Hur Fästa Dekoration På Tårta?


Blommor som skall sitta på sidan av en tårta är bäst att fästa med kristyr. Enbart ätbart lim håller inte. Tyngre blommor som t ex rosor kan också fästas med en bit spaghetti i rosen som man sedan sticker i sidan av tårtan. Ätbart lim kan man använda till att fästa blommor ovanpå tårtan eller för att limma ihop sk sugarflowers, marsipanrosor eller sockerfigurer. Hur Fästa Dekoration På Tårta
Visa hela svaret

Hur fäster man Tårtbild?

Tårtoblat hur gör man Tårtoblatet förvaras i rumstemperatur och avskilt från ljus i obruten originalförpackning. Vi rekommenderar att du lägger bilden/oblatet på torrt underlag som t ex marsipan eller sockerpasta. Bilden bör läggas på tårtan strax innan servering och för att få bilden att fästa bättre på underlaget kan du pensla på ett tunt lager av gelatin eller ätbart lim på bildens undersida.

 1. Undvik att lägga bilden/oblatet direkt på t ex grädde eller smörkräm, då färgerna riskerar att lösas upp och att oblatet blir för mjukt.
 2. Dra av bilden från det glansiga A4-arket som den sitter på.
 3. Då temperaturskillnader kan förekomma vid leverans och förvaring av bilden kan den komma att sitta olika hårt fast på A4-arket.

Om inte bilden går av lätt, så lägg in bilden i frysen i ca 30 sekunder och prova sedan att dra av bilden igen. Fungerar inte det så lägg in den ytterligare 30 sekunder i frysen osv tills den går att ta av. Om bilden är för hård så håll den mot en varm yta (t ex element) med skyddsplasten mot den varma ytan i ca 10-15 sekunder så blir bilden mjukare och lättare att ta av från skyddsplasten.

 1. För snyggast resultat och för att bilden ska ligga snyggt på tårtan rekommenderar vi att ni spritsar en kant av frosting runtom bilden.
 2. Undvik att förvara tårtan i kyl med tårtoblatet på innan servering, för att säkerställa att oblatet inte smälter pga kyla och fukt.
 3. Använd en tunn och vass kniv för att skära genom bilden/oblatet när tårtan ska serveras.

: Tårtoblat hur gör man
Visa hela svaret

Vad kan man dekorera tårta med?

Spritsa tårtdekorationer – Om du vill dekorera din tårta med frosting, smörkräm, grädde eller enchanted cream kan du använda dig av tyllar och spritsar. Tyllar kommer i många olika utföranden och du kan spritsa dekorationer av alla de slag. Med en bladtyll spritsar du t.ex.

Spritstyllar: Här hittar du 100 tals olika tyllar och spritsar >>> Spritspåsar: I mängder av olika storlekar till både tårtor och bakning >>> Tyllkoppling: Bra att ha om du vill kunna byta tyll under tiden du spritsar, utan att behöva tömma eller byta påsen

Visa hela svaret

Kan man ha riktiga blommor på tårta?

Blomstrande tårtor och bakverk – Foto: Heidi Mikkonen Blommor som dekoration på tårtor och bakverk passar till alla sommarens fester och kalas. Gör din favorittårta eller -kaka och förgyll den med ätbara blommor i vackra färger. Läs mer: Bjud på en blomstrande sommartårta
Visa hela svaret

När ska man lägga på Tårtoblat?

Tårtoblater på grädde – För bästa resultat; lägg oblaten på tårtan 1-2 timmar före servering, detta för att oblaten ska mjukna på grädden och bli mer följsam. Undvik däremot att ha oblaten en längre tid på tårtan, detta med risk för att bilden suddas ut. Spritsa gärna grädde eller dekorera kanterna på oblaten, detta då kanterna annars har en tendens att krusa sig.
Visa hela svaret

Hur länge håller sig en Tårtbild?

Hur länge håller tårtbilden? – En tårtbild håller i minst 3 månader om man förvarar den enligt anvisningar, det vill säga på en mörk plats, i rumstemperatur och i obruten förpackning.
Visa hela svaret

Kan man måla på smörkräm?

