Maträtter Som Är Snäll Mot Magen?


Maträtter Som Är Snäll Mot Magen
Har du en känslig mage eller haft tillfälliga besvär är du säkert bekant med rådet om att äta lättsmält eller fiberrik mat. Men vilka råvaror ska du undvika och vad är det som påverkar matsmältningsprocessen? Hur smälter vi maten? Först och främst, låt oss kort reda ut hur själva matsmältningen går till.

För att kroppen ska kunna ta upp den näring maten innehåller behöver den nämligen först bryta ned den. Och det är i mag-tarmkanalen som nedbrytningen sker med hjälp av kroppens olika organ och körtlar. Hur lång tid det tar att bryta ned och smälta maten beror på flera faktorer och ser framför allt olika ut för olika personer.

Anledningarna kan vara att du har en IBS-mage eller att du är laktos- eller glutenintolerant. Dessutom kan det finnas genetiska skillnader. Till exempel ser bakteriefloran ut olika i olika länder, på grund av varierande kostvanor – så även det påverkar matsmältningen.

Och självklart beror det också på vad du äter. Så låt oss kika på menyn för svårsmält mat och lättsmält mat. Svårsmält mat Det är nog ingen överraskning att friterad och fet mat är svårsmält och kan stanna i matsmältningssystemet en lång tid. Även rött kött och chark har visat sig vara extra svårsmält.

Andra exempel är svamp, som kantareller och champinjoner, kronärtskocka, kaffe, läsk, lök, bönor, kål och avokado. Ytterligare en sak att ha koll på är starka kryddor som chili – dessa kan irritera slemhinnorna i ditt matsmältningssystem och försvåra processen.

Lättsmält mat Ett övergripande tips för en lättare matsmältning är att äta varm mat – eftersom matsmältningsenzymerna fungerar som bäst vid kroppstemperatur. Äter du kall mat blir matsmältningen ineffektiv. Exempel på lättsmält mat kan vara: rostat bröd, banan, mandlar, havregryn, vitt ris, tillagade grönsaker som morötter, ingefära, yoghurt och grönt te.

Några lätta tips

Istället för att fritera eller steka din mat, koka eller ånga den. Om du ändå väljer att steka/fritera – låt maten rinna av och vila på hushållspapper.Ett bra övergripande tips för en regelbunden och lugn tarm är att äta varierad kost med fiber och mycket grönsaker.Framför allt; tänk på att olika magar är olika känsliga – hitta vad som passar just dig!

Visa hela svaret

Vad kan man äta som är snällt mot magen?

Bra kostråd –

 • Fördela maten över dagen. En bra vana är att äta frukost, lunch, middag och 1-3 bra mellanmål på regelbundna tider varje dag.
 • Välj fiberrikt bröd, mjukt eller hårt. Hela linfrön, havre och vetekli är också bra och går utmärkt att lägga i gröt, exempelvis molinogröt, se recept.
 • Ät gärna grönsaker, rotfrukter, frukt och bär. Rekommendationen är att äta 500 gram varje dag och det kan du lätt göra genom att äta grönsaker och frukt vid varje måltid.
 • Fibrer suger åt sig vätska i tarmen och gör avföringen mjuk. Det är därför viktigt att dricka mycket varje dag, cirka 1,5-2 liter. Vatten är den bästa drycken.

Visa hela svaret

Vad ska man äta för mat om man har ont i magen?

Varje mage är unik. Men trots det finns det problem som är vanligare än andra. Och när det finns problem finns det också tips och lösningar. Här pratar vi om alltifrån stress till intolerans. På den här sidan har vi tagit hjälp av en kostrådgivare för att förstå lite mer om hur magen, bakterierna och immunförsvaret hänger ihop! – 1.Stress Vad betyder det?: Hjärnan och magen är bästa kompisar.

