Hur Mycket Jod I Ägg?


Hur Mycket Jod I Ägg
Vilken mat innehåller jod? – Mjölk och mejeriprodukter innehåller jod naturligt. Det rekommenderade intaget är fem deciliter flytande mjölkprodukter och 2-3 skivor ost som tillsammans innehåller 80-100 µg jod, vilket är mer än hälften av det rekommenderade dagliga intaget för vuxna.

Exempel på jodnivåer i livsmedel Portionsstorlek Jod mg
Mjölk eller kärnmjölk 2 dl 32
Yoghurt eller fil 2 dl 32
Ost emmentaler 3 skivor (30g) 12
Ost edamer 3 skivor (30g) 8
Färskost 30g 6
Cottage cheese 30g 5
Fisk 100g 30
Ägg 1 st 23
Bordssalt med jod 1/2 tesked 60

Visa hela svaret

Finns det jod i ägg?

Jod – En del i systemet för ämnesomsättning Jod har stor betydelse för ämnesomsättningen. Det är särskilt viktigt under perioder i livet då vi växer, alltså under fostertiden, samt i barn- och ungdomsåren. Hur Mycket Jod I Ägg Jod bidrar till att sköldkörteln fungerar som den ska och till normal produktion av sköldkörtelhormoner. Fisk, skaldjur och ägg innehåller mycket jod. Även mjölk kan vara en källa till jod i kosten. och mejeriprodukter. Ett glas mjölk på 2,5 dl ger ungefär 1/5 av dagsbehovet av jod. I vissa matkulturer är alger och algprodukter en viktig källa till jod.
Visa hela svaret

Vilka produkter innehåller mest jod?

JOD Jod är ett livsviktigt grundämne som finns i två hormoner hos människan; tyroxin och trijodotyronin. Dessa två hormoner bildas i sköldkörteln och reglerar ämnesomsättningen. De stimulerar bland annat kroppens tillväxt och utveckling Livsmedel som innehåller jod är saltvattensfisk, skaldjur och jodberikat salt.

Vuxna: 150 µg/dagGravida: 175 µg/dagAmmande: 200 µg/dagBarn: ca 110 µg/dag

Brist på jod i maten kan orsaka en sorts struma, jodbriststruma, som ger störningar i kroppens ämnesomsättning. Efter att jodbrist varit vanligt förekommande i Sverige är idag huvuddelen av hushållssaltet berikat med jod och därför förekommer inte jodbrist längre.

 1. Brist på jod kan även leda till hypotyrodism och störningar i kroppens ämnesomsättning.
 2. Vid doser av jod som överskrider 1 mg/dag kan sköldkörtelns funktion rubbas vilket kan leda till hormonella störningar.
 3. Under graviditeten kan jodöverskott hos modern leda till påverkan på fostrets sköldkörtel, detta behöver dock inte påverkar moderns hälsa vilket beror på att fostret är känsligare.

Jodintaget bör också vara kontrollerat under amningsperioden då jodöverskott ökar andelen jod i bröstmjölken. Överskott av jod under dessa perioder kan påverka fostrets mentala och fysiska utveckling. Inom livsmedelsindustrin och storhushåll används inte alltid salt som är jodberikat så om du ofta äter färdiglagad mat kan jodintaget bli onödigt lågt.
Visa hela svaret

Hur mycket jod bör man äta?

Mat med jod – Den som äter en kost som är kalorifattig, utesluter animaliska produkter, inte äter tillräckligt med salt eller har problem med tarmarna kan få i sig för lite jod. I dessa fall är det därför viktigt att vara medveten om detta och välja berikade alternativ eller ta tillskott.
Visa hela svaret

Var finns jod naturligt?

Varför berikas salt med jod? – Falksalt Hur Mycket Jod I Ägg Är du en av dem som brukar köpa salt med jod, utan att egentligen veta varför? Du är inte ensam – få svenskar vet faktiskt varför de köper jodberikat salt. Enligt en undersökning vi gjort är hälften av svenskarna ovetande om varför jod tillsätts i salt, men trots detta köper 66 procent av oss ändå jodberikat salt!* Jod är inte vilken tillsats som helst, utan faktiskt något livsviktigt.

