Vad Är Det För Skillnad På Vita Och Bruna Ägg?
Hönans fjädrar avgör färg på äggen – Om en höna har vita fjädrar lägger den med all sannolikhet vita ägg, och en höna med brun/beiga fjädrar kommer att lägga bruna ägg. Det finns även spräckliga ägg och mer ovanliga blåa ägg, som även de hänger ihop med äggläggarens färg på fjädrarna.
Visa hela svaret
Contents
Vad finns det för likheter och skillnader mellan vita och bruna ägg?
Äggskola Kan jag frysa ägg? Ja, men inte i sitt skal eftersom skalet då spricker och gulan blir seg. Ägginnehållet kan däremot slås upp och röras samman för att sedan frysas. Är kolesterolet i ägget farligt? Kolesterol är ett sorts fett som bara finns i animaliska livsmedel, det vill säga ägg, kött och mejeriprodukter.
Innehållet av kolesterol i ett ägg är cirka 190 mg. Kolesterol har flera viktiga funktioner i kroppen. Kolesterol behövs för att kroppen ska kunna producera hormonet kortisol, de manliga och kvinnliga könshormonerna och vitamin D. I levern omvandlas en del av kolesterolet till gallsyror som behövs för att bryta ned fett.
Tidigare ansåg forskarna att man skulle minska sitt intag av kolesterol via maten eftersom ett högt kolesterolvärde i blodet ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Nu vet man att det kolesterol vi får i oss med födan påverkar kolesterolhalten i blodet mycket lite.
Merparten av det kolesterol som kroppen behöver producerar kroppen nämligen själv. Det finns inga begränsningar för hur mycket ägg man bör äta. En frisk vuxen person som äter en sund kost i övrigt, kan äta 1-2 ägg om dagen utan bekymmer. I ägget finns en snodd – vad är det? Äggsnodden består av lite tjockare tvinnad äggvita som håller gulan på plats i mitten av ägget.
Att äggsnodden har något gråare färg beror på att äggvitan här har en högre torrsubstanshalt. Varför är äggvitan ibland lösare i konsistensen? Äggvitan består naturligt av både tjockare och tunnare vita. Stora ägg har i regel tunnare vita än små ägg. Varför skiftar gulans färg mellan olika ägg? Gulans färg skiftar beroende på vilket foder hönan har fått.
Färgen har inget med näringsinnehållet att göra. Varför har vissa ägg flera gulor? Unga höns kan värpa ägg med flera gulor, vilket beror på “omognad” i hönans äggproduktion. Hönan släpper helt enkelt två äggulor samtidigt. Varför är äggskalet ibland tjockt och ibland tunt? En ung höna värper små ägg, och eftersom mängden kalcium i skalet i princip alltid är lika stor blir skalen tjockare.
Från en äldre höna som värper större ägg, får vi ägg med tunnare skal. Varför blir en del ägg stora och andra små? Unga hönor värper mindre ägg, medan äldre hönor värper större ägg. Kan äggen ta smak från annan mat? Ett ägg har 7-8000 små porer som har en sammanlagd yta på 2 kvadratmillimeter.
- Genom dem “andas” ägget vilket innebär att det i sällsynta fall kan ta upp smak från annan mat.
- Undvik därför att förvara äggen tillsammans med rökta eller starkt doftande råvaror.
- Låter du äggen vara kvar i förpackningen skyddas de mot påverkan.
- Varför är äggen bruna ibland? Bruna och vita hönsägg är innehållsmässigt likvärdiga.
Färgen på ägget beror på hönsrasen. Bruna hönor värper för det mesta bruna ägg och vita värper vita. Äggets övriga egenskaper har alltså ingenting med färgen att göra. Varför flyter ägget ut? Äggvitan består naturligt av både tjockare och tunnare vita. Stora ägg har i regel tunnare vita än små ägg.
Hur vet jag om ett ägg i kylskåpet är kokt eller inte? Snurra ägget på ett plant underlag. Snurrar det jämnt är det kokt, ojämnt är det rått. Du kan också prova att stoppa det snurrandet ägget genom att sätta fingret på det och snabbt släppa. Fortsätter det att snurra något när du lyfter fingret är det okokt.