 1. När du upplever stress så reagerar hela kroppen.
 2. Du kan få huvudvärk, värk i ryggen och framför allt – ont i magen.
 3. När vi stressar förändras bakteriebalansen i tarmarna.
 4. Halten av nyttiga laktobakterier med positiva hälsoeffekter minskar medan sjukdomsframkallande grupper i bakteriefamiljen växer.
 5. Hur hanterar jag det?: Förutom att stanna upp och försöka att ge dig själv små mikropauser i vardagen så är det bra att även ge magen något bra att jobba med.

Undvik godis och snabbmat. Ta istället en skål med naturell yoghurt eller fil, toppa med banan, 1 tsk svensk honung och lite nötter. Har du bråttom, mixa alltsammans och ta med som smoothie! Och ta ett djupt andetag.2. Gaser – uppblåst och ballongmage Vad betyder det?: Gaser i magen är inte farligt, det är fickor av luft som bildats i tarmen.

 • Undvik problemet genom att undvika eller dra ned på mängden kål, ärtor och mjölmat.
 • Tänk på att tugga maten ordentligt så att maten inte kommer ned i för stora bitar.
 • Undvik gärna tuggummi som bidrar till att man “sväljer” mer luft.
 • Har du däremot slarvat med maten, ätit mycket skräp, inte tagit god tid på dig på toa eller inte rört på dig ordentligt och inte ätit ordentligt så kan du drabbas av förstoppning.

Även då kan det bildas gaser, då av matrester som ligger kvar och jäser i tarmen. Hur hanterar jag det?: Lyssna på magen! När den signalerar “toa” så gå! Ta dig tid och försök få magen att förstå att du gärna tar dig den tiden som krävs. Magen gillar regelbundenhet.

Försök hitta en “toastund” varje dag. En trög mage kan sakna fibrer och vatten. Är det redan kört? Försök då med katrinplommonjuice, aprikoser eller torkade fikon.300 mg magnesium som brustablett till kvällen eller 1 dl aloe vera juice på morgonen. Funkar inte det, be om råd på apoteket. Vänta inte för länge! 3.

Känslig mage – intolerans Vad betyder det?: Olika perioder i livet kan vi vara överkänsliga mot olika råvaror. Vi har oftare en tåligare mag och tarmflora som yngre, som sedan avtar och vi kan reagera kraftigare när vi blir äldre. Det är stor skillnad mellan överkänslighet och intolerans.

Hur hanterar jag det?: Får du ofta ont i magen efter en måltid? Börja med att föra en dagbok och skriv upp vad du äter, när du går på toa och när det gör ont i magen. När du börjar se ett mönster, uteslut då en råvara i taget och fortsätt dina iakttagelser.D.v.s. en vecka utan gluten/mjölmat, en vecka laktosfritt, en vecka utan råa grönsaker, osv.4.

Magkatarr Vad betyder det?: Om du tror att du har blivit drabbad så är kontakt med läkare det bästa du kan göra, då obehandlad magkatarr efter en längre tid kan resultera i magsår. Stress, oro, snabbmat och alkohol kan utlösa en magkatarr vilket helt enkelt är en inflammation i magsäckslemhinnan som känns igen på svid och sug och sura uppstötningar.

Hur hanterar jag det?: Var noga med att inte äta något som ytterligare kan irritera slemhinnorna i magsäcken. Ett första steg mot att lätta besvären kan vara att utesluta alkohol, rökning, kaffe och läsk samt starkt kryddad och processad mat. Försök äta mer lättsmält mat (som kokt kyckling eller fisk tillsammans med kokta grönsaker) och undvik friterat och mat med hård stekyta.

Fibrer kan också vara svårsmält för vissa magar, så försök hålla nere mängden under en tid för att se om besvären lättar. Även hur och var du äter maten kan ha inverkan på dina besvär. Äter du endast ett par gånger under dagen men stora måltider, istället för ofta och mindre? Blir lunchen ofta stressad, på språng eller framför datorn, istället för i lugn och ro? Försök att äta regelbundet och i en mer avslappnad miljö.

You might be interested:  När Får Barn Äta Ägg?