Så låt oss ta det från början: jod är ett grundämne som förekommer naturligt i berggrunden och halten varierar mycket mellan olika geografiska områden. Jod ingår också i kroppens sköldkörtelhormoner, vilka i sin tur deltar i vår ämnesomsättning. Kroppen behöver alltså tillskott av jod via kosten för att fungera optimalt.

Får vi i oss för lite jod kan bristen leda till struma, förstoring av sköldkörteln, som orsakar störningar i ämnesomsättningen. Särskilt allvarligt är jodbrist under fosterstadiet då det kan störa utvecklingen av nervsystemet, den fysiska utvecklingen och leda till psykiska utvecklingsstörningar.

 • Struma var en vanlig sjukdom i Sverige på 1800-talet och i början av 1900-talet.
 • För att komma tillrätta med problemet beslutades år 1936 om (frivillig) jodering av bordssalt – ett livsmedel som lämpar sig väl för berikning eftersom saltkonsumtionen bland befolkningen är oerhört utbredd, dessutom är salt finfördelat nog för att kunna få en bra spridning då jodet tillsätts.

Joderingsprogrammet ledde till att förekomsten av struma minskade väsentligt i Sverige, men ända in på 1960-talet förekom sjukdomen fortfarande inom vissa områden. Då ökades riktlinjerna för berikning från tidigare 10 till 50 mikrogram jod per gram salt – något som gäller än idag.

 1. Såhär nästan 85 år efter införseln är jodbrist inte längre ett problem i Sverige, men globalt orsakar jodbrist än idag omfattande hälsoproblem i många länder.
 2. Jod finns naturligt i t ex saltvattenfisk, skaldjur och mejeriprodukter (att jodhalten är hög i mjölkprodukter beror framförallt på att även kornas foder är jodberikat).

Salt som berikats med jod är dock en mycket viktig källa och att använda salt med jod är ett enkelt sätt att få i sig det jod kroppen behöver. Det rekommenderade dagliga intaget skiljer sig mellan olika grupper baserat på ålder och huruvida man är gravid eller ammar (läs mer här nedanför eller på Livsmedelsverkets hemsida).

 1. I Falksalts sortiment finns flera salter att välja på för den som vill använda salt med jod.
 2. Vi är till exempel ensamma om att erbjuda flingsalt med tillsatt jod – det är vi stolta över! Det finns naturligtvis också salter utan tillsatt jod.
 3. Varför? Jo, det brukar sägas att man ska undvika att använda salt med jod när man picklar grönsaker, gör inläggningar eller gravar lax.

Bakgrunden är teorier om att jod i salt kan missfärga råvaran under inläggningsprocessen. Dessutom finns det individer som av medicinska skäl rekommenderats att hålla ett lågt intag av jod – det kan bero på allergi, vissa sjukdomar eller andra orsaker. * Undersökningen genomfördes på uppdrag av Falksalt i december 2015.1040 personer i åldrarna 18-70 år deltog och resultatet är nationellt representativt.

 1. Jod finns naturligt i berggrunden, halten varierar geografiskt.
 2. Saltvattenfisk, skaldjur och mjölkprodukter innehåller mycket jod.
 3. Jod påverkar kroppens ämnesomsättning.
 4. Jodbrist är ovanligt i Sverige idag, men tyvärr desto vanligare globalt.
 5. Jodbrist under fosterstadiet kan störa den fysiska utvecklingen såväl som utvecklingen av nervsystemet.
 • 68 procent i det äldre åldersspannet, 56-70 år, vet varför jod tillsätts i salt. Motsvarande siffra för 18-22-åringar är endast 38 procent.
 • Finkornigt salt med jod finns i 74 procent av hushållen i åldrarna 56-70 år, medan den siffran är 55 procent i åldersgruppen 18-22 år.
 • När man ska välja salt är priset viktigaste faktorn för 18-35-åringar, medan endast 30 procent av 56-70-åringarna anser priset vara en viktig faktor.