FunCakes Metallicspray Bright Gold 100 ml – 109 kr

Pastafärger är flytande geléfärger som till skillnad från vanliga hushållsfärger och karamellfärger ger ett intensivt färgpigment utan att tillföra mycket vätska. De är därför idealiska för att färga grädde, sockerpasta, marsipan, gum paste, smörkräm och frostingar.

I vårt sortiment hittar du bland annat FunCakes pastafärg och Progel pastafärg. Pulverfärger används främst för att torrmåla ytan på exempelvis sockerpasta, men går även att blanda med en liten mängd alkohol för att få fram en jämn flytande färg. Sprayfärger används med fördel på ytor som inte går att måla, exempelvis på grädde eller smörkräm.

Spray är också bra om du vill färga hela tårtan exempelvis silver eller guldfärgad. Paint-färger och metallicfärger målas med pensel och ger en heltäckande yta. Färgerna kan användas för att färglägga präglade ord och hälsningar i exempelvis sockerpasta och smörkräm.

 1. Livsmedelspennor används som vanliga tuschpennor och är utmärkta att använda för små detaljer, eller för att skriva text med på exempelvis marsipan och sockerpasta.
 2. Ett tips är att låta barnen använda livsmedelspennor för att hjälpa till att dekorera tårtan på ett roligt och enkelt sätt utan att kladda.

De är enkla att hantera och ser ut som en vanlig tuschpenna. Glitter och shimmer borstas med fördel på med pensel på sockerpasta och marsipan. Glittret går också att strö på grädde och smörkräm. Eller varför inte addera lite glittrande guldshimmer i champagneglaset? Ska du färga choklad finns det några alternativ att välja på.
Visa hela svaret

Hur skriver man namn på tårta?

Skriva med livsmedelspenna – Med en ätbar penna gör du snabbt och enkelt din tårta mer personlig. Du kan både skriva och rita fina figurer som passar tillfälle och person utan särskilt mycket ansträngning och planering. Innehållet i pennan är självklart ätbart! Texten är skriven av Peder Näslund med över 20 års erfarenhet som kock, kökschef och källarmästare. Peder har drivit Lyckasmedmat.se sedan 2006. Läs mer om Peder Näslund
Visa hela svaret

You might be interested:  Hur Mycket Väger Ett Ägg Utan Skal?

Varför ska man plasta in tårtan?

Publicerat torsdag 22 september 2016 kl 14.43 Linus Larsson från Söderhamn är plattsättaren som vann “Hela Sverige bakar” 2015. Och under hela den här hösten lär han P4 Gävleborgs lyssnare grunderna i bakning. I den andra lektionen av Linus Larssons bakskola lär vi oss montera tårtor.

Det viktigaste att komma ihåg när en ska baka en tårta är att inte göra det samma dag. En bra tårta behöver ungefär tre dagar på sig att skapas. Dag ett: Grädda själva botten, stoppa den i frysen och låt stå ett dygn. – Det är enklare att skära i en tårta som är lite halvfrusen och den smular inte lika mycket då, säger Linus Larsson.

“Spritsa en barriär på dom olika tårtlagren så att inte fyllningen rinner ut och missfärgar t.ex. grädden som du ska garnera tårtan med.” Dag två: Montera tårtan och lägg på fyllningen lager för lager. Plasta in tårtan och sätt in i kylen till dagen efter.
Visa hela svaret

Kan man ha rosor på tårta?

ROSOR – Rosor är en utmärkt dekoration och kronbladen går bra att äta så länge de inte är besprutade. Rosor smakar som de doftar; blommigt och lite parfymigt. De är vackra att dekorera tårtor, bakverk och efterrätter med. Använd dem som de är eller torka dem först. För lite extra sötma kan du även kandera rosenbladen med äggvita och socker.
Visa hela svaret

Är alla Penseer ätbara?

