Rött Eller Vitt Vin Till Pasta?


Rött Eller Vitt Vin Till Pasta
Vin till pasta – låt såsen bestämma – Pasta är stärkelserik, och det ger många rätter fyllighet. Helt utan tillbehör är den ganska neutral i smaken, och därför styrs dryckesvalet mer av den sås och de tillbehör som serveras till: Feta norditalienska pastarätter med gräddiga såser smaksatta med nötter eller ost matchas med fördel av mjukare röda viner från smaktypen Kryddigt & Mustigt eller vita från Fylligt & Smakrikt.
Visa hela svaret

Vad är bäst rött eller vitt vin?

Finns det andra utmärkande egenskaper förutom en låg alkoholhalt som gör att ett vin anses vara nyttigare än ett annat? Vad gör ett vin mer hälsosamt än ett annat? Det finns flera aspekter som gör att ett vin känns nyttigare gentemot ett annat. Låt oss titta på de mest nyttiga egenskaperna: Tänk på blodtrycket “Ju lägre alkoholhalt, desto bättre” – och nu pratar vi inte om kalorier.

Den mest naturliga anledningen handlar förstås om alkoholhalten. Det finns många goda och friska viner som håller en lägre alkoholhalt, sådär mellan 7,5 till 10 volym procent. Dessa viner rekommenderas framförallt till personer med hög risk för hjärt-kärlsjukdom. Kalorierna räknas också Det säger sig självt att om man dricker söta viner, i motsats till torra viner, så får man i sig en större mängd kolhydrater eftersom dessa viner har en hög sockerhalt.

Rött mer fördelaktigt än vitt Röda viner med djup blå färg har en låg anthocyaninhalt. Exempelvis viner av druvorna Grenache, Merlot och Pinot Noir sägs vara bättre för kroppen och framför allt för blodet, än just vita viner. Det har också visat sig att 90% av vinets anthocyanin försvinner om man lagrar vinet någon månad eller två.
Visa hela svaret

Vilket vin passar till pasta carbonara?

Frågor och svar – För mera läsning om vin och matkombinationer: Vad för vin passar till carbonara? Pasta carbonara är en väldigt vinvänlig rätt som passar till både rött eller vitt, antingen ett lättare rött vin som Pinot noir eller ett kraftigare vitt som en Chenin blanc eller chardonnay med ekfatskaraktär.

Bäst vin till pasta pesto? Till pasta pesto passar ett lättare vitt vin med påtaglig syra och friska frukttoner. Botanisera på Systembolaget. Vilket vin kan man dricka till pasta? Både pasta och vin kommer i oändliga former, förslagsvis väljer du ditt favoritvin eller ett vin som kan spegla smakerna i pastarätten.

Tips på vitt vin till pasta? Till en pasta med tomatsås funkar ett torrt, krispigt vitt vin med hög syra medan en gräddpasta vinner på ett fylligare vitt vin med ekfatskaraktär. Kan du matcha viner med rätter, tack? vitt vin till carbonara – Soave, Chardonnay vin till vodkapasta – Sangiovese, Sauvignon Blanc vin till pasta bolognese – Barbera, Zinfandel rött vin till pasta pesto – Tenprenillovin till pasta pesto – Soave, Pinot Grigiovin till oxfilépasta – Sangiovese vin till svamppasta – Riesling vin till skaldjurspasta – Soave, Pinot Grigio : Dryckesförslag till olika pastarätter
Visa hela svaret

Kan man dricka vitt vin till köttfärssås?

Med tanke på att det finns ungefär lika många sätt att göra köttfärssås som det finns viner, är det knappast förvånande att det bör finnas en skillnad i uppfattning om vad man ska dricka med spagetti köttfärssås. Här har vi listat några favoriter till lite olika typer av köttfärssås: 1. 3. Ett prisvärt rött vin från Langedoc eller Roussillion.4. Primitivo, passar alltid bra med tomatbaserade pastasåser.5. Ett torrt italienskt vitt som Verdicchio eller Pinot Grigio. Förvånad? Tja, om pastasåsen är baserad på ett vitt vin eller innehåller mjölk kommer du känna att det fungerar mycket bra ihop.6.