Prata med en läkare om du försökt justera dina matvanor men utan resultat.5. För mycket av det goda – socker och snabbmat Vad betyder det?: Har du haft en period av alltför mycket av det goda livet? Långhelger med mycket godis eller semester med alkohol och processad mat? Eller kanske ett kraftigt sötsug? Hur hanterar jag det?: Skriv först upp vad du vill äta under en dag, hur en bra frukost, lunch och middag ska se ut.

Då har du gjort en målbild för hur du vill att din dag ska se ut. Sedan skriver du upp hur dagen blev och ger det hela två veckor. Det är den tiden som krävs för att hjärnan ska fatta att det är en beteendeförändring på gång. Undvik all sötad och processad mat under dessa två veckor.

 1. Välj gärna naturell fil eller yoghurt med osötad müsli och färska bär, ev smörgås samt kaffe/te till frukost.
 2. Låt både lunch och middag bli naturlig och rik på mättande proteiner från ägg, kyckling eller fisk, samt mycket grönsaker, både varma och kalla till båda målen.
 3. Se till att du blir mätt på bra mat.

Kom ihåg att vid långvariga problem eller kraftigt magont är det viktigt att kontakta vårdcentralen eller sjukvårdsupplysningen
Visa hela svaret

Vad är lugnande för magen?

5 steg till en välmående & glad mage –

1 Undvik starka kryddor Starka kryddor kan ge upphov till halsbränna. Lider du av IBS kan starka kryddor dessutom sätta fart på magen. IBS går inte att bota, men genom att se över sina kostvanor så kan dina problem ofta lindras. Kontakta din vårdcentral om du misstänker att du har IBS eller annat magbesvär som inte går över. Det finns också produkter som du kan prova som kan hjälpa vid både kroniska och tillfälliga besvär. Silicea Mag-Tarm Gel är ett exempel, en naturlig kiselgel som effektivt binder gaser i magen, samtidigt som den skyddar känsliga slemhinnor.

2 Goda fibrer Att få i sig fibrer gynnar matsmältningen och tarmfunktionen. Fiberrika livsmedel ger dessutom större mättnadskänsla, vilket kan minska småätandet. Enligt Livsmedelsverket bör en vuxen få i sig cirka 25-35 gram fibrer varje dag. Fibertillskott finns även i både tablett- och pulverform för den som behöver lite hjälp på traven.

3 Undvik fet mat Det är ingen nyhet att friterad och fet mat inte är det bästa, varken för magen eller kroppen. Fetare mat är svårsmält och stannar länge i matsmältningssystemet. Har du otur kan fet mat dessutom ge diarré.

4 Tugga, tugga, tugga Ät långsamt – njut av maten i varje tugga. Matsmältningen börjar redan i munnen.

5 Frukt och grönt Ät mycket grönsaker och frukter i alla färger – frossa i gröna blad, groddar, örter och kryddor. Då får du i dig bra näring, fetter, antioxidanter och fibrer.

Visa hela svaret

Vad ska man inte äta vid känslig mage?

Lök, purjolök och vitlök är också något som många med IBS får problem av. Även kolsyra, alkohol, starka kryddor, vissa sötningsmedel och kaffe kan öka problemen för dig som har IBS. Om man tål rött kött är individuellt – vissa mår bra med ett stort intag av kött i kosten, andra upplever att magen mår sämre.
Visa hela svaret

Är nyponsoppa bra för känslig mage?

– Provivas drycker såsom blåbärssoppa eller nyponsoppa och Dofilus har bra bakterier som hjälper magen. Potatismos, kalvsylta, kokt fisk och omelett är alla lättsmälta. Mixat eller rivet är lättare för magen så soppor med grönsaker som mixas är perfekt, säger Yvonne Barck-Holst.
Visa hela svaret

Är Glass bra för magen?

Laktos eller fett? En del upplever att magen knorrar även när de äter laktosfri glass. Då är det troligt att det är fettet man reagerar på snarare än mjölkproteinet. Prova att äta en mindre mängd glass och se om du får samma reaktion, eller prova en mjölkfri glass och se om den går bättre.
Visa hela svaret

Hur slappnar man av i magen?

