Kan Man Grädda Kakan Igen?
Varför blir drömmarna kompakta? –
Det kan ha varit fel temperatur i ugnen, eller så har kakorna stått inne för kort tid. För varm ugn ger drömmarna för mycket färg. De ska helst inte ha någon färg utan vara helt blonda. Mindre drömmar behöver kortare tid i ugnen, och större behöver längre. Det kan ha varit fel jäsmedel i degen. Till drömmar ska det vara hjorthornssalt som ger den porösa konsistensen. Man kan även använda bakpulver, men då blir konsistensen mer som småkakor.
Det kan ha varit för lite jäst/bakpulver i degen. Det kan ha varit för mycket socker eller för lite smör i degen. Skorporna kan ha delats innan de var tillräckligt svala. Då blir kanterna lätt degiga och trycks ihop och när de stelnar blir de hårda.
Vispa aldrig ner mjölet i en bakpulversmet. Då drar man ut glutentrådarna och brödet blir segt och kompakt. Mjölet kan ha blandats för länge i smeten. Man ska vända ner mjölet så att smeten blir någorlunda jämn, inte mer än så.
Plåten kan ha stått för högt i ugnen eller övervärmen är för stark. Lägg över aluminiumfolie så gräddas kakan/brödet inuti utan att få mer färg. Kakan/brödet kan ha gräddats i för hög temperatur under för kort tid. Ugnen kan ha varit för varm, prova att sänka temperaturen nästa gång så kan kakan/brödet stå inne lite längre. Om det är undersidan som blir bränd går det bra att ställa in en extra plåt nära bottnen av ugnen som fångar upp lite av värmen.
Vissa kakor ska flyta ut och andra inte. Läs i receptet och titta på bilden hur just dessa kakor ska se ut. Det kan ha varit för lite mjöl i degen. Arbeta in lite mera mjöl i resten av degen, om det finns någon ogräddad deg kvar, och provbaka ett par kakor. Ugnen kan ha varit för varm, prova med att sänka temperaturen nästa gång.
Degvätskan kan ha varit för varm. Om vätskan är mycket mer än 37 grader är det stor risk att färsk jäst dör och tappar jäskraft. Degvätskan kan ha varit för kall, vilket inte är fel alls, tvärtom. Men degen kommer att jäsa långsamt, vilket också är bra för smakerna som hinner utvecklas mycket mer. Jästen kan ha varit för gammal, glöm inte att kolla datumstämplingen på förpackningen. Mjölet kan ha varit kallt, vilket ger långsammare jäsning. Använd hellre rumstempererat mjöl. Jäsplatsen kan ha varit dragig eller kall. Deg vill helst ha en jämn värme för att kunna jäsa i lugn och ro. Och på så vis kan man även kontrollera jäsningen, d.v.s. vill man att degen ska jäsa långsamt ställer man degen på en svalare plats i rummet och lite snabbare på en varmare plats. Det är för mycket mjöl i degen, då blir den tung och får dåligt med jäskraft.
Man bör inte doppa fingrarna i kokt marmelad, kommer den i kontakt med saliv eller bakterier blir den snabbt dålig. Bären kan ha varit smutsiga eller dåliga. Var noga med att skölja och rensa bär som ska användas i saft och syltkok. Allt skum kanske inte skummades av vid koket. Skummet innehåller naturliga bakterier och mögelsvampar som försvinner genom att skummet lyfts bort under kokningen. Flaskorna/burkarna kanske inte var desinficerade. Ställ tomma flaskor och burkar upp och ned i ugnen på 130 grader eller doppa dem i kokande vatten för att desinficera. Glöm inte att även desinficera lock och kapsyler! Förvaringsplatsen kan ha varit för varm. Helst ska sylt och marmelad förvaras mörkt och svalt. Öppnade burkar förvaras i kyl. Flaskorna/burkarna kanske inte har varit helt täta. Kontrollera locken. Koktiden kan ha varit för kort. Både sylt och marmelad behöver koka en stund.
Formen kan vara för liten eller överfylld. När man ställer in kakan i ugnen ska formen vara fylld till cirka 2/3.
Smeten kan ha varit för lätt för att orka bära upp fyllningen. Prova att rulla fruktbitarna eller bären i lite vetemjöl eller potatismjöl innan de blandas i smeten. Tillsätt lite mer mjöl i smeten nästa gång.
Det är för lite vätska i degen. Tillsätt en liten skvätt kallt vatten, så går degen ihop. Vissa kakdegar ska vara väldigt torra, som till exempel drömmar. Då är det bara att krama ihop degen till små bollar som sedan flyter ut till fina kakor på plåten.
Bakpulver eller bikarbonat kan ha blandats ojämnt i smeten. Blanda alltid bakpulver eller bikarbonat noga i de torra ingredienserna innan det vänds ner i smeten. Det kanske har varit för mycket mjöl i smeten. Ugnen kan ha varit lite för varm. Prova en lägre temperatur nästa gång.
Formen kanske har smorts för dåligt. Prova att kyla ner formen med en fuktig handduk, så går det lättare att få loss kakan. Låt kakan svalna innan den lossas från formen. Jag använder helst teflonformar och om jag använder mormors gamla form ser jag till att hålla den smord med olja när den inte används och står i skåpet.
Det kanske saknas bakpulver eller någon annan ingrediens. Ugnsluckan kan ha öppnats för ofta under gräddningen. Kakan vill ha en jämn temperatur för att bli hög och fin. Smeten kan ha vispats för lite innan mjölet tillsattes. Ägg och socker ska vispas riktigt pösigt och nästan vitt, smör och socker ska vispas ljust och krämigt. Smeten kan ha rörts om för mycket eller vispats efter att mjöl och bakpulver eller bikarbonat tillsatts. Då reser sig inte kakan lika mycket.
Degen kan ha fått jäsa för kort tid. Min princip är att alltid jäsa deg till dubbel storlek. Ugnen kan ha varit för kall eller så har brödet fått stå inne för kort tid, vilket resulterar i ett degigt bröd. Om brödet har fått tillräckligt med färg, men ändå behöver gräddas mer, täck det med lite aluminiumfolie så kan det gräddas längre utan att brännas.
Det är för mycket mjöl i degen, då blir den tung och stum. Degen kan ha knådats för länge efter första jäsningen. Ofta räcker det att man bara viker degen ett par gånger vid utbakningen. Givetvis beror det på vilken typ av bröd man bakar. Degen saknar salt. Då blir den livlös och tappar jäskraft och spänst. Det är för mycket fett och socker i degen, den kommer att jäsa, men långsammare.
Vissa degar är svåra att kavla ut, då kan det vara bra att kavla lite i taget och låta degen vila lite mellan kavlingarna. Det är för mycket mjöl i degen, då blir den väldigt kompakt och stum. Fukta bakbordet med lite vatten, då får man lättare fäste med degen och den blir lättare att kavla. Det är för lite mjöl i degen. Tillsätt lite extra mjöl och kavla på ett välmjölat bakbord.