Ätliga blommor – både vackert och gott Hur Fästa Dekoration På Tårta En tårta dekorerad med skira syrenblommor, glass med smak av fläder eller en indisk gryta med krasse? Många blommor passar lika bra i maten som i rabatten – så varför inte prova på? Ätliga blommor är både vackert och gott. Många av våra mest lättodlade blommor går att äta, till exempel ringblommor, gurkört, syren, penséer och tusenskönor, men det finns också mer ovanliga sorter som kan användas i maten.
Visa hela svaret

Kan man dekorera tårta med brudslöja?

Naked sponge cake – Hur Fästa Dekoration På Tårta Bilden är inskickad av Matilda Justesen “Eftersom tårtan är naken på utsidan så är den inte täckt med någon kräm förutom på toppen då den har ett generöst lager med mascarponekräm. Annars pryds tårtan med färska bär, jordgubbar, blåbär, hallon och pudrat florsocker.
Visa hela svaret

Hur länge håller sig oblat?

Tårtorna bakas dagligen efter kundens önskemål och håller sig goda minst 7 dagar efter ankomst så länge den förvaras i rumstemperatur (helst ca 18 grader).
Visa hela svaret

Kan man äta Tårtbild?

En tårtbild är ätbar och du kan lägga på tårtan som dekoration. Det finns färdigtryckta tårtbilder och du kan även göra en tårtbild med egen bild.
Visa hela svaret

Hur får man strössel på sidan av en tårta?

Härligt färgglada strösseltårtor gör alla som ser den glad! Du kan välja mellan massor av snyggt strössel till din tårta för att passa in just dina (eller någon annans) färger! När du ska göra din strösseltårta så täcker du din tårta först med smörkräm.

Du kan göra en egen smörkräm (recept kommer nedan) som du kan smaksätta med smakessenser och färga med geléfärg, Du kan även använda dig av Enchanted Cream som du enkelt blandar mjölk eller vatten. Då får du enkelt och snabbt en riktigt välsmakande smörkräm! När du sedan ska “klä” din tårta med strössel, ställer du tårtan på t.ex.

en ugnsplåt (som fångar upp det strössel som smiter) och så tar du nävar med strössel och klappar fast det på tårtans sidor. Strö sedan strössel på tårtans översida. Klart! Lycka till!
Visa hela svaret

Kan man äta Tårtbild?

En tårtbild är ätbar och du kan lägga på tårtan som dekoration. Det finns färdigtryckta tårtbilder och du kan även göra en tårtbild med egen bild.
Visa hela svaret

Hur länge kan man spara figurer i sockerpasta?

Sockerpasta & Marsipan Hur täcker man en tårta med marsipan/sockerpasta? Det man ska tänka på när man täcker en tårta med marsipan eller sockerpasta är att man inte kavlar för tunt, 3-4 mm är lagom tjocklek. Kavlar man tunnare finns risken att man ser alla ojämnheter under.

 1. Det blir massor av veck och det finns inget att sträcka i när man skall släta ut den.
 2. Av någon anledning tror många att man skall kavla så tunt som möjligt – men det är inte att rekommendera eftersom slutresultatet inte blir bra.
 3. Dessutom går det fortare att tårtan blir fuktig om locket är för tunt.
 4. Avla ut pastan på lite majsstärkelse.

Släta ev ut märken med en sk smoother. Lägg över pastan över kaveln som en halv pannkaka och lyft över den på tårtan. Undvik att lyfta den med händerna då det finns risk för att det blir märken av fingrarna. När den ligger på plats börja då att arbeta där vecken bildats, platta inte till där det redan är platt, utan jobba nedåt och utåt.

Fortsätt fram och tillbaks runt tårtan tills du har fördelat pastan jämt runt hela tårtan. Använd gärna smoothern och jämna till kanterna och även ovansidan på tårtan. För att skära bort överflödet använd en slät kniv eller pizzahjul. Vad kavlar man ut marsipan och sockerpasta på? Vi brukar rekommendera att man kavlar på majsstärkelse eftersom den har en något uttorkande effekt på pastan.

Ibland får vi frågan om man kan använda florsocker och det är naturligtvis inte förbjudet. Det fungerar men eftersom florsockret tenderar att smälta så riskerar man ändå att det kan bli kladdigt. Dessutom har majsstärkelsen den positiva effekten att man har längre tid på sig innan den börjar bli fuktig.