Hur kokar man ett ägg? Ett löskokt ägg ska kokas i ca 3 minuter, ett krämigt i ca 5 minuter och ett hårdkokt i 8-10 minuter. Tänk på att koktiderna varierar med äggets storlek – ett stort ägg tar något längre tid att koka. Det finns smarta äggtimers som man lägger i kastrullen och som visar när ägget är klart.
Tänk på att lägga i äggen i kallt vatten och ta tiden när de första bubblorna syns. Lägger du dem i kokande vatten spricker de. Varför är vissa ägg svåra att skala? Om ett kokt ägg är svårt att skala beror det på att ägget är alltför färskt. Tänk på det om du planerar att servera ägghalvor på julbordet eller påskbuffén – köp gärna äggen lite tidigare så blir förberedelserna enklare.
Dyrt vs. billigt – Är det skillnad på Ägg och Ägg?
Skalningen underlättas också om du kyler ägget direkt efter kokning. Hur tar man reda på om ett ägg är färskt?
Ett färskt ägg sjunker i vatten och blir liggande på sidan. Ett knäckt färskt ägg har hög gula och tjock vita intill gulan. Ett färskt ägg har liten luftblåsa.
Varför är gulan ibland extra gul? I Sverige används inga syntetiska färgämnen i hönans foder. Äggen får sin gula färg ifrån framför allt tagetes och paprikapulver som finns i hönans foder. : Äggskola
Visa hela svaret
Vilken ägg är bäst?
Bästa valet av ägg är KRAV-märkta. Dessa hönor har möjlighet till utevistelse på bevuxen mark där de kan söka mat och sysselsätta sig. Dessutom är fodret i ekologisk äggproduktion till allra största del odlat utan kemiska bekämpningsmedel vilket är positivt för den biologiska mångfalden. I jämförelse med andra animalier så har ägg låg klimatpåverkan. En höna lägger många ägg under sin livstid och det foder hon äter omvandlas relativt effektivt till protein. Det är just odlingen av foder som orsakar störst växthusgasutsläpp från äggproduktionen genom att lustgas bildas och släpps ut från marken, och genom användning av fossila bränslen i bland annat traktorer som släpper ut koldioxid.
- Det sker också utsläpp av växthusgaser vid lagring och spridning av gödsel, och från energianvändning i stallar.
- Ägg märkt med Svenskt Sigill Klimatcertifierad visar att extra åtgärder har tagits för att minska klimatpåverkan.
- Svenska konventionella ägg har flera fördelar jämfört med importerade.
- Sverige har hårdare regelverk kring djurvälfärd än många andra länder, det är exempelvis inte tillåtet att klippa näbbarna på hönorna.
Detta är annars vanligt i länder där hönorna har ännu mindre plats eftersom de annars ofta börjar picka och plocka fjädrar av varandra. Samtidigt finns det mycket kvar att önska kring djurvälfärd även för svenska värphöns. Hönorna lever antingen frigående inomhus i stora hallar eller i flockar om max 16 hönor i inredda burar med sandbad, sittpinne och rede att värpa i.
Även om hönorna har mer plats än i många andra länder så är det fortfarande trångt. Stimulerande utevistelse erbjuds endast hönorna som lägger KRAV-märkta ägg. Ur ett globalt perspektiv utgör animalieproduktion ett av de allvarligaste hoten mot många växt- och djurarter på grund av de stora ytor jordbruksmark som krävs för bete och foderproduktion och således tränger undan naturlig vegetation.
Att odla den mängd foder som krävs för att producera 1 kg ägg kräver dock liten markyta eftersom hönan lägger många ägg under sin livstid och fodret utnyttjas då effektivt. Att liten markyta behövs minskar trycket på ny jordbruksmark. Efterfrågan på soja på den globala fodermarknaden driver på behovet av ny jordbruksmark i framför allt Sydamerika och leder till att mycket artrika savanner och skogar skövlas för att ge plats åt odlingsmark för sojabönor.
