Maträtter När Man Är Sjuk?


Maträtter När Man Är Sjuk
Läs mer här!

 • Snabba pizzabullar. Har du ett pizzakit och någon överbliven skinkbit i kylen kan du snurra ihop snabba pizzabullar supersnabbt!
 • Tomatsoppa med krispig pesto- och mozzarellatoast.
 • Enkel mac´n cheese.
 • Ugnspannkaka (grundrecept)
 • Varm tortillarulle.
 • Falukorv med stuvade makaroner.
 • Mugcake – muggkaka.
 • Havrebollar.

Visa hela svaret

Vad för mat ska man äta när man är sjuk?

Tips – så bör du äta när du är sjuk – Små portioner: Den som inte är hungrig vill hellre se småplock än stora berg av mat. Tänk att du ska bjuda kroppen på olika “aptitretare”! Ät lite och ofta: Det är snällt mot magen och arbetar upp aptiten. Tre oliver och en Piggelin är långt bättre än inget.

 • Nästa gång kanske du orkar mer.
 • Bekant mat: Välj smaker och konsistenser du känner igen och gillar.
 • Gärna flera olika snälla smaker i små munsbitar.
 • Många föredrar rena smaker, att man inte blandar ihop saker.
 • Mellanmål: Även vuxna behöver något mellan målen och sjukhuset har till och med tagit fram en helt egen meny för “mellis”: Här erbjuds läskande smoothies, yoghurt och frukt eller omelett.

Mat med mycket energi – och näring: Välj sådant som ger mycket per tugga; bre smör på brödet, laga mat med extra fett och knapra på oliver, avokado, nötter eller vindruvor. Just när du är sjuk är inte rätt tid att följa extrema dieter, banta eller välja sockerfritt.

 1. Det betyder inte att geléråttor botar dig men ett par stycken kanske gör dig pigg nog att peta i dig lite riktig mat också! Drick: När du är sjuk blir du lätt uttorkad och det är viktigt att få i sig vätska.
 2. På Karolinska går det åt mycket körsbärssaft och äppeljuice.
 3. Vatten kan du smaksätta med frukt eller gurka, eller varför inte prova smakerna jordgubbar & basilika, blåbär & mynta eller klassikern ingefära & citron.

KORT OM COOR Coor: ett av Nordens ledande servicebolag, och mat & dryck är en av Coors största tjänster. Patientmåltider erbjuds framgångsrikt under det egna varumärket Signatur by Coor: ett banbrytande koncept för mat inom offentlig sektor. Driver det nybyggda tillagningsköket vid Karolinska Universitetssjukhuset i Solna.

De serverar 600 portioner mat per dag samt försörjer alla avdelningar med varor för frukost, fika och mellanmål. I uppdraget ingår även måltidsvärdar på 24 avdelningar och kostkompetens på plats. Patienten i fokus: Med stort fokus på service är det själva måltidsupplevelsen som står i centrum, uppskattat av både sjukhusets beställare och alla matgäster.

God, näringsrik mat i kombination med hög service är målsättningen – allt med patienten i fokus.
Visa hela svaret

Vad är gott när man är förkyld?

Lök och vitlök: Sägs vara bra när första känningarna av en förkylning smyger sig på. Lök och vitlök innehåller bland annat svavelhaltiga ämnen, C-vitamin och flavonoider – en antioxidant starkare än både E- och C-vitamin. Ett plus är ju att lök även är en trevlig smaksättare i mat.
Visa hela svaret

Varför vill man inte äta när man är sjuk?

Besvär i munnen – Svamp i munnen är vanligt och kan till exempel bero på muntorrhet, läkemedel eller dålig tandhygien. Svamp syns som en vit beläggning på tungan. Det kan även finnas skarpt rodnade områden vid svamp. Svamp kan göra så att maten smakar annorlunda.

 • Det kan också svida och göra så att det blir svårt att svälja.
 • Muntorrhet kan göra det svårt att tugga och att känna smak.
 • Det blir jobbigt att tugga om det är torrt i munnen.
 • Det kan vara bra att servera mycket sås till maten och att välja mjuk mat om den som är sjuk är torr i munnen.
 • Du kan till exempel servera potatismos istället för kokt potatis och grönsakspuré istället för råkost.
You might be interested:  Hur Länge Håller Ett Öppnat Paket Bacon?