I övrigt så fungerar även en belgisk blond ale eller en bärnstensfärgad ale. Kanske en till överraskning, men om du använder öl istället för vin i såsen och i kombination med bacon ger det en rökig och smakrik upplevelse. Naturligtvis gäller tipsen för alla sorters pasta som kan tänkas serveras med en köttfärssås.

Det är förstås såsen du matchar inte pastasorten. Här har du några av våra recept på spagetti och köttfärsås. Per Morbergs vanliga spagetti med köttfärsås Benjamin Larssons köttfärssås med parmesankräm Todd English spaghetti bolognese Anders Gustavssons långkokta älgfärssås
Visa hela svaret

Vad dricker italienare?

Sydeuropa nyktrar till – Accent På trettio år har alkoholkonsumtionen i Italien halverats. Den ligger nu på ungefär samma nivå som i Sverige. Trots det har problemen ökat i vissa grupper, främst ungdomar. Orsaken stavas ändrade familje­strukturer, ändrade dryckes­mönster – och en alkoholindustri som gör allt för att få unga att dricka.

 1. Hemma hos familjen Garofalo i Rom är vin ingen självklarhet på middagsbordet.
 2. Tminstone inte till vardags.
 3. Vanligtvis dricker man vatten eller läsk.
 4. Men när gäster är på besök så bjuds det på bubbel, vin och kanske grappa eller citronlikören limoncello efter maten.
 5. Pappa Antonino, som kommer från Sicilien, tycker inte att det här med alkohol är någon stor sak.

– Jag dricker knappt alls. Och aldrig i veckorna. Men när vi har gäster eller om jag går bort tar jag gärna ett glas eller två till maten. Men det är allt, säger han och rycker på axlarna. Hos Familjen Garofolo är vin ingen självklarhet på middagsbordet.

 1. Sonen Daniele, som är 14 år, berättar att han har fått smaka vin hemma, men att han inte tycker det är särskilt gott.
 2. Och något uteliv på diskotek där alkoholen flödar, är det inte tal om ännu, påpekar mamma Veronica.
 3. Familjen Garofalo är ganska typisk vad gäller alkoholvanor i Italien – åtminstone bland den vuxna befolkningen.

Konsumtionen har de senaste trettio åren sjunkit från tjugofem liter per person och år till drygt tio liter. Allt färre dricker vin till maten under veckorna, eftersom arbetstempot har hårdnat, luncherna och “siestan” kortats och trafikkontrollerna ökat.

Polisen ser inte längre genom fingrarna när en förare har tagit ett glas för mycket. För många italienare är vin som vilken måltidsdryck som helst. På middagsbordet står vin sida vid sida med läsk och vatten. Och det är ingen självklarhet att just vinflaskan blir urdrucken. Att dricka sig berusad är en icke-fråga för medelitalienaren, som främst ser vinet som en del av en god måltid.

Åttio procent av italienarna dricker måttligt och av dessa uppger tjugo procent att de inte dricker alls. Men så är det de övriga tjugo procenten. Som i befolkningstal handlar om bortåt nio miljoner personer med ett riskfyllt drickande och i 61 000 fall om alkoholister, de flesta män.

I den här femtedelen ingår ungdomar och äldre, som genom åren har kommit att konsumera allt mer alkohol. Bland de äldre är det vin som gäller. Hälften av alla män över 65 dricker mer än tre glas per dag och var femte äldre kvinna dricker mer än två glas dagligen, vilket enligt italienska hälsovårdsmyndigheter anses vara gränsen för ett riskfyllt drickande.

Bland ungdomar är situationen än mer alarmerande. Tjugo procent av alla barn mellan 11 och 16 år har druckit alkohol och bland dem över 18 år dricker 70 procent regelbundet. I deras fall handlar det inte om några glas vin till lunchen utan mer om helgsupande av samma karaktär som i Nordeuropa, så kallad binge-drinking.

 1. Ungdomar konsumerar helst öl och drinkar – och det blir ofta för mycket.
 2. Man super i syfte att bli berusad.
 3. Av de personer som varje år tas in på sjukhus på grund av fylla är sexton procent under 16 år.
 4. Giorgia och Alessandra är två tjejer i karriären som gärna går ut och tar ett glas.
 5. Bägge upplever att de har en måttlig konsumtion, trots att de vissa dagar dricker vin till lunch och middag.
You might be interested:  Är Det Ägg I Glass?