Det kan ha varit för lite pektin i frukten eller bären för att koka sylten/marmeladen med enbart vanligt strösocker. Man kan blanda 50/50 med syltsocker för en tjockare konsistens.Vissa frukter och bär innehåller mer pektin och stelnar lättare, medan man måste tillsätta pektin till många andra frukter och bär. Pektin kan tillsättas i ren form eller så kokar man sylten/marmeladen på syltsocker, som innehåller tillsatt pektin. Om sylten eller marmeladen fortfarande är för lös efter några dagar, gör ett nytt uppkok och tillsätt extra pektin. Koktiden kan ha varit för kort, kokar man länge så reduceras vätskan bort och sylten/marmeladen blir fastare.
Det kan ha varit för mycket mjöl i degen. Då blir det torrt. Det kan ha varit för lite fett i degen. Då blir det torrt. Bullarna kan ha fått jäsa för kort tid på plåten. Degen kan ha knådats för länge efter första jäsningen. Då är risken stor att bullarna blir hårda. Bullarna kan ha stått för länge i ugnen, prova att höja temperaturen och korta gräddningen.
: Q & A – Första hjälpen i köket – Leila Lindholm
Visa hela svaret
Contents
Varför gräddas inte kakan i mitten?
Tips och tricks Allmänt:
- När man ska smälta choklad kan man antingen använda sig av en mikrovågsugn där man lägger chokladen (gärna i lite mindre bitar) i en skål som tål att sättas in i mikron. Värm chokladen lite i taget och kolla då och då tills den är nästan helt smält, resten smälter när man tagit ut den på grund av värmen från den smälta chokladen. Man kan även använda sig av ett vattenbad på spisen om man hellre vill det. Man ska då tänka på att ta en lagom stor skål så att inte vattenångan kommer ner i skålen med choklad. Chokladen kan då nämligen bli lite gråaktig och inte lika fin.
- Olika plats i ugnen ger olika effekt. Om man har sitt bakverk högt upp i ugnen blir det varmt på ovansidan och det får då mer färg. Om man har det i mitten av ugnen är värmen ganska jämnt fördelad. I nedre delen av ugnen blir bottnen av exempelvis kakan varmare och den blir då färdigare inuti men får inte lika mycket färg ovanpå. Man brukar oftast kombinera olika platser i ugnen med olika temperaturer för att få det bästa resultatet. Detta brukar uppges i receptet.
- Tänk på att gräddningstiden som står i recepten är ungefärlig. Sätt hellre timern på lite kortare tid än vad som står på receptet. Sätt timern på några minuter till om det behövs eller håll koll själv.
- Om man märker att övervärmen i ugnen är lite för hög och det man bakar blir lite mörkt på översidan, alternativt att det ser bra och färdigt ut uppe på men inte är klart inuti, kan man lägga på ett bakplåtspapper ovanpå eller sätta en plåt ovanför för att skydda det lite. Om det däremot är undervärmen som är för hög kan man sätta in en extra plåt under bakverket.
- När man tagit ut sina bakverk ur ugnen kan det vara bra att ställa dem på ett galler för att svalna.
- När man ska knäcka ägg är det bra att knäcka dem ett och ett i en kopp eller ett glas bredvid. Detta för att lättare kunna se små skalbitar som kommit med samt att kunna kasta dåliga ägg innan man blandat dem i smeten (och slippa göra om allt).
- Om man ska separera äggulan från äggvitan och tycker att det är svårt att göra det mellan skalen kan man hälla upp ägget i handen med lite separerade fingrar. Äggulan (om den är hel från början) stannar då kvar i handen (fortfarande hel) medan äggvitan åker mellan fingrarna ner i en skål man gärna har under.
- Kall sirap rinner ganska långsamt. Om man ställer flaskan i varmt vatten en stund innan man häller rinner den lättare.
Mjuka kakor:
- Till mjuka kakor är det bra med en lagom stor form. Hur stort lagom är varierar från kaka till kaka men det står oftast i receptet. Anledningen till att den inte ska vara för liten är ju ganska självklar – smeten kanske inte får plats och sedan pöser över. Att formen inte heller ska vara för stor beror på att kakan då kan bli torr när man gräddar den.
- Att ha kakan för länge i ugnen är inte heller bra. Den kan då bli torr och det man kanske inte riktigt tänker på är att kakan även eftergräddas då den ligger antingen i sin form eller i närheten av något varmt, exempelvis en plåt.
- När man ska vispa ägg och socker är det praktiskt att använda en elvisp då det går mycket fortare och man blir inte lika trött i armen. Det blir även fluffigare. När man vispat ihop äggen och sockret ska man tänka på att inte vänta för länge innan man häller i resterande ingredienser. Detta för att kakan ska bli luftigare och saftigare.
- Blanda torra ingredienser så som mjöl, bakpulver, kakao och vanillinsocker i en skål bredvid innan du häller ner blandningen i exempelvis det vispade sockret och ägget. När det väl är ihällt ska man helst inte röra för mycket, tänk istället på att vända ner mjölblandningen. Om man rör för mycket kan kakan bli platt eftersom luften försvinner ur smeten samt att jäsningsmedlet börjar verka tidigare.
- När det i receptet står att man ska smälta smör eller margarin kan man oftast använda sig av flytande fett istället.
- När man bakar muffins och liknande och känner att pappersformarna man har är lite instabila kan man använda sig av dubbla formar. Detta hindrar smeten från att rinna ut. Om man vill undvika detta kan man även använda sig av silikonformar.
- När det gäller ugnen ska man tänka på att inte öppna den mer än nödvändigt. Varje gång man öppnar ugnsluckan släpps kall luft in och detta påverkar gräddningen så att kakan lätt sjunker. Tänk även på att inte smälla igen ugnsluckan, stäng den försiktigt.
- Felsökning mjuka kakor Vad kan det bero på om kakan blir degig och inte höjer sig? – vispningstiden har varit för kort – för lite bakpulver – smeten har vispats för mycket efter att bakpulvret tillsatts
- – ugnsluckan har öppnats för tidigt eller för ofta
- kakan jäser över? – ugnen har varit för kall – för liten form
- – för mycket bakpulver
- kakan spricker? – ugnen har varit för varm – bakpulvret och mjölet har blandats dåligt
- – för kraftig undervärme
Småkakor:
- Att tänka på när man ska baka småkakor kan vara att man gärna får använda riktigt smör (inte margarin) då smör smakar mer i sig. (Till andra bakverk som har mer smak går margarin oftast bra att använda.)
- Om man känner sig lite osäker på hur länge man ska ha kakorna i ugnen och hur mycket de kommer flyta ut kan man provgrädda en kaka.
Bullar:
När man bakar bullar och vetebröd ska degen gärna jäsa mycket för att få mer smak. Man kan kolla om det jäst färdigt genom att trycka fingret lite mot degen, den stiger upp till ursprunglig höjd när den är färdigjäst. Man ska även tänka på att den gärna ska stå och jäsa där det är förhållandevis varmt och dragfritt.
- Om man har mer än 3 msk socker eller sirap i degen blir det bättre om man använder jäst för söta degar (det röda paketet). Bullarna jäser då snabbare.
- Degspadet får inte vara för varmt, men samtidigt inte för kallt. Om det är för varmt dör jästen men om det är för kallt så får den inte tillräckligt med energi att jäsa med. Vid färsk jäst ska temperaturen vara ca 37 °C (fingervarmt – varken varmt eller kallt om man känner på det med fingrarna) och vid torrjäst ska temperaturen vara ca 45 °C.
- För mycket mjöl gör bullarna torra och inte lika luftiga och goda.
