Vad Är Honung Gjort Av?


Vad Är Honung Gjort Av
Vad är honung? – Ordet honung är skyddat och får endast användas som beteckning på produkter som “har sitt ursprung i söta ämnen som bin har samlat i naturen”. Ingenting får tillsättas eller tas bort. Ibland kan man se smaksatta honungssorter och då måste de kallas “Honung smaksatt med t ex citron”.

Över 200 olika ämnen i honung Honung innehåller cirka 75 % sockerarter och ca 20 % vatten. Det mesta av sockret är druvsocker och fruktsocker. De sista 5 % utgörs av bland annat enzymer, mineralämnen, vitaminer, aminosyror och inhibiner (ett bakteriehämmande ämne). Forskare har hittat över 200 olika ämnen i honung.

Nyslungad honung Bin hämtar nektar som finns i blommor. Nektarn omvandlar de sedan till honung som de lagrar i vaxkakor inne i bikupan. När bina sätter ett vaxlock över kakan är honungen mogen att skördas. Biodlaren plockar då ut vaxkakorna, placerar dem i en honungslunga som fungerar som en centrifug som slungar honungen ut ur kakorna.

 1. Efter det silas honungen och biodlaren tar bort vaxrester, när det är klart har man fått nyslungad honung.
 2. All nyslungad honung är rinnande och bärnstensfärgad.
 3. Biodlaren sätter sedan tillbaka vaxkakorna i bikupan och så börjar bina om sin process att fylla kakan.
 4. Det är ett mödosamt arbete, för att få ihop nektar till ett halvt kilo honung måste bina göra mellan tre miljoner (!) blombesök.

Det motsvarar en flygsträcka på två varv runt jorden!
Visa hela svaret

Hur blir det honung?

Hur gör bin honung? – Bin “pratar” med andra bin genom att “dansa” i kupan. Dansen visar var och hur långt bort det finns nektar, vatten eller pollen. För att göra ett gram honung måste ett bi flyga till 50 000 blommor för att skaffa nektar. Det tar ungefär 5 dagar.
Visa hela svaret

När dör honung?

Över 40 grader förstörs viktiga nyttigheter All honung är hanterad på ett eller annat sätt, annars kan man inte få den från vaxkakan till burken. Det absolut väsentligaste i arbetet med honung, och för konsumenten, är att inte värma den över 40 grader.
Visa hela svaret

Vad är det vita på honung?

– Sensommarhonung – Kan vissa år bli väldigt smakrik, exempel på växter som bina samlar från är ljung, lind, klöver m.m. (juli-augusti) – – Vi tappar honungen på burk direkt efter slungning. Ett vitt skum kan därför uppstå uppe på ytan, detta är pollen och mycket små luftbubblor som stigit uppåt under kristalliseringen.

 • Det innehåller mycket nyttigheter så var inte rädd att äta detta.
 • Det är även ett tecken på att honungen har låg vattenhalt.
 • Vi värmer inte honungen eftersom vi vill bevara alla nyttiga enzymer och antibakteriella ämnen.
 • Vill man göra honung flytande går det bra att värma (smälta) den i burken till ca 40 grader i ett vattenbad utan att den blir dålig.
You might be interested:  Can You Freeze Cooked Pasta?

Honungen håller sig därefter flytande under en längre period om man förvarar den i rumstemperatur. Den blir inte dålig av att skifta i temperatur eftersom den innehåller antibakteriella ämnen. Däremot kan den skikta sig om den utsetts för varierande temperaturer vid långtidsförvaring. 12-pack honung Här kan du läsa allt om honung och biodling
Visa hela svaret

Är honung antiinflammatoriskt?

Honungens hälsoegenskaper – En sorthonung från Nya Zeeland som kallas Manukahonung är väldigt populär världen över på grund av sina mycket goda antibakteriella egenskaper. I Sverige har vi ljunghonungen som motsvarighet. Den har genom forskning bevisats innehålla samma nivå av bra egenskaper som Manukahonungen.

 • Honungen innehåller även antiinflammatoriska ämnen eftersom att mjölksyrebakterierna i honungen utsöndrar detta.
 • Dessa ämnen verkar också som milt slemlösande.
 • Eftersom honung är en väldigt skiftande produkt och inte standardiserad är det svårt att få ett helhetsgrepp om hur pass bevisad de medicinska egenskaperna i honung faktiskt är.

Trots dessa egenskaper går det inte att kalla honung nyttigt fullt ut eftersom den innehåller så mycket av sockerarten fruktos. Men tack vare att honung får sin sötma från just fruktos så innehåller honungen färre kalorier än vanligt vitt socker för samma mängd “söt smak”.
Visa hela svaret

Vad gör honung med huden?

Honung som kroppsvård Honung är med sina egenskaper inte enbart för matlagning eller något att tillsätta i teet, det är ett utmärkt alternativ till kroppsvård. Honungens innehåll av vitaminer, mineraler, enzymer och aminosyror gör det möjligt att bruka honungen på olika sätt till fördel för ditt yttre.

 1. Varför använda honung som kroppsvård? Honung har länge använts traditionellt i exempelvis läka och förebygga infektioner i skador och sår på grund av dess rika innehåll.
 2. Munkens bisalva är en unik produkt gjord av bivax som exempelvis säljs i nästan alla välsorterade hälsokostbutiker och används till och med på sjukhus i Sverige.
You might be interested:  Bacon I Frysen Hur Länge?

