Hur Gör Man Fina Bullar?


Hur Gör Man Fina Bullar
Checklista – så bakar du de godaste bullarna

  • Kolla utgångsdatumet på mjölet.
  • Använder du kardemumma i degen?
  • Byt ut vaniljsockret mot vaniljstång för att förhöja smaken på bullarna.
  • Rör ut jästen i vätskan innan du blandar i kryddor.
  • Med kall degvätska får du ofta bättre och godare resultat på dina bullar.
  • Använd rumstempererat smör istället för smält smör i degen.
  • Öka på mängden fyllning mot vad som står i receptet.

Meer items
Visa hela svaret

Hur rullar man snygga bullar?

Självklart vill alla ha goda och saftiga kanelbullar men att de ser vackra ut är inte helt oviktigt. Alla har nog sin egna knyck på hur man får till den perfekta kanelbullen. Jag har testat två varianter och häpnas över hur enkelt det var att få till en konditorlook på snurrorna.

Och sen så är de rasande goda och saftiga kanelbullar också. Recept och ytterligare 17 tips för saftigare, godare och snyggare kanelbullar finner du HÄR, Sen så ska man inte missa att pensla ordentligt med ägg innan gräddning för en fin gräddyta. Vipsa ihop ägget med en skvätt kallt vatten. Det gör att bullen behåller sin jäsningshöjd som annars sjunker något när man penslar.

Täck hela ytan. Hur Gör Man Fina Bullar Hur Gör Man Fina Bullar Kavla ut din vetedeg till en rektangel och ber på smör, strö över socker och pudra över kanel. Vik sedan degen i tre delar – till tre lager, se bild. Hur Gör Man Fina Bullar Hur Gör Man Fina Bullar Kavla den trelagrade degen något så den plattas till och blir större. Skär degen i strimlor och nu ska det snurras. Ska visa två varianter.
Visa hela svaret

Varför blir mina bullar torra?

Varför är vetebullarna torra eller hårda? Det kan ha varit för mycket mjöl i degen. Då blir det torrt. Det kan ha varit för lite fett i degen. Då blir det torrt. Bullarna kan ha fått jäsa för kort tid på plåten. Degen kan ha knådats för länge efter första jäsningen.
Visa hela svaret

Hur gör man en knut bulle?

Gör så här –

Stöt kardemumman i en mortel. Blanda kardemumman med mjölk, jäst, socker och vetemjöl i skålen till en hushållsassistent och kör i cirka fem minuter. Tillsätt smöret och kör degen i ytterligare fem minuter. Låt degen jäsa under duk i 60 minuter. Under tiden som degen jäser kan du göra den goda fyllningen. Blanda smör, socker, kanel och vetemjöl till en jämn smet. Kavla ut degen till en stor rektangel på en mjölad bänk. Degen ska vara cirka 5 mm tjock. Bred på kanelfyllningen. Vik degen omlott och skär i tre centimeter breda remsor. Sno ihop remsorna till en knut och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Låt kanelbullarna jäsa under en bakduk i cirka tre timmar. Pensla bullarna med vispat ägg, strö över rörsocker och nymalen kardemumma. Baka kanelbullarna i 200 °C i 10-12 minuter. Under tiden bullarna är i ugnen kan du koka sockerlagen. Blanda vatten, socker och vaniljstång i en kastrull och låt lagen koka upp. Ta ut bullarna ur ugnen och pensla genast med sockerlagen. Lyssna noga, det fräser så fint!

Santa Maria AB ∙ Argongatan 2D ∙ Box 63 ∙ 431 53 Mölndal ∙ 031-67 42 00
Visa hela svaret

Hur får man bullarna runda?

Hur man rullar en slät bulle Det är dagen före fettisdagen 2014, här står jag och vår duktiga praktikant Pernilla och rullar semlor. När jag gör just detta tänker jag alltid på Jan Hedh, och ett av de första kurstillfällena då han visade hur man med båda händerna rullar perfekt släta franskbrödbullar.

Jag gjorde ett tafatt försök och han mullrade något om att det där fick jag gå hem och öva på. Det har jag gjort många tusen gånger sedan dess. Jag minns första fettisdagen när Solhaga precis hade öppnat. Jag rullade med båda händerna tills jag efter bara ett par minuter fick kramp i mina triceps. Det är bra träning om man gör det på rätt sätt.