- Att ta ut bullarna ur ugnen precis innan man tror att de är klara är också ett tips för att bullarna ska bli saftigare. Då de eftergräddas när man tagit ur dem ur ugnen blir de ändå färdiga – och väldigt goda.
- Lös aldrig jäst direkt med socker eller salt. Jästen tar skada och jäskraften avtar.
- Felsökning vetebröd Vad kan det bero på om brödet smular? – det innehåller för lite fett
- – degen har jäst för mycket
- brödet blir tungt? – degen är för dåligt blandad – degen har jäst för mycket – degen har blivit för varm – degen har arbetats för lite på bakbordet
- – degen innehåller för mycket fett och/eller socker
- brödet får degrand? – ugnsvärmen har varit för låg – ugnsluckan har öppnats för tidigt under gräddningen – brödet är inte färdiggräddat
- – brödet skars upp innan det svalnat
- brödet jäser på bredden? – jäsplatsen har varit för varm – degen har arbetats för lite
- – degen innehåller för lite mjöl
- brödet spricker? – det har jäst upp för lite före gräddningen – degen är dåligt blandad – degen innehåller för mycket mjöl – ugnsvärmen har varit för hög
- – bröden har stått för tätt i ugnen eller för nära kanten
Efterrätter:
Till pajskal ska man tänka på att använda ganska kallt och förhållandevis hårt fett. Detta för att det ska hålla ihop bättre. Tänk även på att inte arbeta pajdegen för mycket då det kan leda till att degen blir seg och tråkig.
Tårtor och bakelser:
- Om man vill riva choklad att ha ovanpå kan man använda sig av antingen en potatisskalare eller en osthyvel. Om man använder en osthyvel och drar lite längre bitar kan man även göra små rullar.
- Om man ska spritsa något kan man lätt använda sig av en plastpåse alternativt en strut av smörpapper istället för en sprits.
- Se till att inte vispa grädde för länge. Det kan sluta med att den blir ganska hård och inte särskilt lättarbetad alternativt så småningom smör.
: Tips och tricks
Visa hela svaret
Varför blir kakan platt?
Felsökning –
Symptom | Anledning |
---|---|
Kakdegen bara smular sig. | Du har tagit för mycket mjöl. Tillsätt smör, olja eller vatten. |
Kakorna flyter inte ut i ugnen. | Du har tagit för mycket mjöl. |
Kakorna flyter ut för mycket i ugnen. | Du har tagit för lite mjöl eller haft för varm ugn. |
Sockerkakan pöser över. | Du kan ha tagit en för liten form. Du kan också ha tagit för mycket bakpulver och/eller haft för svag värme i ugnen. |
Muffins-smeten pöser över. | Du har förmodligen fyllt formarna för högt upp med smet. |
Sockerkakan blir platt. | Det kan bero på att du antingen vispat ägg och socker för lite – eller för mycket som är vanligast. Var särskilt försiktig med att inte vispa onödigt mycket efter du tillsatt tyngre ingredienser som vetemjöl. |
Hur lång tid tar det för en kaka att svalna?
Låt svalna – Låt sockerkakan svalna ca 10 min innan du vänder på den. Lägg sen över formen eller en bakhandduk så sockerkakan inte torkar ut.
Visa hela svaret
Vilken fals är nedre delen av ugnen?
Fals 1 / Första falsen är alltså nederst i ugnen, fals 3 i mitten av ugnen och fals 5 överst i ugnen.
Visa hela svaret
Kan man rädda en deg med för mycket mjöl?
Allt du behöver veta för att lyckas med degar som innehåller jäst! – Jäst Jäst är av en encellig svamp som består av vatten, protein, fett, kolhydrater, mineralämnen och B-vitaminer. Det är en levande kultur som växer snabbt med rätt förutsättningar. Under jäsningsprocessen bildas bubblor av kolsyra som gör degen luftig och porös.
Jästproduktion är inte en tillverkning i traditionell mening, utan en odlingsprocess. Jästen görs av melass, en sockerlösning som behandlas och steriliseras. Sedan tillsätts magnesiumsulfat, ammoniak och fosforsyra. Därefter startar en laboratorieodling i stora jästankar. På 10 milligram jästkultur blir det efter en vecka ca 1 200 kilo jäst.
Torr- och färsk jäst Det går lika bra att baka med båda torr- och färsk jäst i bröd. Skillnaden är att den torra varianten kan förvaras i rumsvärme, har längre hållbarhet och kräver varmare degvätska (ca 45 grader) för att jäsa bra.4 tsk torrjäst motsvarar 1 paket (50 g) färsk jäst.
- An man frysa jäst? Jästbolaget rekommenerar att man inte ska frysa jästen för då kan cellerna sprängas och jäskraften försvinna, men privata tester visar att det ofta funkar bra.
- Nåda degen För att bilda starka glutentrådar måste degen knådas ordentligt och länge.
- Trådarna fungerar som väggar som gör att luftbubblorna som bildas under jäsningen stannar kvar i degen och gör brödet luftigt.
Vetemjöl är det mjöl som innehåller mest gluten och halva mängden mjöl i en deg bör bestå av det för att degen ska jäsa bra och brödet bli poröst. Även en lång jästid bildar starka glutentrådar (läs om kalljäsning). Under knådningen ändrar degen karaktär, från att vara klistrig och kladdig till att bli len och smidig.
Om degen innehåller för mycket mjöl och upplevs torr och hård kan man tillsätta mer degvätska och knåda den smidig. Första jäsningen Efter knådningen ska degen jäsa. Forma den till en boll och lägg den i en bunke. Strö över lite mjöl och täck bunken med en kökshandduk eller plastfolie. Ställ degen i rumstemperatur utan drag och låt den jäsa till dubbel storlek.
Det går att påskynda jäsningen genom att ställa bunken i ljummet vatten, men då utvecklas smakerna i mjölet inte lika bra. Baka ut brödet Knåda igenom degen på ett mjölat bakbord, men tillsätt inte för mycket mjöl så degen blir torr. Forma brödet i önskad storlek och lägg det på en plåt eller en form, klädd med bakplåtspapper.
- Andra jäsningen Denna jäsning är något kortare än den första eftersom jästcellerna redan har växt och förökat sig.
- Ca 30 minuter brukar vara lagom, men kan variera.
- Titta och känn på degen.
- Man kan ganska lätt avgöra när brödet ser färdigjäst ut.
- Sätt på ugnen i god tid så degen inte blir överjäst under denna gräddning för då sjunker det lätt ihop och blir platt.
Om det skulle ske är det bara att knåda ihop degen igen och forma nya bröd. Kalljäsning I de flesta brödrecept ska degen jäsa i rumstemperatur och då används fingervarm degvätska, (ca 37 grader), för att påskynda jäsningen. Det funkar bra, men det går också att använda kall vätska och jäsa degen i kylskåp, så kallad kalljäsning.
- Det kräver mycket längre jäsning men fördelen är att glutentrådarna stärks bättre, degen blir porösare och smakerna utvecklas mer.
- Ofta kan man halvera mängden jäst på grund av den långa jästiden.
- Det färdiga resultatet blir bra med de båda metoderna och den personliga smaken avgör vad man tycker blir godast.