Tips för att lindra & förebygga magont –

Massera försiktigt magen – rör händerna i en cirkel, medsols, runt naveln. Gör några yogapositioner – vissa positioner kan hjälpa tarmarna komma igång och/eller musklerna i magen att slappna av, väldigt skönt före eller efter massagen – se tips nedan för förslag på positioner! Hjälp musklerna slappna av lite mer – stick in två eller flera fingrar under revbenskanten, uppe vid mellangärdet. Andas och tänk att det smälter innanför när du andas ut. Flytta sedan fingrarna nedåt, bit för bit, och upprepa, tills du kommit längst ned – byt sida. Kan göra väldigt ont, men är så skönt efteråt. Andas magandning – ta långa djupa andetag djupt ner i magen, låt andningen gå nedåt, framåt, ut åt sidorna och bak i ryggen – fyll upp som en ballong. Lika lång utandning samt försök slappna av på utandning. Värm en vetekudde – lägg den på magen, exempelvis under en guidad avslappning efter massage och yoga. Både tyngden och värmen kan vara skön och lindra. Gör förebyggande övningar – om du har återkommande magproblem är det för det första bra att försöka se över matvanor och vad som kan trigga det onda, men det kan även vara bra att försöka varva ner och minska stress genom att bland annat öva på att slappna av och jobba med andningen. Tips på sådant som kan hjälpa dig:

Regelbundna andningsövningar är superbra för att hjälpa magen såväl som resten av kroppen för att exempelvis lindra stress. Avslappning för att hjälpa dig lindra stress som kan påverka magen samt slappna av i magmusklerna. Det finns många olika typer av avslappningsövningar att ta hjälp av, men även lugn yinyoga eller restorative yoga bidrar till att du lär kroppen slappna av. Yoga som hjälper cirkulationen och tarmarna att hålla igång, testa dig fram vad som passar dig bäst, det finns många typer av yoga att utforska. Rör på dig! Att vara stillasittande kan påverka magen negativt. Ta promenader, träna eller ta små rörelsepauser under dagen, eller något annat som passar dig.

Visa hela svaret

Kan ångest sätta sig i magen?

Vilka symtom är vanliga vid stressbelastning? – Sömnstörningar är vanligt när man känner sig stressad men de går oftast över när belastningen minskar. Man upplever trötthet. Långvariga sömnstörningar och trötthet och som inte går över efter en period vila, kan vara tidiga tecken på utmattning.

 1. Vår tankeförmåga och minnet kan påverkas tillfälligt vid en för hög belastning.
 2. Du får svårt att koncentrera dig på uppgifter.
 3. Vid långvarig belastning utan chans till återhämtning kan man få mer markanta problem med att minnas, strukturera och planera aktiviteter.
 4. Humöret blir ofta labilt, många får symtom på depression och ångest.

Det är inte ovanligt med olika kroppsliga symtom som ont i magen, huvudvärk, värk i kroppen och yrsel. Många höjer tempot ytterligare då tiden inte räcker till och det blir allt svårare att varva ner. Kvarstår belastningen tillräckligt länge, utan chans till återhämtning, så kan vissa individer utveckla,
Visa hela svaret

You might be interested:  När Lägger Skatorna Sina Ägg?

Hur känns stress i magen?

Hur känns stress i magen? – När stressmage tar sig uttryck i kroppen kan det upplevas som en smärta i magen, specifikt i den övre delen av magen där magmunnen sitter. Smärtan uppstår ofta efter att mat konsumerats och det är vanligt att en mättnadskänsla uppstår direkt efter några tuggor.

 • En övergripande känsla av obehag är också vanligt med antingen återkommande och akuta diarréer eller förstoppning.
 • Stress kan även medföra halsbränna och sura uppstötningar.
 • Vid stress utsöndras stresshormoner som förbereder vår kropp på flykt och kamp.
 • Något som påverkar vår mage genom att det vi äter stannar kvar längre samt rör sig långsammare i tarmen.

Det medför att bakterier i högre grad bildar skadliga ämnen i magen. Stresshormoner medför att vätska dras ut ur tarmen vilket gör att avföringen blir hård och magen känns spänd och förstoppad. Ökningen av dessa bakterier medför även att de på egen hand skapar stresshormoner vilket gör att vi känner oss ännu mer stressade.
Visa hela svaret

Är pasta snällt för magen?