Honung som kroppsvård är ett naturligt och traditionellt sätt att kurera och återfukta skadad hud och återge näring till huden. Hur använder jag honung i min kroppsvårdsrutin? Eftersom honung har fuktighetsbevarande egenskaper och bevarar fukten i de olika hudlagren är det en perfekt ingrediens i en ansiktsmask. Det finns även enzymer i rå honung som gör att du håller ditt ansikte rent från bakterier och kan därför även använda det som ansiktsrengöring.

 1. Huden blir återfuktad och mjuk samtidigt som den blir fri från bakteriesamlingar i ansiktet.
 2. Eftersom honung besitter antibakteriella- och antiinflamatoriska egenskaper är det ett perfekt alternativ till behandling av akne.
 3. Bakterier och svullnad som uppstår av aknen lindras av honungens egenskaper.
 4. Munkens bisalva är även en salva av bivax som kan användas i dagligt bruk i din hudvårdsrutin som dag- och nattkräm för en återfuktad och mjuk hud.

Viktigt inför hösttiden är också att hålla huden återfuktad i och med torrare luft. Munkens beewax lipbalm är därför perfekt att ha i väskan för nariga läppar som behöver återfuktning. Honung kan även användas som badkur där du tillsätter rå honung i varmt vatten och låter den lösas upp för att sedan tillsätta i ditt bad.

Det är inte bara återfuktande utan bygger även upp ett försvar i huden mot den yttre miljön som kan tära på din hud. För torrt och skadat hår är även en hårmask med honung som ingrediens något som kurerar och livar upp slitet hår. Detta är bra vid semestertider då saltvatten tär på håret men även att smörja in i huden om en råkar bränna sig i solen.

Ljunghonung – svenska motsvarigheten till manukahonungen? Manukahonung är inte som annan honung då den bland annat visat sig vara mer effektiv än antibiotika vid infektioner. Den har höga antibakteriella egenskaper och motsvarigheten till manukahonung är svensk ljunghonung,

Ljunghonung motverkar ärrbildning, läker sår, lindrar brännskador och är en idag efterfrågad naturlig ingrediens för behandling av akne som visat sig vara väldigt effektiv. Ljunghonung är den svenska honungen som har bäst antibakteriella egenskaper vilket är anledningen till att den är mest framgångsrik vid behandling av just akne.

Läs mer: http://www.miljomagasinet.se/artiklar/150930-en-riktig-dunderhonung.html https://kurera.se/kanner-du-till-var-svenska-dunderhonung/ https://kurera.se/nya-honungen-som-ar-mer-effektiv-an-antibiotika/ http://www.mynewsdesk.com/se/svenska-bin/news/saesong-foer-exklusiv-och-haelsosam-ljunghonung-126082 https://www.mabra.com/7-satt-att-anvanda-honung-som-kroppsvard/
Visa hela svaret

Kan honung mögla?

2017-08-14 kl.17:38 #15398 Hej I min flytande honung så har det uppkommit något som liknar dimslöjor. Har silat om den och det visade sig att det var som små klumpar. Inte direkt kristaller. Honungen i övrigt är inte heller så klar som jag är van vid. Kan någon vägleda mig i vad som kan ha hänt och om den är otjänlig? hoppas på svar! /yvonne 2017-08-14 kl.18:54 #20046 Var den klar från början och dimslöjor uppstått är det troligen så att den börjat kristallisera.

 • Var den dimmig från början kan den börjat kristallisera i ramarna, eller gissningsvis pollen som slungats med o honungen.
 • Pollenkornen är bas för kristallerna att påbörja processen.
 • Ristallerna kan vara så små att de inte känns.
 • Bina kan ha dragit på växter de inte brukar, vilket gör honungen annorlunda mot vad du är van vid? Jäst honung luktar distinkt (syrlig, jäst frukt, typ).
You might be interested:  150G Hamburgare Med Bröd Kcal?

Tror du skulle känt det. Jäst honung är inte otjänlig, men mindre god. Mögel kan i regel inte växa i honung. /M 2017-08-14 kl.19:08 #20047 Tack för svar. Det var en lättnad ;D //Yvonne 2017-08-15 kl.05:15 #20051 Men. jag har för mig att på kursen som jag gick för några år sedan talades det om att honung kan mögla om det är för hög vattenhalt.
Visa hela svaret

Kan man ha honung i te?

Vad Är Honung Gjort Av Har du svårt att somna? Gör te på t.ex. ljung eller citronmeliss och söta med 1 tsk honung, Ett glas ljummen mjölk med honung är också bra för sömnen. Tänk på att inte värma honungen till för hög temperatur, då dör nämligen nyttiga enzymer. Den som sötar sitt te med honung kan se till att inte ha den i kokhett tevatten.
Visa hela svaret

Är honung antiinflammatoriskt?

Honungens hälsoegenskaper – En sorthonung från Nya Zeeland som kallas Manukahonung är väldigt populär världen över på grund av sina mycket goda antibakteriella egenskaper. I Sverige har vi ljunghonungen som motsvarighet. Den har genom forskning bevisats innehålla samma nivå av bra egenskaper som Manukahonungen.

Honungen innehåller även antiinflammatoriska ämnen eftersom att mjölksyrebakterierna i honungen utsöndrar detta. Dessa ämnen verkar också som milt slemlösande. Eftersom honung är en väldigt skiftande produkt och inte standardiserad är det svårt att få ett helhetsgrepp om hur pass bevisad de medicinska egenskaperna i honung faktiskt är.

Trots dessa egenskaper går det inte att kalla honung nyttigt fullt ut eftersom den innehåller så mycket av sockerarten fruktos. Men tack vare att honung får sin sötma från just fruktos så innehåller honungen färre kalorier än vanligt vitt socker för samma mängd “söt smak”.
Visa hela svaret