Hur Mycket Protein I Ett Ägg?


Hur Mycket Protein I Ett Ägg
Ägg – så mycket protein innehåller det – Ägget är bra för att få i sig protein då dess komposition av aminosyror gör att kroppen kan ta till sig i princip allt av näringsämnet. Per 100 gram ägg består ungefär 12-14 gram av protein. Ett normalstort ägg väger ungefär 50 gram och innehåller således ungefär sex-sju gram protein per ägg.

För att få i sig hela sitt dagsintag av protein i ägg så bör en man som väger runt 75 kg äta åtta och ett halvt ägg om dagen, medan en kvinna på 60 kg skulle behöva äta runt sju ägg. Detta ska tilläggas gäller för en person som inte tränar mycket eller har ambitionen att bygga muskler (som då förstås kan behöva äta betydligt fler).

Det är således ganska mycket ägg som ska ner – varför man kan vilja variera sin kost med andra proteinrika livsmedel. Här följer en lista på saker att komplettera sin kost – eller helt ersätta ägg med.6 smarta sätt att protein-berika din favoritmat
Visa hela svaret

Hur mycket protein innehållet ett ägg?

Näringsvärdet i ägg – Som kan utläsas i tabellen ovan innehåller ett medelstort ägg på ca 55 g (utan skal) strax under 80 kcal, ca 7 g protein, 5 g fett och i princip inga kolhydrater. En äggvita innehåller ca 15 kcal och strax under 4 g protein medan gulan bidrar med strax över 60 kcal, 3 g protein och allt fett.

Notera att allt protein INTE sitter i vitan vilket är en vanlig missuppfattning. Ägg innehåller en rad vitaminer och mineraler varav de flesta finns i just gulan. Vitamin E, D-vitamin, B12, fosfor, zink, selen och folat är exempel på de mikronutrienter vi hittar i riklig mängd i äggula. Ägg är en komplett proteinkälla, det innehåller nämligen alla essentiella aminosyror som människan behöver.

Människans proteinbehov kan alltså tillgodoses genom att endast äta ägg. Fettsammansättningen är gynnsam i ägg, 25 E% är enkelomättat fett, 9,4 E% är fleromättat och 18,1 E% kommer från mättat fett. Kolesterolhalten är relativt hög, därav den långlivade myten om att ägg skulle höja LDL-kolesterolhalten i blodet.
Visa hela svaret

Hur får man i sig 100 g protein per dag?

Listor över proteinrika livsmedel – Här nedan hittar du listor över bra proteinkällor, från olika typer av livsmedel. Observera att proteininnehållet kan variera mellan till exempel olika delar hos ett djur, eller olika märken av produkter, men jag har försökt välja det mest representativa värdet, med näringsinformation från livsmedelsdatabasen (4).

 1. Tonfisk: 23 g
 2. Kyckling: 22 g
 3. Nötkött: 22 g
 4. Makrill: 20 g
 5. Fläskkött: 19 g
 6. Blandfärs: 19 g
 7. Nötfärs: 19 g
 8. Lax: 18 g
 9. Torsk: 18 g
 10. Ägg: 12 g

Vegetariska proteinkällor (per 100 g): Avser torkade varor.

 1. Sojabönor: 34 g
 2. Linser (gröna/röda): 24 g
 3. Bönor (kidney/vita/bruna): 22 g
 4. Ärter (gula/gröna): 22 g
 5. Kikärter: 21 g
 6. Quinoa: 14 g
 7. Quorn: 14 g
 8. Pasta: 13 g
 9. Havregryn: 13 g
 10. Bovete: 11 g

Proteinkällor från nötter och frön (per 100 g):

 1. Jordnötter: 26 g
 2. Pumpafrö: 25 g
 3. Solrosfrö: 23 g
 4. Jordnötssmör: 23 g
 5. Chiafrö: 21 g
 6. Mandel: 20 g
 7. Linfrö: 18 g
 8. Cashewnötter: 15 g
 9. Valnötter: 13 g
 10. Hasselnötter: 13 g