Om man ska få till en helt slät bulle gäller att inte ha kontakt med degen för mycket och för länge. Då gör värmen från handen att degen blir lite kladdig och får en skrovlig yta. Här kommer en liten film till alla er som tänkte rulla semlor till imorgon.

Jag brukar trycka till väldigt hårt i början, för att sedan kupa handen och låta tummen och fingertopparna liksom krypa in lite underbullen så att den reser sig uppåt och blir hög. Annars är allting under kontroll tills imorgon, sjuka mängder grädde står i kylen tillsammans med fyllda spritspåsar med semmelfyllning.

Vi tänkte nämligen göra färska semlor löpande under dagen. Recept på Solhagas semla hittar du om du är sugen på att baka! En del kunder har varit alldeles upprörda över att Falkenbergsposten inte hade med Solhaga i årets semletest för tredje året i rad.
Visa hela svaret

Måste man jäsa bullar två gånger?

3. Jäst & jäsning: – Angående jästen så rekommenderar jag färsk jäst. Torr funkar också, men färsk jäst är att rekommendera då du som sagt inte behöver värma någon degvätska för att få igång den. Och jäsningen, oftast står det i bullrecept att degen ska jäsa innan du bakar ut den, och sedan en gång till på plåten innan gräddning.

  1. Jag jäser alltid min deg endast en gång.
  2. Det är efter att jag bakat ut till bullar och de ligger på plåten.
  3. Då får de jäsa mellan 1.5 – 2 timmar.
  4. Eftersom att jag arbetar med kall deg så tar det lång tid för jästen att komma igång vilket gör att bullarna måste jäsa länge.
  5. En annan sak är att degen är mycket enklare att arbeta med när den inte jäst någonting.

Så, arbeta ihop en smidig deg – baka ut bullar direkt och jäs först efter det. Bullarna håller ihop bra och blir inte överjästa.
Visa hela svaret

Kan man jäsa bullar för länge?

Varför jäser inte min deg? – Det är viktigt att vätskan som man blandar i degen inte är för varm. Om det är så att vätskan har varit för varm, varmare än 37 °C, tappar jästen jäskraft och till och med dör. Det kan bero på många saker. Jästen kanske är gammal, degen kan vara överjäst, för lite knådning och kort jästid kan vara skäl.
Visa hela svaret

Hur gör man en knut som inte går upp?

Vilken knop vill du lära dig? – Pålsteken, eller “Kungen bland knopar” som den också ibland kallas, är en av de vanligaste knoparna. Vill du knyta en knop med en fast ögla så är det en pålstek du ska slå. Det är en stark och pålitlig knop då den aldrig löper.

  1. Den är lätt att få upp även efter hög belastning, till skillnad från många andra knopar som kan dra åt sig hårt.
  2. Pålsteken används ofta vid förtöjning.
  3. Se våra förtöjningslinor Dubbelt halvslag är en enkel och stark knop, som oftast används vid förtöjning vid pollare, ring eller träd.
  4. Ett tips är att dra linan två varv innan du knyter knopen,
You might be interested:  Skära Bort Mögel På Ost?

Detta gör att själva knopen avlastas en aning, då den kan dra åt sig hårt vid hög belastning. Tänk på att denna knopen kan gå upp vid ojämn belastning. Se våra förtöjningslinor Skotsteken är en knop där man knyter ihop två linor, Den är extra användbar för att knyta ihop två linor av olika storlek.

  1. Skotsteken används ofta på segelbåtar för att knyta ihop skotlinan med seglens skothorn.
  2. Skotsteken ger en säkrare hopfästning än till exempel råbandsknopen med de flesta material.
  3. Det går även utmärkt att använda skotstek vid hopfästning av två linor där ena linan har en fast ögla.
  4. Se våra skotlinor Råbandsknopen är en knop som bör användas till att binda runt eller om någonting.

Men allt för ofta används den för att binda samman två linor, vilket man absolut aldrig ska göra! Råbandsknopen är inte en säker lösning för detta. Vill du binda samman två linor ska du använda dig utav skotsteken. Överhandsknopen är en mycket enkel knop.
Visa hela svaret

Hur gör man en hård knut?