En del livsmedel kan ha stoppande effekt på mage och tarmar såsom: banan blåbär majsvälling eller risvälling mjölmat som pasta, vitt bröd och pannkakor morotspuré eller kokt morot ris mandel eller nötter te.
Visa hela svaret

Är banan bra för känslig mage?

Go bananas – allt du behöver veta om bananer Bananer är en av de mest mångsidiga frukterna. Så det är ingen överraskning att det är en av våra medlemmars mest registrerade livsmedel. Du vet antagligen att bananer är hälsosamt, men har du någonsin undrat varför? Våra dietister och näringsexperter delar här med sig av fakta om bananer.

Näringsinnehåll per banan (105g) 100 kcal 0,1 g fett 0,03 g mättat fett 22,4 g kolhydrater 19 g socker 1,47 g fiber 1,2 g protein 346,4 mg kalium 28,4 mg magnesium 9,4 mg C-vitamin 0,326 mg vitamin B6 Är bananer bra för dig?

Bananer är ett hälsosamt val att lägga till dina vanor. De är fyllda med viktiga näringsämnen som kalium, magnesium, fiber, vitamin B6 och vitamin C. Det finns många hälsofördelar med att äta mer frukt och grönt, så bananer är en av de frukter som är bra för dig.

Vilka är hälsofördelarna med att äta bananer? Att äta banan är positivt för din hälsa på många sätt. Men viktigt att komma ihåg är att inget enskilt livsmedel är någon mirakelprodukt, men banan är absolut ett bra val. Bananens näringssammansättning är bra och kan hjälpa till att bygga en hälsosam livsstil.

Är det okej att äta en banan varje dag? Det är helt okej! En banan om dagen kan inte hålla läkaren borta, men den kan hjälpa dig att tillgodose ditt dagliga intag av frukt och grönt. Vet du en till positiv grej med att äta en banan varje dag? Du ökar ditt intag av kalium, magnesium och C-vitamin, som är positivt för vår hälsa.

 1. Går du upp i vikt av bananer? Om du är orolig för viktökning är bananer osannolikt det som orsakar det.
 2. Med 100 kalorier och knappt något fett alls är det banan totalt sett ett bra val.
 3. En kost med mycket frukt och grönsaker är kopplat till ett lägre BMI och en minskad risk för kroniska sjukdomar.
 4. Dessutom är de ju lika goda som näringsrika, kan det blir bättre? Nej vi tror inte det.

Är bananer bra för din tarmflora? Bananer är en bra källa till fiber. Det innebär att banan kan vara bra för din tarmflora, eftersom fiber hjälper till att få magen att må bra. Du har troligtvis hört talas om probiotika (goda bakterier) när det pratas om tarmflora.

Bananer är packade med prebiotika vilket är en typ av fibrer som är fermenterbara vilket innebär att de hjälper bakterierna i tarmen att trivas, vilket är positivt för din hälsa. Innehåller bananer mycket socker? En banan innehåller ungefär 19 gram naturligt socker, vilket kan tyckas verka mycket, men man får inte glömma att den också är fylld med många vitaminer, mineraler och andra viktiga näringsämnen, såsom fiber.

Fibrer hjälper till att bromsa upptagningen och absorptionen av socker i blodomloppet, vilket främjar mättnad och ger en mer stabil frisättning av energi jämfört med koncentrerade sockerkällor, som juice eller andra sötade drycker. Vad är det bästa sättet att äta banan på? Det finns inget sätt som är bäst.
Visa hela svaret

Vad ska man äta när man har känslig tarm?

BEHANDLING –

Regelbundna måltider fördelade jämnt över dagen. Hellre flera små än få stora måltider. Tugga maten väl med stängd mun. Ät långsamt och i lugn och ro.