Det finns också läkemedel som kan hjälpa mot både muntorrhet och munsvamp.
Visa hela svaret

Vad är bra att äta när man har Corona?

Att behöva isolera sig hemma och begränsa sina sociala kontakter kan vara påfrestande. Det kan lätt leda till att man tappar goda vanor. Här hittar du några råd som kan hjälpa dig att äta och må bättre. Även om hälsosam mat inte kan skydda dig från att bli smittad av det nya coronaviruset, är det ändå viktigt att äta varierat och hälsosamt. Att äta mycket grönsaker, frukt, fullkorn och fisk är bra för hälsan. Här har vi samlat några tankar och råd för vikthanteringen.

Försök hålla fast vid dagliga rutiner och regelbundna måltider. Planera dina matinköp och dina måltider. Vid lunch och middag, fyll halva tallriken med grönsaker för att få i dig mycket vitaminer, mineraler, antioxidanter och fiber. Lägg på en fjärdedel av tallriken med något proteinrikt som fisk, bönor, linser, kyckling eller kött och en fjärdedel med fullkornspasta, potatis, bulgur eller liknande. Vill du ta mer mat, välj att bara ta om av grönsakerna. Ät 2-3 frukter varje dag. Välj nyckelhålsmärkta produkter. Ät så lite som möjligt av eller undvik helt sötsaker, chips och liknande. Välj vatten som törstsläckare och måltidsdryck. Var sparsam med eller undvik helt alkohol, eftersom alkohol bidrar med en hel del energi. Det finns också studier som visar att alkohol kan påverka immunförsvaret negativt. Om du är ordinerad kosttillskott av läkare, fortsätt med dessa. Annars brukar en varierad kost ge de vitaminer och mineraler som man behöver. Om du har fått läkemedel utskrivet för viktnedgång kan du fortsätta att ta dem. De påverkar inte ditt immunförsvar negativt. Glöm inte bort att det är viktigt att fortsätta med vardagsrörelse och att vara fysiskt aktiv. Kanske finns det möjlighet att ta en promenad eller att ta en rörelsepaus hemma? SVT har också ett kort gymnastikpass varje vardagsmorgon.

Följ Folkhälsomyndighetens råd för att minimera risken att bli smittad av covid-19 eller att sprida smittan vidare.
Visa hela svaret

Är det bra att äta glass när man har feber?

Ont i halsen – Varm dryck som till exempel te kan kännas lenande om du har ont i halsen. Glass och yoghurt kan också kännas bra, eller att suga på vanliga halstabletter. Använd sockerfria tabletter, för tändernas skull. När och var ska jag söka vård? De allra flesta som blir sjuka behöver inte söka vård eftersom besvären brukar gå över av sig själv.

Du blir plötsligt mycket sämre. Du får andningsbesvär även när du vilar. Om det är stängt på vårdcentralen eller den jouröppna mottagningen, sök vård på en akutmottagning.

Visa hela svaret

Kan man äta godis när man är sjuk?

Hej! Coronavirus smittar främst från sjuka personer via små mikroskopiska droppar i luften som kommer ner i luftvägarna. Det finns inget som tyder på att du smittas om du äter lösgodis med viruset på. Viruset måste ner i luftvägarna för att orsaka sjukdom och inte ner i magtarmkanalen.
Visa hela svaret

Kan man leva utan mat?

Så länge kan du leva utan mat Läkarnas tumregel för hur länge en välnärd vuxen människa överlever utan att äta är 40 dygn. Siffran grundas bland annat på en studie från hungerstrejker från 1997 i British Medical Journal. Under strejkerna uppstår det efter 21 till 40 dagar kritiska och akut livshotande komplikationer.
Visa hela svaret

Har inte råd med mat längre?

Under våren 2022 har Stadsmissionen på flera orter rapporterat en dubblerad förfrågan av mat jämfört med föregående år. Vi möter dagligen människor som inte har råd att äta sig mätta och som måste prioritera mellan grundläggande behov.
Visa hela svaret

Kan man vara rädd för mat?

