Pizza Ost Under Eller Över?


Pizza Ost Under Eller Över
Vi var på en Mutti workshop för att lära oss att baka egen pizza som smakar som riktig pizza. Här är alla tips & tricks för att lyckas! Här finns recept till en perfekt Pizza Margherita som grund. Mutti bjöd in till presslunch hos pizzeria 800 grader i Vasastan i Stockholm. Hur lyckas man med sin pizza hemma? Vi fick lära oss en massa knep för att åtminstone komma nära originalet. Känner man till fallgroparna så finns det stor chans att lyckas. Här får du steg för steg så kör på! Degen Mjölet Du vill använda en mjölblandning som både ger en fin smak och som innehåller mycket gluten. Gör därmed en egen blandning av italienskt 00-mjöl och ett högkvalitativt vetemjöl. Det italienska 00-mjölet har hög glutenhalt vilket gör att degen samlar mycket luft och blir extra fluffig.

Detta gör både degen lättare att jobba ut – och ett krispigare resultat. Jäst Använd mycket lite jäst (3 gram för 4 pizzor) och ha en lång jäsningstid (1 dygn). Varför? Ger en syrerik deg = krispigare botten. Jästsmaken försvinner vid en längre jäsningstid Utbakning Använd händerna och tryck ut degen med fingrarna.

Använd inte kavel, då du drar ut syret ur degen och man vill ha så mycket luft som möjligt kvar i degen för ett luftigt och knaprigt resultat. Tryck ut degen från mitten och utåt – se bilderna! Använd knogarna och snurra runt för att arbeta och tänja degen lite till. Baka ut pizzan på ett mjölat bakplåtspapper så är det sedan enkelt att lägga över pizzan på en varm plåt eller pizzasten. När den ligger på pappret, passa på att dra ut degen ytterligare lite. Ha koll så att inte degen fastnar, ta lite extra mjöl i så fall. Tomatsåsen En bra genväg för att enkelt få en aromatisk och god tomatbas till pizzan, utan att koka och stå i, är att ta en burk krossade tomater, blanda in rikligt med olivolja och salta och peppra efter smak. Använd en tomatburk av hög kvalitet som har en fin smak av tomater, förslagsvis Mutti Polpa. Topping Om du ska ha mozzarella på pizzan, använd gärna Fior Di Latte (dvs mozzarella av komjölk) till att grädda i ugnen. Buffelmozzarella innehåller högre andel vätska och om du har den i ugnen kommer du få små pölar av vätska på pizzan. Detta kan göra botten mindre krispig.

Vill du ha svamp på pizzan? Tänk på att svampen innehåller mycket vätska – och vätska det har vi ju redan konstaterat kan resultera i en mindre krispig botten. Ett alternativ är därför att steka svampen innan du lägger den på pizzan – men det finns en genväg att ta. Genom att blanda den råa svampen med lite olivolja innan du lägger den på pizzan så slipper du att svampen släpper sin vätska.

Tänk topping i två steg – först tomatsås och ost och det som ska tillagas och bli varmt, sedan en topping som kommer på efter gräddningen. Oskar, vår duktiga värd på pizzerian, tar t ex komozzarella i ugnen men lägger sedan på extra buffelmozzarella bara för att det är gott. Gräddning Ha så hög temperatur som är möjligt i din ugn! Pizzan är färdig när kanterna börjar bli bruna och osten fått fin färg Ett bra tips för att få en krispigare botten är att ställa in din plåt i ugnen en bra stund innan det är dags att grädda pizzan. Pizza varje dag! Nja, det tycker nog inte vår figur. Festen är slut!
Visa hela svaret

Vad ska man ha för ost på pizzan?

Foto: TT Uppdaterad 26 augusti 2014 Publicerad 26 augusti 2014 Forskare på universitetet i Auckland har studerat ostens egenskaper för att få fram den perfekta pizzan. Den oumbärliga ingrediensen är mozzarella. Ett team med livsmedelsforskare har studerat elasticitet och andra egenskaper hos mozzarella i kombination med till exempel ostarna cheddar, edamer, emmentaler och gruyere.