Så här gör vi – Tvätta linan så att den inte är dränkt i torkad salt och låt den gärna torka. Lägg knuten på något platt och slå försiktigt på linan på alla sidor med något hårt. Det tar några minuter men du kommer märka att knuten mjuknar lite. Vi använder oftast vår skruvmejsels baksida, men det fungerar med ett saltkar, en rundad sten eller vad som helst som har lagom tyngd.
Visa hela svaret

Hur vet man när bullarna är Färdigjästa?

Kontrollera om bullarna är färdigjästa – Tryck lätt på mitten av bullen med ett finger. Om bullen snabbt återgår till sin släta form så vet vi att den är färdigjäst.
Visa hela svaret

Hur vet man att degen är Färdigknådad?

När är degen färdig? – För att kontrollera om degen är färdigknådad är en metod att ta upp en liten bit deg och försiktigt dra isär den. Om degen är färdigbearbetad är den följsam och håller ihop, och bildar ett “glutenfönster”. Man upplever degen elastisk och lite “seg”.

  1. Om den inte är klar bryts den av direkt och känns stum.
  2. Mer som känslan av lera.
  3. Rulla då degbiten i handen på nytt och knåda den lite till.
  4. Om den då känns smidigare vet du att den behöver knådas längre.
  5. Om degen redan var elastisk och bra i testet och om du då ändå fortsätter knådningen är risken att de starka kopplingar som byggts upp brister.

Degen tappar då spänst och kan “flyta ut”. Detta är ett tecken på att en deg blivit överarbetad. Chocolate Chip cookies. Ca 18 st. Ingredienser:. Innan du börjar:. I det tredje avsnittet av vår bakskola så får du lära dig att göra salted caramel cupckes. Otroligt goda och enkla cupcakes för hela familjen Välkommen till vår bakskola! Här hittar du tips och recept för att spritsa som ett proffs.
Visa hela svaret

När har bullarna jäst färdigt?

Andra Jäsning – Lägg det färdigformade bröden på plåt, eller i en form/jäskorg. Bakar man vetebullar kan man med fördel använda bakformar, annars rinner smöret och fyllningen ut på plåten och bullarna blir torra. Täck över plåten/formarna med en handduk/plast.

Vill man ha en extra tjock skorpa på brödet ska degen jäsa utan skydd. Under den andra jäsningen är det lika viktigt som vid första jäsningen att brödet står skyddat i ett rum utan drag med minst normal rumstemperatur. Man kan använda en avstängd ugn att jäsa i och finns det en lampa i ugnen så får den gärna vara tänd, det blir då en perfekt temperatur och bra fukt för jäsningen.

För att känna att jäsningen är klar kan man titta på brödet och se så att det har jäst till nästintill dubbel storlek, samt känna på degen. Även här kan man försiktigt trycka en liten grop i degen. Om gropen stannar kvar finns det inte mycket jäskraft kvar vilket indikerar att degen är färdigjäst.

När jäsningen är klar kan man snitta brödet i olika mönster, om man inte vill att brödet ska spricka naturligt. Man kan också pensla brödet med vatten eller olja och strö över en passande topping, ex lite havssalt & örter, nötter eller mjöl. Om det är vetebröd som ligger på plåten ska man naturligtvis pensla bullarna/längderna med ett uppvispat ägg och valfri topping, t.ex.

pärlsocker, hackad mandel eller hasselnötter. Om man blandar en deg på kvällen och formar sina bullar/bröd/frallor så kan man använda sin avstängda ugn som kyl, genom att placera en plåt högst upp i ugnen med 4 frysklampar på. Dina bakverk kommer jäsa långsamt över natten och vara färdiga att grädda på morgonen.
Visa hela svaret

Varför sjunker bullarna i ugnen?