 • ETT TIPS för att ge längre tid innan tårtan blir fuktig är att innan man dekorerar tårtan, tar en rejäl skopa majstärkelse i handen och stryker över hela tårtan.
 • Borsta bort överflödet så det blir rent.
 • Nu har man torkat upp ytan och det håller längre innan den fuktar upp.
 • På svarta eller mörka tårtor är det inte att rekommendera då ytan kan bli ljusflammig.
You might be interested:  Tina Hummer Hur Lång Tid?

Kan man lägga marsipan/sockerpasta direkt på grädde? Nej. Man bör undvika att lägga marsipan och sockerpasta direkt på grädde. Faktum är att man bör undvika att pastan kommer i kontakt med grädde överhuvudtaget, eftersom sockret i pastan får vasslen i grädden att släppa vilket gör att tårtan blir fuktig betydligt fortare.

Det bästa är att man lägger tårtbotten högst upp under pastan. Vill man göra en kupol med grädde kan man göra det under tårtbotten. Sen bör man slå en smörkräm runt om tårtan för att undvika att pastan kommer i kontakt med ev. gräddfyllning. Ofta måste man kanske av tidsskäl göra tårtan dagen innan den skall ätas och för att den skall hålla och inte bli fuktig bör man lägga en smörkräm under marsipanen/sockerpastan.

Ytterligare ett tips för att inte tårtan skall fukta upp så snabbt är att inte förvara den i alltför kallt kylskåp. Höj temperaturen till ca 8-10 grader istället för 4 grader. En tårta som är väldigt nedkyld och kommer ut i värmen tar väldigt lätt upp fukten från luften (varm luft binder mer fukt).

 • I detta fall blir den fuktig utifrån, inte inifrån.
 • Augusti månad är den svåraste tårtmånaden då det är mycket fuktigt i luften.
 • Måste man använda smörkräm under marsipan/sockerpasta? Vi rekommenderar alltid att man stryker upp tårtan med om man skall göra tårtan dagen innan.
 • Skall den serveras samma dag eller några timmar senare har det ingen större betydelse.

Anledningen att man gör detta är att man har längre tid på sig innan tårtan blir fuktig inifrån. Det varierar i kvalitét på olika och även hur länge de håller. håller bra upp till ett dygn på grädde, under förutsättning att det inte är alltför fuktig väderlek.

120 gr rumsvarmt smör 250 gr florsocker 2 tsk kokhett vatten Ev

1. Vispa smöret lätt och luftigt så det blir riktigt ljust.2. Tillsätt florsockret, lite i taget under vispning.3. Tillsätt slutligen det heta vattnet och ev smaksättning och fortsätt vispa ytterligare 10 min. Hur Fästa Dekoration På Tårta Man kan med fördel smaksätta smörkrämen med någon av våra eller varför inte med någon av våra, Vad gör jag om tårtan blivit fuktig i kylen? Våra vanliga hushållskylar är som regel ganska fuktiga men man kan höja temperaturen något till ca 8-10 grader istället för 4 grader så kontrasten inte blir så stor när man tar tårtan ur kylen och ut i värmen.

Undvik att förvara frukt och grönsaker tillsammans med tårtan då de avger en del fukt. Om du t ex har gjort din tårta dagen före servering och du tar ut den och den blivit fuktig av kylen kan du ta en hög majsstärkelse i handen och stryka över tårtan, på ovansidan och även runt kanterna. Borsta bort överflödig majsstärkelse med en brödpensel så det blir rent.

Så kan man kvickt och lätt torka upp fukt. Detta förutsätter naturligtvis att man inte har dekorerat tårtan. Det bästa är om man måste göra tårtan dagen före, att man dekorerar dagen efter och före dekorering dra över ett lager med majsstärkelse för att hålla ytan på tårtan torr betydligt längre.

 • Det är inte att rekommendera att stryka över majststärkelse på svarta eller mörka tårtor då de kan bli flammiga i ytan.
 • Hur långt i förväg kan jag göra marsipanrosor? Det är inga problem att göra marsipanrosor nån vecka innan de skall användas.
 • Problemet är inte att de blir gamla utan att de torkar.
 • Förvara dem gärna mörkt i en plastpåse för att skydda dem från damm och solljus.

