, så kallade glassbomber som man då lade in i is eller snö för att frysa innehållet. Dessutom fanns det glassformar i två halvor som fylldes med massan och sedan frystes. Glassen fick då olika former. För att kunna ge glassen den mjuka konsistens som vi är vana vid idag behövs det en mekanisk process för att bryta upp iskristallerna som bildas under nedkylningen. En “Husqvarna glacemaskin” från gården Havsvik vid Anneberg, Nässjö. Den består av fem delar. En cylindrisk kyldosa, med visp i trä, placerad i en trähink. Vispen drivs av en vev med kugghjul som hakar i kuggar på locket. Det behövdes någon med starka armar för att tillverka glass på detta sätt: Håkan Norén berättade för oss hur det var att få glass från mammas glassmaskin och har provat en likadan apparat i sin ungdom.
Visa hela svaret

Hur produceras glass?

Glastillverkning – Det viktigaste vid glastillverkningen är smältningen. Vid 1 400—1 550 grader smälts alla råvarorna samman i en glasugn och bildar en flytande glasmassa. Massan får sedan kallna till en arbetstemperatur på mellan 1 050 och 1 200 grader.

 1. Då kan glaset formas genom blåsning, pressning, centrifugering och gjutning – innan det kyls ner och blir fast i formen.
 2. I varmt tillstånd är glas mjukt och formbart – när det är kallt är det sprött och skört.
 3. Handgjort glas görs av ett helt arbetslag och det viktigaste verktyget är glasblåsarpipan.
 4. Maskintillverkat glas gjuts i en form och blåses upp med kompressorluft.

Dagens glasindustri har tre produktområden: planglas som fönsterglas, isolerrutor, säkerhetsglas och bilglas; förpackningsglas samt hushålls- och prydnadsglas, så kallat konstglas.
Visa hela svaret

Hur tillverkar man glass?

Så tillagas glass Är Det Ägg I Glass Tillagning av glass : Konsten att få fin len glass är, förutom tillgång till bra råvaror, i första hand att kunna frysa glassmet med så små iskristaller som möjligt. I andra hand handlar det om att pumpa in luft i smeten. För hemmabruk behövs en glassmaskin för att få bästa resultat (läs mer > Is och glassmaskiner). Med en sådan maskin finns “risk” att du aldrig mer köper färdig glass, eller ännu större risk att du får en pryl till som inte används. Med glassmaskin och mycket grädde får man en krämig, seg fin glass motsvarande det som säljs i glassbutiker och konditorier vilket brukar kallas italiensk glass. En elektrisk maskin för hemmabruk får man för runt 1000-lappen och uppåt. Läs mer > Om glass, glassråvaror. Se recept, klicka på “recept” till höger om bilden ovan. Industriell glasstillverkning sker genom att mjölkråvara blandas med socker, fett och smakämnen. För att förhindra och skyla över glassens åldrande och för att göra den temperaturtåligare används ett antal tillsatser, till exempel lecitin (se > E322) som också finns i äggulor. Att göra fettsnål glass kräver mer av tillsatser. Blandningen värms, homogeniseras, pastöriseras och fryses med luftinblandning (“overrun”). SÅ TILLREDS GRÄDDGLASS Ingredienser : Basen i gräddglass är vispgrädde, mer eller mindre mjölk och socker. Vanligtvis ingår också äggulor, ibland hela ägg. Glass smaksätts på allehanda vis, där vanilj, choklad och jordgubb är vanligaste smaksättare.

Grädde och mjölk : Traditionell tillreds glass på grädde med mjölk. Ju mer grädde desto krämigare och smakrikare. Gräddglass med fetthalt 12-15% upplevs av de flesta som godast, men mer än hälften av all glass som säljs är lågfettsglass i storpack tack vare lågt pris. I sådan glass ingår oftast vegetabiliskt fett, inte grädde. Fetthalten i hemlagad glass är som regel mycket hög, cirka 18% ibland upp till 30% om mjölkmängden är låg. Fett : Det är fettet (i grädden) som fångar in luftbubblorna som vispas in. Det gör också att fettlösliga aromämnen exponeras bättre, smakupplevelsen blir mer utdragen och samtidigt mildare. Fettsnål glass måste innehålla olika tillsatser för att bli stabil. Mycket fett är inte heller alltid bra för att en smetig hinna av stelnat mjölkfett kan sätta sig i gommen vilket upplevs lätt kvalmigt. Detta gäller om glassen serveras riktigt kall och bör därför serveras tinad på gränsen till rinnig. Socker ger smak, men gör också att fryspunkten sänks vilket gör att glassen inte blir så hård och lättare formbar. Dessutom balanserar socker syran och beskan i andra tillsatta smaker som frukt, kaffe och choklad. Vanligt socker (sackaros) är vanligast, men florsocker, glykossirap eller dextrosocker används också. De senare har en motverkande effekt mot kristallisering. Äggulor i glassmeten bidrar med smak och fyllighet. Fungerar också tack vare lecitinet i gulorna som stabilator och emulgeringsmedel, får fett och vätska att hålla sams (läs mer > Emulsion). Stabiliseringsmedel : När äggula inte tillsätts eller när mängden inte räcker till, måste emulgerings- och stabiliseringsmedel tillsättas. Vanligtvis gelatin men annat som pektin och agar-agar används ibland. Det finns snabbgelatin mix som kan tillsättas i kall smet. Vid hög andel mjölk eller annan lättflytande vätska är behovet av gelatin högre än när andelen vispgrädde är hög. Luft som vispas in i glass gör den mjukare, den smälter långsammare och den känns mindre kall. I industriellt tillverkad glass kan inblandningen utgöra upp till hälften av volymen (100% “overrun”). Hög luftinblandning gör också glassfärgen ljusare. Hemgjord glass har som regel lägre luftinblandning än köpeglass. Läs mer > Luftsmak, ljudsmak. Smak : Vanilj, choklad och jordgubb är de vanligaste smaksättarna i glass. Färsk frukt har sina fördelar men vätskan i frukten måste beaktas. Med fruktpuréer kan man lättare balansera konsistens och stabilitet. Hela, hackade, rostade eller kanderade nötter ger fin smakupplevelse. I industrin används i hög grad essenser (syntetiska aromämnen) i stället för naturprodukter. Till exempel vanillin i stället för dyrbar vanilj. Används äkta vanilj framgår det på paketet och små svarta prickar syns i glassen. Choklad i glass kan tillsättas smält, finhackad eller i form av kakaopulver. Såväl mörk, vit och mjölkchoklad. Choklad till glass bör vara lättsmält, för att chokladen inte skall ge ett tvålaktigt och smaklöst intryck i munnen. För att få sådan choklad smälter man fin choklad ordentligt och låter den sedan stelna i fred (otempererad choklad). Då stelnar fettet i en instabil form som smälter vid låg temperatur cirka 17°C. Alkohol i glass : Starka drycker som likör och rom ger glassen vuxensmak. Alkohol försämrar frysprocessen och bör därför tillsättas mot slutet av infrysningen.