På Oppia Caffé vid Colosseum, en blåskimrande bar med pumpande musik, står Giorgia och Alessandra, bägge yrkeskvinnor strax under trettio. De berättar att de går ut ganska ofta och att det då blir mycket alkohol, eftersom det “hör till”. – Jag dricker drinkar eller en “digestivo”.

Men jag brukar sluta innan jag blir full, säger Giorgia och tillägger att hon inte dricker under veckorna. – Eller jo förresten, till middagen kan jag ta ett glas vin, ändrar hon sig och får medhåll av Alessandra som medger att hon också dricker varje dag. – Jag har vuxit upp i en familj där vi dricker vin varje dag, även till lunchen.

Det hör till vår italienska tradition och är ingenting konstigt. Min mormor är nittiotre och vägrar att dricka vatten, hon dricker bara vin. Men hon mår jättebra ändå! Bartendern Pio upplever sällan att folk dricker för mycket. De flesta håller sig inom ramarna.

 1. Men visst har han märkt att de unga dricker allt mer under de tio år han har arbetat.
 2. På en annan bar i den pittoreska stadsdelen Trastevere arbetar Pio som bartender sedan tio år.
 3. Han har noterat att de yngre dricker allt mer.
 4. De flesta dricker öl, cocktails och shots, men även vin.
 5. Majoriteten är över 18 år, men i Italien får man faktiskt dricka när man är 16 år fyllda.

Och någon åldersgräns för att köpa ut alkohol existerar inte. En femåring kan gå in i ett snabbköp och handla en flaska vin. I mellersta och södra Italien, dit Rom hör, är de fylleslagen inte riktigt lika vanliga som i norra Italien. Här i södern dricker man fortfarande mer måttligt och tyngdpunkten ligger mest på vin.

I norr däremot har helgsupandet blivit ett så allvarligt samhällsproblem att vissa snabbköp på eget bevåg har valt att införa en 16-årsgräns för inköp av alkohol. Vid minsta tvekan avkrävs legitimation. I Milano har kommunen hittat ett annorlunda sätt att försöka stoppa ungdomsfylleriet. Man bötfäller föräldrarna till ungdomar under 16 år som påträffas berusade.

Boten ligger på 500 euro, alltså cirka 5 000 svenska kronor. – Ett femtontal familjer har tvingats betala böter hittills och projektet anses vara framgångsrikt, inte minst ur avskräckande synpunkt, säger Emanuele Scafato, chef för italienska Folkhälsoinstitutet.

Han målar upp en mörk bild av alkoholsituationen i Italien. Jo, visst har konsumtionen halverats på trettio år och det är bra. Men för dem som trots allt fortsätter att dricka mycket har problemen ökat. Boven i dramat anser han bland annat vara alkoholindustrin som gör allt för att få unga att dricka mer.

Man tillverkar färgglad alkoläsk och går hårt ut med marknadsföring och reklam.169 miljoner euro per år lägger alkoholindustrin ner på att få nya kunder. Men bara 1 miljon euro läggs på förebyggande insatser i Italien. Samtidigt kostar alkoholskadorna 7 miljarder euro eller 2 procent av BNP.

 • En annan orsak till de ökade problemen bland unga anser han vara förändrade familjestrukturer.
 • När bägge föräldrar arbetar minskar den sociala kontrollen.
 • Lägg till att det dricks vin till vardags i många hem.
 • Alkoholen är tillgänglig överallt, hela tiden.
 • Och ungdomarna, som gärna härmar andra kulturers sätt att leva, suger åt sig som svampar.

För trettio år sedan var 90 procent av alkoholen som dracks i Italien vin. I dag har öl- och starkspritkonsumtionen ökat med vardera 60 procent. Till det kommer en explosion av nya barer och pubar med långa happy hour där priserna på alkohol dumpas. Emanuele Scafato är upprörd.

 • Jag kallar det unhappy hour, eftersom det innebär för mycket alkohol, fet plockmat, rök och stillasittande.
 • En riktig hälso­bomb! Nattsvart kan tyckas.
 • Men faktum är att mycket görs för att förebygga och stävja alkoholens konsekvenser.
 • För medvetenheten om problemen har ökat bland människor.
 • Numera talar man öppet om alkoholens faror.