Rekommenderat dagligt intag av jod:

 • Spädbarn 6-11 månader: 50 mikrogram
 • Barn 12-23 månader: 70 mikrogram
 • Barn 2-5 år: 90 mikrogram
 • Barn 6-9 år: 120 mikrogram
 • Vuxna, tonåringar och barn över 10 år: 150 mikrogram
 • Gravida: 175 mikrogram
 • Ammande: 200 mikrogram

Källa: Livsmedelsverket : Varför berikas salt med jod? – Falksalt
Visa hela svaret

Hur mycket jod per dag vid strålning?

Anmärkning 26.2.2022: Ta inga jodtabletter. Strålsäkerhetscentralen Stuk säger att det inte finns någon orsak att skaffa dem i Finland, Du får inte inta jod på eget initiativ, utan först efter att myndigheterna rekommenderat det. Om man äter jod vid fel tidpunkt förlorar den sin effekt.

Varför ska man ta jodtabletter vid en kärnkraftsolycka? Läs läkarens svar: Sköldkörteln behöver jod för produktionen de två sköldkörtelhormonerna tyroxin (T4) och trijodtyronin (T3), vilka bildas av ett protein och 4 respektive 3 jodatomer. Sköldkörtelns behov av jod är orsaken till att vi idag tillsätter jod i bordssalt.

Brist på jod tvingar sköldkörteln att arbeta för hårt och leder till struma (förstorad sköldkörtel). Det stora behovet av jod gör att sköldkörteln suger åt sig så gott som all jod som hamnar i kroppen. Vid en kärnkraftsolycka är radioaktiv jod, 131I, en av sönderfallsprodukterna.

 1. Sköldkörteln märker ingen skillnad på radioaktiv och stabil jod utan tar emot all jod så länge som den har ett behov av ämnet.
 2. Om vi andas in radioaktiv jod koncentreras den i sköldkörteln och utsätter körteln för bestrålning och en ökad cancerrisk.
 3. Risken för sköldkörtelcancer till följd av radioaktiv strålning är störst hos barn och unga.

Om vi matar sköldkörteln full med ickeradioaktiv jod kan den inte ta emot den radioaktiva jod som vi eventuellt andas in. Vid en kärnkraftsolycka delas därför jodtabletter ut till befolkningen. Jodtabletterna ska tas innan man hunnit andas in den radioaktiva joden, 1-6 timmar före exponering.

 • Skyddet från en jodtablett räcker 1-2 dygn.
 • Jodtabletter är speciellt viktiga för barn och gravida eftersom sköldkörteln är mera känslig för strålning hos barn och foster än hos vuxna.
 • Tabletterna skyddar inte mot andra cancerformer än sköldkörtelcancer.
 • Jodtabletter kan ge biverkningar och ska aldrig tas i onödan.

Myndigheterna ger direktiv om när och om tabletter ska tas. Jodtabletter kan köpas receptfritt på apoteken. Hållbarhetstiden är 5 år. Läs om varför bipacksedeln säger att jod inte får tas av personer med sköldkörtelproblem. De medicinska råden på denna webbplats är riktgivande.
Visa hela svaret

Är det jod i yoghurt?

Vilken mat innehåller jod? – Mjölk och mejeriprodukter innehåller jod naturligt. Det rekommenderade intaget är fem deciliter flytande mjölkprodukter och 2-3 skivor ost som tillsammans innehåller 80-100 µg jod, vilket är mer än hälften av det rekommenderade dagliga intaget för vuxna.

Exempel på jodnivåer i livsmedel Portionsstorlek Jod mg
Mjölk eller kärnmjölk 2 dl 32
Yoghurt eller fil 2 dl 32
Ost emmentaler 3 skivor (30g) 12
Ost edamer 3 skivor (30g) 8
Färskost 30g 6
Cottage cheese 30g 5
Fisk 100g 30
Ägg 1 st 23
Bordssalt med jod 1/2 tesked 60

Visa hela svaret

När ska man inte äta jod?