Alla matbröd går att kalljäsa. Gör så här: Gör degen enligt receptet. Ställ degen övertäckt i en bunke och låt den jäsa i kylen över natten. Baka ut brödet på morgonen och låt det jäsa på plåten enligt receptet. Du kan också baka ut brödet i en form redan på kvällen och låta det jäsa övertäckt i kylen över natten.
Då kan man grädda brödet direkt när man vaknar. Gräddningstips! I många ugnar stämmer inte temperaturen. Den kan vara för kall eller för varm och det påverkar resultatet på de färdiga bakverken. Därför är det viktigt att lära känna sin ugn och inte alltid lita på den angivna tiden i receptet. Ibland behöver man grädda en stund till eller ta ut bröden tidigare.Stora bröd och limpor gräddas längst ner i ugnen på lägre värme, 175–225 grader är vanligt.
Det måste hinna bli genomgräddat innan ytan blir bränd. Mindre bröd och portionsbröd gräddas på hög värme, 225–250 grader mitt i ugnen. Grova bröd behöver oftast gräddas i lägre temperaturer än ljusa bröd. Knäckebröd gräddas långt upp i ugnen på hög värme för att bli knaprigt.
- Om man vill vara helt säker på att brödet är genomgräddat kan man använda en termometer.
- Lär känna din ugn! I många ugnar stämmer tyvärr inte temperaturen.
- Den kan vara för kall eller för varm och det påverkar resultatet på de färdiga bröden.
- Därför är det viktigt att lära känna sin ugn och inte alltid lita på den angivna tiden i receptet.
Ibland behöver man grädda en stund till eller ta ut bröden tidigare.
Visa hela svaret
Vad händer när en kaka gräddas?
Svarta formar i metall och nonstick – En svart metallspringform med en non stick-beläggning kanske är den vanligaste bakformen i de svenska hemmen. De finns ofta att köpa väldigt billigt till och med på ICA. Metallen värms upp snabbt och de gräddar hyffsat jämnt.
- Den svarta färgen gör dock att formen absorberar värme väldigt snabbt och det gör att du får väldigt mycket färg på kanter och botten av din kaka.
- Det kan också göra att kanterna på kakan gräddas helt klart medan mitten av kakan fortfarande är rå.
- Det som händer då är att mitten av kakan skjuter upp och du får en kulle på din kaka.
Den svarta metallen tar också längre tid för sig att svalna så det finns risk att din kaka fortsätter att gräddas efter att du tar ut den ur ugnen.
Visa hela svaret
Kan man rädda Döbakt bröd?
Varför blir drömmarna kompakta? –
Det kan ha varit fel temperatur i ugnen, eller så har kakorna stått inne för kort tid. För varm ugn ger drömmarna för mycket färg. De ska helst inte ha någon färg utan vara helt blonda. Mindre drömmar behöver kortare tid i ugnen, och större behöver längre. Det kan ha varit fel jäsmedel i degen. Till drömmar ska det vara hjorthornssalt som ger den porösa konsistensen. Man kan även använda bakpulver, men då blir konsistensen mer som småkakor.
Det kan ha varit för lite jäst/bakpulver i degen. Det kan ha varit för mycket socker eller för lite smör i degen. Skorporna kan ha delats innan de var tillräckligt svala. Då blir kanterna lätt degiga och trycks ihop och när de stelnar blir de hårda.
Vispa aldrig ner mjölet i en bakpulversmet. Då drar man ut glutentrådarna och brödet blir segt och kompakt. Mjölet kan ha blandats för länge i smeten. Man ska vända ner mjölet så att smeten blir någorlunda jämn, inte mer än så.
Plåten kan ha stått för högt i ugnen eller övervärmen är för stark. Lägg över aluminiumfolie så gräddas kakan/brödet inuti utan att få mer färg. Kakan/brödet kan ha gräddats i för hög temperatur under för kort tid. Ugnen kan ha varit för varm, prova att sänka temperaturen nästa gång så kan kakan/brödet stå inne lite längre. Om det är undersidan som blir bränd går det bra att ställa in en extra plåt nära bottnen av ugnen som fångar upp lite av värmen.
Vissa kakor ska flyta ut och andra inte. Läs i receptet och titta på bilden hur just dessa kakor ska se ut. Det kan ha varit för lite mjöl i degen. Arbeta in lite mera mjöl i resten av degen, om det finns någon ogräddad deg kvar, och provbaka ett par kakor. Ugnen kan ha varit för varm, prova med att sänka temperaturen nästa gång.
Degvätskan kan ha varit för varm. Om vätskan är mycket mer än 37 grader är det stor risk att färsk jäst dör och tappar jäskraft. Degvätskan kan ha varit för kall, vilket inte är fel alls, tvärtom. Men degen kommer att jäsa långsamt, vilket också är bra för smakerna som hinner utvecklas mycket mer. Jästen kan ha varit för gammal, glöm inte att kolla datumstämplingen på förpackningen. Mjölet kan ha varit kallt, vilket ger långsammare jäsning. Använd hellre rumstempererat mjöl. Jäsplatsen kan ha varit dragig eller kall. Deg vill helst ha en jämn värme för att kunna jäsa i lugn och ro. Och på så vis kan man även kontrollera jäsningen, d.v.s. vill man att degen ska jäsa långsamt ställer man degen på en svalare plats i rummet och lite snabbare på en varmare plats. Det är för mycket mjöl i degen, då blir den tung och får dåligt med jäskraft.
Man bör inte doppa fingrarna i kokt marmelad, kommer den i kontakt med saliv eller bakterier blir den snabbt dålig. Bären kan ha varit smutsiga eller dåliga. Var noga med att skölja och rensa bär som ska användas i saft och syltkok. Allt skum kanske inte skummades av vid koket. Skummet innehåller naturliga bakterier och mögelsvampar som försvinner genom att skummet lyfts bort under kokningen. Flaskorna/burkarna kanske inte var desinficerade. Ställ tomma flaskor och burkar upp och ned i ugnen på 130 grader eller doppa dem i kokande vatten för att desinficera. Glöm inte att även desinficera lock och kapsyler! Förvaringsplatsen kan ha varit för varm. Helst ska sylt och marmelad förvaras mörkt och svalt. Öppnade burkar förvaras i kyl. Flaskorna/burkarna kanske inte har varit helt täta. Kontrollera locken. Koktiden kan ha varit för kort. Både sylt och marmelad behöver koka en stund.
Formen kan vara för liten eller överfylld. När man ställer in kakan i ugnen ska formen vara fylld till cirka 2/3.
Smeten kan ha varit för lätt för att orka bära upp fyllningen. Prova att rulla fruktbitarna eller bären i lite vetemjöl eller potatismjöl innan de blandas i smeten. Tillsätt lite mer mjöl i smeten nästa gång.
Det är för lite vätska i degen. Tillsätt en liten skvätt kallt vatten, så går degen ihop. Vissa kakdegar ska vara väldigt torra, som till exempel drömmar. Då är det bara att krama ihop degen till små bollar som sedan flyter ut till fina kakor på plåten.
Bakpulver eller bikarbonat kan ha blandats ojämnt i smeten. Blanda alltid bakpulver eller bikarbonat noga i de torra ingredienserna innan det vänds ner i smeten. Det kanske har varit för mycket mjöl i smeten. Ugnen kan ha varit lite för varm. Prova en lägre temperatur nästa gång.