Specifika kostråd Specifika kostråd som kan gälla för vissa patienter:

Fet mat kan öka smärtkänsligheten i tarmen och kan försämra gaspassagen. Vid diarrédominerad IBS kan känslighet för fett förekomma. Sötningsmedel och kolsyrade drycker är gasbildande. Fiberrik mat har historiskt setts som problematisk för den med IBS. Nu vet vi att ett högt fiberintag är viktigt för hälsan hos alla. Därför behöver patienten prova sig fram till vilka sorters fibrer som är lämpliga enligt kostbehandlingen FODMAP. Vid förstoppning bör en ökad fibermängd kompletteras med vätska. Lösliga fibrer från havre, linser, psylliumfrön, frukt och grönsaker är att föredra. Kaffe ökar mängden saltsyra i magsäcken och ökar motoriken i magtarmkanalen. Alkohol och starka kryddor kan påverka funktionen i mage och tarm. Gasbildande livsmedel ökar spänningen i tarmen, t ex lök, vitlök, vete, råg, bönor m m. Känslighet för laktos kan hos en del orsaka besvär. Om misstanke finns kan laktosreducerad kost provas. Laktos finns t ex i mjölkprodukter, messmör, mjölkchoklad och glass. Flertalet patienter med IBS lider av kolhydratmalabsorption i födan och kan vara hjälpta av den evidensbaserade kostbehandlingen FODMAP som hjälper 75 % av alla med IBS. FODMAP används idag av de flesta dietister i framför allt primärvården. Behandlingen utesluter fermenterbara kolhydrater och man bör då undvika:

Fruktos : Honung, äpple, päron, torkad frukt, fruktjuice Laktos : Mjölk, fil, yoghurt av ko, get och får Oligosackarider : Vete, korn, råg, baljväxter, lök och vitlök Sockeralkoholer : Godis, tuggummi, dietmarmelad, dietchoklad, avokado, svamp

Evidensen för probiotika vid IBS är svag, men kan vara värt att prova för den som inte blir bättre med FODMAP. Patienter med IBS har setts ha en lägre mängd Bifidobakterier i tarmen. Samtidigt kan kostbehandlingen FODMAP sänka nivåerna ytterligare. Därmed skulle preparat med Bifidobakterier kunna vara aktuella. Vissa probiotiska preparat innehåller FODMAPs i form av sockeralkoholer och oligosackarider.

Övriga faktorer Övriga faktorer som kan påverka magtarmkanalen och ge ökade symtom:

Rökning och snusning Fysisk inaktivitet Stress i vardagen Låg trivsel i vardagslivet (arbete, hem, socialt) Dålig sömn Oregelbundna arbetstider

Kombinerad behandling med avslappningsövningar och stresshantering kan hjälpa patienter att hantera sina symtom då oro är vanligt förekommande. Patienter bör även uppmuntras till att utöva fysisk aktivitet. Medicinsk yoga som fokuserar på andning kan vara effektivt för att sänka stressnivån i kroppen.

 • Hypnos har även visat sig vara en effektiv behandlingsmetod vid IBS.
 • IBS-skolor erbjuds på flera ställen runt om i landet och dietister som har kunskap om kostbehandlingen FODMAP finns på flertalet kliniker inom primärvården.
 • Irritabel tarm som domineras av diarré (IBS-D) K581 Irritabel tarm som domineras av förstoppning (IBS-C) K582 Irritabel tarm med blandade tarmvanor (IBS-M) K583 Sjukskrivning Länkar till försäkringsmedicinskt beslutsstöd från Socialstyrelsen: K58 Irritabel tarm Referenser Eswaran S, Tack J, Chey WD.
You might be interested:  Hur Många Kalorier Är Det I En Skiva Ost?

Food: The forgotten Factor in the Irritabile Bowel Syndrome. Gastroenterol Clin N Am 2011;40:141-162. Länk Quigley EMM. The use of Probiotics, Prebiotics and Synbiotics in the Management of Irritable Bowel Syndrome. European Gastroenterology & Hepatology Review, 2012;7(4):233-236.