Radioaktiv jod kan påverka sköldkörteln Framför allt kan koncentrationerna i mjölk bli ohälsosamt höga. Radioaktiv jod sam- las i sköldkörteln, vilket ökar risken för sköld- körtelcancer – mer för barn än för vuxna.
Visa hela svaret

Vilka grönsaker innehåller jod?

Ibland kommer mineralen jod lite i skymundan när det skrivs om näringslära. Jodbrist är en av de vanligaste kostrelaterade sjukdomarna och den vanligaste orsaken till struma i världen. Sedan vi införde joderat salt i Sverige och övriga skandinaviska länder är det dock relativt ovanligt med jodbrist som leder till struma.

 1. Här är den vanligaste orsaken autoimmun sjukdom som leder till kronisk inflammation av sköldkörteln och därmed lägre produktion av jodhormoner.
 2. I andra länder där de inte har jodberikning i samma omfattning är jodbrist fortfarande ett problem.
 3. I korthet behövs jod för att ämnesomsättningen ska fungera normalt.

Text: Pernilla Berg Jodkällor De främsta jodkällorna är joderat salt och fisk och skaldjur för allätare. Jod tillsätts även i foder till mjölkkor så att komjölk ska få ett högre jodinnehåll och i foder till andra boskapsdjur. Förutom jodberikat salt finns jod i rikliga mängder i havsalger, varav kelp är en av de mest jodrika.

 1. Elp är ett vanligt alternativt kosttillskott som traditionellt har använts för att förebygga jodbrist.
 2. Äter du riktigt mycket havsalger och annan jodrik mat kan intaget bli för högt, men veganer som varken äter mycket havsalger eller använder joderat salt riskerar att få i sig för lite jod.
 3. Hur effektivt upptaget av jod blir i tarmen beror på vilka livsmedel du använder (se nedan).

Himalayasalt innehåller näst intill inget jod och är egentligen ett salt som är mer förorenat än vanligt bordssalt. Havssalt kan man tro är en bra källa till jod då det kommer från havet, men jodnivån är väldigt låg: 30 ug per 100 g jämfört med 5 000 ug per 100 g som joderat salt innehåller.

Tycker du om smaken av havssalt kan du välja joderat havssalt. Rekommenderat intag per dag: Vuxna: 150 ug (mindre än en tsk joderat salt) Barn: 90-120 ug (beroende på ålder och vikt). Fysiologisk funktion Jod absorberas i tarmen och transporteras till sköldkörteln, som även kallas tyroidea. Där tas jod upp och omvandlas till tyroidhormonerna T4 (tyroxinhormon) och T3 (trijodidtyroninhormon).

I korthet kopplas 4- eller 3-jod ihop med aminosyran tyrosin. För att produktionen av aktivt hormon ska fungera krävs ett antal olika transportmekanismer och enzymer. Från sköldkörteln utsöndras sedan både T4- och T3-hormon, men den dominerande formen som utsöndras är T4.

T4-hormon är ett så kallat prehormon som omvandlas till det aktiva hormonet T3 ute i vävnaderna. T3-hormonet är viktigt för nästan alla funktioner i kroppen. Det behövs för normal funktion av ämnesomsättningen, tillväxt, utveckling, reglering av kroppstemperatur och hjärtfrekvens. Går nivåerna av T3 och T4 ner i blodet kommer hypofysen i hjärnan att skicka ut mer hormon som stimulerar produktionen i sköldkörteln för att förhindra att metabolismen i kroppen störs.

Finns det inget byggmaterial i form av jod i sköldkörteln kommer kostinducerad struma att utvecklas. Struma betyder i princip förstorad sköldkörtel. Hypotyreos Hypotyreos kan utvecklas som följd av lågt jodintag via kosten, men i Sverige är det idag väldigt ovanligt då de flesta får i sig jod via jodberikat salt eller animaliska livsmedel.