 • Forskarna tittade på ostarnas sammansättning och struktur, fettmängd och vatteninnehåll och hur det påverkade den färdiggräddade pizzan.
 • Det forskarna på universitetet i Auckland fann var att mozzarella är nyckeln till den perfekta pizzan, skriver the Independent på nätet,
 • Studien, som är publicerad i Journal of Food Science, kom fram till att enbart ha cheddar eller edamer på pizzan gjorde att den inte fick de önskvärda blåsorna vid gräddning.

Gruyere och emmantaler med ett högt fettinnehöll gav en mer brungräddad pizza. Men för att skapa den perfekta kombinationen av blåsbildning och gräddning ska någon av ostarna kombineras med mozzarella. “Om man kombinerar någon av dessa ostar med mozzarella uppnår man en fin blåsbildning och får ett mindre bränt utseende – det är den perfekta gourmetpizzan”, skriver forskarna i sina slusatser.
Visa hela svaret

Vad är en Ostkantpizza?

Pizzeria Jamaica, Milan eller Norrmalm – du kommenderar, vi serverar! – Pizzeria Jamaica har fått högsta betyg av Skövdes pizzaälskare! Här kan du njuta av många matiga varianter av denna älskade syditalienska rätt. Vågar du närma dig kategorin starka pizzor, och beställa hem en pizza med jalapeño, tacokryddor och vitlök? Bland specialpizzorna kan du finna din nya favorit med ingredienser som pommes frites, musslor och sparris, medan Megarulle med pommes är en storsäljare på kebabsidan.

You might be interested:  Hur Ser Springmask Ägg Ut?

Pizzeria Milan har i kategorin De Luxe-pizzor det spännande alternativet Monster med överraskningsingredienser! Mozzarellapizzorna kröns av den härligt mjuksega osten, och falafel eller halloumi är det givna valet för dig som vill bli mätt och belåten på vegetariskt vis. Pizzeria Norrmalms meny erbjuder läckra ostkantpizzor – här riskerar inte kanterna att bli över, utan istället ivrigt inmundigade före innanmätet! Med grillat, sallad och à la carte får alla sina favoriter på under tre kvart.

Vad väljer du ikväll?
Visa hela svaret

Hur får man fluffiga Pizzakanter?

En äkta napolitansk pizza Margarita innehåller bara fem ingredienser men underskatta inte dess enkelhet. Denna pizzan är otroligt lätt och fluffig och smakar gudomligt. Toppingen består av:

 • Tomatsås
 • Mozzarella
 • Basilika
 • Pecorino /Parmesanost
 • Olivolja

Börja med att göra degen. Här hittar du vårt recept på äkta Napolitansk pizzadeg, Baka ut degen. En äkta napolitansk pizza ska ha förhöjda kanter ( cornicione på italienska). Kanterna är dock inte kompakt deg utan det är mestadels luft. Detta resultat får du genom att försiktigt pressa ut degen med fingertopparna från mitten och ut mot pizzans kanter. Pizza Ost Under Eller Över Tips: Använd durumvetemjöl under pizzan istället för vanligt vetemjöl när du bakar ut pizzan. Detta gör att du slipper den brända smaken, samt att pizzan rullar av spaden lätt som en plätt. Nu ska vi garnera pizzan, På en äkta napolitansk pizza behöver du äkta mozzarella (fior di latte på italienska).

 1. Det går ungefär en påse 125g mozzarella till två pizzor.
 2. Det går alldeles utmärkt att använda de sorter som säljs i våra vanliga matvarubutiker.
 3. Att en napolitansk pizza har samma färger som italienska flaggan är ingen slump.
 4. Och för att komplettera färgbilden, dvs grönt, vitt och rött, behöver vi även Tomatsås och Basilika.