Flera projekt pågår, både från kommun, polis och hälsovårdsmyndigheter. “Vintage” riktar sig till äldre kvinnor, som hör till de nya riskgrupperna. Man arbetar bland annat med informationskampanjer eftersom många av kvinnorna inte har en aning om att de faktiskt överkonsumerar.

 • De dricker som sina män i tron att det är en normalkonsumtion, när deras kroppar i själva verket tål mycket mindre.
 • Det finns flera framgångsrika projekt riktade mot skolungdomar.
 • De blå bussarna” består av piketbussar som parkerar på skolgårdar.
 • Barnen får möjlighet att spela spel inne i bussen och “leker” sig därmed till kunskap om hur man ska bete sig i trafiken.

“Ikaro”, liksom “Pir” handlar om utbildning i trafiksäkerhet och där ingår bland annat alkohol och bilkörning.0,5 promille är gränsen för rattonykterhet i Italien. Vid 1,5 promille beslagtas bilen på plats och körkortet ryker. Till “Ikaro” knyts kända profiler som fungerar som förebilder och till “Pir” knyts helt vanliga ungdomar som i sin skolklass utses till förebild.

Man arrangerar events och konserter och försöker helt enkelt vara där ungdomarna är och tala deras “språk”. Trafikpolisen driver också “Il Pilota” (chauffören) som syftar till att utse en eller ett par ungdomar på diskoteken som under just den kvällen avstår från att dricka. På så vis kan de skjutsa hem kamrater som är berusade på ett säkert sätt.

I belöning får de gratis inträdesbiljetter. Chefen för Trafikpolisen i regionen Lazio (Rom), Luciana Baron, säger att 40 procent av alla bilolyckor är alkoholrelaterade. Majoriteten av de inblandade förarna är unga. På helgerna talar olycksstatistiken sitt tydliga språk.

 1. Av de 1,5 miljoner nykterhets- och fartkontroller som utfördes 2009 i Italien åkte 50 000 fast för rattonykterhet.35 000 av dessa togs under helger och av dessa var 29 000 rattfulla.
 2. Drygt 5 000 fordon beslagtogs.
 3. Ändå har situationen förbättrats avsevärt sedan man för tre år sedan ökade antalet poliskontroller från 350 000 till 1,5 miljon.

Olyckorna har halverats och med hjälp av informationskampanjer längs vägar och på radio och teve, särskilt under sommarhalvåret då många ungdomar är ute och kör, åker färre dit och färre skadas i trafiken. Några enkla lösningar på problemen med ungdomssupandet har varken Luciana Baron eller Emanuele Scafato.

En väg vore att höja den lagliga åldern till 18 år samt införa nolltolerans för alkohol och bilkörning för unga under 21 år. Stramare regelverk för alkoholreklam riktad till ungdomar vore också önskvärt, säger Emanuele Scafato, som kämpar vidare för sin sak i Europakommissionen, där han på sikt hoppas kunna påverka och få Italien att skärpa sin lagstiftning.

Text: Maria Zaitzewsky Foto: Maria Zaitzewsky och Leif Rundgren Fakta alkohol i Italien • 80 procent dricker måttligt (2–3 glas vin för män, 1–2 glas vin för kvinnor)av dessa dricker 22 procent inte alls. • 70 procent av ungdomar över 14 år dricker regelbundet.

 1. 9 miljoner italienare har ett riskfyllt drickande.
 2. 61 000 är alkoholister.
 3. 40 procent av männen och 15 procent av kvinnorna dricker alkohol varje dag.
 4. 20 procent av unga 11–15 år dricker minst någon gång per år.
 5. Alkoholkonsumtionen är högre i norra Italien än i södra.
 6. 60 procent dricker för att bli berusade.

• 30 000 italienare per år dör av alkoholrelaterade skador och sjukdomar. • 40 procent av alla bilolyckor är alkoholrelaterade. • 7 miljarder euro kostar alkoholskadorna.

• I miljon euro satsas på förebyggande arbete, inklusive frivilliga insatser. Källa: Luciano Baron, trafikpolisen i Italien, instituto Superiore di Sanitá och Istat. Alkohol i medelhavsländer

You might be interested:  Lebron James Hummer In High School?