Formen kanske har smorts för dåligt. Prova att kyla ner formen med en fuktig handduk, så går det lättare att få loss kakan. Låt kakan svalna innan den lossas från formen. Jag använder helst teflonformar och om jag använder mormors gamla form ser jag till att hålla den smord med olja när den inte används och står i skåpet.
Det kanske saknas bakpulver eller någon annan ingrediens. Ugnsluckan kan ha öppnats för ofta under gräddningen. Kakan vill ha en jämn temperatur för att bli hög och fin. Smeten kan ha vispats för lite innan mjölet tillsattes. Ägg och socker ska vispas riktigt pösigt och nästan vitt, smör och socker ska vispas ljust och krämigt. Smeten kan ha rörts om för mycket eller vispats efter att mjöl och bakpulver eller bikarbonat tillsatts. Då reser sig inte kakan lika mycket.
Degen kan ha fått jäsa för kort tid. Min princip är att alltid jäsa deg till dubbel storlek. Ugnen kan ha varit för kall eller så har brödet fått stå inne för kort tid, vilket resulterar i ett degigt bröd. Om brödet har fått tillräckligt med färg, men ändå behöver gräddas mer, täck det med lite aluminiumfolie så kan det gräddas längre utan att brännas.
Det är för mycket mjöl i degen, då blir den tung och stum. Degen kan ha knådats för länge efter första jäsningen. Ofta räcker det att man bara viker degen ett par gånger vid utbakningen. Givetvis beror det på vilken typ av bröd man bakar. Degen saknar salt. Då blir den livlös och tappar jäskraft och spänst. Det är för mycket fett och socker i degen, den kommer att jäsa, men långsammare.
Vissa degar är svåra att kavla ut, då kan det vara bra att kavla lite i taget och låta degen vila lite mellan kavlingarna. Det är för mycket mjöl i degen, då blir den väldigt kompakt och stum. Fukta bakbordet med lite vatten, då får man lättare fäste med degen och den blir lättare att kavla. Det är för lite mjöl i degen. Tillsätt lite extra mjöl och kavla på ett välmjölat bakbord.
Det kan ha varit för lite pektin i frukten eller bären för att koka sylten/marmeladen med enbart vanligt strösocker. Man kan blanda 50/50 med syltsocker för en tjockare konsistens.Vissa frukter och bär innehåller mer pektin och stelnar lättare, medan man måste tillsätta pektin till många andra frukter och bär. Pektin kan tillsättas i ren form eller så kokar man sylten/marmeladen på syltsocker, som innehåller tillsatt pektin. Om sylten eller marmeladen fortfarande är för lös efter några dagar, gör ett nytt uppkok och tillsätt extra pektin. Koktiden kan ha varit för kort, kokar man länge så reduceras vätskan bort och sylten/marmeladen blir fastare.
Det kan ha varit för mycket mjöl i degen. Då blir det torrt. Det kan ha varit för lite fett i degen. Då blir det torrt. Bullarna kan ha fått jäsa för kort tid på plåten. Degen kan ha knådats för länge efter första jäsningen. Då är risken stor att bullarna blir hårda. Bullarna kan ha stått för länge i ugnen, prova att höja temperaturen och korta gräddningen.
: Q & A – Första hjälpen i köket – Leila Lindholm
Visa hela svaret
När ska man vända på kakan?
13. Ta det lugnt – Gör som kattungen, ta en powernap medan kakan kallnar. Låt kakan vila minst tio minuter i forman innan du stjälper upp den. Då blir den stadigare och risken minskar att den faller sönder. Låt kakan svalna täckt av formen så håller den sig saftig.
Visa hela svaret
Varför blir kakan kompakt?
Sockerkaka, så underskattad. Enkelt att göra men det finns ändå några tips som gör att din sockerkaka blir hög och fin, luftig och saftig alla gånger. För trots att det är enkelt att baka så händer det att sockerkakan blir kompakt och gummiaktig någon gång.
- Sen finns det inget tråkigare än att halva kakan är kvar i formen.
- Nej det kanske inte händer dig men mig har det hänt förr och nu har jag satt ihop en liten “lathund” för en lyckad sockerkaka.
- Inför min medverka på Nyhetsmorgon (mer om det kan du läsa här ) läste jag på ordentligt och testade olika sätt att baka sockerkakor på.
Med enkla tips kan du alltid få en hög, fin och saftig sockerkaka. Glöm inte, en sockerkaka behöver aldrig se tråkig ut heller.
TIPS FÖR ATT LYCKAS MED SOCKERKAKA
Värm ugnen i förväg, 175 grader över- och undervärme är lagomFörbered formen väl är A och O. Smörj in med rumstempererat smör, använd en pensel för att komma åt alla hörn och kanter. Mjöla formen och skaka bort överskottet av mjöl.Vispa ägg och strösocker vitt och pösigt för att arbeta in så mycket luft som möjligt. Minst 5 minuter. Det är det som gör att sockerkakan blir hög och luftig.Sikta mjölet och bakpulvret minst en gång. Jag brukar sikta mjöl och bakpulver i en skål först och sen en andra gång direkt i äggsmeten. Då får du bort ev klumpar.Vänd mjölet försiktigt i äggsmeten med hjälp av en slickepott eller sked. Vispa EJ! Annars börjar gluten utvecklas, du tar bort all inarbetad luft i äggsmeten, sockerkakan blir kompakt och gummiaktig. Öppna inte ugnsluckan i onödan under gräddningstiden och känn med en provsticka att kakan är klar eftersom gräddningstiden är endast en anvisning.Täck med aluminiumfolie de sista 10-15 minuterna ifall kakan börjar brännas på toppen innan den är färdigt gräddad.Låt sockerkaka vila i formen i 10 minuter innan du stjälper upp på fat.Låt sockerkakan svalna med formen på så bevaras saftigheten.Garnera med florsocker eller glasyr när sockerkakan är kall.
Recept på sockerkakan på bilden hittar du just nu hos bästa köket.se, Följ @cookiesandsweetsbysimona på Instagram så kommer du inte missa något nytt recept. Lämna gärna en kommentar och berätta vad du tycker om receptet! Kram
Visa hela svaret
Kan man ställa in en varm kaka i kylen?
En klassiker förfinad till perfektion Att göra en riktigt god kladdkaka handlar om att ha ett försiktigt och varsamt handlag. Kombinera det med ingredienser man alltid har hemma och ge det lite tid så har du en fantastisk kladdkaka med helt rätt konsistens.
- Den här månadens inlägg är sponsrade av Electrolux Expressionist Blender.
- En rejäl blender jag själv använder till allt från soppor till smoothies.
- Läs mer om Expressionist Blender här,
- När man vispar äggen och sockret ska man bara göra det så att allt blandas men utan att få i en massa luft.
- För en fluffig smet gör att kakan inte blir så kompakt som en kladdkaka ska vara.
Mjölblandningen ska efter att den åkt ner i smeten inte bearbetas mer än absolut nödvändigt för annars utvecklas en massa glutentrådar och kakan blir inte så mör som den ska vara. Kakaon man använder ska vara så bra som möjligt. Jag har helst i Valrhonas kakao som går att köpa i vanliga butiker eftersom den har oslagbart mycket smak.