Felsökningstips –

Symptom Anledning
Brödet jäser inte. Prova först att förlänga jästiden, kanske med det dubbla mot vad som står i receptet. Om inte det hjälper så har du förmodligen dödat jästsvamparna med för varm degvätska. Tänk på att röra om i botten av degvätskan innan du kollar temperaturen.
Brödet blir kompakt. Du kan ha jäst för kort tid och/eller tagit för mycket mjöl. Eftersträva mindre mängd mjöl när du bakar bröd. Det är också viktigt att man inte tar för mycket grovt mjöl eller frön i brödet som är väger tungt i förhållande till vetemjöl.
Brödet sjunker ihop efter jäsningen. Förmodligen har brödet jäst för länge. Du kan rädda dem genom att baka om dem. Knåda degen och baka ut igen.
Brödet blir platt. Antagligen för varmt degspad eller att jäsningen skett för varmt. Lägg aldrig det utbakade brödet på en varm plåt. Ställ inte heller plåten på en varm spis. Det ska jäsa i rumstemperatur, ca 20°C.
Brödet är blåsigt inuti. Du kan ha arbetat degen för lite i bunken före första jäsningen eller knådat degen för lite efter första jäsningen före utbakningen. Det kan också beror på att brödet jäst för länge och för varmt.
Brödet har degrand. Fel ugnstemperatur eller felaktiga ugnsinställningar eller för kort tid i ugnen kan ge en degig rand i brödet.
Brödet spricker. För kort jästid. Degen kan ha arbetats för lite. Det kan också bero på för mycket mjöl.

Visa hela svaret

Hur många gånger ska degen helst jäsa och varför?

Räcker det att jäsa brödet en gång? I de flesta brödrecept står det att degen ska jäsas två gånger när du bakar bröd. Sparaartikel Fråga: I de allra flesta matbrödsrecept står att man ska jäsa degen två gånger. Jag undrar vad som egentligen händer om man bara jäser det en gång? Det skulle vara bra att kunna minska ner tiden när man har som mest bråttom. Går det att göra så? Svar: Visst går det att hoppa över den första jäsningen i bunken.
Visa hela svaret

Vad händer om bullarna inte jäser?

Baktips –

Hur jäser jag mina bakverk på bästa sätt? Ställ dina bakverk på plåt med papper i din avstängda ugn med endast lampan på, man kan ställa en lite skål med ljummet vatten längst ner i ugnen för att få lite extra fuktighet. Detta skapar ett perfekt jässkåp för dina bakverk med en fin värme och fuktighet. Ta ut plåtarna i rumstemperatur när bakverken jäst färdigt, starta ugnen och grädda när ugnen är varm. Tips för att jäsa över natten? Blanda degen på kvällen och låt degen vila i 30 min, forma dina frallor eller bullar och ställ på plåt med papper i din avstängda ugn. Placera 3-4 frysklampar högst upp i ugnen och låt dina bakverk jäsa långsamt över natten. Ta ut plåtarna och frysklamparna ur ugnen och låt dem stå i rumstemperatur till ugnen är varm, grädda dina frallor eller bullar och bjud på en härlig frukost. Jag har hört talas om snabbjäst. Vad är det? Jäst är en mikroorganism som i degen bildar koldioxid som ger brödet volym. I denna process bildar jästen även en stor del av brödets arom. Man pratar slarvigt om bakpulver som “kemisk jäst” eller “snabbjäst”. Bakpulver är en saltblandning som vid kontakt med vatten frisläpper koldioxid. Detta är en snabb process, men nackdelen är att ingen arom utvecklas. Brödet blir då ofta torrt och smaklöst. Jag använder bakmaskin, vilken jäst är då mest lämplig? Vid användning av bakmaskin rekommenderas torr KronJäst. Används inte hela paketet kan det vikas över öppningen och förvaras i kyl i upp till 3 dagar. Vid längre tids förvaring avtar jästens kvalitet. Kan jag göra min deg på kvällen, förvara den i kyl och sedan baka på morgonen? Ja, det går alldeles utmärkt. Ta ut degen på morgonen, forma, jäs och grädda som vanligt. Jäsningen tar längre tid på grund av den kalla degen. Är det OK att lösa jästen i salt istället för vatten? Nej! Salt och socker ska tillsättas till redan upplöst jäst. Bäst resultat får man om man blandar i saltet några minuter från slutet under knådningen, eftersom degen bildar glutentrådar lättare utan saltet. När saltet tillsätts hjälper det i sin tur till att skydda och bevara glutentrådarna. Degen vill inte jäsa ordentligt. Vad gör jag för fel? De vanligaste orsakerna är: För kall eller varm degvätska, mjöl av sämre kvalitet med låg glutenhalt, för kort bearbetningstid av degen, salt eller socker har kommit i direktkontakt med jästen. Vilka slags degar kan man kalljäsa? Kalljäst deg är en deg som ställs att jäsa i kylskåpet vilket kräver en längre jästid. På detta sätt utvecklas en tydligare smak. Nästa dag formas bröd som jäses och gräddas som vanligt. I princip kan alla degar kalljäsas Varför skall degen jäsa under bakduk? Jäst måste få arbeta i en dragfri miljö för att degen ska jäsa bra. En bakduk ger en jämnare och högre temperatur samt bevarar fuktigheten. Man kan också använda sig av en plastpåse att täcka över degen, skyddar ännu bättre mot drag. När kan jag använda färsk KronJäst och när kan jag använda torr KronJäst? Det finns nästan ingen begränsning, bägge produkterna fungerar lika bra. KronJäst torr har fördelen att den ej kräver kylförvaring och har en längre hållbarhet. Vid bakning med kall degvätska rekommenderas färsk KronJäst. Vilken sorts jäst skall jag använda, KronJäst för Matbröd (blå) eller KronJäst för Söta Degar (röd)? KronJäst för Matbröd rekommenderas när du skall baka ett bröd utan eller med endast lite socker, mindre än 3 matskedar socker eller sirap per halvliter degvätska. Om du däremot ska baka ett sött bröd eller bullar får du ett bättre resultat och en större volym på ditt bröd med KronJäst för Söta Degar.