De skall inte förvaras i kylskåp då detta kan orsaka att det blir fuktiga och kladdiga. Hur långt i förväg kan jag göra rosor i modelleringspasta? Det är inga problem att göra rosorna nån vecka innan de skall användas. Problemet är inte att de blir gamla utan att de torkar.

 1. Dock håller rosor i modelleringspasta bättre än marsipanrosor.
 2. De torkar något och får yta men fortsätter att vara mjuka inuti under lång tid.
 3. Förvara dem gärna mörkt i en plastpåse för att skydda dem från damm och solljus.
 4. De skall inte förvaras i kylskåp då detta kan orsaka att det blir fuktiga och kladdiga.

Hur förvarar man färdiga blommor i sockerpasta/modelleringspasta? Det bästa är att förvara dem mörkt i en plastpåse för att skydda dem från damm och solljus. De skall inte förvaras i kyl då de kan bli fuktiga och kladdiga. Vad är skillnaden på sockerpasta, flowerpaste och modelleringspasta? De finns i olika varianter på sockerpastor – vanlig för att täcka tårtor, och,

De har lite olika egenskaper och allt handlar om vad man faktiskt skall göra – vilken pasta man väljer. – finns i en uppsjö av olika märken. De vi har på Tårtdecor är dels, och, övriga pastor har en mild vanilj smak. FunCakes har även bland annat en pasta med Marshmallowsmak som är mycket uppskattad. Det finns även några från FunCakes.

Sockerpasta är i första hand till för att klä tårtor. Men man kan också använda dem till kantdekorationer om man får lite över när man klätt tårtan. Små figurer och enkla blommor fungerar bra att göra i vanlilg sockerpasta. Man kan då torka upp pastan något med lite majsstärkelse.

 • Har man inte tillgång till modelleringspasta för att göra figurer kan man blanda i lite för att göra pastan lite starkare.
 • Då fungerar den även att modellera med.
 • Är en mycket elastisk pasta som går att kavla mycket tunt och den torkar snabbt.
 • Den är i första hand tänkt att användas till sk sugarflowers, sockerblommor, som man binder upp på ståltråd men kan även användas för draperingar och tygimitationer.
You might be interested:  Lebron James Hummer In High School?

Det är också den pasta som vi kallar för “räddningspastan” till alla andra pastor. Om man vill torka upp sugarpasten och ge den mer elasticitet kan man blanda i lite flowerpaste. Flowerpaste kan man också använda när man skall gör “finlir” modellering.

– är en mycket bra pasta om man skall t ex modellera massiva figurer eller göra rosor och andra blommor och lägga direkt på tårtan utan att de skall bindas upp på ståltråd. Fördelen med är att den torkar och får yta utan att den blir hård inuti. Man kan med fördel göra figurer, rosor och andra blommor nån vecka innan de skall användas eftersom de håller så bra när de är gjorda i modelleringspasta.

Vad är det för skillnad på figurmarsipan och kavlingsmarsipan? Kavlingsmarsipan är mer elastisk för att kunna kavlas ut. Figurmarsipan innehåller som regel mer mandel och är fastare i konsistensen. Denna används i första hand till modellering av figurer.

 1. Det kan vara svårt att modellera figurer i kavlingsmarsipan eftersom de tenderar att säcka ihop om de blir för stora.
 2. Vad är det för skillnad på marsipan och sockerpasta? Det korta svaret är att skillnaden är mandeln.
 3. Någon har sagt att sockerpasta, eller sockerpasta som vi säger på svenska är marsipan fast utan mandel.

Och det är nog det man kan beskriva det som. Det är en pasta av socker i olika varianter och fett. Den innehåller också gelatin, vilket marsipan inte gör. Funktionen är densamma om man jämför sockerpastan med kavlingsmarsipan. Marsipan man köper ute i handeln är vanligtvis inte kavlingsmarsipan utan bara marsipan, rätt och slätt.