Fuska inte utan sikta ner mjölblandningen i äggsmeten. Då blir det inte en massa klumpar och den går lättare att röra slät. Själva gräddningen är även det en precis vetenskap.175 grader i 17 minuter. Sen tar man ut kakan och täcker den med folie. In igen 4 minuter så den stelnar utan att få skorpa. Ta ut kakan och låt svalna helt innan man sen förpassar den till kylskåpet.
Där ska den stå minst en timme men gärna över natten. När man sen skär upp den kan man värma kniven i hett vatten och sen torka av den innan man sätter den i kakan. Då blir det perfekt snittyta utan kladd. Helst serverar jag kakan med något syrligt tillbehör som creme fraiche eller en sorbet.
- Färska bär och då gärna hallon är också helt suveränt till.
- Testa också att ha på lite flingsalt vid servering då det lyfter fram smakerna ännu mer.
- Följer du de här enkla råden kommer du ha en helt magisk kladdkaka som passar lika bra till vardag som fest.
- Förresten, om du undrar hur du ska få tag på en riktigt bra vaniljstång så säljer jag det numera i min webbshop.
Här kan du köpa vaniljstång, Fair Trade och ekologisk. Tips: – Testa att bryna 140 g smör. Låt det svalna och häll därefter ner 100 g (1 dl) i smeten istället för vanligt smält smör. Ger en rundare och nötigare smak till kakan. – Vill man ha den lite frisk kan man riva ner det yttersta skalet av 1 ekologisk citron i smeten med ett fint rivjärn (zestjärn).
- 100 g smör
- 2 ägg
- 180 g (2 dl) socker
- 90 g (1.5 dl) vetemjöl
- 1 tsk bakpulver
- 24 g (4 msk) kakao
- 1 nypa salt
- 1/2 vaniljstång
- Smör till formen
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Smält smöret och låt det svalna.
- Skär ut bakplåtspapper så det täcker insidan av en vanlig springform (28 cm).
- Tryck fast små bitar av smör inuti formen och fäst sen pappret på insidan av formen. Kolla filmen så förstår ni vad jag menar.
- Knäck äggen i en skål och tillsätt sockret. Vispa lite försiktigt tills allt blandats. Det ska inte bli fluffigt.
- Blanda mjöl, bakpulver och kakao i en skål.
- Skrapa ur vaniljstången och ha ner i äggen. Rör lite med en slickpott så det blandas.
- Häll ner smöret i äggblandningen och rör återigen tills allt blandats.
- Sikta ner mjölblandningen i äggen och rör försiktigt tills alla klumpar är borta.
- Häll ner smeten i formen och bred ut den någorlunda jämnt. Den ska vara ganska fast, så bli inte orolig.
- Grädda i mitten av ugnen 17 minuter.
- Ta ut formen, täck den med folie och ställ in i ugnen igen i 4 minuter.
- Ut med formen, ta av folien och låt kakan svalna.
- Ställ därefter in den i kylen minst en timme så den stelnar och får den där konsistensen som är så hett eftertraktad. Den kan gärna stå över natten men täck den då med lite plastfolie.
- Ta ut kakan, ta bort formen och bakplåtspappret, skär upp och servera.
Hur förvarar man kaka?
Blanda inte mjuka & hårda kakor i samma burk Tips! Blanda inte mjuka & hårda kakor i samma burk. – Om hårda och mjuka kakor förvaras i samma burk blir de hårda kakorna mjuk och de mjuka blir torrare. – Hårda småkakor ska förvaras i en burk med tätslutande lock.
- I rumstemperatur håller de sig i 2–3 veckor och i frysen i 2–3 månader.
- Mjuka kakor kan förvaras under lock i ett par dagar i rumstemperatur och 1–2 månader i frysen.
- Mängden fett i kakorna är det som avgör hur länge de håller sig fräscha i frysen.
- Mycket fett gör att det kan härska snabbare och hållbarheten blir kortare.
Läs receptet med steg-för-stegbilder i Lindas bakskola – klicka på länken! Bevara frukt och bär längre med infrysning Frukt och bär som förvaras i rumstemperatur förlorar vätska snabbare efter som den dunstar genom skalet. De drabbas av uttorkning vilket gör att frukten blir mindre saftig samt att texturen och konsistensen blir trist.
Visa hela svaret
Hur länge kan man ha en bakad kaka i kylen?
Denna mumsiga och saftiga kaka tar slut i ett nafs, enkel att göra och perfekt bjudfika! Du behöver: 3 ägg 3 dl strösocker 3 dl vetemjöl 1 msk bakpulver 1 ½ dl vatten Glasyr: 150 gram smör 1 ½ dl strösocker 1 msk vaniljsocker 2 äggulor kokos Gör såhär: Sätt ugnen på 180 grader.
Vispa ägg och socker fluffigt. Tillsätt resten av ingredienserna och vispa snabbt ihop till en smet. Häll i en långpanna klädd med bakplåtspapper, ca 20-30 cm. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 16-20 min. Känn med en sticka, kakan ska inte vara kladdig. Låt kakan svalna i långpannan medans du gör glasyren.
Smält smöret i en kastrull och tillsätt sockret. Låt puttra en stund, stäng av plattan och tillsätt sedan vaniljsocker och äggulor. Vispa ordentligt till en slät smet. Bred ut på kakan och strö sedan över kokos. Låt kallna och skär sedan i rutor. Förvara i en burk med lock i kylen i ett par dagar eller frys in om det skulle bli över. /Josefine
Visa hela svaret
Kan man ha tre plåtar i ugnen samtidigt?
En vanlig ugn har värmeelement och en varmluftsugn har fläktar vid värmeelementen som gör att luften cirkulerar i ugnen och ger en jämnare värmefördelning. Eftersom det är ungefär samma temperatur överallt i en varmluftsugn kan du ha flera plåtar inne samtidigt.
Över- och undervärme | Varmluftsugn |
50°C | 50°C |
75°C | 70°C |
100°C | 90°C |
125°C | 100-110°C |
150°C | 130-135°C |
175°C | 160°C |
200°C | 180°C |
225°C | 200°C |
250°C | 225°C |
Kan jag ställa in två plåtar i ugnen samtidigt?
Knepen för att utnyttja ugnen till max – Sveriges Natur Vinnare av Tidskriftspriset 2022 – ÅRETS TIDSKRIFT FACKPRESS Vinnare av Publishingpriset 2022 – Medlemstidning – Individ Knepen för att utnyttja ugnen till max Köket är hemmets hjärta och frågan är om inte ugnen är kökets hjärta.
- Utnyttjar du den till max? Här är knepen! Moderna ugnar blir snabbt varma.
- Väldigt många rätter går därför att ställa in i ugnen redan innan du sätter på.
- Till exempel potatisgratänger, stekar, bakpotatis och kycklingar.
- Dessutom kan du stänga av ugnen sista 10 minuterna.
- Det funkar dock inte vid bakning eller för rätter som ska vara inne kort tid på hög värme.
Har du plats kvar i ugnen? Låt någon annan råvara åka snålskjuts! I många varmlufts- ugnar kan du rent av köra flera plåtar samtidigt. Passa på att ugnsbaka dubbla mängden grönsaker och gör ett maffigt smörgåspålägg av det du inte äter till middag (recept nedan).
- Eller servera dem kalla dagen efter i en härlig dressing.
- En favorit är att låta ett par hela oskalade vitlöksklyftor rosta med i 10-15 minuter.