You might be interested:  Bacon I Frysen Hur Länge?

Visa hela svaret

Varför blir mina bullar brända i botten?

Varför blir drömmarna kompakta? –

Det kan ha varit fel temperatur i ugnen, eller så har kakorna stått inne för kort tid. För varm ugn ger drömmarna för mycket färg. De ska helst inte ha någon färg utan vara helt blonda. Mindre drömmar behöver kortare tid i ugnen, och större behöver längre. Det kan ha varit fel jäsmedel i degen. Till drömmar ska det vara hjorthornssalt som ger den porösa konsistensen. Man kan även använda bakpulver, men då blir konsistensen mer som småkakor.

Det kan ha varit för lite jäst/bakpulver i degen. Det kan ha varit för mycket socker eller för lite smör i degen. Skorporna kan ha delats innan de var tillräckligt svala. Då blir kanterna lätt degiga och trycks ihop och när de stelnar blir de hårda.

Vispa aldrig ner mjölet i en bakpulversmet. Då drar man ut glutentrådarna och brödet blir segt och kompakt. Mjölet kan ha blandats för länge i smeten. Man ska vända ner mjölet så att smeten blir någorlunda jämn, inte mer än så.

Plåten kan ha stått för högt i ugnen eller övervärmen är för stark. Lägg över aluminiumfolie så gräddas kakan/brödet inuti utan att få mer färg. Kakan/brödet kan ha gräddats i för hög temperatur under för kort tid. Ugnen kan ha varit för varm, prova att sänka temperaturen nästa gång så kan kakan/brödet stå inne lite längre. Om det är undersidan som blir bränd går det bra att ställa in en extra plåt nära bottnen av ugnen som fångar upp lite av värmen.

Vissa kakor ska flyta ut och andra inte. Läs i receptet och titta på bilden hur just dessa kakor ska se ut. Det kan ha varit för lite mjöl i degen. Arbeta in lite mera mjöl i resten av degen, om det finns någon ogräddad deg kvar, och provbaka ett par kakor. Ugnen kan ha varit för varm, prova med att sänka temperaturen nästa gång.

Degvätskan kan ha varit för varm. Om vätskan är mycket mer än 37 grader är det stor risk att färsk jäst dör och tappar jäskraft. Degvätskan kan ha varit för kall, vilket inte är fel alls, tvärtom. Men degen kommer att jäsa långsamt, vilket också är bra för smakerna som hinner utvecklas mycket mer. Jästen kan ha varit för gammal, glöm inte att kolla datumstämplingen på förpackningen. Mjölet kan ha varit kallt, vilket ger långsammare jäsning. Använd hellre rumstempererat mjöl. Jäsplatsen kan ha varit dragig eller kall. Deg vill helst ha en jämn värme för att kunna jäsa i lugn och ro. Och på så vis kan man även kontrollera jäsningen, d.v.s. vill man att degen ska jäsa långsamt ställer man degen på en svalare plats i rummet och lite snabbare på en varmare plats. Det är för mycket mjöl i degen, då blir den tung och får dåligt med jäskraft.