Proteinkällor från mejerier (per 100 g):

 1. Parmesanost, 30 % fett: 42 g
 2. Hushållsost, 17 % fett: 31 g
 3. Hushållsost, 28 % fett: 27 g
 4. Kvarg: 12 g
 5. Keso, 4 % fett: 12 g
 6. Mjölk: 3,5 g
 7. Fil/yoghurt: 3,4 g

Till sist finns det förstås även proteinpulver som kan vara till god hjälp för att öka proteinintaget. Här nedan är några olika exempel. Whey- och Gourmet-proteinerna utvinns från mjölk, och Soy Pro kommer från sojabönor. Proteinpulver (per 100 g): (Listade utan inbördes ordning, eftersom de kan fylla olika behov)

 • Whey-80 ( mest prisvärt – rekommenderas ): 76 g
 • Whey-100 (låg laktoshalt): 85 g
 • Gourmet Pro (godast): 78 g
 • Soy Pro (vegetariskt): 70 g

Visa hela svaret

You might be interested:  Hur Mycket Bacon Per Person?

Hur många ägg per dag protein?

Räkna ut ditt egna proteinbehov – Du kan själv räkna ut ditt proteinbehov utifrån din egna kroppsvikt. WHO (World Health Organization) rekommenderar 0,8 gram per kilo för vuxna. Det betyder alltså att en man på 75 kilo ska få i sig 60 gram protein per dag, vilket motsvarar ungefär 8,5 ägg. En kvinna på 60 kilo ska däremot bara äta 7 ägg exempelvis.
Visa hela svaret

Hur mycket protein i 1 dl havregryn?

Hur mycket protein ska du äta per dag?

Havren är en av våra mest älskade sädeslag och har odlats i Norden sedan 1700-talet. Ibland glömmer vi bort vilken fantastisk råvara havren är. Sanningen är att havre är en riktigt supermat och vi kommer förklara varför här nedan. Därför kallar vi den AXA-havre! Havre är 100% fullkorn Havregryn är havre i sin renaste form.

Havret skalas, värmebehandlas (för att enzymer som förstör havren ska inaktiveras) och plattas sedan till ett gryn. Vill man ha gryn som snabbare ska kunna kokas till gröt klipps grynen i mindre bitar och vill man ha gryn med mer fibrer tillsätts vanligt vetekli (skalet från vete). Havre är alltså 100 % fullkorn! Med det menas att hela havrekärnan finns med utan att någon del tagits bort.

Ytterst på kärnan sitter skalet (som ju är fibrer) och innanför detta är det proppat med viktiga vitaminer, mineraler, antioxidanter och biologiskt aktiva ämnen som gör gott för kroppen. Till exempel har studier visat att det finns ett samband mellan ett högt intag av fullkornsprodukter och ett friskt hjärta! En portion gröt – så mycket näring En portion havregryn (kokt på 1 dl havregryn) ger 23 gram kolhydrater (varav hela 4 gram är fibrer), 5 gram protein och 3 gram fett.

Såväl kolhydraterna som proteinet och fettet är av toppkvalitet! Förutom detta får du i dig mängder av fibrer, vitaminer och mineraler. Havre som kolestrolsänkare Havre innehåller en löslig, gelbildande fiber som heter betaglukan och den har flera fina effekter på hälsan! På ett helt naturligt kan den sänka ett förhöjt kolesterolvärde, vilket är positivt för hjärtat.

När betaglukanerna passerar tarmen tar de med sig gallsalter som försvinner ut med avföringen. Levern måste då bilda nya gallsalter och för att göra detta måste kolesterol tas från blodet (eftersom kolesterol är en byggsten i gallsalterna), vilket gör att kolesterolhalten i blodet minskar.