El-Salhy M, Ostgaard H, Gundersen D, Hatlebakk JG, Hausken T. The role of diet in the pathogenesis and management of irritable bowel syndrome. Int J Mol Med.2012 May; 29(5):723-31. Länk Burden S. Dietary treatment of irritable bowel syndrome: current evidence and guidelines for future practice. J Hum Nutr Diet.2001 Jun;14(3):231-41.

Länk Heizer WD, Southern S, McGovern S. The role of diet in symptoms of irritable bowel syndrome in adults: a narrative review. J Am Diet Assoc.2009 Jul;109(7):1204-14. Länk Magge S, Lembo A. Low-FODMAOP diet for treatment of irritable bowel syndrome. Gastroenterol Hepatol (N Y).2012 Nov;8(11):739-745.

Länk Halmos EP, Power VA, Sheperd SJ, Gibson PR, Muir JG. A diet low in FODMAPs reduces symptoms of irritable bowel syndrome. Gastroenterology.2014 Jan; 146(1): 67-75. Länk Perjohan Lindfors, Peter Unge, Patrik Arvidsson, Henry Nyhlin, Einar Björnsson, Hasse Abrahamsson, Magnus Simrén. Effects of Gut-Directed Hypnotherapy on IBS in Different Clinical Settings-Results From Two Randomized, Controlled Trials.

Am J Gastroenterol.2012 Feb;107(2):276-85. Länk COPYRIGHT © INTERNETMEDICIN AB COPYRIGHT © INTERNETMEDICIN AB
Visa hela svaret

Vad är dåligt för magen?

Håll koll på maten – Ofta är det fet mat och mat som innehåller starka kryddor som är boven. Kaffe och alkohol påverkar också din mage och göra att den känns orolig. Mat som innehåller mycket fiber är bra om du känner dig förstoppad men gör inget för att minska ditt magont.

 • Överdrivet mycket fiberrik mat kan göra att du får mer problem.
 • Här får du testa hur mycket fibrer som din mage klarar av.
 • En tumregel är att dra ner på den mat som får dig att må dåligt och minska intaget av kaffe och alkohol för att se om det blir bättre.
 • Många upplever att de mår bättre av att äta en mindre mängd mat inom ett kortare tidsintervall.

Se bara till att dina matintag sker regelbundet vid samma tid på dygnet hela tiden. – De flesta som har IBS känner sig ofta okej på morgonen. Det är sedan när man äter frukost och lunch som besvären tilltar. Mat gör att man aktiverar mag- och tarmkanalen.
Visa hela svaret

Är ProViva bra för magen?

Ett område inom Functional foods är probiotika, levande bakterier som kan påverka tarmens bakterieflora positivt. ProViva är en fruktdryck som innehåller den probiotiska bakterien Lactobacillus Plantarum 299v. Produkten marknadsförs som ‘magens bästa vän’ vilken är ett godkänt hälsopåstående.
Visa hela svaret

Är havregryn bra för magen?

Havregrynens rika innehåll av fiber. Att havregryn har så många hälsofördelar beror främst på det fiberrika innehållet i havre. Fiber är nämligen bland det bästa du kan ge din mage. Varje fibersort bidrar med fantastiska hälsoegenskaper som gör gott både för din mage och för din hälsa generellt.
Visa hela svaret

Är yoghurt bra vid diarré?

Vad ger man vuxna med diarré? – Om man drabbas av tillfällig akut diarré kan man börja med vätskeersättning. Vätskeersättning avlastar tarmen och gör att den snabbare återhämtar sig. När man känner att det fungerar med vanlig kost går man över till det.

 1. Det är viktigt att tänka på att en vuxen behöver få i sig cirka 2,5 liter vätska per dygn, genom både mat och dryck.
 2. Vid kraftigare diarrébesvär kan man börja med att ge minst 1 liter vätskeersättning under första dygnet.
 3. Eventuellt kan man komplettera med majsvälling alternativt yoghurt eller fil.
 4. Man kan sen gå över till vanlig mat i den takt man känner att det fungerar.

Bra mat att börja med är kokt potatis, kokt fisk, kokt kött, ris, kokta morötter och rårivet äpple. Blanda gärna i lite fett i maten.
Visa hela svaret

Är banan bra när man har ont i magen?