Sydeuropéer har i dag ungefär samma alkoholkonsumtion som svenskar. De konsumerar mindre än tidigare, men har ökat sitt berusningsdrickande under helger. Vi svenskar dricker å andra sidan allt oftare under veckan. Samtidigt som vi fortsätter att helgsupa.

Skillnaderna mellan länderna är numera hårfina, snittkonsumtionen ligger på 11 liter per person och år.55 miljoner européer dricker för mycket och kostnaderna för alkoholskadorna inom EU utgör i snitt 1,5 procent av BNP. Mindre skillnader i dag 1950 låg Sverige i topp i Europa vad gäller insatser mot alkoholproblem, både politiskt, socialt och informationsmässigt.

Länder som Spanien och Frankrike bedrev i princip ingen alkoholpolitik alls. Idag har länderna i Sydeuropa tagit gigantiska steg framåt gällande insatser och nationell alkoholpolitik, medan Sverige har blivit mindre restriktivt. : Sydeuropa nyktrar till – Accent
Visa hela svaret

Vilket vin passar till lasagne?

Köttlasagne är en kraftig maträtt med mjuka aromer. Till den passar det bra med ett lika mjukt mustigt och syltigt rödvin som är tillräckligt fylligt för att matcha maten. Om du vill kan du välja ett italienskt vin, till exempel från Apulien eller Sicilien.

Till lasagne på fisk, kyckling eller grönsaker är det bättre med ett lättare vin. Ta till exempel ett vitt vin med riklig fruktighet. En italiensk frisk och fruktig Chardonnay eller något annat vitvin av den smaktypen blir perfekt. Öl som passar till lasagne är bland annat lager och pilsner som utgör uppfriskande par till den tunga maten.

Om du vill ha ett kraftigare öl, ta exempelvis en aromrik ale.
Visa hela svaret

Hur påverkar rödvin kroppen?

Frågor och svar – Är rödvin nyttigt? Vin är hälsosamt i måttlig mängd. Det som gör rödvin nyttigt är att det innehåller en hög nivå av flavonoider så som resveratrol vilket är viktiga antioxidanter som kroppen mår bra av. Är rödvin bra för hälsan? Varför just rött vin bra för hälsan beror bland annat på att det innehåller högre doser av flavonoider så som resveratrol vilket är viktiga antioxidanter, till skillnad från vitt vin som innehåller lägre nivåer av flavonoider.

Har rödvin hälsoeffekter för hjärtat? Det finns flera olika rödvin fördelar. En mängd olika studier pekar på att flavonoider i vin minskar risken för hjärtsjukdomar. Dels ökar vinflavonoider kroppens naturliga produktionen av HDL det “goda” kolesterolet som kroppen behöver medans vinet sänker LDL det “onda” kolesterolet i kroppen.

Ut över det har rödvinsflavonoider visat sig minska risken för blodproppar vilket gör rött vin nyttigt i måttliga mängder. Är allt vin nyttigt? Det flesta vin innehåller till hög eller låg grad flavonoider vilket ger vin sina hälsofördelar och viktiga antioxidanter.

Röda viner så som Cabernet Sauvignon har de högsta doserna av flavonoider, medans vita viner inehåller en lägre nivå av flavonoider. Vad är rätt mängd rödvin att dricka? Ett genomsnittligt vinglas rymmer fyra gram och det anses vara en lagom mängd. rödvin bra för hälsan brukar anses vara mellan ett och två glas om dagen.

Läs gärna med om vin och hälsa:

Slut på dåligt samvete? Äldre och vin Är svaveldioxid i vin skadligt?

Visa hela svaret

Är rödvin bra för hälsan?

Vad säger forskningen – kan ett glas vin vara nyttigt? Rött Eller Vitt Vin Till Pasta 20-05-2022 Det är väl känt att det innebär allvarliga hälsorisker att dricka mycket alkohol. Men hur är det med ett glas vin då och då? Nu är många forskare överens om att en liten mängd vin kan ha positiva hälsoeffekter, men det finns också de som hävdar motsatsen.

Det finns ingen som rekommenderar att du ska börja dricka vin av hälsoskäl. Däremot tycks det kunna ge vissa positiva hälsoeffekter om du dricker vin i små mängder då och då. Särskilt när det gäller rött vin. Rött vin innehåller polyfenoler, ett slags antioxidanter, som anses vara förknippade med flera hälsofördelar.