Tänk vad lite havre i magen kan göra! För att betaglukan ska ha någon effekt behöver du få i dig 3 gram per dag vilket motsvarar 1,5 dl havregryn. Betaglukan är också bra för ditt blodsocker då de bryts ner långsamt och ger en jämn och fin blodsockerhöjning. Havre som proteinkälla Vegetabiliska proteinkällor är normalt sett inte fullvärdiga då de inte innehåller tillräcklig mängd av de livsnödvändiga aminosyrorna.

Men inom de vegetabiliska källorna är skillnaden stor och havregryn ligger i den absoluta toppen tillsammans med t ex sojabönor. Det räcker med några matskedar mjölk till en portion havregryn för att hela portionens protein ska bli fullvärdigt och du kan tillgodoräkna dig varje gram protein både från grynen och mjölken.

Dessutom är havregryn en otroligt billig proteinkälla. Om vi jämför hur mycket det kostar att få i sig 10 gram protein från olika källor ser listan ut som följer Havregryn (11 kr per kg) – 0,83 kr Kidneybönor (40 kr per kg) – 1,83 kr Mjölk (8 kr per liter) – 2,30 kr Ägg (2 kr styck) – 2,80 kr Nötkött (70 kr per kg) – 3,66 kr En portion havregrynsgröt med mjölk eller varför inte en smoothie gjord på havregryn och mjölk blir alltså protein av absolut högsta kvalité till ett oslagbart pris.

Här hittar du recept på smoothies! Gröt och mättnad För dig som vill hålla vikten är gröt ett bra alternativ på frukostbordet. Som du ser mättar gröt klart mer än andra frukostalternativ när man tittar på mättnad i förhållande till energiinnehållet. Eur J Clin Nutr 1995 Sep;49(9):675-90. A satiety index of common foods. Tillhör du dem som trots det överlägsna mättnadsvärdet inte tycker att du står dig särskilt länge på en tallrik gröt? Orsaken är troligen är det låga energiinnehållet. Men det finns en lösning! Pimpa gröten med lite frön, nötter, torkad frukt eller ät ett kokt ägg till så håller du dig mätt längre.
Visa hela svaret

You might be interested:  Hur Rädda För Salt Sås?

Vilken mat är det mest protein i?

Livsmedel från djurriket, som kött, fisk, fågel, ägg och mjölkprodukter, innehåller alla essentiella aminosyror i en bra blandning. Man brukar säga att det är livsmedel med bra proteinkvalitet. Viktiga proteinkällor i växtriket är spannmål och baljväxter, som ärtor, bönor och linser.
Visa hela svaret

Kan man äta för många ägg på en dag?

Men kan man äta hur många ägg som helst? – Ja, du kan äta hur många ägg som helst, förutsatt att du är frisk. Är du diabetiker eller om du tar medicin för att reglera produktionen av kolesterol, då kan det finnas skäl till att begränsa intaget. I Sverige finns inga rekommendationer avseende dagligt intag av ägg.
Visa hela svaret

Hur mycket protein ska man äta per dag om man tränar?

Hur mycket protein kan kroppen ta upp – En annan vanlig fråga vi stöter på är hur mycket protein kan kroppen ta upp per dag? Det är nästan samma fråga som hur mycket protein du behöver. För det är nämligen så att vi mäter det genom att testa nitrogen balansen som vi kan se hur mycket protein kroppen kan ta upp per dag. Enligt den forskning vi har gått igenom kan vi se följande:

Walberg – 1,6 gram Tarnopolsky 1 – 1,21 Tarnopolsky 2 – 1,4 Lemon – 1,65 Hoffman – 1,7 ISSN – 1,4 – 2

Snittet hamnar på cirka 1,56 gram protein per kilo kroppsvikt och dag vilket vi måste påpeka är en förenkling. Men det finns andra studier som visar på liknande siffror som t.ex Morton RW et al, som rekommenderar 1,6 gram och Bandegan et al, som ger ett intervall på mellan 1,7 och 2,2 gram per kilo kroppsvikt.