Här hittar du vårt recept på tomatsås för Napolitansk pizza. Steg 1 Sprinkla lite durumvetemjöl på bänken och baka ut degen. Nedan har du en video från Vito Iacopelli som visar hur man bakar ut degen. https://www.youtube.com/watch?v=s4lL5I-UYbk Steg 2 Häll därefter på 1-2 matskedar av tomatsåsen i mitten av din utbakade pizza.

 • Vänd därefter på matskeden och gör cirklar från mitten och utåt.
 • Se till att få bort så mycket sås från mitten så slipper du en pizza som blir för mjuk och sladdrig.
 • Steg 3 När du bakat ut din pizza och kladdat på tomatsåsen är det dags för att hyvla lite Pecorino Romano eller Parmigiano Reggiano (eller parmesanost på ren svenska).

Vi gillar att göra en blandning av 50% Pecorino och 50% Parmesan. Pecorino-osten innehåller lite mer sälta och bidrar med en unik smak. Steg 4 Därefter är det dags att lägga på mozzarellan. Tänk på att inte lägga på för mycket mozzarella. Det räcker med ca 50g mozzarella per pizza, om du gör pizzan på 250g deg.

 • Häll även på lite olivolja och tänk att du ritar en “sexa” på pizzan.
 • Traditionellt är att man använder en särskild napolitansk oljekanna för detta men det går alldeles utmärkt att hålla tummen för öppningen på en vanlig flaska olivolja.
 • Steg 5 Nu är det dags att föra in pizzan i ugnen.
 • En äkta napolitansk pizza ska gräddas i 430-480C°.

För att uppnå dessa temperaturer behöver du en riktig pizzaugn. Att köpa en stor veddelad ugn kan kännas lite otympligt och du får precis lika bra resultat i en hemmaugn från Ooni, Den enda ugn som AVPN rekommenderar för hemmabruk är Ooni Karu 16, så kör absolut på den.

 1. Steg 6 Efter 60-90 sekunder är din pizza färdig och nu lägger vi på lite basilika.
 2. Vissa gillar att lägga på basilikan innan gräddningen men vi tycker att det är onödigt då basilikan tappar i princip all smak när den värms upp.
 3. Tips: Vi gillar även att ösa på lite mozzarella di bufala (buffelmozzarella) i efterhand men det är valfritt och inte traditionellt.

Men det tar pizzan till en helt ny dimension. Sådär, nu har du en äkta napolitansk Margarita pizza som förhoppningsvis ser ut något såhär: Pizza Ost Under Eller Över
Visa hela svaret

Hur serverar man ost?

Serveringstips Pizza Ost Under Eller Över #tema Välj gärna ostar av olika typer. Getost, vitmögel, kittost, svensk hårdost och blåmögel går utmärkt att kombinera. Päron och valnötter är klassiska och trevliga tillbehör som alltid fungerar. Men våga prova nytt! Salta mandlar, mörk choklad och syltad chili eller ingefära kan bli riktiga smaksensationer ihop med rätt ostar. Pizza Ost Under Eller Över #tema 200-225 gram / person Pizza Ost Under Eller Över #tema 25-50 gram / person Pizza Ost Under Eller Över #tema 50-75 gram / person
Visa hela svaret

Kan man ha Prästost på pizza?

Ost – Även här kan man variera till nästan oändlighet. På svenska pizzerior är det vanligast att man får gräddost eller Goudaost. För inte allt för länge sedan var det nästan uteslutande Västerviks Gräddost som serverades på pizzerior men den osten har fått ge plats åt billigare gräddostar och andra ostar som inte alls håller någon vidare kvalitet.

 1. Jag gillar mozzarella bättre eftersom den har ett lite mer klassiskt pizzaost-beteende.
 2. Med det menar jag att den är elastisk och när man tar en pizza-slice så kan det bli långa osttrådar mellan pizzan och den bit man precis tagit.
 3. Däremot så kan mozzarella ensamt bli ganska smaklöst.
 4. Utöver det så köper jag också ofta en ganska rejält lagrad ost som jag finriver på pizzan för att ge en lite starkare ostkaraktär till pizzan.
You might be interested:  Can I Eat Bacon Raw?