- Sedan halverar du dem och pressar med skalet kvar och rör ihop en dressing med mjuk smak av rostad vitlök.
- Eller ställ in en ugnsfast form med mandlar eller frön.
Himmelsk på filen eller i salladen. Mandlar och nötter går finfint att rosta medan ugnen värms, de blir faktiskt allra bäst av den långsamt ökande värmen. Om du använder snabbvärme finns det risk att de bränns.14 februari 2017, kl 14:10 Skribent Morotspastej med tahini Rostade grönsaker över? Om ett par minuter har du ett underbart smörgåspålägg.
Samma recept kan användas för pumpa eller sötpotatis. Tahini är en pasta på sesamfrön, välj den på oskalade sesamfrön som är mycket näringsrik. Mixa ihop 300 g rostade morötter med 1/2 dl tahini, 1 liten vitlökslyfta, 2-3 msk pressad citron, 1 dl vatten och några nypor spiskummin och korianderfrö. Rör ner lite fin ekologisk olivolja.
Smaka av med örtsalt. Miljövänligt fredagsmys Mycket av vår klimatpåverkan kommer från mat våra kroppar inte behöver och som dessutom gräver hål i plånboken. Läsk, chips och godis bör man äta i små mängder. Det låter som en självklarhet – men dubbelt så mycket chips är inte dubbelt så gott.
Duka upp en bricka med stavar av grönsaker som det är säsong för, god dipp och en liten skål chips till myset. Se upp för mattjuven! Nypressad juice är en smaksensation. Men juicemaskinen kan vara en riktig mattjuv. I de flesta fall är det både nyttigare och mer miljövänligt att äta upp hela frukten och grönsaken i stället för att bara pressa saften ur dem.
Dessutom blir du mättare. Nöj dig med ett litet glas och juica smart! Om du gör juice kan du välja riktigt saftiga och mjuka frukter och grönsaker som ger högt utbyte: tomat, gurka, melon, nektarin, kiwi, bär, citrus. Hårda grönsaker ger ganska dåligt utbyte, här gäller det att vara smart.
- Använd det som blir över i köttfärssås, vegobiffar eller bröd.
- Gilla, dela och diskutera våra artiklar på Facebook 21 december 2022, kl 17:29 19 december 2022, kl 15:50 19 december 2022, kl 14:31 13 december 2022, kl 15:25 Få senaste nytt direkt i din inkorg Tack! Du prenumererar nu på Sveriges Naturs nyhetsbrev.
: Knepen för att utnyttja ugnen till max – Sveriges Natur
Visa hela svaret
När ska man inte använda varmluftsugn?
Bra att ha koll på innan du börjar använda ugnen – ● Fler plåtar samtidigt. Om du har flera plåtar mat i ugnen kan du med fördel sänka temperaturen lite mer än grundregeln på 10%. ● Lägg maten glest. Luften behöver kunna cirkulera runt bakverk, kakor m.m.
- Lägg de därför inte för tätt.
- Låt bröd jäsa lite extra.
- Bullar och bröd måste ha jäst klart ordentligt, annars kan dom missformas och färgen bli ojämn.
- Laddkakor och bullar.
- De är populära bakverk som du kanske vill prova i varmluftsugnen, men dessa brukar lämpa sig bättre för vanlig ugn.
- Var noga med graderna.
De flesta recept är inte skrivna för varmluftsugn, så glöm inte att ändra graderna, eller kolla upp om den mat du tänker tillaga faktiskt lämpar sig bättre med vanlig ugnsinställning. ● Höga temperaturer. Varmluftsugn lämpar sig oftast inte att använda vid höga temperaturer.
Visa hela svaret
Varför ska man jäsa två gånger?
Måste degen knådas igen när den har jäst klart och i så fall hur mycket? Vad är bäst, i maskin eller för hand? Vår expert reder ut. Fråga : När man bakar matbröd och även vetebröd ska degen som regel jäsa två gånger. Innan man sedan bakar ut degen ska man knåda den.
- I just detta moment är det svårt att veta hur mycket man behöver knåda.
- An man köra degen i maskin igen om man låtit den jäsa i bunken eller hur mycket bearbetning behövs? Svar : Degen ska inte knådas kraftigt efter den första jäsningen.
- Det bästa är att bara lägga händerna helt lätt på degen och trycka med lätta rörelser, så att gasblåsorna pressas ut.
Se också : Så snittar du vackra brödmönster Det kan också fungera att köra några enstaka varv i maskin på låg hastighet, men med försiktighet. Arbetas degen för mycket kan nämligen glutennätet slitas sönder. Detta medför att degen inte höjer sig under nästa jäsning utan bara säckar ihop och flyter ut.
Då tappar degen även sin elasticitet och blir klistrig i stället för seg och smidig. Rent tekniskt är anledningen till att man knådar degen en andra gång att koldioxiden, som bildats i den första jäsningen, måste pressas ut och nya små blåsor bildas. Därefter ska nytt syre försiktigt arbetas in i degen, vilket gör att den kan jäsa på nytt.
Läs också : Hur länge ska degen bearbets i maskin?
Visa hela svaret
Vad händer om man har för lite mjöl i degen?
Felsökningstips –
Symptom | Anledning |
---|---|
Brödet jäser inte. | Prova först att förlänga jästiden, kanske med det dubbla mot vad som står i receptet. Om inte det hjälper så har du förmodligen dödat jästsvamparna med för varm degvätska. Tänk på att röra om i botten av degvätskan innan du kollar temperaturen. |
Brödet blir kompakt. | Du kan ha jäst för kort tid och/eller tagit för mycket mjöl. Eftersträva mindre mängd mjöl när du bakar bröd. Det är också viktigt att man inte tar för mycket grovt mjöl eller frön i brödet som är väger tungt i förhållande till vetemjöl. |
Brödet sjunker ihop efter jäsningen. | Förmodligen har brödet jäst för länge. Du kan rädda dem genom att baka om dem. Knåda degen och baka ut igen. |
Brödet blir platt. | Antagligen för varmt degspad eller att jäsningen skett för varmt. Lägg aldrig det utbakade brödet på en varm plåt. Ställ inte heller plåten på en varm spis. Det ska jäsa i rumstemperatur, ca 20°C. |
Brödet är blåsigt inuti. | Du kan ha arbetat degen för lite i bunken före första jäsningen eller knådat degen för lite efter första jäsningen före utbakningen. Det kan också beror på att brödet jäst för länge och för varmt. |
Brödet har degrand. | Fel ugnstemperatur eller felaktiga ugnsinställningar eller för kort tid i ugnen kan ge en degig rand i brödet. |
Brödet spricker. | För kort jästid. Degen kan ha arbetats för lite. Det kan också bero på för mycket mjöl. |
Kan man rädda en överjäst deg?
Överjästa eller underjästa bröd? Jag har en förmåga att överjäsa bröd. Jag har alltid flera projekt på gång samtidigt. Tiden går och mitt i en rörelse springer jag förbi degarna, lyfter på locket och ser att de i princip är färdigjästa. De behöver bara jäsa lite till.
Något annat kommer emellan och nästa gång jag lyfter på locket så är de ofta överjästa. Vid ett par tillfällen har jag, för att försäkra mig om att inte glömma och överjäsa dem, istället tagit dem något för tidigt. Resultat är att de istället blivit underjästa, och då blir jag inte glad. Jag har kommit fram till att överjästa bröd helt klart är att föredra framför underjästa.