Tänker du mycket på vad du äter och vad du väger? – Många med ätstörningar försöker ha stenhård koll på sitt ätande och äta så lite som möjligt. Men det är också vanligt att tappa kontrollen över sitt ätande och äta massor av onyttig mat. Du kan ha en ätstörning om några av det här sakerna stämmer in på dig:

 • Du tänker väldigt mycket på vad du äter och hur mycket du väger.
 • Du får ångest av att äta, eller måste äta särskild mat på ett särskilt sätt.
 • Du äter ofta oregelbundet eller ojämnt, till exempel struntar i att äta frukost men äter väldigt mycket vid ett annat tillfälle.
 • Du kräks, tar laxeringsmedel eller tränar överdrivet för att bli av med kalorier.
 • Du mår väldigt dåligt om du inte tränar så mycket som du har tänkt att du ska göra.
 • Du tycker inte att din kropp duger som den är.
 • Din mens har blivit oregelbunden eller slutat komma.
 • Du fryser mycket och huden har blivit torrare och hårigare.
You might be interested:  Maträtter Som Är Snäll Mot Magen?

Du behöver om det är så här för dig. Du kommer att må sämre och sämre om dina problem fortsätter.
Visa hela svaret

Hur onyttigt är en pizza?

Degen och osten – Det många fastnar i är att pizzans botten samt all ost är onyttigt och onödigt fett. Generellt sett innehåller dock pizzans deg inte mycket mer fett än till exempel en vanlig smörgås. Ost är nyttigt i lagom mängd, och om man annars inte äter så mycket ost, är pizzan inte speciellt ohälsosam. Maträtter När Man Är Sjuk r att välja mellan och de kan vara mer eller mindre nyttiga. Om det är just nyttigheten man oroar sig för går det att beställa pizza med fullkornsbotten, och man kan också välja att få en mindre mängd ost på pizzan. Tomatsåsen gör för det mesta varken från eller till.

 1. Om man tycker att pizzan är för fet gör man helt enkelt rätt i att inte beställa extra ost, feta tillbehör som tonfisk med mera.
 2. Man kan istället välja nyttigare saker som kronärtskocka, olika köttbitar, eller kanske bara en enklare pizza med lite svamp, räkor eller ananas.
 3. Ju mindre tillbehör man har på sin pizza, desto nyttigare blir den generellt sett.

Om man inte bryr sig om pizzans nyttighet är det bara att lägga på allt man tycker om, t.ex. pommes, extra såser, kebab och annat som faller en i smaken.
Visa hela svaret

Vad är bra att äta och dricka när man har Corona?

Råd för dig som har liten aptit – Om du har liten aptit och/eller har minskat i vikt den senaste tiden påverkas ofta orken att klara av vardagen. Känns det jobbigt att handla själv, be om hjälp. Till huvudmålen kan du köpa färdiglagad mat i butik. Det finns ofta ett stort utbud av färdiglagad mat.

Om du inte orkar äta så stora portioner på en gång, kan du äta flera mindre måltider fördelat över dagen. Ju mindre mängd mat du orkar äta vid varje tillfälle, desto fler små måltider och mellanmål behövs för att du ska få i dig tillräckligt med energi och näring. En bra grund är att äta frukost, lunch, middag och två till tre mellanmål varje dag, med ungefär två till tre timmar mellan varje måltid.

När du planerar dina måltider kan du göra det utifrån följande punkter:

Ät något proteinrikt livsmedel vid varje måltid; det kan exempelvis vara livsmedel baserat på fisk, ägg, kyckling, kött, mejeriprodukter, bönor, linser eller tofu. Välj gärna fet fisk ett par gånger i veckan, till exempel makrill, sill, sardiner eller lax. De passar bra både till huvudmål och som pålägg på smörgås. Använd gärna extra fett i maten, tex olja, majonnäs, grädde, margarin/smör. Komplettera gärna måltiderna, eller mellanmålen med energirika tillbehör, tex oliver, avokado, jordnötssmör, nötter och frön. Ät någon kolhydratrik komponent till varje måltid; det kan vara bröd, gryn, potatis, pasta eller ris. Välj gärna fullkornsprodukter. Varje måltid bör inkludera någon grönsak, frukt eller bär. Färska, frysta, konserverade eller torkade fungerar bra. Drick eller ät mjölkprodukter 2–3 gånger varje dag; det kan vara ost, mjölk, fil eller yoghurt. Vill du använda vegetabiliska produkter, se till att proteininnehållet är minst 3 gram per 100 gram. Drick till varje måltid, gärna något som innehåller både energi och näring som exempelvis mjölk, måltidsdryck eller juice.