I skalet på röda vindruvor finns till exempel en polyfenol som heter resveratrol och som ofta står i fokus för forskning på området.
Visa hela svaret

Vilket vin är bäst för hjärtat?

Njut av vin, ost och kaffe – och få ett friskare hjärta. En ny italiensk forskningsstudie visar att måttlig konsumtion av njutningsmedlen minskar risken för hjärt- och kärlsjukdom. – Ett glas gott vin är det naturliga komplementet till en måltid som kopplar ihop gastronomisk njutning och hälsa, säger professor Gabriele Riccardi vid universitetet i Neapel.

Om en mindre mängd vin är bra eller dåligt för hälsan är omtvistat bland forskarna. Det finns en hel del studier som visar att ett glas vin då och då kan vara bra för hälsan. Andra studier och forskare har ifrågasatt rönen och hävdat att total avhållsamhet är bäst för hälsan. Nu kommer en ny vetenskaplig genomgång av ett forskarteam vid universitetet i Neapel.

De gått igenom alla tidigare studier om hur låg till måttlig konsumtion av vin, ost och kaffe påverkar förekomsten av hjärt- och kärlsjukdomar. Studien har letts av Dr. Gabriele Riccardi, professor i endokrinologi och metabola sjukdomar vid universitetet i Neapel, och har nyligen publicerats i tidskriften Cardiovascular Health i European Society of Cardiology.

 1. Forskarna har gått igenom både risker och fördelar med att konsumera olika mängder av kött, ägg, fisk, nötter, baljväxter, spannmål, choklad, vin, ost och kaffe.
 2. Det som verkligen sticker ut är resultatet av måttlig konsumtion av ost, vin och kaffe.
 3. Bland de som äter 50 gram ost per dag minskade risken för hjärtsjukdom med 12 procent.

Ännu bättre blir det om du dricker tre koppar kaffe per dag. Då sänker du riskera för att dö i hjärtsjukdom med 10 till 16 procent. Den som dricker mer än fem koppar per dag riskerar dock att upphäva den positiva effekten. Även måttlig vinkonsumtion är fördelaktigt, enligt professor Riccardi och forskarteamets granskning.

 • Två glas vin per dag för män och ett glas för kvinnor kan minska risken för hjärt- och kärlsjukdom med 32 procent, jämfört med de som inte dricker alkohol alls.
 • Men – dricker du mer ökar du i stället risken.
 • Även öl visade sig ha en gynnsam effekt.
 • En burk öl per dag gav 20 procent lägre risk.
 • Forskarnas teori är att alkoholen har en kärlvidgande effekt och gör att mer blod når ut till de perifera vävnaderna i kroppen.

– Som en konsekvens av det ökade blodflödet når en större mängd insulin muskelcellerna, vilket ökar glukosutnyttjandet och minskar koncentrationen i blodet, säger Riccardi till Wine Spectator, Det mest fördelaktiga enligt forskarna är måttlig konsumtion av fylligt rött vin, eftersom de har högst halt av ämnet polyfenol som har antiinflammatoriska effekter.
Visa hela svaret

Hur äter man pasta i Italien?

3. Äta pasta med sked – Många tror att det korrekta sättet att äta spagetti på i Italien är med sked och gaffel. Men faktum är att skeden inte hör till det traditionella italienska bordsskicket. Vill du äta spagetti på ett korrekt och mer elegant vis, ska du enbart använda dig av gaffeln.
Visa hela svaret

Vad ska man dricka till Charkbricka?

TIPS! Fyll i din vinprofil och få utvalda tips på vin och mat! Klicka på profilikonen längst upp för att göra dina val. Rött Eller Vitt Vin Till Pasta Se mer inspiration av Ida Fürst Till charkbrickan kan det vara knepigt att välja vin då typerna av charkuterier skiljer sig mycket i smak och struktur. Det som funkar bäst till mycket är ett ofatat vitt vin med hög syra, snälla tanniner och mjuk frukt. Det är svårt att matcha allt på brickan till ett rött vin, i synnerlighet till de lite kryddigare bitarna som salami.
Visa hela svaret

Vad ska man dricka till pasta?

Vad dricker jag till italiensk buffé? – Till en italiensk buffé kan du gärna välja ett lätt till medelfylligt rött vin ur smaktyperna Kryddigt & Mustigt eller Fruktigt & Smakrikt. Maten är inte påtagligt tung och ett fylligare vin skulle riskera att ta över för mycket.
Visa hela svaret

You might be interested:  Degrees Of Separation Kevin Bacon?

