Hur Mycket Sockerpasta Behövs För Att Täcka En Tårta?
Beräkna Tårtbitar & Sugarpaste Här får du hjälp att räkna ut hur många tårtbitar din tårta räcker till och även hur mycket marsipan eller sugarpaste du behöver. Det är omöjligt att ange exakt antal bitar på en tårta. Dels beror det på hur många tårtglada tårtätare som finns på kalaset, dels beror det på om det innan tårtan serveras har bjudits på både förrätt, varmrätt och efterrätt.
Om tårtan skall serveras som efterrätt får man beräkna något mer. Tilexempel till bröllop brukar det gå åt något mindre, då man ofta ätit mycket mat innan, men är det till dop och det bara är tillexempel tårta och kaffe så går det ofta åt något mer. När du skall klä din tårta med sugarpaste eller marsipan är det viktigt att du inte kavlar för tunt, 3-4 mm är lagom.
Kavlar du för tunt syns alla ojämnheter, det blir väldigt mycket veck och du har ingenting att sträcka i utan att det går sönder. Med detta i åtanke kan man följa nedanstående ca-tabell. Med denna beräkning får du lite över som du kan använda till kantdekorationer runt tårtan.
Tabellen är beräknad för en tårta som är ca 7-8 cm hög. | |||
---|---|---|---|
Rund | 10 cm | 4 bitar | 250 gr |
15 cm | 8 bitar | 350 gr | |
20 cm | 12 bitar | 500 gr | |
25 cm | 20 bitar | 750 gr | |
30 cm | 28 bitar | 1 kg | |
35 cm | 36 bitar | 1,3-1,5 kg | |
40 cm | 45 bitar | 2 kg | |
45 cm | 55 bitar | 2,5 kg | |
Fyrkantig* | 10 cm | 5 bitar | 250 gr |
15 cm | 10 bitar | 350 gr | |
20 cm | 16 bitar | 500 gr | |
25 cm | 24 bitar | 750 gr | |
30 cm | 34 bitar | 1 kg | |
35 cm | 44 bitar | 1,3-1,5 kg | |
40 cm | 54 bitar | 2 kg | |
45 cm | 65 bitar | 2,5 kg | |
Långpannetårta 42 x 30 cm = 40-45 bitar. Beräkna minst 1,5 kg med sugarpaste till en långpannetårta. *Beräkna något mer till fyrkantig tårta |
Beräkna Tårtbitar & Sugarpaste
Visa hela svaret
Contents
Hur stor är en 15 bitars tårta?
Måttabell
Måttabell Tabellen är beräknad för en tårta som är ca 7-8 cm hög. | ||
---|---|---|
Tårtform | Storlek | Bitar |
Rund | 15 cm | 8 bitar |
20 cm | 12 bitar | |
25 cm | 20 bitar |
Hur länge kan man ha sockerpasta i kylen?
Hur länge håller sugarpasten om den är öppnad?
Hur länge håller sugarpasten om den är öppnad?
Problemet är inte att den blir gammal utan att den torkar. Antingen kan man förvara den i dubbla plastpåsar som sedan läggs i en burk i rumstemperatur så kan den hålla i några veckor. Det bästa är att frysa ner den då håller den betydligt längre än bäst före datum.
Låt den gärna tina långsamt i kylskåp. Sockerpastan innehåller ju så mycket socker vilket är konserveringsmedel i sig självt. Så länge den är mjuk att jobba med och smakar bra så är det inget problem att använda den. Sockerpasta som man färgat in och knådat är känsligare eftersom man har knådat in bakterier.
I rumstemperatur kan den hålla 1-2 veckor men det är bättre att frysa den för att undvika att den jäser. Lukta på den innan du använder den så den inte luktar dåligt. : Hur länge håller sugarpasten om den är öppnad?
Visa hela svaret
Varför smälter Sockerpastan?
Fodra eller inte fodra? Här kommer ytterligare en del av ” Sockerskolan “. Att fodra, eller inte fodra, det är frågan Men låt oss börja med att förklara vad fodra är 🙂 Fodra menas med att du smörjer ditt lock (den sida som läggs mot tårtan) med fett, exempelvis smakfri olja eller smör.
- Detta görs för att inte locket ska bli fult, smälta och buckla till sig efter att den stått ett tag.
- Är verkligen jättehemskt att öppna kylskåpet dagen efter man gjort klart tårtan och locket är alldeles buckligt.
- Går inte att göra så mycket åt det då.
- Det hände mig en gång men då på 3 tårtor 😦 När ditt sugarpaste- eller marsipanlock kommer i kontakt med grädde, vaniljkräm (och liknande) så tränger vätan igenom täcket och det smälter och blir buckligt.
Detta tvistas det en del om dock, då bagare säger att det är sockret i grädden och vaniljkrämen som gör att detta händer. Jag är dock inte helt övertygad. Jag hade nämligen inte socker i grädden när mina 3 tårtor förstördes. ♥ Så hur gör man för att undvika att locket blir fult? 1.
Du spacklar tårtan med smörkräm då fettet gör så att ingen vätska från fyllningarna når locket.2. Du penslar locket (eller smörjer med lite papper) med ex rapsolja eller smör innan du lägger på det på den spacklade tårtan. ♥ Jag spacklar alltid mina tårtor med grädde då jag tycker att smörkrämen blir för söt att ha på tårtan och det funkar jättebra så länge jag fodrar locket innan.
Ballinas sugarpaste behöver man dock ej fordra, men jag brukade göra det ändå – Better safe than sorry liksom 😉 Idag använder jag annan SP och tycker inte alls att det är speciellt jobbigt att fodra tårtan. ♥ En tanke som slog mig nu. Om socker gör så att locket smälter, borde det inte smälta då när man använder smörkräm med tanke på att det är fullt av socker? Eller är det skillnad på strösocker och florsocker? Dela gärna med er av tips eller om ni har något att tillägga! 🙂 : Fodra eller inte fodra?
Visa hela svaret
Varför sockerpasta?
Sockerpasta
It appears that your browser has cookies disabled.The website requires your browser to enable cookies in order to login.Please enable cookies and reload this page.
Sugarpaste, fondant, sockermassa och sockerpasta – Kärt barn har många namn! Sockerpasta används främst vid skapandet av tårtor och andra bakverk. Ofta liknas sockerpasta med marsipan och de har ungefär samma användningsområden. Att använda sockerpasta har många fördelar.
Visa hela svaret
Hur gör man babblarna i sockerpasta?
Modellera Babblarna figurer – Sockerpasta, gum paste (eller modelleringspasta ) passar bäst till att modellera figurer. Pastan kan du färga in med pastafärger till önskad färg. När du sedan modellerar Babblarna kan det vara bra att ha modelleringsverktyg till hands, för att göra små detaljer på figurerna som öron, fingrar och dylikt.
Visa hela svaret