Man bör inte doppa fingrarna i kokt marmelad, kommer den i kontakt med saliv eller bakterier blir den snabbt dålig. Bären kan ha varit smutsiga eller dåliga. Var noga med att skölja och rensa bär som ska användas i saft och syltkok. Allt skum kanske inte skummades av vid koket. Skummet innehåller naturliga bakterier och mögelsvampar som försvinner genom att skummet lyfts bort under kokningen. Flaskorna/burkarna kanske inte var desinficerade. Ställ tomma flaskor och burkar upp och ned i ugnen på 130 grader eller doppa dem i kokande vatten för att desinficera. Glöm inte att även desinficera lock och kapsyler! Förvaringsplatsen kan ha varit för varm. Helst ska sylt och marmelad förvaras mörkt och svalt. Öppnade burkar förvaras i kyl. Flaskorna/burkarna kanske inte har varit helt täta. Kontrollera locken. Koktiden kan ha varit för kort. Både sylt och marmelad behöver koka en stund.

Formen kan vara för liten eller överfylld. När man ställer in kakan i ugnen ska formen vara fylld till cirka 2/3.

You might be interested:  Kan Man Äta Ägg Efter Bäst Före Datum?

Smeten kan ha varit för lätt för att orka bära upp fyllningen. Prova att rulla fruktbitarna eller bären i lite vetemjöl eller potatismjöl innan de blandas i smeten. Tillsätt lite mer mjöl i smeten nästa gång.

Det är för lite vätska i degen. Tillsätt en liten skvätt kallt vatten, så går degen ihop. Vissa kakdegar ska vara väldigt torra, som till exempel drömmar. Då är det bara att krama ihop degen till små bollar som sedan flyter ut till fina kakor på plåten.

Bakpulver eller bikarbonat kan ha blandats ojämnt i smeten. Blanda alltid bakpulver eller bikarbonat noga i de torra ingredienserna innan det vänds ner i smeten. Det kanske har varit för mycket mjöl i smeten. Ugnen kan ha varit lite för varm. Prova en lägre temperatur nästa gång.

Formen kanske har smorts för dåligt. Prova att kyla ner formen med en fuktig handduk, så går det lättare att få loss kakan. Låt kakan svalna innan den lossas från formen. Jag använder helst teflonformar och om jag använder mormors gamla form ser jag till att hålla den smord med olja när den inte används och står i skåpet.

Det kanske saknas bakpulver eller någon annan ingrediens. Ugnsluckan kan ha öppnats för ofta under gräddningen. Kakan vill ha en jämn temperatur för att bli hög och fin. Smeten kan ha vispats för lite innan mjölet tillsattes. Ägg och socker ska vispas riktigt pösigt och nästan vitt, smör och socker ska vispas ljust och krämigt. Smeten kan ha rörts om för mycket eller vispats efter att mjöl och bakpulver eller bikarbonat tillsatts. Då reser sig inte kakan lika mycket.

Degen kan ha fått jäsa för kort tid. Min princip är att alltid jäsa deg till dubbel storlek. Ugnen kan ha varit för kall eller så har brödet fått stå inne för kort tid, vilket resulterar i ett degigt bröd. Om brödet har fått tillräckligt med färg, men ändå behöver gräddas mer, täck det med lite aluminiumfolie så kan det gräddas längre utan att brännas.

Det är för mycket mjöl i degen, då blir den tung och stum. Degen kan ha knådats för länge efter första jäsningen. Ofta räcker det att man bara viker degen ett par gånger vid utbakningen. Givetvis beror det på vilken typ av bröd man bakar. Degen saknar salt. Då blir den livlös och tappar jäskraft och spänst. Det är för mycket fett och socker i degen, den kommer att jäsa, men långsammare.

Vissa degar är svåra att kavla ut, då kan det vara bra att kavla lite i taget och låta degen vila lite mellan kavlingarna. Det är för mycket mjöl i degen, då blir den väldigt kompakt och stum. Fukta bakbordet med lite vatten, då får man lättare fäste med degen och den blir lättare att kavla. Det är för lite mjöl i degen. Tillsätt lite extra mjöl och kavla på ett välmjölat bakbord.