 • Den vanligaste orsaken till hypotyreos är autoimmun sjukdom där det bildas antikroppar mot olika receptorer och enzymer i sköldkörteln.
 • Det kommer då att bildas färre tyroidhormoner och ämnesomsättningen går ner.
 • Hypotyreos kan också bero på en störning i hypotalamus och hypofysen, men det är ovanligare.

Hypotyreos orsakad av autoimmun sjukdom är ofta ärftlig. De vanligaste första symptomen är trötthet, orkeslöshet, depression, koncentrationssvårigheter och frusenhet. Vid behandling av hypotyreos som är orsakad av autoimmun sjukdom sätts syntetiskt T4-hormon (levaxin) in.

T4-hormonet omvandlas sedan till T3 i blodet. Hypertyreos Hypertyreos är motsatsen till hypotyreos och innebär en överaktiv sköldkörtel och för stor produktion av tyroidhormoner. Ämnesomsättningen i kroppen kommer därför att bli för hög. Även här är den vanligaste orsaken autoimmun sjukdom som drabbar sköldkörteln, men det kan i sällsynta fall orsakas av störning i hypofysen.

Hypertyreos kan även uppstå som en komplikation av olika typer av cancer och läkemedel. Ett extremt högt intag av jod kan också inducera hypertyreos. Den vanligaste orsaken är då högt intag av kosttillskott innehållande kelp. Några vanliga symptom är svettningar, värmekänsla, sömnstörningar, hjärtklappning och aptitlöshet.

Vid behandling används betablockerare, läkemedel som hämmar produktionen av tyroidhormon (tyreostatika), kirurgiskt ingrepp där delar av sköldkörteln tas bort, jodrestriktiv kost och radioaktivt jod. Det sistnämnda används för att inaktivera sköldkörteln och är oftast effektivare än medicinering. Struma Struma innebär att sköldkörteln är förstorad.

Den vanligaste formen är knölstruma utan påverkan på hormonproduktionen, men struma kan också uppstå vid både hypotyreos och hypertyreos, eller vid inflammation av sköldkörteln. Gravida och ammande Under graviditet ökar behovet av tyroidhormon då metabolismen går upp när fostret utvecklas.

Vinnor som har obehandlad hypotyreos har svårare att bli gravida och får oftare missfall. Efter förlossning finns en ökad risk för hypertyreos. Symptomen försvinner oftast inom några veckor eller månader, men vissa kvinnor behöver behandling om symptomen kvarstår. Gravida och ammande är extra känsliga för högt intag av jod, men det innebär inte att jod ska undvikas.

Det är framför allt stora mängder av jodrik kelp som ska undvikas. Jodbehovet är faktiskt ökat både för gravida och ammande. Brist på jod under graviditeten kan störa utvecklingen av nervsystemet hos det växande fostret. Algolja tillverkas inte av kelp utan av mikroalger och innehåller aldrig jod.

Rekommenderat intag per dag: Gravida: 175 ug Ammande: 200 ug Kostens inverkan Jod från joderat salt absorberas bra i tarmen, men vissa ämnen som kallas goitrogener kan hämma upptaget och användningen av jod i sköldkörteln. Goitrogener är oftast svavelinnehållande ämnen som finns i krusifera grönsaker (broccoli, kål, blomkål etc).

Intag av grönsaker som innehåller goitrogener är i regel inget problem och inverkar inte nämnvärt på jodbalansen i kroppen om du är frisk. Fördelarna med att äta olika kålsorter överväger klart. De är fullpackade med antioxidanter och skyddande fytonäringsämnen.

Har du hypotyreos och använder levaxin är det bra att känna till att soja kan hämma upptaget av levaxin i tarmen. Det är därför viktigt att diskutera med din läkare om du ändrar ditt intag av soja, då kan dosen behöva finjusteras. Ämnesomsättningsrubbningar orsakade av sköldkörteldysfunktion är relativt vanligt, men i de flesta fall orsakas det av autoimmun sjukdom som i många fall är genetiskt betingad.

Jodintaget kan dock vara ett problem för veganer då det förutom joderat salt framför allt är animaliska livsmedel som innehåller jod. Undviker du aktivt joderat salt och jodrika alger kan intaget av jod bli skadligt lågt. Himalayasalt och ojoderat havssalt ger inget bra tillskott av jod.
Visa hela svaret

Vad händer om man äter för mycket jod?