Så färsk mozzarella som man river av bitar från och lägger på pizzan och sen strö ett tunt lager med finriven lagrad ost ger en bra karaktär. Mina bästa tips här är att antingen riva på lite västerbottenost. Var försiktig att inte ta för mycket så att det tar över smaken helt men lite västerbottenost på pizzan är enormt gott.

 • Man kan också finriva lite parmesan för att få en riktigt god smak.
 • När jag vill göra en riktigt riktigt god pizza så river jag Västerviks Gräddost (som tyvärr är svår att få tag på) och blandar i ungefär 15 % västerbottenost i det och har på pizzan.
 • Det är en väldigt bra kombination.
 • Med det sagt så vill jag ändå påpeka att har man ont om idéer så kan man riva ner vanlig hushålls- eller prästost och ha på pizzan.

Det blir förvånansvärt gott även det.
Visa hela svaret

Kan man ha bakplåtspapper på en pizzasten?

Tillbaka

Art.nr Benmning Variant Pris
16-23300 Pizzasten rund 360mm 412,00 kr
16-13000 Pizzasten 430x350mm 476,00 kr

Med en pizzasten kan du baka pizza med krispig och genomgräddad botten, mjuka tortillas och underbara matbröd i din vanliga gasolgrill eller elugn. Med en pizzasten eller ugnssten som en del också kallar det är det lätt att få perfekt resultat. Pizzasten gör att temperaturen i ugnen hålls på en hög och jämn nivå, vilket är ett måste för att lyckas med matbröd.
Visa hela svaret

Varför olivolja på pizza?

Man kan även addera olivolja i degen, för god smak och smidigare konsistens. Även socker kan användas för att förhöja smaken samt ge degen en finare färg. Att skapa en ‘perfekt pizzadeg ‘ är en hel vetenskap.
Visa hela svaret

Varför fastnar pizzan på pizzastenen?

Hur använder man en pizzasten? – Såhär gör du när du skall använda din pizzasten:

 1. Degbotten Vissa pizzastenar har en medföljande rostfri plåt som ställs på pizzastenen när pizzan skall tillagas. Vissa har det dock inte, då skall pizzan tillagas direkt på stenen. Kavla ut pizzadegen på den rostfria plåten eller på köksbänken om du inte har en tillhörande plåt.
 2. Topping Låt fantasin flöda! Lägg på den topping på pizzan som du och ditt sällskap önskar.
 3. Förbered ugnen eller grillen Beroende på vart du skall använda pizzastenen så är det lite olika saker att tänka på, läs mer detaljerat om det här nedan. Värm upp pizzastenen till rätt temperatur för den värmekälla du skall använda. Är det första gången pizzastenen används skall den först bakas, det vill säga ställas i en ugn på högst temperatur i en timme. Detta gör att stenen härdar.
 4. Tillagning Nu är det dags att tillaga pizzan. Lägger du pizzan direkt på stenen så glöm inte att även lägga på mjöl så att pizzan inte fastnar. Vänta tills pizzan blivit gyllenbrun och servera därefter!

Visa hela svaret

Hur varmt ska man grädda pizza?

Hur fungerar en pizzaugn egentligen och varför bör du överväga att skaffa en? Här får du några bra anledningar. En speciell egenskap hos en pizzaugn är dess förmåga att uppnå mycket höga temperaturer – upp till 500 °C. En vanlig ugn kommer troligtvis upp i max.250–300 °C, vilket inte är tillräckligt hett för att grädda pizzor av “restaurangkvalitet”.

 • När du investerar i en pizzaugn får du en ugn som kan komma upp i 400–500 grader, så att du kan grädda din pizza på en till två minuter.
 • Pizzadegen blir genomgräddad och eftersom gräddningen går så snabbt, får du både den “krispiga” botten från lågorna, samtidigt som degen behåller den elasticitet och det tuggmotstånd som hade gått förlorad i en mindre het ugn.