Det kan ha varit för lite pektin i frukten eller bären för att koka sylten/marmeladen med enbart vanligt strösocker. Man kan blanda 50/50 med syltsocker för en tjockare konsistens.Vissa frukter och bär innehåller mer pektin och stelnar lättare, medan man måste tillsätta pektin till många andra frukter och bär. Pektin kan tillsättas i ren form eller så kokar man sylten/marmeladen på syltsocker, som innehåller tillsatt pektin. Om sylten eller marmeladen fortfarande är för lös efter några dagar, gör ett nytt uppkok och tillsätt extra pektin. Koktiden kan ha varit för kort, kokar man länge så reduceras vätskan bort och sylten/marmeladen blir fastare.

Det kan ha varit för mycket mjöl i degen. Då blir det torrt. Det kan ha varit för lite fett i degen. Då blir det torrt. Bullarna kan ha fått jäsa för kort tid på plåten. Degen kan ha knådats för länge efter första jäsningen. Då är risken stor att bullarna blir hårda. Bullarna kan ha stått för länge i ugnen, prova att höja temperaturen och korta gräddningen.

: Q & A – Första hjälpen i köket – Leila Lindholm
Visa hela svaret

Varför svalna på galler?

Låt bullarna svalna på ett galler under bakduk så håller de sig saftigare.
Visa hela svaret

Varför blir mina bullar brända i botten?

17 frågor och svar om bullbaket – Vilket mjöl passar bäst i bullar? – Vetemjöl special, då blir bullarna extra fluffiga och saftiga. Vetemjöl special binder fint och glutenet blir bättre, det är stor skillnad. Har man bara vanligt vetemjöl hemma så går det också bra så klart.

Smör eller margarin? – Alltid smör. Om du inte är mjölkallergiker. Jag älskar smör. Hur länge ska man knåda degen? – Cirka 10 minuter i maskin tills degen känns elastisk. Ska man knåda för hand eller i maskin? – Helst i maskin för det blir bättre resultat. Det blir bra för hand också men man får jobba hårdare.

Hur länge ska degen jäsa? – Cirka 30 minuter – till dubbel storlek. Om man har bråttom kan man fuska med första jäsningen, men aldrig med andra, man kan dra ned tiden till häften. Hur länge ska de utbakade bullarna jäsa? – De ska jäsa i 30 minuter. Det är så klart olika beroende på hur kallt eller varmt och vilken luftfuktighet det är. Fredrik Nylén med sina nybakade kardemummabullar. Foto: Björn Lindahl Varför fastnar bullarna i pappersformen ibland? – Det har jag aldrig varit med om men det kanske är dålig kvalitet på formen. Kan man värma bullar igen? – Egentligen inte men det är klart att det går.

De blir lite torra, men det går. Varför blir bullarna platta? – De kan vara överjästa eller när man formar bullen så ska man tighta till degen, gör du en väldigt lös knytning så kan de bli platta. De kan också vara underjästa. Varför blir degen hård? – Då har du haft i för mycket mjöl. Se till att väga ingredienserna så blir inte degen för hård.

Har det redan hänt kan man försöka arbeta in mer rumsvarmt smör. Tillsätter man mer vätska får man jobba en del för att få in den i degen. Varför blir bullarna brända i botten? – Man kanske har råkat sätta på undervärme. Alla ugnar skiljer sig otroligt mycket så man måste bli kompis med sin ugn.

Blir de alltid brända i botten så måste du ju ändra något med tid eller temperatur. Se angivelserna med ugnen som riktlinjer. Varför blir de degiga? – Då har du bakat dem för kort tid eller haft för låg värme. Varför blir bullarna torra? – Antagligen har du haft i för mycket mjöl. Då får man doppa dem i mjölk när man äter.

Hur ska bullarna se ut när de är färdiga? – De ska vara gyllene både ovanpå och under. Lyft med en gaffel för att titta under dem. Baka hellre lite för kort tid än för lång. De bakas alltid lite till efter att de tagits ut ur ugnen, även om de läggs över på galler.
Visa hela svaret

När ska man lägga bullar i påse?

Förvara bröd och bullar i rumstemperatur – • Surdegsbröd behåller sin hårda skorpa om du ställer dem med snittytan ner i skärbrädan och bara låter dem stå. Upp till ett dygn tycker jag fungerar, sen blir de väl hårda för min smak. Ungefär samma resultat om du virar in dem i handduk eller lägger i papp-påse. Hur Gör Man Fina Bullar
Visa hela svaret