Träffyta för direktlänk till innehåll Brukslösningar av desinfektionsmedel, se Desinfektionsmedel med jod Jod i koncentrerad lösning och som kristaller är frätande och kan i allvarliga fall ge symtom såsom njur- och medvetandepåverkan.
Visa hela svaret

Vad händer om man äter för lite jod?

Är jod viktigt för kroppen? – Jod är viktigt att få i sig eftersom det behövs för hormonerna i sköldkörteln. Jod bidrar till att bibehålla normal ämnesomsättning, nervfunktion och kognitiv förmåga. För lite jod kan leda till att man får struma, en sjukdom som innebär att sköldkörteln blir förstorad vilket kan ses på halsen där den sitter.
Visa hela svaret

Vad händer om man får för lite jod?

Vad händer vid för högt intag? – Jodbrist i fosterlivet eller direkt efter födseln kan leda till sänkt mental utveckling, nedsatt tillväxt eller en allvarlig form av funktionsnedsättning (kretinism). Hos vuxna kan jodbrist leda till struma (förstorad sköldkörtel) och nedsatt ämnesomsättning.
Visa hela svaret

Är det jod i Himalayasalt?

Hur Mycket Jod I Ägg

Produktinformation Innehåll Om Crearome

Himalayasalt i bitar är ett naturligt bergsalt som har lagrats i de pakistanska Himalayabergen under tusentals år. Himalayasaltet har en naturligt vacker aprikosfärg och innehåller en mångfald av mineraler och spårämnen, bland annat mineraler som inte finns i vanligt bordssalt (ren NaCl). Saltet innehåller mycket lite jod (ca.5 μg/100g).

Rikt på mineraler och spårämnen. Oraffinerat – inga tillsatser. Biologiskt nedbrytbart. Fritt från allergiframkallande ämnen.

Visa hela svaret

Finns det jod i mjölk?

I svensk mjölk finns i genomsnitt 11,7 µg jod /100 g vilket gör att 16,8 % av svenskars jodbehov tillgodoses av konsumtionsmjölk. Mellan och inom länder finns däremot stora variationer i mjölkens jodinnehåll.
Visa hela svaret

Varför ska man inte äta salt med jod?

Jod – Jod är ett grundämne som vi får i oss genom bland annat fisk och skaldjur och det är viktigt för hormonen i sköldkörteln. Brist på jod kan ge upphov till struma. I Sverige hade vi stora problem med struma under 1800-talet och därför började grundämnet att tillsättas i salt, något som var väldigt effektivt då jodbrist idag är väldigt ovanligt i Sverige.
Visa hela svaret

Vilka ska inte ta jodtabletter?

Jodtabletter skyddar kroppen – Vid kärnkraftsolycka sänds meddelande om jodtabletter ut i radio. Att ta jod i tablettform är ett sätt att skydda kroppen under ett radioaktivt utsläpp. Om man redan har jod i kroppen tar inte sköldkörteln upp det radioaktiva jodet från ett utsläpp.

De som bor i närheten av kärnkraftverk har fått jodtabletter att ta om radioaktivt jod skulle spridas i luften. För att få bästa möjliga skydd ska man ta dosen så snabbt som möjligt efter att utsläpp av radioaktivt jod har blivit känt. Detta är extra viktigt för barn och gravida eftersom sköldkörteln hos barn och foster är känsligare än hos vuxna.

Däremot visar forskning att personer över 40 år inte löper någon risk att få sköldkörtelcancer av radioaktivt jod. För vuxna över 40 år gör därför jodtabletter ingen nytta. Man ska heller inte ge jodtabletter till djur.

Strålsäkerhetsmyndighetens information om jodtabletter

Källor: Strålsäkerhetsmyndigheten, länsstyrelserna, Sveriges Radio och SOS Alarm.
Visa hela svaret

Hur skyddar man sig mot kärnvapen strålning?