Ett överjäst bröd är i regel väldigt smakrikt och inkråmet är ofta håligt och fint. Däremot är väl inte brödet det vackraste, eftersom det flutit ut i ugnen och är platt. Ett jästbröd kan man i regel jäsa, trycka ner i bunken och jäsa igen. Därför behöver aldrig ett jästbröd bli överjäst.
Det är bara att bearbeta det igen, och sen låta det jäsa upp. Ett surdegsbörd har inte de egenskaperna. De går inte att jäsa om ett surdegsbröd. Är det överjäst så är det. Däremot kan man rädda det genom att grädda det i formar eller i en gryta. Med en form eller en gryta får brödet stöd under gräddningen och flyter inte ut.
Självklart finns det gränser för hur långt man kan överjäsa både ett surdegsbröd och ett jästbröd. Men min generella uppfattning är att i valet av underjäst och överjäst, satsa på överjäst för att få ett smakrikare och luftigare bröd. På bilderna ser ni ett antal bunkar som väntar på att gluten ska utvecklas.
- Genom att vila och stretcha degen, utvecklas gluten utan att den behöver knådas.
- Läs gärna mer om vad det innebär att man använder metoden autolys –,
- Under själva autolystiden (vilan) jäser i regel inte degen, men innan jag tar upp degen för att forma den till bröd har jäsningen satt igång och pågått under en tid.
Överjäst bröd, men grymt gott! Underjäst bröd saknas bild på. De få gånger jag underjäst ett bröd har jag blivit så besviken och inte velat föreviga olyckan. Underjästa börd är i regel kompakta, det kan vara luftigt i överkanten av brödet samtidigt som det är tungt i underkanten.
Visa hela svaret
Vad menar man när man skriver 3 h?
Page 2 – Vad menar du med enklaste form? Micimacko skrev: Vad menar du med enklaste form? Alltså att bryta ut sen ta bort de tal som tar ut varandra som finns samma av i täljare och nämnare Finns det något att ta bort? Micimacko skrev: Finns det något att ta bort? h eller 3 är väl gemensam faktor? De är inte faktorer i nämnaren, eftersom du inte kan bryta ut dem.
- X innehåller varken 3 eller h.
- Micimacko skrev: De är inte faktorer i nämnaren, eftersom du inte kan bryta ut dem.
- X innehåller varken 3 eller h.
- Men går de inte faktorisera 3*h/3*h+x det låter väligt konstigt Du kan inte dela upp en division på det sättet.
- Testa byta ut 3h mot 2 och x mot 1 och räkna ut vad det blir i de olika uttrycken.
Man kan skriva om det som 1 1 + x 3 h \frac }, men om det känns enklare beror på vad man ska göra med det. mattegeni1 skrev: Men går de inte faktorisera 3*h/3*h+x det låter väligt konstigt
- Använd parenteser runt nämnaren så att vi ser vad du menar.
- Uttrycket är 3h/(3h+x).
- 3 är en faktor i täljarens samtliga termer men inte i nämnarens samtliga termer.
- Om du vill bryta ut 3 ur mämnaren så blir den 3*(h+x/3), inte 3*(h+x).
- Det betyder att du kan förkorta uttrycket med 3 om du vill men det blir då 3h/(3h+x) = 3h/(3*(h+x/3)) = h/(h+x/3).
Varför blir kakan kompakt?
Sockerkaka, så underskattad. Enkelt att göra men det finns ändå några tips som gör att din sockerkaka blir hög och fin, luftig och saftig alla gånger. För trots att det är enkelt att baka så händer det att sockerkakan blir kompakt och gummiaktig någon gång.
- Sen finns det inget tråkigare än att halva kakan är kvar i formen.
- Nej det kanske inte händer dig men mig har det hänt förr och nu har jag satt ihop en liten “lathund” för en lyckad sockerkaka.
- Inför min medverka på Nyhetsmorgon (mer om det kan du läsa här ) läste jag på ordentligt och testade olika sätt att baka sockerkakor på.
Med enkla tips kan du alltid få en hög, fin och saftig sockerkaka. Glöm inte, en sockerkaka behöver aldrig se tråkig ut heller.
TIPS FÖR ATT LYCKAS MED SOCKERKAKA
Värm ugnen i förväg, 175 grader över- och undervärme är lagomFörbered formen väl är A och O. Smörj in med rumstempererat smör, använd en pensel för att komma åt alla hörn och kanter. Mjöla formen och skaka bort överskottet av mjöl.Vispa ägg och strösocker vitt och pösigt för att arbeta in så mycket luft som möjligt. Minst 5 minuter. Det är det som gör att sockerkakan blir hög och luftig.Sikta mjölet och bakpulvret minst en gång. Jag brukar sikta mjöl och bakpulver i en skål först och sen en andra gång direkt i äggsmeten. Då får du bort ev klumpar.Vänd mjölet försiktigt i äggsmeten med hjälp av en slickepott eller sked. Vispa EJ! Annars börjar gluten utvecklas, du tar bort all inarbetad luft i äggsmeten, sockerkakan blir kompakt och gummiaktig. Öppna inte ugnsluckan i onödan under gräddningstiden och känn med en provsticka att kakan är klar eftersom gräddningstiden är endast en anvisning.Täck med aluminiumfolie de sista 10-15 minuterna ifall kakan börjar brännas på toppen innan den är färdigt gräddad.Låt sockerkaka vila i formen i 10 minuter innan du stjälper upp på fat.Låt sockerkakan svalna med formen på så bevaras saftigheten.Garnera med florsocker eller glasyr när sockerkakan är kall.
Recept på sockerkakan på bilden hittar du just nu hos bästa köket.se, Följ @cookiesandsweetsbysimona på Instagram så kommer du inte missa något nytt recept. Lämna gärna en kommentar och berätta vad du tycker om receptet! Kram
Visa hela svaret
Vad betyder Stjälp upp kakan?
Verb –
Böjningar av stjälpa upp | Aktiv | Passiv |
---|---|---|
Infinitiv | Böjs som stjälpa + upp. | |
Presens | ||
Preteritum | ||
Supinum | ||
Imperativ | ||
Particip | ||
Presens | uppstjälpande, uppstjälpandes | |
Perfekt | uppstjälpt | |
stjälpa upp
(kokkonst, transitivt ) vända upp, ställa upp, sätta upp 2011 (12 okt) : Vi bara rullar fram. : Stjälp upp kakan på ett sockrat bakplåtspapper och dra försiktigt bort pappret den gräddats på.
Lägg till översättningar. Hämtad från ” https://sv.wiktionary.org/w/index.php?title=stjälpa_upp&oldid=3001539 ” Kategorier :
- Svenska/Partikelverb
- Svenska/Verb
- Svenska/Kokkonst
- Svenska/Transitiva verb
Dold kategori:
Svenska/Alla uppslag
När ska man vända på kakan?
13. Ta det lugnt – Gör som kattungen, ta en powernap medan kakan kallnar. Låt kakan vila minst tio minuter i forman innan du stjälper upp den. Då blir den stadigare och risken minskar att den faller sönder. Låt kakan svalna täckt av formen så håller den sig saftig.
Visa hela svaret