Branschen i Sverige har dock engagerat sig i sojadialogen och köper endast in ansvarsfullt producerad soja, certifierad mot en trovärdig standard (RTRS eller ProTerra), eller certifikat för certifierad soja vilket driver på en mer ansvarsfull odling av soja. För importerade ägg är det svårare att veta varifrån sojan kommer.
Sverige, liksom Finland och Danmark, har hårdare regler kring användning av antibiotika i djurproduktion än många andra länder där antibiotika ges rutinmässigt i foder i tillväxtstimulerande syfte och för att förebygga sjukdom. Inom EU är användning av antibiotika i tillväxtstimulerande syfte förbjudet, men mängderna som används kan vara höga.
0 = Ekologisk produktion 1 = Frigående utomhus 2 = Frigående inomhus 3 = Burhöns
Därefter framgår i vilket land som ägget producerats, till exempel SE=Sverige, FI=Finland och DK=Danmark. Sedan kommer en kod för varje anläggning där ägget producerats samt en frivillig uppgift om vilket stall i en anläggning som ägget kommer ifrån. Värphöns som slaktas efter att de tjänstgjort klart som äggproducenter förbränns eller skickas på export.
- Att äta upp dessa vore att utnyttja resurserna bättre.
- I dagsläget föder man alltså inte upp hönor utan de är en restprodukt till äggproduktionen.
- Dagens bedömning för exempelvis hönsfärs i Köttguiden blir därmed enligt samma bedömningsskala som för ägg – förutsatt att det är värphöns det rör sig om.
- Öttguiden bygger på bedömningar av länders lagstiftning och branschöverenskommelser, certifieringars regelverk samt forskning.
När en produkt får rött ljus i Köttguiden kan det vara så att enskilda företag som importerar faktiskt har ställt högre krav, något som inte guiden tar upp. Ibland kan alltså ägg med rött ljus i praktiken nå upp till gult ljus om företag ställt högre krav på certifierad soja, djurvälfärd eller kontroller av antibiotikaanvändning.
Visa hela svaret
Är det farligt att äta gröna ägg?
Ägg Med ägg i kylen har man alltid mat hemma. Att äta ägg naturellt – kokt, stekt eller som omelett – är gott nog. Men har du tänkt på vilket brett användningsområde ägg har? Ägget har en mängd egenskaper som vi tar tillvara på i matlagningen. Ägg gör sockerkakan och sufflén lätt och luftig.
Ägg och näring Koka ägg Förvaring av ägg Är äggen färska? | | | | | | | | | |
Ett ägg innehåller många näringsämnen som är viktiga för att vi ska må bra, t ex vitamin A, B2 (riboflavin), D och E, kalcium, selen och zink. Ägg innehåller mycket protein. De ger dig också mycket energi. Varje ägg ger dig ca 80 kcal (340 kJ). Äggskal består huvudsakligen av kalk.
- Låt gärna äggen bli rumsvarma innan de kokas, då spricker de inte så lätt.
- Det brukar också vara lättare om de läggs i kallt vatten än i kokande.
- Vattnet bör täcka äggen för att få jämn kokning.
- När vattnet väl kokat upp räcker det sedan med att det sjuder.
- Oktiden varierar med äggens storlek och temperatur samt hur många ägg som kokas.
När äggen är färdigkokta bör de sköljas i kallt vatten så kokningen avstannar. Då blir det lättare att skala dem. Genom att snabbt kyla ner äggen minskar också risken för grönfärgad rand runt gulan. Det gröna är järnsalter som fällt ut från gulan och är inte farligt att äta.
- Ägg förvaras bäst i kylskåp, då får det längre hållbarhet.
- Äggkvaliteten försämras snabbt i rumstemperatur och bakterier får lättare fäste.
- Men med normal hygien och rätt förvarings- och tillagningsmetoder är det dock inga problem.
- Äggförpackningarna är försedda med bäst före-datum, men i kylskåp håller äggen betydligt längre.