Skyddsrum hjälper – Hur bra skyddsrummen fungerar hänger på hur nära kärnvapnet träffar och hur kraftiga de är. I det fiktiva fallet med Nynäshamn var bomben på 100 kiloton och då var det ett fåtal som klarade sig för att de råkade befinna sig i till exempel en källare, och att för att de befann sig 1,5-2 kilometer ifrån där bomben slog ned.

Dock är inte skyddsrum alltid säkra. Om marken och luften är torr riskerar kärnvapenexplosionen leda till stora bränder, och människor som befinner sig i underjordiska skyddsrum kan då dö av värmen, syrebrist eller giftiga gaser, enligt FOI-rapporten Att skydda civilbefolkningen från krigets verkningar Men skyddsrummen är byggda för att stå emot stötvåg, värmevåg, strålning samt skydd mot förorenad luft, uppger presstjänsten på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.

Bäst är om skyddsrummen ligger under marken, enligt FOI. Och bara att befinna sig inomhus hjälper, i varje fall en del mot det radioaktiva avfallet i luften. Hus av betong ger bäst skydd, trä skyddar sämre. Att gå ned i en källare ger ännu bättre skydd än att bara befinna sig i ett betonghus, särskilt om du går ned i en källare i flerbostadshus.

För den som befinner sig utomhus, långt bort från byggnader, kan det hjälpa att gräva en grop, enligt Martin Goliath, kärnvapenforskare på FOI. — Att vara i en källare eller i ett skyddsrum är bättre än att vara ute i det fria. Försvaret brukar säga att en spade inte är dumt, och det är faktiskt så att med den kan du gräva en grop som ökar skyddet avsevärt, säger han till TT,

Att ha skyddsmask kan hjälpa under tiden du tar dig till skyddsrummet.
Visa hela svaret

Vilka jodtabletter fungerar mot strålning?

Apotekareförbundet: ta inga jodtabletter på eget initiativ! Det världspolitiska läget och nyheterna om kriget som rasar i Europa har skrämt upp människor och ökat på efterfrågan på jodtabletter på apoteken. Nu manar Apotekareförbundet till lugn. De jodtabletter som säljs i apoteken innehåller mycket stora doser jod och får därför inte ätas för säkerhets skull. Apotekarförbundet 28.02.2022 16:43 UPPDATERAD 28.02.2022 16:44 – Det är viktigt att komma ihåg att man får ta jodtabletter endast på uppmaning av myndigheter, säger farmaceuten Charlotta Sandler på Finlands Apotekareförbund.

 1. Jodtabletter skyddar sköldkörteln för radioaktiv strålning, men de fungerar effektivt endast om man tar dem vid rätt tidpunkt.
 2. Om man sväljer jodtabletter för tidigt eller för sent minskar deras skyddande effekt.
 3. Jodtabletter ger inte heller skydd mot något annat.
 4. Det effektivaste sättet att skydda sig mot strålning är att hållas inomhus då myndigheterna uppmanar till det.

Apoteken säljer tabletter av märket Jodix som innehåller 130 milligram kaliumjodid. Det är nästan tusen gånger mer än människans dagliga behov av jod. Att överdosera jod är farligt, därför får man inte under några som helst förhållanden ta jod för säkerhets skull, påminner Apotekareförbundet.

– Man ska inte heller ta jodtabletter om man är överkänslig för jod, har en funktionsstörning i sköldkörteln eller om man har en annan sköldkörtelsjukdom. Det är också bra att veta att jod i samverkan med andra mediciner kan orsaka bieffekter, säger Sandler. Jodtabletterna tog tillfälligt slut i apoteken runtom i landet i slutet av förra veckan.

Tillverkaren har lovat förse apoteken med nya leveranser av jodtabletter redan den här veckan. Försörjningsberedskapscentralen har betydande mängder jodtabletter i sina lager. De finns till för en situation där jodtabletter finns och förråden på apoteken inte räcker till.
Visa hela svaret

När ska man undvika jod?