 1. Avlingsmarsipan har den egenskapen att den är betydligt mer elastisk än vanlig marsipan, vilket gör att den inte spricker när man kavlar ut den.
 2. Vi får ofta frågan vilken som är lättast att jobba med – sockerpasta eller marsipan.
 3. Men om vi jämför sockerpastan med den kavelmarsipan som vi har i butiken så är det ingen skillnad i funktion.

Det som avgör ditt beslut vad du skall använda, är dels vad du önskar att det skall smaka. Vill du absolut att det skall smaka marsipan så är ju svaret givet. Är du däremot ute efter något som är mer allergivänligt så är sockerpastan ett bra val eftersom den oftast inte innehåller varken mandel eller nötter, vissa pastor kan dock innehålla spår av mandel.

 1. Ballinas pasta är helt mandel och nötfri.
 2. När det gäller färgåtergivningen så har sockerpastan en klar fördel.
 3. Eftersom den är vit i basen blir färgen bättre om man färgar in den med någon pastafärg.
 4. Man kommer alltid att ha kvar gultonerna i marsipan vilket gör att t ex blått inte blir helt blått utan drar något åt det turkosa hållet.

Vad används flowerpaste till? Flowerpaste är en elastisk pasta som kan kavlas mycket tunt och som torkar snabbt. Den används i första hand för att göra sk sugarflowers som binds upp på ståltråd. Den kan också användas för att göra tygimitationer. Det är också den pasta som vi kallar för “räddningspastan” till alla andra pastor.

Om man vill torka upp sockerpastan och ge den mer elasticitet kan man blanda i lite flowerpaste. Flowerpaste kan man också använda när man skall gör “finlir” modellering. Hur länge håller marsipanen om den är öppnad? Problemet är inte att den blir gammal utan att den torkar. Antingen kan man förvara den i dubbla plastpåsar som sedan läggs i en burk i rumstemperatur så kan den hålla i några veckor.

Det bästa är att frysa ner den då håller den betydligt längre än bäst före datum. Låt den gärna tina långsamt i kylskåp. Marsipanen innehåller ju så mycket socker vilket är konserveringsmedel i sig självt. Så länge den är mjuk att jobba med och smakar bra så är det inget problem att använda den.

Marsipan som man färgat in och knådat är känsligare eftersom man har knådat in bakterier. I rumstemperatur kan den hålla 1-2 veckor men det är bättre att frysa den för att undvika att den jäser. Lukta på den innan du använder den så den inte luktar dåligt. Hur länge håller sockerpastan om den är öppnad? Problemet är inte att den blir gammal utan att den torkar.

Antingen kan man förvara den i dubbla plastpåsar som sedan läggs i en burk i rumstemperatur så kan den hålla i några veckor. Det bästa är att frysa ner den då håller den betydligt längre än bäst före datum. Låt den gärna tina långsamt i kylskåp. Sockerpastan innehåller ju så mycket socker vilket är konserveringsmedel i sig självt.

 1. Så länge den är mjuk att jobba med och smakar bra så är det inget problem att använda den.
 2. Sockerpasta som man färgat in och knådat är känsligare eftersom man har knådat in bakterier.
 3. I rumstemperatur kan den hålla 1-2 veckor men det är bättre att frysa den för att undvika att den jäser.
 4. Lukta på den innan du använder den så den inte luktar dåligt.

Kan man frysa marsipan/sockerpasta? Ja, det kan man. Det är bra om den får tina långsamt i kylskåp, speciellt marsipanen. Men för övrigt är det inga problem att frysa de pastor som vi säljer. Ett tips är att frysa modelleringspastan och flowerpasten i småbitar och plocka upp efter hand som man behöver.

 1. Ofta kanske man inte använder ett helt paket av dem och det är synd att behöva slänga rester.
 2. Problemet är ju inte att de blir för gamla utan att de torkar.
 3. Detta kan man alltså förhindra genom att frysa dem.
 4. Då håller de betydligt längre än bäst före datumet.
 5. Man kan utan problem lägga till ett halvår till och kanske ännu längre.

Så länge pastan inte torkat eller luktar dåligt går den att använda. : Sockerpasta & Marsipan
Visa hela svaret