Ingredienserna ovanpå pizzan hettas också upp snabbt men behåller en fräsch smak tack vare att de endast befinner sig i ugnen i en till två minuter.
Visa hela svaret

Varför blir pizzan hård?

Kanske beror på att du förgräddar den? Pizzans deg brukar vara tjockast på mitten och därför sväller den mest. Testa att lägga på all topping och grädda efteråt.
Visa hela svaret

Vilken ost till napolitansk pizza?

Välj rätt ingredienser – Pizza är ju i teorin en väldigt enkel rätt: bröd, tomatsås, ost. Men i det enkla bor också det svåra, något som kännetecknar det italienska köket i stort. I jämförelse med det franska köket, är det italienska väldigt basalt. Det är inte så mycket krusiduller och annat tjaffs i rätterna.

Däremot har det hela tiden varit väldigt viktigt att välja rätt ingredienser, så även när det kommer till pizzans vara eller icke vara. Har en rätt endast tre huvudingredienser, ja men då är det viktigt att var och en av dessa ingredienser levererar det de är tänkt att leverera. Låt oss prata om mjölet.

I Italien mäter man mjölets styrka i ett så kallat W-tal. Vanligt mjöl ligger ofta på mellan 180-250 W, men när du ska göra pizza ska du helst leta efter ett mjöl som ligger på mellan 280-350 W. Vad betyder då de? Jo, ett högre W-tal innebär att mjölet kan binda mer vatten.

Mer vatten i degen innebär ett luftigare resultat. Vattnet ångas ju nämligen av i ugnen och hjälper till att skapa de luftbubblor du vill komma åt i pizzans kant. Det kan vara svårt att hitta mjölets W-tal i en vanlig matbutik eftersom vi i Sverige inte märker våra mjöl på samma sätt. Då kan du istället leta efter ett Tipo 00-mjöl av bra kvalitet, som har 11-12,5 procents proteininnehåll.

Alternativ, kan du köpa bra italienska mjöler på exempelvis Italianissimo.nu, Till pizzorna i detta recept använde jag detta mjöl från Caputo,

You might be interested:  Rött Eller Vitt Vin Till Pasta?

Pizza Ost Under Eller Över Pizza Ost Under Eller Över

Osten då? Det beror naturligtvis på vilken sorts pizza du vill göra. Men om du vill göra en klassisk Margherita, pizzans urmoder, ska du använda osten Fior di Latte, Oj, det låter komplicerat – kan man inte bara ta en vanlig mozzarella? Jo, det kan du faktiskt.

Pizza Ost Under Eller Över Pizza Ost Under Eller Över

Slutligen har vi tomatsåsen. Enklast möjligast. Till en neapolitansk pizza behöver du aldrig koka tomatsåsen. Istället köper du en burk bra San Marzano-tomater, häller ner dem i en skål och mosar dem med händerna. Ja, du kan naturligtvis mosa dem med en gaffel också, men vad är det roliga med det? Att mosa tomater med händerna är terapi.
Visa hela svaret

Varför vänder man ost?

Lagra ost själv #tema Ja, det kan man faktiskt. Ost är ett levande livsmedel som genomgår förändringar ju längre man väntar med att äta upp den. Lagring är därför något som de flesta osttillverkare använder för att ge smak och karaktär åt sin ost. När osten ligger på lagring så genomgår den processer som påverkar strukturen på djupet, smaken blir kraftigare och konsistensen förändras på olika sätt.

Denna process kan du återskapa i ditt eget hem med ost som redan säljs färdig. Egentligen behöver man inte så mycket mer än ett kylskåp, Har man en sval källare så kan man använda den också. Men det går absolut bra med kylskåp. Välj ut en neutral, vakuumförpackad eller vaxad ost, gärna en rejäl bit, #tema Låt osten ligga i sin förpackning i den minst kalla delen av kylen.