Vilken mat passar till rött vin?

Strävhet och mat – Har vinet låg strävhet, max klockvärde 6, fungerar det till allt från blandade bufféer och halloumiburgare till stekt vit fisk med smakrika tillbehör. Ett mjukt rödvin klarar också av en viss hetta och sötma i maten, även om det är klokt att vara sparsam med dessa egenskaper om du väljer rött vin. Röda viner med strävhetsklocka upp till 6 Många rödviner har medelstor strävhet som hamnar på klockvärde 7–8. De passar bra att kombinera med de flesta grytor och kötträtter som fläskfilé och lammkorv eller svamprisotto. Röda viner med strävhetsklocka 7–8 Har vinet en strävhetsklocka på 9 och uppåt brukar en kötträtt på nötkött, lamm eller vilt passa bäst. För att balansera strävheten är det bra med tillbehör som antingen innehåller fett i form av grädde eller smör, eller att strävheten möts av syra, exempelvis i form av en rödvinssås.
Visa hela svaret

Vilket rött vin i köttfärssås?

Vilket rött fruktigt vin som helst funkar. Välj ett torrt rött fruktigt vin som exempelvis en Sangiovese, Valpolicella, Primitivo eller Nero D’Avola. Ett finare vin som har mycket ekfat och lång lagring är lite bortkastat – drick det till istället.
Visa hela svaret

Måste man ge dricks i Italien?

Dricks – I Italien är det vanligt med dricks. På restauranger bör man lägga på 10-15% på notan, beroende på servicen. Åker man taxi räcker det att man avrundar uppåt. Dricks till guider och chaufförer är ibland inkluderat i resans pris, se respektive resa till Italien för mer information.
Visa hela svaret

Vad är gott att dricka till pizza?

2. Piemonte, Barbera, 2020 ( 72782 ) 119:- – Om du vill ha ett säkrare alternativ, men ack så välpassande till den nygräddade pizzan, så funkar alltid en bärig barbera. Till pizza ska man inte välja allt för tanninrika viner, då de har en tendens att ta över för mycket och själva pizzan blir då sekundär.
Visa hela svaret

Vad är Italiens huvudrätt?

Secondi Piatti – Secondi Piatti är den italienska måltidens huvudrätt, kött, fisk, fågel eller skaldjur är basen och rätten serveras “som den är”. Contorni är tillbehöret som serveras till Secondi Piatti, vanligast är kanske en Insalata Mista (blandad grönsallad) men även olika sallader med bönor eller ugnsrostade grönsaker serveras.
Visa hela svaret

Vilket vin passar till tomatsås?

Matcha tomat och vin? Snart börjar tomatsäsongen på allvar och den kanske redan har börjat för er som har växthus eller tomater inomhus. Denna underbart härliga grönsak, eller frukt som den faktiskt klassas som, är underbar som den är eller i maträtter.

Som med all mat- och vinmatchning så gäller det att balansera syra, fetma, sötma, sälta samt textur. Varför upplever en del då att det är svårt att matcha vin med tomat? Svaret ligger i att tomater inte bara är fullproppade med frukt utan även har mycket syra. Så låt oss säga att ni matchar en tomatbaserad rätt med en fyllig chardonnay med låg syra.

Syran i tomaten kommer då att dämpa alla tydliga smakämnen i vinet och vinet kommer att framstå som lite tråkigt och platt. Sedan bör vi så klart även se till vilka tillbehör och kryddningar, texturer som tomaten tillagas med. Det är nog inte många som äter rå tomat och dricker vin till 😉 Låt oss bryta ner detta ytterligare i fyra riktlinjer gällande tomat och vinmatchning.