Jodtabletter skyddar kroppen – Vid kärnkraftsolycka sänds meddelande om jodtabletter ut i radio. Att ta jod i tablettform är ett sätt att skydda kroppen under ett radioaktivt utsläpp. Om man redan har jod i kroppen tar inte sköldkörteln upp det radioaktiva jodet från ett utsläpp.

De som bor i närheten av kärnkraftverk har fått jodtabletter att ta om radioaktivt jod skulle spridas i luften. För att få bästa möjliga skydd ska man ta dosen så snabbt som möjligt efter att utsläpp av radioaktivt jod har blivit känt. Detta är extra viktigt för barn och gravida eftersom sköldkörteln hos barn och foster är känsligare än hos vuxna.

Däremot visar forskning att personer över 40 år inte löper någon risk att få sköldkörtelcancer av radioaktivt jod. För vuxna över 40 år gör därför jodtabletter ingen nytta. Man ska heller inte ge jodtabletter till djur.

Strålsäkerhetsmyndighetens information om jodtabletter

Källor: Strålsäkerhetsmyndigheten, länsstyrelserna, Sveriges Radio och SOS Alarm.
Visa hela svaret

Var får man tag på jod?

Aktuell information kring jod Just nu är det många som hör av sig till oss med frågor om jodtabletter, med anledning av händelserna i Ukraina, Jodtabletter är ett läkemedel som bara ska tas på uppmaning av Länsstyrelsen. Läs gärna mer på Strålsäkerhetsmyndighetens (SSM), och nedan.

Osttillskott är inte ett alternativ Observera att de multivitamintabletter som finns att köpa på apotek ibland innehåller jod, men i en helt annan (mindre) koncentration. Dessa kan alltså inte ersätta ovan nämnda jodtabletter. Utdrag från Strålsäkerhetsmyndighetens hemsida: “En kärnkraftsolycka kan leda till utsläpp av radioaktiv jod.

Jodtabletter mättar sköldkörteln med icke radioaktiv jod och hindrar sköldkörteln från att ta upp radioaktiv jod. I samband med en olycka är det i området närmast kärnkraftverket som stråldoserna till sköldkörteln riskerar bli som högst. I Sverige finns därför jodtabletter förhandsutdelade till befolkningen i beredskapszonerna runt kärnkraftverken.

Ett utsläpp från en kärnkraftsolycka späds ut i atmosfären. Koncentrationen av radioaktiv jod blir då låg på stora avstånd.” Vid en eventuell händelse på ett kärnkraftverk i drift i Ukraina med utsläpp av radioaktiv jod är det därför inte motiverat att ta jodtabletter i Sverige, På kärnkraftverket i Tjernobyl finns ingen radioaktiv jod kvar.” Observera att de multivitamintabletter som finns att köpa på apotek ibland innehåller jod, men i en helt annan och mindre koncentration.

Dessa kan alltså inte ersätta ovan nämnda jodtabletter.
Visa hela svaret

Varför ska man inte äta jod?

Radioaktiv jod kan påverka sköldkörteln Framför allt kan koncentrationerna i mjölk bli ohälsosamt höga. Radioaktiv jod sam- las i sköldkörteln, vilket ökar risken för sköld- körtelcancer – mer för barn än för vuxna.
Visa hela svaret

Är det jod i yoghurt?

Vilken mat innehåller jod? – Mjölk och mejeriprodukter innehåller jod naturligt. Det rekommenderade intaget är fem deciliter flytande mjölkprodukter och 2-3 skivor ost som tillsammans innehåller 80-100 µg jod, vilket är mer än hälften av det rekommenderade dagliga intaget för vuxna.

Exempel på jodnivåer i livsmedel Portionsstorlek Jod mg
Mjölk eller kärnmjölk 2 dl 32
Yoghurt eller fil 2 dl 32
Ost emmentaler 3 skivor (30g) 12
Ost edamer 3 skivor (30g) 8
Färskost 30g 6
Cottage cheese 30g 5
Fisk 100g 30
Ägg 1 st 23
Bordssalt med jod 1/2 tesked 60

Visa hela svaret