Är banan bra för magen? – Banan kan vara bra för magen. Bananer är fyllda av fiber, något som många av oss får för lite av och som bidrar till mättnadskänsla och bra tarmfunktion. Det finns också studier som visar att banan kan hjälpa mot diarré. Det bör dock sägas att man inte bör överdriva sin konsumtion eftersom detta kan ge magproblem.

 1. Omogna bananer ska man också vara försiktig med eftersom de är svåra att smälta och kan ge magont.
 2. Dess höga fiberinnehåll gör bananen allmänt bra för magen.
 3. Har man problem med förstoppning så bör man dock leta efter en annan fiberkälla eftersom banan har en “stoppande” effekt för de allra flesta.
 4. Därför kan det vara en bra idé att äta banan vid diarré.

Dessutom bidrar bananens kalium till att återställa vätskebalansen vilket kan vara ett problem vid diarré
Visa hela svaret

Kan man äta Alvedon när man har ont i magen?

1. Vad Alvedon är och vad det används för – Alvedon innehåller paracetamol som är smärtlindrande och febernedsättande. Alvedon används för behandling av tillfälliga feber- och smärttillstånd av lindrig art, t ex feber vid förkylning, huvudvärk, tandvärk, menstruationssmärtor, muskel- och ledvärk.
Visa hela svaret

Kan man äta pasta om man har ont i magen?

Uteslut “jäsande” mat – Mängden man får i sig spelar också roll. – Samtidigt får man i sig mycket luft. Det har betydelse för gasproduktionen i magen och tarmen, och känslan av uppblåsthet, säger Henry ­Nyhlin.

 1. – Det första jag säger till mina patienter är att man ska tänka igenom hur man äter.
 2. Till patienter med svåra ­magproblem har flera läkare börjat att rekommendera dieten FODMAP, som går ute på att utesluta de ­kolhydrater som “jäser”.
 3. Dit hör bland annat olösliga fibrer som vete.
 4. – Det är tvärtemot hur man gjorde tidigare, rekommenderade patienter med mag­besvär att äta ­fibrer, säger Henry Nyhlin.

– Men det är en rigorös metod som kräver mycket av patienten. Därför rekommenderar vi den bara om man har mycket besvär. LÄS OCKSÅ:
Visa hela svaret

Hur får man ont i magen snabbt?

Orsaker till magsmärtor – Magsmärtor uppstår ofta i samband med något du har ätit eller druckit. Magen kan reagera på exempelvis kaffe, alkohol, vissa läkemedel och olika sorters mat, men även rökning och stress, Vid magsjuka eller matförgiftning brukar magsmärtor vara ett av flera symptom.

Smärta i magen kan även bero på muskelvärk eller urinvägsinfektion, Hos kvinnor kan ägglossning och mensvärk förklara besvären, liksom sjukdomstillstånd i äggstockarna, äggledarna och livmodern. Hos män kan en förstorad prostata vara orsak till värken. I mer ovanliga fall kan magsmärtor bero på sjukdomar som orsakar smärtor i exempelvis tarmarna eller andra organ.

Ibland är diarré och kramp tecken på infektioner. Andra förklaringar till magsmärtor:

blindtarmsinflammation – brukar orsaka smärta runt naveln som förflyttas till högra sidan av magen, men smärtan kan vara diffus gallsten – ger intensiva smärtor i intervaller, högt upp i magen på höger sida bakom revbenen IBS – gasbildning kan till exempel ge smärtor högt upp på höger eller vänster sida av magen inflammation i bukspottkörteln – ger svår smärta högt upp i mitten av magen körtelfeber – kan göra ont på båda sidorna av magen till följd av förstorad lever eller mjälte magkatarr (gastrit) – orsakar smärtor i övre delen av magen, mitt i maggropen magsår – symptomen kan variera, men många får smärtor i övre delen av magen njursten – ger intensiva smärtor i intervaller, i sidan av magen eller ryggen tarmvred – akut tillstånd som orsakar mycket svåra smärtor i hela magen.

Visa hela svaret