Slutsats Hur mycket protein du behöver per dag om du tränar är individuellt. Ska vi dock komma fram till en slutsats baserat på studierna vi gått igenom hamnar vi på någonstans mellan 1,21 och 2,2 gram per kilo kroppsvikt. Det finns däremot mycket stöd att 1,4 gram räcker eller 1,8 gram med ett påslag.

Tyckte du om artikeln? Dela den gärna och är din passion kost och träning? Läs mer om våra utbildingar till pt, Vi har nyligen tagit fram en pt utbildning med kost som inriktning! Referenser https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4985555/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22150425 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26894275 https://jissn.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12970-017-0177-8 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21131864 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18974721 https://www.sciencedirect.com/topics/medicine-and-dentistry/nitrogen-balance The Oxford Dictionary of Sports Science & Medicine (3 ed.) Michael Kent 2006
Visa hela svaret

Hur får man i sig 150g protein?

Vegetarianer och veganer – oroa er inte! – Vegetarianer och veganer behöver inte vara oroliga för att få för lite men bör tänka på att få proteiner från olika livsmedel. Det låter krångligt men kan vara så enkelt som att äta en bit bröd till böngrytan.
Visa hela svaret

Hur mycket protein i 1 dl mjölk?

Mjölkprodukternas bidrag till vår proteinkonsumtion – Mjölk, fil och yoghurt är naturliga proteinkällor och ost är ett naturligt proteinrikt livsmedel. Tillsammas står dessa livsmedel för cirka 18% av det totala proteinintaget i Sverige. Ett glas mjölk (2 dl) ger 7 g protein. Två skivor ost (15 g) ger ca 4 g protein.
Visa hela svaret

Vad händer om man äter havregrynsgröt varje dag?

Hälsosamma anledningar att äta havregrynsgröt – Havre hjälper bland annat magen att vara i balans och kan påverka både blodsocker och kolesterol positivt. I havre finns fullkorn med fibrer, vitaminer och andra bra näringsämnen. Allt det här tillsammans gör att havregrynsgröt kan vara den bästa måltiden att börja varje dag med.

 1. Bättre, på grund av bland annat magnesium.
 2. Sänkt, med hjälp av fibret betaglukan.
 3. Stabilare, med hjälp av betaglukan.
 4. Minskad risk för viss, tack vare bland annat högt fiberinnehåll.
 5. Bra mättnadskänsla, bland annat på grund av fiber.
 6. Bättre matsmältning, med hjälp av fiber.
 7. Bra med, som vi behöver få i oss varje dag.

Visa hela svaret

Hur mycket protein i en potatis?

Goda och h lsosamma

Kokt potatis Chips
Kcal 114 450
g protein 3 7
g kolhydrater 25 57
g fett 21

Visa hela svaret

Vad händer om man får i sig för mycket protein?

Vanlig kost ger tillräckligt med protein Av Krista Korpela-Kosonen • Allsidig kost innehåller i normala fall tillräckligt med protein. Man behöver inte överdriva andelen protein i maten. Stort proteinintag under lång tid belastar njurarna och stör kroppens insulinmetabolism.

 1. De senaste åren har kvarg, yoghurt och drycker med extra mycket protein blivit mycket populära och konsumtionen har ökat rekordartat.
 2. Marja Mutanen, professor i näringsfysiologi på Helsingfors universitet, tror att populariteten åtminstone delvis kan förklaras med att reklam och medier har skapat en bild av att proteinrika produkter ger hälsa, välbefinnande, energi och uthållighet.
You might be interested:  Kan Man Grädda Kakan Igen?

– Det existerar inget fysiologiskt behov av att använda proteinprodukter och man behöver inte oroa sig för att få i sig för lite protein. Normalt innehåller varierad vanlig kost tillräckligt med protein, om man äter tillräckligt mycket i relation till förbrukningen.