Det brukar sägas att det porösa äggskalet kan göra att ägget suger åt sig lukt och smak från annat varor som korv, fisk, ost eller andra starkt luktande livsmedel, men detta ifrågasätt numera. Så länge ett ägg luktar gott och ser bra ut kan det användas.
- Men om du är osäker kan du göra ett enkelt test.
- Lägg ägget i ett glas med vatten.
- Färska ägg lägger sig på botten, veckogamla reser sig upp till hälften och tre veckor gamla ägg ställer sig helt upp i vattnet, med den trubbiga änden uppåt.
- Flyter ägget upp till ytan är det riktigt gammalt och du bör inte äta det.
Du ser direkt om ägget är färskt när du knäcker det. Gulan ska vara hög, vitan klar, seg och tjock runt gulan och lite mer tunnflytande ut mot kanterna.
Visa hela svaret
Varför börjar inte hönsen värpa?
När kommer mina hönor börja värpa? Oftast börjar unghöns värpa när de är ca 5-6 månader gamla. Men detta beror även på flera andra faktorer. Dvärghöns brukar t ex bli könsmogna tidigare än stora och tunga raser. Vissa hönsraser har sin värppremiär betydligt tidigare än andra raser.
- Värphydbrider värper vanligtvis bäst och börjar tidigast.
- Hönskycklingarna som är kläckta på hösten brukar börja värpa senare.
- Det beror även på om du har tilläggsbelysning i hönshuset när det börjar mörkna ute.
- Det är ljustillgången som driver hönsen till att värpa.
- Sen behöver de vara uppväxta på vettigt foder också, så slarva inte med näringsinnehållet i ungdjursfodret och du vill ha duktiga värphöns.
: När kommer mina hönor börja värpa?
Visa hela svaret
Vad är den vita grejen i ägg?
Strängarna kallas för äggsnoddar – Ett vanligt resonemang är att det är något hormonrelaterat och vissa kallar den för navelsträngen eller tänker att de kan vara början till embryon. Men faktum är att den inte har något med befruktning eller hormoner att göra.
Läs också : Varför är äggskalen olika hårda? Strängarna kallas för äggsnoddar (chalaza på engelska) och det finns två av dem i varje ägg. Deras enda funktion är att hålla gulan på plats inuti äggen så att den inte krossas mot skalet. Vissa ser dem som en tecken på mindre fulländade ägg, men det enda äggsnoddarna säger dig är att ägget är färskt.
Ju större och starkare äggsnoddar, desto färskare ägg. Kan du inte se några äggsnoddar alls är ägget förmodligen ganska gammalt. Läs också : Därför ska äggen förvaras med spetsen nedåt Snoddarna fäster vid gulan och i hinnan på skalets insida, vilket gör att de ibland kan vara lite kluriga att bli av med när man vill separera gulan från vitan.
Visa hela svaret
Vilka ägg smakar bäst?
Ägg är inte bara mat. Det är filosofi. I flera skapelsemyter har världen uppstått ur ett brustet jätteägg där den undre skalhalvan var jorden och den övre himlen. Ägget symboliserade de fyra elementen. Skalet var jorden, hinnan under var luften, vitan var vattnet och gulan var elden.
Under påskveckan äter genomsnitts-svensken åtta ägg. Det kokas, målas och skalas ägg i de flesta hushåll. Men spelar det någon roll vilket ägg man väljer? Vi lät konsumentpanelen smaka på ägg av åtta olika fabrikat. Det var inte enkelt. “Det smakar ägg”, var vanliga utrop, det förklarar också varför en stor del av äggen hamnade i mittfåran med tre fyrar i betyg.
Ägg med vanlig, neutral äggsmak. Som man är van vid. God smak inte alltid kvalitet Men samtidigt avvek några fabrikat. Änglamarks ekologiska och kravmärkta ägg var dyrast, 2:49 kronor styck, men smakade klart bäst. Sämst betyg fick Selmas, också kravmärkta och nästan lika dyra.
- Det är jätteskillnad mellan vissa ägg.
- Det ena kommer från en glad höna, det andra från en mindre glad höna, säger Bengt Stenborg från GP:s konsumentpanel.
- För många konsumenter är frågan om hur hönsen har det viktig.