Tilredning : Glass kan tillredas på två sätt benämnt “kallfrusen” eller “sjuden” glass enligt nedan. Glassrecepten på hemsidan delas upp i “hemlagad glass” med angivande av tillredningssätt och “glassdesserter” som är efterrätter med färdig (köpt) glass.

Kallfrusen glass innebär att varorna blandas och fryses i glassmaskin eller på annat sätt. De flesta recept man hittar på internet är av detta slag. Se till exempel recept > Kallfryst vit chokladglass med hallon. Sjuden glass innebär att blandad smet värms upp tills den tjocknar något vid temperatur 72 ° C+ men inte över 82 ° C för då får glassen smak av omelett. Det ger en lenare, smakrikare och stabilare glass som smälter långsammare, i synnerhet om glassen fryses för senare konsumtion. Efter uppvärmning kyls smeten hastigt ner för att bli kall och får den stå kallt ett dygn innan frysning utvecklas smakerna. Se recept > Sjuden glass.

Infrysning : Konsten att få fin slät glass är att kunna frysa smeten med så små iskristaller som möjligt och metoden heter snabb infrysning under omrörning i låg temperatur, -20°C eller lägre tills den stelnat, blivit seg. Om glassmeten ställs in i frysen utan omrörning bildas vassa spetsiga kristaller som ger knastrig, grusig munkänsla.

Glass i glassmaskin : En glassmaskin rör hela tiden runt i glassmeten under infrysningen vilket gör att man får glass med små kristaller som inte är märkbara i munnen (läs mer > Is- och glassmaskiner). När glassen är tillräckligt seg efter 15-60 minuter är den klar. Tiden varierar mem mängd och maskin. Sedan är det dags att avnjuta härligheten, eller hälla över i tättslutande för-fryst burk som stoppas in i frysen. Se recept > Hemlagad kallfryst vanilglass i glassmaskin. Glassfrysning i frysskåp : Man kan göra glass utan att ha glassmaskin, men det är jobbigt för att inte säga omöjligt att få till en riktigt fin len glass med små kristaller. Låt gärna glassmeten kallna stående i isbad innan den ställs in i frysen. Under infrysningen som tar 3-4 timmar rörs smeten om ett flertal gånger tills smeten blivit styv. Ju fler gånger desto bättre. Se recept > Hemlagad kallfryst vaniljglass utan glassmaskin. Kvävefrysning : Man kan hälla flytande kväve på glassmeten i några sekunder under intensivt vispande. Kväveröken yr och gästerna imponeras. Glassen blir mycket slät eftersom endast små kristaller hinner bildas av den hastiga köldchocken. Glassen blir dock inte lika stabil och luftig som i glassmaskin. Pacojet (varumärke) är en avancerad apparat som svarvar microtunna skivor av kompakta block infryst glassmet eller annan smet till exempel av grönsaker. Smeten behöver varken vara fet eller söt. Kristallerna blir omärkligt små och resultatet smekande och luftigt. Det är en dyr apparater som används på en och annan lyxkrog. Se demo på Pacojets hemsida via länk nedan.

Frysning/hållbarhet : Glass kan frysas ett halvår eller så. Vaniljglass har ganska kortare hållbarhet, får bismak. Om inte all glass från frysen skall ätas bör man dela hård glass, inte låta den tina något. Detta för att undvika kristall­bildning. Ättemperatur : Bästa serveringstemperatur är från -15 ° C till -12 ° C.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2021-06

: Så tillagas glass
Visa hela svaret

Varför blir hemmagjord glass så hård?

Hemmagjord, fryst glass är hårdare men också godare – MEN, glädjande nog, alla som jag bjuder på hemgjord glass brukar säga att det är den godaste glass de ätit ! Då brukar jag svara; ja det är det här som är glass. Äkta glass smakar så! 🙂 Så när du gör egen hemmagjord glass och fryser in den så blir den hård.
Visa hela svaret