Allsidig kost tillgodoser också proteinbehovet hos fysiskt aktiva, friska vuxna. Det ser det ökade energibehovet vid fysisk aktivitet till. Både energiintaget och proteinintaget ökar när en fysiskt aktiv människa äter tillräckligt mycket av vanlig mat. Marja Mutanen vill inte rekommendera regelbunden användning av proteinrika produkter under normala förhållanden, och framför allt inte till småbarn.

Omfattande internationella befolkningsstudier tyder nämligen på att stort proteinintag i tidig barndom ökar risken för övervikt och kan öka risken för att få bland annat typ 2-diabetes. Mer protein till äldre Äldre behöver mer protein än andra, och det är relativt vanligt att äldre människor får i sig för lite protein.

 • Proteinbehovet ökar i synnerhet vid kroniska sjukdomar eftersom en sjuk kropp behöver mer protein än en frisk.
 • Tack vare proteinet kan man behålla muskelmassa och mineralmassa i skelettet.
 • Om man vill försäkra sig om att kroppen inte använder proteinet som energi, är det viktigt att äldre människor får i sig fett och kolhydrater för att tillgodose energibehovet.

Ibland kan man tumma på hälsokraven. A och O är att man har aptit och äter tillräckligt mycket, säger Marja Mutanen. Äldre människor kan gärna inta mat och drycker som innehåller protein till varje måltid för att få i sig de viktiga aminosyrorna under hela dagen.

Proteinkvarg och proteindrycker kan vara ett sätt att höja proteinintaget, men vanlig mjölk och surmjölk har samma funktion om de intas till alla måltider och mellanmål. – Till kvällsmålet är det bra att hellre kombinera en ostsmörgås med ett glas mjölk än med en kopp te, ger hon som exempel. Överskott blir energi Enligt näringsrekommendationerna ska proteinintaget hos vuxna och barn över två år stå för 10–20 procent av det dagliga energibehovet.

Personer över 65 år ska äta en aning mer proteiner, 15–20 procent av energibehovet. Kosten innehåller mycket protein om den står för 25 procent eller ännu mer av det dagliga energiintaget eller om intaget är mer än 1,5 gram per kilo kroppsvikt. En person som väger 80 kilo ska alltså få i sig 120 gram protein om dagen.

 • Får man i sig för mycket protein, omvandlas det inte direkt till muskelmassa.
 • I stället använder kroppen de överflödiga aminosyrorna till energi eller omvandlar dem till glukos och fett.
 • An belasta njurarna Kroppen har begränsad kapacitet att anpassa sig till ett stort proteinintag.
 • Det är till skada för kroppen att inta för mycket protein under en lång tid.

Det belastar framför allt njurarna eftersom protein innehåller kväve och överskottskvävet utsöndras i urinen via njurarna. Extra skadligt är det att äta för mycket protein om man redan har något fel i njurfunktionen. Stort proteinintag stör sockeromsättningen.

 1. Det gör att insulinutsöndringen ökar samtidigt som insulinets effekt i vävnaderna minskar.
 2. I vissa studier har stort proteinintag kopplats till ökad risk för att få typ 2-diabetes.
 3. Risken kan förklaras med sambandet mellan proteinintag och insulinmetabolism, förklarar Mutanen.
 4. Större intag av växtprotei Kost med stora mängder animaliskt protein förefaller att vara ogynnsammare för hälsan än kost med stora mängder vegetabiliskt protein, visar undersökningar.

Animaliskt protein finns i kött, fisk, ägg och mjölkprodukter, medan vegetabiliskt protein kommer från baljväxter, nötter, frön och fullkornsspannmål. Animaliskt protein tillgodoser behovet av alla essentiella aminosyror som kroppen behöver. Normalt ger också vegetarisk kost tillräckligt med aminosyror om den innehåller flera olika typer av vegetabiliskt protein, till exempel bönor och spannmål, samtidigt.
Visa hela svaret