Osten ska vändas en gång i veckan så se till att ha en rutin för när du vänder den. Hur länge du låter den ligga är upp till dig. Så länge plast- eller vaxhöljet är helt tätt förslutet så ska det inte uppstå mögel- eller bakterietillväxt, Efter till exempel ett år så kan du öppna förpackning en och ta osten i bruk,
Visa hela svaret

Är det nyttigare att äta ost som inte smält?

Är smältost onyttigare än vanlig? smält ost bör inte vara onyttigare, om inte de omättade fetterna bryts ned på ngt vis p g a värmen.
Visa hela svaret

Vilken mat tar längst tid att smälta?

Har du en känslig mage eller haft tillfälliga besvär är du säkert bekant med rådet om att äta lättsmält eller fiberrik mat. Men vilka råvaror ska du undvika och vad är det som påverkar matsmältningsprocessen? Hur smälter vi maten? Först och främst, låt oss kort reda ut hur själva matsmältningen går till.

För att kroppen ska kunna ta upp den näring maten innehåller behöver den nämligen först bryta ned den. Och det är i mag-tarmkanalen som nedbrytningen sker med hjälp av kroppens olika organ och körtlar. Hur lång tid det tar att bryta ned och smälta maten beror på flera faktorer och ser framför allt olika ut för olika personer.

Anledningarna kan vara att du har en IBS-mage eller att du är laktos- eller glutenintolerant. Dessutom kan det finnas genetiska skillnader. Till exempel ser bakteriefloran ut olika i olika länder, på grund av varierande kostvanor – så även det påverkar matsmältningen.

Och självklart beror det också på vad du äter. Så låt oss kika på menyn för svårsmält mat och lättsmält mat. Svårsmält mat Det är nog ingen överraskning att friterad och fet mat är svårsmält och kan stanna i matsmältningssystemet en lång tid. Även rött kött och chark har visat sig vara extra svårsmält.

Andra exempel är svamp, som kantareller och champinjoner, kronärtskocka, kaffe, läsk, lök, bönor, kål och avokado. Ytterligare en sak att ha koll på är starka kryddor som chili – dessa kan irritera slemhinnorna i ditt matsmältningssystem och försvåra processen.

Lättsmält mat Ett övergripande tips för en lättare matsmältning är att äta varm mat – eftersom matsmältningsenzymerna fungerar som bäst vid kroppstemperatur. Äter du kall mat blir matsmältningen ineffektiv. Exempel på lättsmält mat kan vara: rostat bröd, banan, mandlar, havregryn, vitt ris, tillagade grönsaker som morötter, ingefära, yoghurt och grönt te.

Några lätta tips

Istället för att fritera eller steka din mat, koka eller ånga den. Om du ändå väljer att steka/fritera – låt maten rinna av och vila på hushållspapper.Ett bra övergripande tips för en regelbunden och lugn tarm är att äta varierad kost med fiber och mycket grönsaker.Framför allt; tänk på att olika magar är olika känsliga – hitta vad som passar just dig!

Visa hela svaret

Vilken mozzarella är bäst till pizza?

Mozzarella – En av de svåraste ingredienserna att hitta är en riktigt bra mozzarella. Jag köper gärna Fior Di Latte från diverse nätbutiker. Det är en bra investering för en riktigt bra mozzarella tycker jag. Annars är det precis som jag skrivit innan om både mjöl och tomater, välj den mozzarella du tycker om.

 • Att tänka på: Väljer du en krämig buffelmozzarella så kanske du ska toppa med den efter pizzan är färdiggräddad.
 • Risken är annars att du får en väldigt blöt pizza då buffelmozzarellan är väldigt krämig och blöt.
 • Med all mozzarella skär jag upp den ett par timmar i lämplig storlek innan, lägger i en sil med skål under så den får vätska av sig innan jag ska lägga den på pizzan.

Av den anledningen att jag inte vill ha en blöt rinnig pizza.
Visa hela svaret