- Här har livsmedelskedjorna följt folkopinionen.
- Ingen av de stora kedjorna vill längre köpa ägg från höns i gamla, oinredda burar.
Hönsen ska ha tillgång till rede, sittpinne och sand att bada i för att må bra. Men betyder god smak hög kvalitet? Några av de äggfabrikat som panelen fick smaka på fanns med i det kvalitetstest av ägg som GP publicerade i förra veckan. Icas ägg, som höll bra kvalitet, fick inte så bra betyg i vårt smaktest.
- Äggda hade sämst kvalitet, men fick en trea för smaken.
- Och vår smakvinnare Änglamark höll medelmåttig kvalitet i labbtestet.
- Fodret avgör smaken Det är framförallt hönans foder som påverkar smaken på äggen.
- Svenska höns äter i huvudsak vanligt spannmål, som vete, korn och havre.
- Det ekologiska fodret är lite grövre, och det kan ge viss påverkan i smak, menar Anna Carlström, vd för branschorganisationen Svenska ägg.
Förr smakade ägg ofta fisk, vilket berodde på att hönsen utfodrades med fiskmjöl. – I dag använder man andra proteinkällor som är billigare än fiskmjöl, till exempel soja, som inte slår igenom i smak, säger Anna Carlström. I den Krav-märkta produktionen används fortfarande fiskmjöl i viss utsträckning eftersom det är svårt att få tag på ekologiskt foder med högvärdigt protein – och det kan förklara varför många tycker att ekologiska ägg smakar lite annorlunda. Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här,
Visa hela svaret
Vem lägger blå ägg?
ägg koltrast (Turdus merula) – Vanligt bland producenterna av blå fågelägg är koltrasten, även känd som koltrast. Det är inte osannolikt att blåägg ofta tillhör denna fågelart. Till vänster ser du äggen av en koltrast och till höger en koltrast.
Äggform: oval till kort-oval Färg: grön-blå med turkos, yta med en matt glans och några mörka fläckar eller prickar Kläppar: vanligtvis 4 – 5, mer sällan 3 – 6 ägg Platser: föredras i täta häckar, buskar och träd sällan marknivå i bebodda områden Häckningssäsong: mars – juli
Är det skillnad på ägg?
Ägg från frigående höns (inomhus) – När det står “ägg från frigående höns” är det lätt att tro att de här hönsen mår bra – de går ju fritt. Men faktum är när höns går fritt inomhus i stora flockar uppstår ofta fjäderplockning och kannibalism mellan fåglarna.
Även den ständiga kontakten med sin egen gödsel ökar risken för parasiter och sjukdomar (vilket blev skälet att man en gång i tiden satte höns i burar). Hönorna som går fritt inomhus har det ofta trångt och lever på en yta på upp till 9 höns per kvadratmeter, de ser inte dagsljus och får inte utlopp för sitt naturliga beteende och behov.
Så titta noga på äggpaketet om det står “frigående höns inomhus” eller “utomhus”.
Visa hela svaret
Vad är den vita grejen i ägg?
Strängarna kallas för äggsnoddar – Ett vanligt resonemang är att det är något hormonrelaterat och vissa kallar den för navelsträngen eller tänker att de kan vara början till embryon. Men faktum är att den inte har något med befruktning eller hormoner att göra.
Läs också : Varför är äggskalen olika hårda? Strängarna kallas för äggsnoddar (chalaza på engelska) och det finns två av dem i varje ägg. Deras enda funktion är att hålla gulan på plats inuti äggen så att den inte krossas mot skalet. Vissa ser dem som en tecken på mindre fulländade ägg, men det enda äggsnoddarna säger dig är att ägget är färskt.
Ju större och starkare äggsnoddar, desto färskare ägg. Kan du inte se några äggsnoddar alls är ägget förmodligen ganska gammalt. Läs också : Därför ska äggen förvaras med spetsen nedåt Snoddarna fäster vid gulan och i hinnan på skalets insida, vilket gör att de ibland kan vara lite kluriga att bli av med när man vill separera gulan från vitan.
Visa hela svaret