Fundera kring förberedelse och tillagning av tomaten. Färska och råa tomater har oftast högre syra och kräver en vinmatchning med liknande profil. När tomaten tillagas sjunker syrahalten något och fler vinmatchningar blir tillgängliga, inkluderat några lättare röda viner. Vita viner som är lätta, krispigt friska och med hög syra fungerar nästan alltid. Försök att undvika viner med låg syra eller mycket fat. Sancerre, Muscadet, Oekad Chardonnay, Soave Classico, eller viner gjorda på druvan Sauvignon Blanc är att föredra.Undvik tunga tanninrika röda viner, Tanninet eller garvsyran kommer ta över fullständigt och den härliga frukten i tomaten försvinner. Vill ni dricka rött vin till så leta efter lättare eller medium fylliga röda viner tex en barbera eller Sangiovese utan allt för mycket fat. Rosévin eller mousserande vin är kanske ändå bäst! Roséviner ger lite mer kropp samtidigt som de ofta har en härlig syrlighet som rimmar väl med tomaten.

Det var ett par tips och OBS vi menar inte att ni ska utesluta röda viner så fort det är tomat i en rätt men när dessa härliga solfrukter står i första rummet så är dessa riktlinjer en hjälp! Art.nr.639501
Visa hela svaret

Vad dricker man till risotto?

Risotto Till den ganska milda smaken hos basrisotto passar framför allt ett lättare vitt vin, till exempel av smaktypen friskt och fruktigt. Ett italienskt vin av den typen blir perfekt. Också exempelvis Soave eller Pinot Grigio lämpar sig till risotto.

Öl som matchar risotto är lätt och frisk lager. Pumparisotto passar ihop med samma drycker, men den smakrika maten kan också serveras med ett något kraftigare vitt vin av typen nyanserat och strukturerat. Välj till exempel en Cortese eller Vermentino. Fisk- och skaldjursrisotto kan utöver de ovan nämnda också matchas med Chardonnay, antingen frisk och fruktig eller nyanserad och strukturerad.

Den lätta fruktigheten och eventuella mineralsmaken hos Chardonnay passar fint till den delikata smaken hos skaldjur. Svart risotto kommer från Venedig och har färgats med bläck från bläckfisk. Till den passar utöver de vita vinerna beskrivna ovan också lättare rödvin.

 1. Ta exempelvis ett bärigt och frisk rödvin från Italien.
 2. Sparrisrisotto trivs ihop med ett nyanserat och strukturerat vitt vin, för vin av den smaktypen har lämplig arom och syra att matcha sparrisens speciella smak.
 3. Utöver italienska alternativ kan du ta Riesling av den smaktypen.
 4. Rödvinsrisotto passar givetvis ihop med rödvin, men vinet får dock vara av lättare typ.

Välj ett bärigt och friskt vin, eller en Barbera eller Dolcetto. Risi e bisi är en venetiansk risotto med färska ärter och sidfläsk. Till den passar det med vitt vin som fräschar upp helheten, till exempel Soave eller Pinot Grigio. Du kan också servera ett lättare rödvin, som bärigt och friskt rött vin från Veneto.

Alla milanese, det vill säga risotto smaksatt med saffran, passar också den ihop med ett fräscht och lätt vitt vin. Välj till exempel en frisk och fruktig Chardonnay, Soave eller Pinot Grigio. Till svamprisotto är det bäst att välja dryck enligt det om rätten kokats i vitt eller rött vin. Vitt vin får gärna vara av typen friskt och fruktigt, rött av typen bärigt och friskt.

Tryffelrisotto görs på sällsynta, dyra och ytterst aromatiska tryfflar. Även vinet kan alltså vara värdigt och aromatiskt. Den klassiska partnern till tryffel är rödvin från Piemonte, ta exempelvis en nyanserad och utvecklad Nebbiolo. Om du föredrar vitt vin, kan också det komma från Piemonte.
Visa hela svaret

Vilket vin ska man ha till matlagning?

Rött vin i mat – Systembolaget ger dig tipsen Rött vin i såser och grytor sätter smak på maten, även om det mesta av alkoholen förångas i kokningen. Ganska fylliga viner med lagom fatkaraktär från smaktyperna Kryddigt & Mustigt och Fruktigt & Smakrikt är bästa valet i de flesta fall.
Visa hela svaret

Vad passar till tagliatelle?

Tagliatelle – lång pasta med långa anor – Tagliatelle Tagliatelle är en långsmal bandpasta gjord på ägg. Kocken som skapade pastan ska ha inspirerat av den kungliga 1500-talsskönheten Lucrezia Borgias långa hår. Ska man göra som italienarna så är det den här pastan som köttfärssåsen bolognese serveras till och inget annat.
Visa hela svaret