You might be interested:  Hur Ska Man Förvara Honung?

När du äter flera gånger under dagen är det extra viktigt att sköta om tänderna. Skölj gärna munnen med vatten efter varje måltid och skölj med fluor utöver tandborstning morgon och kväll.
Visa hela svaret

Vad ska man dricka när man är sjuk?

Covid-19: Vad kan jag göra själv om jag är sjuk? Här är råd till dig som har till exempel en förkylning, influensa eller covid-19. Råden gäller om du kan vara hemma utan att behöva vård. Det är viktigt att du kontaktar vården om dina symtom förvärras. Det är viktigt att dricka mycket, särskilt om du har hosta eller feber.

Det kan vara till exempel vatten, te, buljong eller soppa. För barn som har feber och hosta kan isglass vara ett alternativ till dryck. Du kan lägga en kudde under madrassen. Det kan hjälpa att höja huvudändan på sängen om du hostar mycket när du ska sova. Enklast är att bädda med extra kuddar. Du kan lägga kuddarna under madrassen så glider de inte undan.

Det kan också kännas skönt att ha det svalt i rummet där du sover. Vila men undvik att vara stilla länge Undvik fysisk ansträngning och vila ordentligt när du har feber och mår dåligt. Däremot är det inte bra att ligga stilla länge. Det försämrar lungornas möjlighet att arbeta.

Rör på benen och fötterna. Du som ligger mycket kan byta sida regelbundet. Sätt dig eller res dig upp då och då. När du mår bättre är det bra om du kan vara utomhus och röra på dig, men undvik att överanstränga dig. Känn efter vad du orkar med. Varm dryck som till exempel te kan kännas lenande om du har ont i halsen.

Glass och yoghurt kan också kännas bra, eller att suga på vanliga halstabletter. Använd sockerfria tabletter, för tändernas skull. Nässprej kan hjälpa. Näsdroppar eller nässprej som innehåller koksaltlösning kan hjälpa om du är mycket täppt i näsan. Det finns att köpa receptfritt på apotek.

 1. Det finns även receptfri avsvällande nässprej.
 2. Du kan använda avsvällande nässprej i högst tio dagar.
 3. Det är viktigt att följa anvisningarna på förpackningen.
 4. Undvik rökiga miljöer och att röka Undvik att vara i rökiga miljöer.
 5. Röken irriterar luftvägarna och om du har hosta kan den bli värre av rök.
 6. Om du själv röker finns det många fördelar med att,

Behåll dina rutiner så mycket som möjligt om du behöver stanna hemma. Försök till exempel att äta och på samma tider varje dag. När och var ska jag söka vård? Kontakta genast en eller en om du har ett eller flera av följande besvär:

Du blir plötsligt mycket sämre. Du får andningsbesvär även när du vilar.

Om det är stängt på vårdcentralen eller den jouröppna mottagningen, sök vård på en akutmottagning.
Visa hela svaret

Är det bra att äta frukt när man är sjuk?

Svar: – Hej Katarina!När man är förkyld och har feber är det extra viktigt att dricka ordentligt. Matlusten är ofta nedsatt vid feber och då kan drycker och soppor av olika slag vara lättare att ta till sig. Vanligt vatten förstås viktigt men drycker som ger lite energi kan vara bra om man äter dåligt.

 1. Juice, blåbärssoppa eller svartvinbärssaft är några förslag.
 2. Mixade smoothies på yoghurt, mjölk, frukt eller bär kan vara lätta att dricka när halsen gör ont.
 3. Går även bra att blanda i glass.
 4. Varma soppor till middag kan vara lättare att äta annan mat och ger också extra vätska.
 5. Det är också viktigt att förse kroppen med mycket vitaminer och antioxidanter.

Frukt av olika sorter, gärna citrusfrukter och kiwi som innehåller mycket C-vitamin, är bra att äta. Sedan är det bara att ta det lugnt, krypa ner i sängen och vänta ut förkylningen. Vänliga hälsningarViveca : Mat vid förkylning
Visa hela svaret